HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
21 Ekim 2014 Salı - 17:24

Kritik turizm zirvesi: Masada Bergama'nın yol haritası!

Bu yıl UNESCO'nun Dünya Mirası Listesi'ne girmeyi başaran Bergama için yapılacaklar İzmir'de ele alındı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir'in sıçramayı turizmde yapacağını belirtirken, Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, İzmir'de kültür turizminin Bergama ile ivme kazanacağını söyledi.

Kritik turizm zirvesi: Masada Bergama nın yol haritası!

EGEDESONSÖZ - Bergama'nın UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne 999. sıradan girmeyi başaran Bergama için Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde bir toplantı düzenlendi. 'Dünya Mirası Bergama' programına İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, Selçuk Belediye Başkanı Zeynel Bakıcı, İzmir Kültür ve Turizm İl Müdürü Abdülaziz Ediz ve turizm sektörünün temsilcileri katıldı.

Açılışta konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir'in hizmet ve turizm sektörlerinde hak ettiğini aldığı zaman büyük bir sıçrama yapacağını söyledi. Kocaoğlu, "Bergama'nın 999. olarak kesin listeye girmesi ve İzmir'de ilk olması da sevindirici. Artık Efes'in listeye girmesi, devamında Foça'nın girmesi...Bunların hepsi önemli. Hep insanlık değerlerini, tarihimizi koruyup dünya insanlarına sunma gibi ulvi bir görevin peşinde koşuyoruz. Bizde tarih bilinci yeni yeni oturup gelişmeye başladı" dedi.



TARİHE 350 MİLYON LİRA
Sanayi kadar tarıma, ören yerlerine destek verdiklerini dile getiren Kocaoğlu, İzmir'in turizm ve hizmet sektöründa hak ettiği payın yüzde 3-5'lerde olduğunu söyledi. Kocaoğlu, "Burada büyük potaniyel var. Burada sıçrama yaptığımız zaman İzmir'in önemli bir kalkınma ve gelişme hamlesini de birlikte getireceğimize inanıyoruz. Ve bunun için de çalışmalarımızı sürdürüyoruz.  Agora'da, Kadifekale'de, antik tiyatroda çok ciddi çalışma yaptık. Foça kazılarına her ay 85 bin lira veriyoruz. Smyrna Agora kazılarına destek veriyoruz. Kadifekale Yeşildere tarafının boşaltılması, Agora yerinin, tiyatro yerinin kamulaştırılması, bunların İzmir Büyükşehir'e maliyeti 350 milyon lirayı buldu. Bu 10 sene fiilen harcanan rakam" diye konuştu.

Hükümete de çağrı yapan Kocaoğlu, "Merkezi hükümet olarak da hep birlikte elimizi taşın altına koymak zorundayız. Bu değerleri günyüzüne çıkarırsak hak ettiğimiz yere geleceğiz. Artık dünyada kentler, havzalar yarışıyor. Her yerel yönetici kentinin nasıl kalkındıracağının formülünü bulmak zorunda. Bu, yeniden bir şey ilan etmekle değil, zenginliklerinin tozunu alıp bugüne getirmekle olacaktır. İzmir Büyükşeir Belediyesi bağlı belediyelerle bunu yapmaya hazır. Bu kent kalkınmaya devam edecek. Daha kat edecek çok yolumuz var. Başarmak dileğiyle" şeklinde konuştu.



GECİKMİŞ RANDEVU
Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, Bergama'nın hiç terkedilmeden eklenen uygarlıkların armağanı olarak çok katmanlı bir şehir olarak UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girdiklerini söyledi. Gönenç, "Bu gecikmiş bir randevu. Dünyanın dört bir yanından evrensel değerler var. O liste içinde Bergama'nın yer almaması büyük bir eksiklikti. Türkiye'nin aslında biraz da ihmal ettiği bir süreç. 13 yıl ülke olarak ara vermişiz. Edirne'nin başarısından sonra Türkiye geçici listeye 30 civarında yer önermiş ve bu yerler listeye girmiş. İzmir'in ilk dünya mirası yeri Bergama. Bizden önce başlamasına rağmen bizden sonra Efes gelecek. Önümüzdeki yıl İzmir'in kuzeyi ve güneyinde iki önemli dünya mirası noktası olacak. Foça ve Ödemiş Birgi'nin de girme olasılığı ile beraber İzmir kültür turizminde önemli bir ivme kazanacak" dedi.

Bundan sonra İzmir ölçeğinde daha geniş bir planlama yapmanın hedefler arasında olması gerektiğini belirten Gönenç, "Bizim işimiz yeni başlıyor. Listeye girmek hedefti. 2015'e kadar alan yönetim planını UNESCO'ya götüreceğiz. Aslında bu bir koruma projesi. Ama Bergama'nın turizmde kalkınmasını da sağlayacak" diye konuştu.

Toplantıda Bergama Belediyesi UNESCO Alan Yönetim Başkanı Yaşagül Ekinci Danışan, UNESCO Türkiye Milli Kısım Sunum Başkanvekili Gürcan Türkoğlu, TÜRSAB Genel Müdürü Hakan Himmetoğlu konuşma yaptı.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 6 yorum var, 6 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
H.G.A 22 Ekim 2014 Çarşamba 10:49

ayasköylü ve bergamalı yorumcu arkadaşlara katılıyorum.bergamanın o kadar çok sorunu varki .

Yorumu oyla      12      5  
felipe melo 22 Ekim 2014 Çarşamba 10:26

sayın başkan turizm adına çok iyi niyetli ama proje üretme konusunda yetersiz. izmir büyükşehir belediyesi turizm için, kaç tane müze yaptı, yapacak? şehir merkezinde cazibe yeri olan kemeraltı için ne yaptı? hep yapılacak diyor ama yapılan nedir? şehir merkezinde bulunan hanların hepsi virane şeklinde, kaçını el atıp düzeltti, restore etti? şehir merkezinde rekreasyon alanı dedikleri, bahçe / park alanında nereleri var. ya da özetle, belediye turizm için ne yapıyor? bu yıl izmir enternasyonel fuarına gittik, fuar değil, yerel bir panayır resmen. çok yol gitmek lazım, çok.

Yorumu oyla      12      5  
ayasköylü 22 Ekim 2014 Çarşamba 10:15

bergamanın asbestli içme suyu boruları ne zaman değişecek başkan bey.birazda bu konuya yoğunlaşsanız.

Yorumu oyla      13      5  
bergamalı 22 Ekim 2014 Çarşamba 09:49

Bıraksın Kocaoğlu tarihide şu eshotu bergamaya getirsin.

Yorumu oyla      15      5  
taylan özgür 22 Ekim 2014 Çarşamba 00:55

Kültür değince sünnet düğünü yapmak,mehter takımı ile konseri vermek, apronda deve kesmek anlayışında olan ilerici olmayanlar Bergamada Belediyecilikten ne anlar.Anlasalardı .Gazzaye ,Mirammara yardıma gideceklerine Bergamaya koşarlardı.Bu halk bu kültürsüz kafaları affetmiyecektir.Tebrikler Bergama Belediyesi yöneticileri Tebrikler İZMİR B.Belediyesi

Yorumu oyla      15      10  
Konak 21 Ekim 2014 Salı 21:58

Istanbulda bütün restrasyonları kültür bakanlığı yapıyor ızmırde ağarayım beledıye yapar devlet ızler.

Yorumu oyla      15      9  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yeni fuar alanında flaş karar
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İzmir İş Teftiş Kurulu' tarafından, ...
Buca’nın duvarlarına sanatsal dokunuş
Buca Belediyesi, çoğunluğu park duvarları olmak üzere ilçenin boş duvarlarını ...
Rus belgeselcilerden Bakıcı’ya ziyaret
Rus belgesel çekim ekibi Selçuk Belediye Başkanı Dr. Dahi Zeynel Bakıcı’yı ...
 
Urla’da kaliteli zeytinyağı için eğitim başlıyor
Dünyada bilinen ilk zeytinyağı fabrikası “Klazomenai Zeytinyağı İşliği”nin ...
Türk Dünyası Parkı Çiğli’ye nefes aldıracak
Çiğli Belediyesi’nin önemli prestij projeleri arasında yer alan, Egekent ...
Urla’da bungalov davası: CHP’li Başkan CHP’li Başkan’a karşı!
CHP’li Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar Balıklıova’da köy tüzel kişiliğine ...
 
İzmir Emniyet Müdürü'nden Başkan Atila'ya ziyaret
İzmir Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya, Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila’yı ...
Konak’ta ‘yeni bina’ krizi: ‘Şoförler’ de isyan etti!
Konak Belediyesi’nin yeni hizmet binası projesini gerekçe göstererek Yenişehir’de ...
Gaziemir’e ‘ayakları yere basan’ dev bütçe!
Gaziemir Belediye Meclisi, belediyenin 2014-2019 dönemi stratejik planı ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva