HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
14 Ekim 2014 Salı - 19:57

Konak’ta bütçe oturumu: Başkan Pekdaş’la Şanlı karşı karşıya!

Konak Belediye Meclisi Ekim ayı oturumunda 2015 yılı mali performans programı ve bütçesi belirlendi. Hararetli geçen oturuma Başkan Pekdaş ile AK Parti Grup Başkanvekili Şanlı’nın tartışması damga vurdu. 233 milyonluk bütçe AK Parti’nin reddine rağmen oy çokluğuyla kabul edildi.

Konak’ta bütçe oturumu: Başkan Pekdaş’la Şanlı karşı karşıya!

Mehmet İŞLER / EGEDESONSÖZ - Konak Belediyesi Ekim ayı olağan meclis toplantısının ikinci oturumu Başkan Sema Pekdaş yönetiminde gerçekleşti.

2015 yılı mali performans ve bütçesinin masaya yatırıldığı oturum oldukça hararetli geçti. 233 milyon lira olarak belirlenen bütçe ve program AK Parti’nin reddine rağmen oy çokluğuyla Meclis’ten geçti.
 
Toplantıda Konak Belediyesi’nin 10 Kasım’da Selanik’e yapacağı gezi konusu netlik kazanırken, performans ile bütçe görüşmeleri CHP ile AK Parti grubu arasında tartışmalara sebep oldu. AK Parti grubu bütçe raporunda sunulan rakamları yetersiz bularak her iki rapor için de ret oyu kullandı.
 
Meclis açılışında Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş iki meclis arasında, Nurcan Özer’in Başkan Yardımcısı olarak görevlendirildiği bilgisini verdi. Yeni Başkan Yardımcısı Özer’in imar-yapı, etüt ve emlak ile ilgili işlerin yönetiminde görev alacağı belirtildi.
 
ZENGİN BİR TOPLANTI OLDU
Brüksel gezisiyle alakalı konuşan Sema Pekdaş, “Bakış açımızda zenginlikler yaratan bir toplantı oldu. Oldukça üst düzey toplantılar yaptık ve Türkiye’nin AB konusundaki samimiyetinize çabalarını dile getirdik” dedi.
 
Ayrıca 10 Kasım’da Selanik Belediyesi’nden gelen davet ile Yunanistan’a yapılacak ziyaretle ilgili olarak, Konak Belediyesi geziye gideceklerin listesini sunarken, her iki grup da olumlu oy geldi.
 
GERÇEKÇİ OLMAK LAZIM
Performans programı ile ilgili olarak AK Parti grubu çeşitli eleştirilerde bulunurken grup adına söz alan Ertuğrul Doğuç, “Destek Hizmetleri’nde hizmet yapan bir birim hedeflerin memnuniyeti oranı yüzde 80’dir. Neden yüzde 100 değil. Hedefler neden yüzde 80-yüzde 60? Aynı şekilde Mali Hizmetler Müdürlüğü’nde vergi toplarken sağlanacak memnuniyet talebinde hedef yüzde 75. Neden yüzde 100 değil? Hedefler neden yüksek tutulmuyor? Ayrıca vatandaşa internet hizmeti sağlanması için öngörülen para ile ilgili bir açıklama yaparsanız memnun olurum” dedi.
 
AK Parti grubundan performans raporu ile ilgili olarak gelen eleştirilere Başkan Pekdaş Performans programında yer alan rakamlarla ilgili uygulanabilir ve gerçekçi hedefler koyduklarını belirterek  “Gerçekçi olmak lazım. Biz çuvaldızı kendimize batırmayı tercih ediyoruz. Kendimizi kandırmak istemiyoruz. Ayrıca internet o kadar yaygınlaşan bir şey ki kamu kurumlarının bu konuda bir hedefi vardır. Bu konudaki önerilerinizi dikkate alacağım. Performans raporunda kendimizi hedeflerimizle ortaya koyuyoruz. Şeffaf bir belediyecilik için ilerde hesap verebilmek için sunduğumuz bir rapordur bu” şeklinde yanıt verdi.
 
Gergin geçen mecliste bütçe görüşmeleri de CHP ile AK Parti grubu arasındaki tartışmalı diyalogları beraberinde getirdi. Doğuç bütçe ile ilgili olarak da “Genel ekonomik ödenek tekliflerinde bu sene öngördüğünüz bütçedeki rakamlara göre gelecek sene 50 artış bekliyorsunuz.  Personel gelirlerinde ise gelecek sene yüzde 25 artış öngörüp daha sonraki seneler yüzde 5 artış hedeflemişsiniz. Böyle bir artış stratejisi ve öngördüğünüz bu rakamlar yanlış”  dedi.
 
Doğuç’un ardından söz alan AK Parti Meclis Üyesi Tevfik Erdoğan ise bütçenin belediyenin üzerine düşen sorumlulukları karşılamayacağını söylediği konuşmasında “2015 bütçesini daha önceki yıllarla kıyasladığımızda gerçekçilikten çok uzak olduğunu ve öngörülen bütçenin hayal olduğunu görüyoruz. Bu bütçede bazı kalemlerden fedakarlık etmek ve hiç harcama yapmamak gerekecektir. Önceki yıllarda yapılan gerçekleşme oranı yüksek hizmetleri düşünürsek bu bütçeyi hayal olarak görüyoruz. Bütçenin bu haliyle kentsel dönüşüm ve kent eylemi faaliyetlerine gerekli kaynakları ayırmadığı bir yıl olacaktır. 2015 yılında kaynakların önemli bir kısmı en son görev gerektiren faaliyetlere gidecek gibi görülüyor” ifadelerini kullandı.


 
KONAK HALKINI CEZALANDIRACAK MIYIZ?
Kendilerini hayal kırıklığına uğratan bir bütçe raporu olduğunu vurgulayan AK Parti Konak Meclis Üyesi Ömür Şanlı ise “Bizi hayal kırıklığına uğratan bu bütçeden zaten çok iyi şeyler beklemezdik ama bu beklentimizin çok altında. Gelir tahmininde bulunulması gerektiği için rakamların düşük tutulması bütçe mantığı açısından uygun değil. 2015 yılında Konak halkından toplanacak para cezaları çok yüksek tutulmuş. Biz 2015 yılında Konak halkını cezalandıracak mıyız? Bütçe denkleştirmek için bu parayı Konak halkından toplamak adıl değildir. Bu bütçeye bakıldığında görülüyor ki Konak’ta gelecek yıl şunlar yapılmış diyebileceğimiz hiçbir şey olmayacak” diye konuştu.
 
Bunun üzerine başkan Pekdaş, “Bizim bütçeyi yaparken hedefimiz belediyenin kendi kaynaklarını kullanmak yerine kentin kaynaklarını ortaya çıkarmak. Kentin bütün bileşenleriyle dayanışma içinde harekete geçelim. Vatandaş bize güvensin. Biz burada başka bir politika yapıyoruz. Yardımları artırıp, kaynakları az kullanıyoruz. Güvenilir bir belediye kaynak harcayarak değil, kaynaklar yaratarak hizmet ortaya koyar. Biz bunu ortaya çıkarmaya çalışacağız” cevabını verdi.


FAL BAKIYORSUNUZ!
Şanlı’nın gelecek yıla kadar Konak’a hiçbir şey yapılmayacak gibi görülüyor demesi üzerine de konuşan Başkan Pekdaş “Siz fal açıyorsunuz, siz fala bakıyorsunuz” dedi.
 
YATIRIM DEYİNCE BİNA AKLINIZA BİNA MI GELİYOR?
AK Parti grubundan gelen bütçe eleştirilerine yanıt vermek üzere söz alan Konak Belediye Başkan Vekili Zekir Güner “Sayın Şanlı cümlesine bütçe ‘büyük bir hayal kırıklığı’ diyerek başladı. O da böyle söyleyerek beni hayal kırıklığına uğrattı” şeklinde konuştu.

Güner ayrıca, “Biz eleştiriyle besleniriz. Burada eleştiri yok, burada önyargı var, sadece karşılık olsun diye söylemek var. Esas olarak performans ile ilgili AKP’li arkadaşımızın geriye dönüp bakmasını istiyorum. Gider tahmininin düşük olması iyi bir şeydir. Artışlar merkezi hükümetin belirlediği artışlardır. Personel giderleri gerçekleşme oranı yüksek diye bir eleştiri mi olur? Bunu takdir etmek gereklidir.  Bunun düşük olması eleştiri konusu olamaz. Bu durumda sadece teşekkür edilir. 2015 bütçesine bakılınca ne kadar rasyonel olduğu görülüyor. Gerçekleşme oranı da yüzde 80’dir. Tarife cetvelleri artış oranlarına bakılınca 2014 yılına göre çok az oranda artış olduğunu görüyoruz. Para cezaları ile ilgili doğrularla yanlışları karıştırarak eleştiri getirdiniz. Yatırım deyince aklınıza bina geliyorsa bir şey söyleyemem.  Ama bu bütçeye bakınca tamamıyla yatırıma yöneliktir. İnsana, çevreye, doğaya, hayvana yatırımdır. Yatırımdan ne anlıyorsunuz bilmiyorum ama bu plan yatırıma yöneliktir” ifadelerini kullandı.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
yusauf hoca 25 Kasım 2014 Salı 00:04

Konakta spor deyince aklınıza Konak Belediye Spor mu geliyor. sonuçta Konakta bulunan 25 spor kulübü gibi bir dernek.3.600.000 tl bütçe bu kulübe aktarılıyor. hangi gerekçeyle.bunun yasal olmadığını düşünüyorum.bu bütçenin 10 da 1 i bile amacına ulaşmıyor.resmen talan ediliyor.tesisler atıl durumda. kulüpler perişan. 100 tl yol paralarına 20tl su paralarına kadar ödeyemez haldeler. konak belediye spor gibi asla kabul edilemez bir isme milyonlar aktarılıyor. halkla birlikte yönetilecek belediyecilik böyle bir şey olmasa gerek.konak belediye spor derhal kapatılmalı.şaibeler sona ermeli...

Yorumu oyla      11      5  
14 Ekim 2014 Salı 22:04

konak belediyesi son 5 yıldır çalışmadı, önümüzdeki 5 yılda bu şekilde geçecek gibi. hiçbir projesş olmayan belediye olur mu? bergama belediyesi bile 350 araçlık otopark yapıyor, nerede böyle projeler? narlıdere belediyesi kentsel dönüşüm yapıyor, konak belediyesi bırak dönüşümü asfalt ya da kaldırımları bile yenilemiyor. yeniliyor ama belli birkaç semte. diğerleri zaten konak a bağlı değil.

Yorumu oyla      27      10  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Buca’da bir ilk: ‘Pırlantalar’ belediyeye emanet
Buca Belediyesi, yine bir ilke imza atıyor. Belediye, önümüzdeki Perşembe ...
Konak Kadın Meclisi’nde ilk toplantı heyecanı
Konak Kent Konseyi Kadın Meclisi, yeni dönemin ilk toplantısını yaptı. ...
Gaziemir'de madde bağımlılığı semineri
Gaziemir Belediyesi Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen ‘Bağımlılık ...
 
Bornova’da girişimcilere büyük müjde
Bornova Belediyesi’nin KOSGEB ile işbirliği yaparak kendi işinin sahibi ...
Halkapınar’da temizlik teyakkuzu!
Konak Belediyesi Bitpazarı’nın da kurulduğu Halkapınar’daki 30 dönümlük ...
Selvitopu’ndan bütçe açıklaması: Hayalci değil…
Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu 2015 yılının belediye açısından ...
 
Karşıyaka’da ‘demokrasi’ bayramı!
Avrupa Konseyi’nin en önemli projelerinden biri olan 12 Yıldız Şehri’ne ...
Kemalpaşa’da anında çözüm dönemi!
Kemalpaşa Belediyesi'nde vatandaşların sorunlarını çözmek için çalışmalarını ...
Büyükşehir’e en renkli ziyaret
10. Balkanlılar Halk Dansları Festivali için İzmir’e gelen konuk ülkelerin ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva