HABERLER>EKONOMİ
2 Ağustos 2015 Pazar - 09:58

Kredi kartındaki büyük tuzağa dikkat!

Bankaların kara listesine girdikleri için kredi kullanamayanlar ile cep telefonlarına getirilen kredi kartına taksit yasağı bazı satıcıları senetle satışa yöneltti. Ancak, tüketiciler ‘sakıncalı sözleşmelere’ imza attıklarının farkına bile varmıyor. Ayrıca her taksit için ayrı senet yapılması gerekiyor.

Kredi kartındaki büyük tuzağa dikkat!

Kredi ve kredi kartı borcu yüzünden bankaların kara listesine girenlerin sayısının 3.5 milyona dayanması, cep telefonlarına getirilen kredi kartına taksit yasağının 1.5 yıla ulaşması, ürün taleplerini senetle satış yapan mağazalardan karşılamak zorunda kalan tüketicileri, tehlikeli sözleşmelere imza atmak zorunda bırakıyor.

Bu da, senetle satış yapan mağazaların alışveriş yapan müşterilerine, aldıkları ürünün karşılığında sadece toplam bedel üzerinden tek bir senet imzalatmasından kaynaklanıyor. Oysa, Tüketici Yasası’na göre, taksitli satışlarda tüketicilerin daha sonra herhangi bir sorunla karşılaşmaması için her bir taksit için ayrı ayrı senet düzenlenip imzalatılması gerekiyor. Yasa’ya aykırı olmasına rağmen, bu mağazaların tüketicilere toplam bedeli gösteren tek bir senet imzalatması, kötü niyetli uygulamalara açık kapı bırakıyor. Bu mağazalar, ileride yaşanacak her hangi bir taksit ödeme aksaklığında borcun tamamını içeren senedi, devreye sokma tehdidi olarak kullanabileceği gibi, mağaza açısından herhangi bir finansal sorunun yaşanması durumlarında taksitler aksatılmasa da borcun tamamının tahsiline yol açıyor

SORUNA YARGI ÇÖZÜMÜ
Tüketici Yasası’nın her taksit için ayrı ayrı düzenlemek yerine toplam bedeli içeren tek senedin imzalatılması durumunda, düzenlenen senetlerin tüketiciler lehinde geçersiz kılmasına rağmen, bu tür senetlere yönelik takip durumlarında tüketicilerin yine de haklarını yargıda aramaları gerekiyor. Bunun için de satıcının imzalattığı taksit sözleşmesinin bir nüshasının mutlaka tüketicinin elinde olması gerekiyor. Zaten Yasa’ya göre de satıcının imzalanan sözleşmenin bir kopyasını tüketiciye verme yükümlülüğü bulunuyor. Ayrıca, bu sözleşmenin dışında bir de kıymetli evrak niteliği bulunan senet ya da senetler düzenleniyorsa, bu senetlerin de her bir taksit tutarı için ayrı ayrı düzenlenmesi gerekiyor. Aksi takdirde düzenlenen kambiyo senetleri, geçersiz sayılıyor. Söz konusu senetlerle ilgili herhangi bir sorun yaşandığında da, tüketicilerin senet bedelinin miktarına göre ya bulundukları il ve ilçedeki tüketici sorunları hakem heyetlerine ya da tüketici mahkemelerine başvurup, haklarını aramaları gerekiyor.

ALMADAN İMZALAMA
Bankaların kara listesine girdikleri için kredi ve kredi kartı kullanamayanlar ile cep telefonlarına getirilen kredi kartına taksitli satış yasağından etkilenmek istemeyenlerin tercih ettiği taksitli satış sözleşmelerinde, tüketicilerin dikkat etmeleri noktalar, sadece toplam bedeli içeren tek senetler oluşturmuyor. Bu tip sözleşmelerde satın alınan ürününün teslimiyle ilgili maddelere de dikkat edilmesi gerekiyor. İmzalanan sözleşmelerde ürünün teslim alındığına dair ibare olup olmadığının mutlaka kontrol edilmesi gerekiyor. Satıcı firmalar tarafından standart olarak önceden hazırlanmış bu sözleşmelere “Malı teslim aldım” şeklinde bir ibare yer alabiliyor. Bu ibare, daha sonra ürünün teslimiyle ilgili herhangi bir sorun yaşandığında tüketicilerin aleyhine kullanılabiliyor. Böyle durumlarda, art niyetli satıcılar, tüketiciyle yaşanan sorunlarda, ürünü teslim etmiş gibi davranarak, sözleşmede yer alan ürün bedelini haksız yere talep edebiliyor. Tüketicilerin bu tip sözleşme maddelere karşı da dikkatli olması, teslimi daha sonra gerçekleştirilecek ürünlerde, sözleşmede yer alan ürünü teslim aldıklarına dair ibarelerin üstünü çizerek, yanına teslim almadıklarını eklemeleri gerekiyor.

 
İzmir'de motosiklet sürücüsünün feci sonu
 
Bahçeli'den çok sert 'akil insanlar' çıkışı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmirli süt ürünü devine ihale yasağı
İçişleri Bakanlığı Türkiye başta olmak üzere birçok ülkede ordulara kahvaltı ...
Almanya eurodan çıkabilir mi?
‘Almanya ortak para bölgesinden ayrılsa daha iyi olmaz mı?’ Bazı iktisatçıların ...
Orman yangınlarına tekno-kalkan!
Gediz Üniversitesi öğrencileri, TÜBİTAK desteğiyle 'orman yangını erken ...
 
Rusya’dan doğalgaz indirimi
Rusya Enerji Bakanı Novak, Türkiye ile Türk Akımı doğalgaz boru hattı ...
TÜGİAD'ta Canpolat dönemi
Türkiye Genç İşadamları Derneği Ege Şubesi olağanüstü genel kurulunda ...
Maldivler’den ada alan şirkete Ödemiş’te ÇED vizesi
Adını Maldivler’den aldığı ada ve yaptığı milyon dolarlık otel projesi ...
 
İZKA'dan istihdama destek
İzmir'in sanayi, turizm, ve sosyal alanlarında gerçekleştirdiği projelerle ...
EBSO Başkanı Yorgancılar’la gündem: ‘Çılgın proje’ye rota önerisi!
Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Ender Yorgancılar ekonomi ve kent gündemini ...
Altın fiyatları dibe vurdu: 16 yılın en düşüğü
Altın fiyatları üst üste 6 hafta düşerek 1999 yılından bu yana en uzun ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva