HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
3 Aralık 2012 Pazartesi - 10:36

Konak’ta Belediyesi’nden engelleri kaldıran sözlük

3 Aralık Engelliler Haftası’nda Konak Belediyesi engellilere yönelik çalışmalarıyla gündeme yine damgasını vurdu. Laf söz değil, Türkiye’de bir ilk gerçekleşti, işitme engelliler için kitap basımı ve dağıtımı yapıldı.

Konak’ta Belediyesi’nden engelleri kaldıran sözlük

İZMİR – ‘İşitme Engelliler için Resimli Sözlük’ isimli kitap işitme engellilerin gözü kulağı oldu. 40 ilden gelen talepler ivedilikle yerine getirildi. Okula yöneticileri, “Engelli dostu başkan Dr.Hakan Tartan’ın sevgi eli bize de ulaştı” diye teşekkürlerini ilettiler. Konak Belediyesi ayrıca Zihinsel Engelliler için “İlk Okuma, Yazma ve Ön Koşul Becerileri” başlıklı kitap ile Türkiye’de yaşanan önemli bir boşluğu doldurdu. Kitap Milli Eğitim’e bağlı okullarda okutulmaya başlandı. Konak Belediye Başkanı Dr.Hakan Tartan, göreve geldikten sonra engelliler için belediyenin tüm olanaklarının seferber edildiğini ve önemli ölçüde yol alındığını belirtti. Başkan Tartan, nikah dairelerine ve okullara engelli rampalarından, sokak ve kaldırımlara engelli yürüme yollarına kadar hemen her çalışmada engelli vatandaşların düşünüldüğünü söyledi.

Belediye hizmet binaları girişlerinin de engellilerin kullanımına uygun hale getirildiğine değinen Başkan Tartan, “Belediye Meclisinin kararı gereği, engelli vatandaşlardan nikahlarının kıyılması karşılığında ücret alınmıyor. Ayrıca engellilerle iletişim kurma kapsamında bir evlendirme memurunun 'İşaret dili kursuna' katılımı sağlandı. Veteriner işlerinde bahçe ve binaların girişleri engellilerin ulaşımına uygun hale getirildi. Projelendirilen tüm park, yol ve yapılarda yasa hükümleri dikkate alındı. Bu çerçevede, yollardaki döşemelerde engelli rampası ve görme engelli tuğlaları kullanıldı. Yapılarda ise giriş rampaları, asansör ve WC'ler yasa hükümleri esas alınarak projelendirildi. Çöp toplama, sokak temizliği ve diğer talep ve isteklerinde engellilere pozitif ayrımcılık uygulandı” dedi.

Hizmet binaları ve kültür merkezlerinin girişlerine engelli rampaları yaptırılarak, kapıların fotoselli hale getirildiğini hatırlatan Başkan Tartan, söz konusu binalardaki WC ve lavaboların engellilere uygun konuma getirildiğini söyledi. Engelli ve yaşlılara sağlık kontrolü ve hasta nakil ambulansı hizmeti verildiğini dile getiren Başkan Tartan, sağlıkla ilgili bilgilendirme toplantılarına engelli ve yaşlıların katılımını sağlamak için kendilerine servis aracı tahsis edildiğini vurgulayan Tartan şöyle konuştu: “Engelli dernekleri ile işbirliği yapılarak, engelli ve yaşlılar evlerinde ziyaret edildi ve sorunlarına çözüm bulunmaya çalışıldı. Ayrıca Sağlık İşleri Müdürlüğü’nce 'Konak İlçe Engelli ve Yaşlı Veri Taban projesi yürütülüyor. Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü’nce engelliler için resim kursu açıldı. 'Bazen Görmek Yetmez' adı ile görme engellilerin fotoğraf çalışması yapması sağlandı. Belediyemiz ile Belediye-İş ve Tüm Bel-Sen arasında yapılan Toplu İş Sözleşmeleri ile, engelli çocuğu olan çalışanlara aylık 200 TL ek ödeme yapılıyor. Park ve Bahçeler Müdürlüğü’nce, revizyondan geçirilen tüm parklarda engelli rampası yapılmaktadır. Ayrıca 4/2 Sokak Mehmet Ali Akman Mahallesi'nde yapılmak üzere engelli parkı projesi hazırlandı ve kısa süre içinde yapımına başlanacak. Fen İşler Müdürlüğü’nce, yenilenen sokaklarda 'Görme Engelli Tuğlası ve Engelli Rampası' uygulaması yapılıyor. Bu kapsamda 13 sokakta görme engelli tuğlası uygulaması yapıldı. Sokaklarda 153 adet, çeşitli yapılara ise 21 adet engelli rampası yapıldı. Muhtelif sokaklarda, engellilerin engellenmemesi için 615 adet bariyer inşa edildi. Yine ilçemiz sınırları içerisinde bulunan yapılara ve parklara 22 adet engelli tuvaleti yapıldı.”


Başkan Tartan İmar ve Şehircilik Müdürlüğü’ne ruhsat için yapılan başvurularda; 5378 sayılı yasanın hükümlerini içeren İzmir Büyükşehir Belediyesi İmar Yönetmeliği'nin Engelliler ile ilgili hükümler başlıklı 66. maddesinde belirtilen standartlara uygun olarak ruhsat ve izin verildiğini sözlerine ekledi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bornova’da sanata engel yok!
Sağladığı altyapı olanaklarıyla engellilerin hayatını kolaylaştıran Bornova ...
Bornova'da kaldırım 'engel' olmaktan çıktı
Bornova Belediyesi bir buçuk milyon liralık yatırımla ilçedeki tüm kaldırım ...
Çiğli'den kömürlere kilo ve kaçak denetimi
Çiğli Belediyesi, ilçedeki kömür satışı yapan işyerlerini denetledi. Kaçak ...
 
Gaziemir'e çevreci makine: Bio Circle
Gaziemir Belediyesi’nin Sarnıç’ta bulunan Makine İkmal Birimi’ne yeni ...
Bergama’dan örnek proje: Yalnız değilsiniz!
Bergama’da yaşayan, 65 yaş üzerindeki bakıma muhtaç, bedensel yeterliliği ...
Konaklı kızlara yan bakılmıyor: 7'de 7
Kadın basketbolcular toplamda 7 maçta 7 galibiyet deplasmanda ise 4 maçta 4 galibiyet aldı.
 
Kılıçdaroğlu’dan Seferihisar stantına ziyaret
İstanbul’da gerçekleşen 13. Cebit Bilişim Fuarı’nı gezen CHP Genel Başkanı ...
Başkan Tartan'a mektup yazdı, eşyalara kavuştu
Evlerinde koltuğu olmadığı için arkadaşlarını eve çağıramadığını söyleyen ...
Başkan Kocaoğlu: Tek ihtiyacımız birlik ve beraberlik
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir Mardinliler Federasyonu’nun ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çoban ateşini 'topuklu' yaktı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva