HABERLER>POLİTİKA
28 Kasım 2014 Cuma - 10:38

MHP’li Tanrıkulu’ndan vagon ihalesi çıkışı

MHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Kenan Tanrıkulu, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin beşer vagondan oluşan 17 tren seti (85 adet vagon) için çıktığı ihalede yerli firmalara şans tanımadığını öne sürerek, "Ülkemizde vagon yapan birçok yerli firma var. İstenilen şartlar, ihalenin adrese teslim olduğunu ortaya koyuyor. Bu ihale şartları düzeltilmeli, yerli firmalar gözetilmeli" dedi.

MHP’li Tanrıkulu’ndan vagon ihalesi çıkışı

MHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Kenan Tanrıkulu, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 17 tren seti için açtığı ihalenin şartnamesinin yerli sanayicinin önünü kestiğini, adrese teslim niteliği taşıdığını öne sürerek, şöyle konuştu: "İhaleye katılan firmanın ortalama yıllık cirosunun 100 milyon Euro olması gerekiyor, 65 milyon Euro teminat göstermesi gerekiyor. Beş yıl içinde en az iki sözleşmede başarılı olmuş, önerilen tren setine benzer 120 adet hafif raylı aracın teslimini yapmış bir firma olması gerekiyor' deniyor. Bu şuna yol açıyor; Yerli firmaların girme şansı kalmıyor. Tam anlamıyla adrese teslim ve yurtdışı firmalara göre hazırlanmış. Rakamlar bize böyle yerli bir firma olamayacağını gösteriyor. Büyükşehir Belediyesi, 'Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'ndan kredi kullandık onların şartnamesi böyle' bahanesine sığınabilir. Ancak İstanbul Büyükşehir Belediyesi bunu yerli firma şeklinde düzenlemiş. Belediye, vapur ihalesinde de aynı hatayı yaptı, iptal edilince ihaleyi yerli firma aldı. Beklediğimiz bu ihalenin düzeltilip ihale şartlarının kaliteli ve ucuz yapacak yerli firmaların da girmesini sağlayacak şekilde düzenlenmesi ve yerli sermayenin gözetilmesi. Bursa Durmazlar, Ankara Bozankaya, Kayseri Rail Tur, İzmir Safkar, Adapazarı Özbir Vagon, İstanbul Medel, Eskişehir Savronik demiryolu ve yan sanayi sektöründe faaliyet gösteren ve yeterlilikleri olan firmalar."
 
Tanrıkulu, 57. Hükümet döneminde kendisi Sanayi ve Ticaret Bakanı iken yüzde 40 olan yerli katkı payını, yüzde 50'ye çıkardıklarını belirterek, sonraki hükümetlerin buna uymadığını, soru önergeleriyle nedenini sorduğunda ise "Belediyeler ihtiyaçlarını yerli ürünle karşılayacaklar" yanıtı aldığını, ancak orada da yerli üretimin gözardı edildiğini öne sürdü. (dha)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 6 yorum var, 6 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
misafir 29 Kasım 2014 Cumartesi 00:13

İzmir Belediyesi haklı. Yasa imkan verse yüksek teknoloji gerektiren işler ile metro yapım işlerini "Yalnızca yabancı isteklilere açık" şekilde yapmakta sonsuz yarar var. Nitekim yerli isteklilerin yaptığı metro işi ortada, işi sürümcemede bıraktılar. Yerli firmalar üzerinde hükümet baskısı var.İzmir Belediyesine yapılan işler özellikle (hükümetin direktifi ile) sürümcemede bırakılıyor, aksi takdirde Vergi Denetmenlerinin bu firmaları hallaç pamuğu gibi atacağı biliniyor. Tabi Yabancı firmalarda bu kaygı yok. Adamlar işini iyi yapıyor.

Yorumu oyla      13      6  
Gökhan 28 Kasım 2014 Cuma 19:04

Izmir Büyükşehir Belediyesi artık ihalelerinde sorun yaşamak istemiyor. O yüzden ihalelerinde sağlam firmalarla çalışmak istiyor. Tecrübesiz firmaların yarı yolda bırakması çokça görünen bir durum. MHP yöneticisi şov yapmak istemiş sadece. Türkiye'de Izmir'de kullanılabilecek metro üretebilecek bir firma yok. Yerli tramvay yapıyoruz diyen firmaların bile fabrikaları yurtdışında. Isimleri Türkçe sadece. Metro vagonu ürettiği söylenen firmaların ürettikleri tam metro vagonu değil banliyö setidir. Ayrıca son 2 ihaleyi kazanan firma belli. Araçların kaliteleri yüksek. Tasarımları modern, o yüzden belediye o firma kazansın istiyor olabilir. Çünkü farklı markalardan alınan her araç farklı sistemlerde olduğu için her şeyi sıfırlamak gerekir. Bakım malzemeleri temini, çalışanların aracı tanıması parçalarını tanıması bakımını yapabilmesi parça temini her şey zorlaşır. Bunların hepsi ekstra masraf demektir.

Yorumu oyla      20      8  
bülent ışık 28 Kasım 2014 Cuma 15:25

Yerli diye BMC den alınan otobüslerde insanlar ancak tek sıra ayakta durabiliyor.Sonuçta yine BMC satıldı.

Yorumu oyla      21      7  
28 Kasım 2014 Cuma 14:28

13.42 de ki yorumuma katılmıyorum diyen kimse varsa doğrusunu yazsında öğrenelim :))) Durmazların ürettiği araç İzmir Metrosu'nda çalışması mümkün değildir.

Yorumu oyla      24      5  
28 Kasım 2014 Cuma 13:42

Bu firmalar İzmir Metrosu'na uygun araç daha önce hiç üretmemişler ki! Bursa Durmazlar Bursaray'a uygun araç üretti. Ayrıca bir de tramvayları var. Diğerlerinin de ürettiğini zannetmiyorum. İzmir deneme tahtası mı ki?

Yorumu oyla      23      8  
Işık Dikicigil 28 Kasım 2014 Cuma 11:28

BELKİ HAKLISINIZ AMA AYNI ÇIKIŞI TOMA'CI ESKİ AKP Lİ İSMAİL KATMERCİLER'İN ALDIĞI EMNİYET İHALESİNDE YAPIN. ADRESE TESLİM ŞİRKETLERİ BATMAKTAN KURTARAN İHALELER. ADRESE TESLİM AKADEMİK KADRO İLANLARI GİBİ.

Yorumu oyla      30      10  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Atalay’dan flaş açıklama: Yol haritası…
Çözüm sürecinin hedefinin silahsızlandırma olduğunu belirten AK Parti ...
Susam’dan yapılandırmada ek süre çağrısı
CHP’li Susam vergi ve SGK borcu yapılandırmasında uzun kuyrukların oluştuğunu, ...
CHP 'yayın yasağı'nı Meclis'te delecek
CHP lideri Kılıçdaroğlu, yolsuzluklara yayın yasağı, çözüm ve seçim ittifakları ...
 
Flaş! Kritik YAŞ kararları açıklandı
Başbakan Davutoğlu başkanlığında Genelkurmay Başkanlığı Karargahı'nda ...
Bahçeli’den Tunceli açıklaması: Tunç yüreklilerin…
MHP lideri Bahçeli, yarın Tunceli'ye yapacağı ziyareti değerlendirerek ...
ANA Parti İzmir’e sörfçü başkan!
CHP'den istifa eden Ankara Milletvekili Emine Ülker Tarhan'ın kurduğu ...
 
Flaş! HDP ‘17 Aralık Komisyonu’ndan çekildi
HDP, 4 eski bakanla ilgili Meclis Soruşturma Komisyonu'ndan çekildi.
İzmir’in karayolları komisyon gündeminde
CHP İzmir Milletvekili, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu CHP Grubu Sözcüsü ...
Delican-Demirtaş zirvesi: Övgü yağmuru, yatırımcı-yaptırımcı bakan talebi
İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş AK Parti İzmir İl Başkanı Bülent ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Statlara sığmayan 23 Nisanları özledik!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İlk Milli Bayramımız!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
CHP ne yaptı, ne yapmalı?
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
CHP'li ıstakozlar iş başında...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva