HABERLER>EKONOMİ
30 Ekim 2014 Perşembe - 10:04

Liman raporu: Alsancak irtifa kaybediyor!

İzmir'de Alsancak Limanı'nın geleceği tartışılırken, limandaki kan kaybı da hızlandı. Özelleştirme ihalesine çıkıldığı 2007 yılında Türkiye'nin ikinci büyük limanı olan İzmir Alsancak Limanı, Ulaştırma Bakanlığı'nın açıkladığı son rakamlara göre beşinci sıraya geriledi. Mersin, Kocaeli ve Gemlik limanları İzmir Alsancak'ı geride bıraktı.

Liman raporu: Alsancak irtifa kaybediyor!

Sinan DOĞAN/EGEDESONSÖZ - SOCAR Türkiye CEO'su Kenan Yavuz'un İzmir Alsancak Limanı'nın sadece yolcu limanı olarak kalması önerisi kentte büyük tartışmaya yol açarken, Ulaştırma, Denizcilik ve Habercilik Bakanlığı Deniz Ticareti Genel Müdürlüğü'nün son açıkladığı rakamlar limandaki kan kaybını gözler önüne serdi.

Deniz Ticareti Genel Müdürlüğü'nün liman başkanlıkları bazında ocak-eylül dönemi konteynır yükleme boşaltma (elleçleme) istatistiklerine göre Türkiye'deki konteynır limanları arasında İzmir Alsancak Limanı beşinci sıraya geriledi.

7 YILDA 3 BASAMAK GERİLEDİ
Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından ihaleye çıkarıldığı 2007 yılında 869 bin TEU'luk konteynır elleçlemesi ile İstanbul'dan sonra Türkiye'nin ikinci büyük konteynır limanı olan Alsancak Limanı, 7 yıl boyunca yatırımdan mahrum kaldı. Liman, bu sürede önce Mersin'in,  ardından Kocaeli'nin, şimdi de Gemlik limanlarının gerisinde kaldı.

İlk 9 ayda Türkiye'de liman başkanlıkları arasında birinci sırayı İstanbul Ambarlı aldı. Bölgedeki limanlardan ilk 9 ayda 2 milyon 620 bin TEU'luk yük eleçlenirken, Mersin Limanı 1 milyon 108 bin TEU ile ikinci oldu. Kocaeli 674 bin TEU ile üçüncü sırada yer alırken, Gemlik 535 bin TEU ile dördüncü büyük liman oldu.

Geçen yıl ilk 9 ayda Gemlik'teki limanların önünde yer alan Alsancak Limanı ise 520 bin TEU'luk elleçleme ile bu dönem Gemlik'in gerisine düştü. Gemlik, ocak-eylül döneminde 496 bin TEU'dan 535 bin TEU'ya yükselirken, İzmir ise aynı dönemde yerinde saydı.

ALİAĞA YÜKÜ ÇEKİYOR
İlk 9 ayda limanlarda toplam elleçlenen konteynır miktarı 6 milyon 317 bin TEU olurken, İzmir Alsancak Limanı'nın payı yüzde 8 seviyesine geriledi. Alsancak Limanı'na 9 ayda 1872 gemi geldi.

Öte yandan İzmir'in alternatifi olarak gösterilen Aliağa'daki limanlarda elleçlenen yük miktarı, daha Petkim'in limanı devreye girmeden İzmir'e yaklaştı. Aliağa Liman Başkanlığı'na bağlı Nemport ve Ege Gübre limanlarında ilk 9 ayda elleçlenen yük miktarı 396 bin TEU'ya ulaştı.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
30 Ekim 2014 Perşembe 17:59

aliağa ayrı bir yer gibi bahsedilmiş. aliağa izmir'den ayrıldı da bizim mi haberimiz yok! Önemli olan İzmir'e gelen gemiler. 3-5 tane liman yapacaklarına var olan büyütülseydi.

Yorumu oyla      11      5  
konak 30 Ekim 2014 Perşembe 14:33

aylardır çed raporu bekleniyor körfez için hani nerde

Yorumu oyla      12      5  
ercan 30 Ekim 2014 Perşembe 14:11

Biz izmirliler şaşrmıyoruz bu durumlara. Böyle yaparlar yaparlar .Sonra da derler ki bak sizi geçen şehirler var silkenin biraz .Geri kaldınızdınız diye eleştirirler. Sırf izmire yatırım gitmesin diye burnunun dibindeki manisayı teşvik kapsamına alırlar. Bu yüzden ogslerin yarısı boştur. Sanki onlar milli servet degil. Bırakın limanı körfez projesine bile nerdeyse üç yıldır onay verilmiyor. Çok merak ediyorum akp milletvekilleri seçim kampanyasında ne yüzle izmirlilerden oy isteyecekler. Yazık gerçekten yazık.

Yorumu oyla      13      6  
okan 30 Ekim 2014 Perşembe 12:27

onlarca kritere bakmadan suç yine devlete atılmış. çalıştığım fabrika 10 yıldır yatırım yapmıyor, cirosu geriliyor. hangi malı üretip yurtdışına satacak? devlet bize bakmıyor muhabbetini aşmamız lazım.

Yorumu oyla      12      7  
Mustafa Y 30 Ekim 2014 Perşembe 11:00

socar kendi işine baksın, rafineri ve petro kimya işine,kapitalizm örneği vermesin,tüpraşta yatırım yaptı, liman yaptı ama onlar socar gibi "aç" değil.liman tartışması yapmıyor.devlet limana yatırım yapmazsa 5. olur tabi,ne bekliyorsunuz?

Yorumu oyla      15      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İTO Sicilya'da ofis kuruyor
İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir ve Sicilya’nın ...
FED etkisi: Doların yine ateşi yükseldi
Tatilde küresel piyasalarda 2.20 liranın altına inen dolar, yeni günün ...
Dolar şaşırttı: 1,5 ayın en düşük seviyesi
Dolar/TL, ABD Merkez Bankası'nın faiz kararı öncesinde 2,21'in altına ...
 
Salihli TSO Kulalı ve Selendili üyelerini ödüllendirdi
Ekim ayı Meclis toplantısını Kula’da organize eden Salihli Ticaret ve ...
İzmir Ticaret Borsası’nın acı kaybı
İzmir Ticaret Borsası Genel Sekreteri Turan Sökeli, uzun süredir mücadele ...
Tarımsal hedefler için maliyet çıkışı
İzmir İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği (İDSYB) Başkanı Ali Gülkaynak, ...
 
TOMA ihalesinde sürpriz yok: Kazanan Katmerci!
Emniyet Genel Müdürlüğü'nün 65 TOMA alım ihalesinin sonucu şaşırtmadı. ...
İzmir'in en büyük bayrağı EBSO'dan
Ege Bölgesi Sanayi Odası, Cumhuriyetimizin kuruluşunun 91. yıldönümünde ...
Vali Toprak'tan konsoloslara turizmde birlik çağırısı
İzmir Valisi Mustafa Toprak, kentin ekonomik, kültürel ve turizm anlamında ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Statlara sığmayan 23 Nisanları özledik!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İlk Milli Bayramımız!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
CHP ne yaptı, ne yapmalı?
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
CHP'li ıstakozlar iş başında...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva