HABERLER>GÜNCEL
19 Mayıs 2013 Pazar - 11:57

Konak Tüneli'nde son durum ne?

İzmir'de Sahil Yolu ile Yeşildere Caddesi'ni birbirine bağlayacak Konak Tünelleri'nin 3'te 1'i tamamlandı. Yeşildere tarafında iki tüp halinde ilerleyen tünellerden biri 387 metre, diğeri 535 metre kazıldı. Ancak, Konak tarafında 7 ayrı bölgede arkeolojik ve tarihi SİT olduğu için kazı çalışmalarına başlanamadı. Tünelin Yeşildere ayağında mühendisler ekskavatör ile taşları kırarken Konak tarafında arkeologlar fırça ve spatula ile çalışıyor.

Konak Tüneli nde son durum ne?

İZMİR - İzmir'de Karayolları 2'nci Bölge Müdürlüğü, Yeşildere Caddesi'ndeki trafik ile Mustafa Kemal Sahil Bulvarı'ndaki trafiğin aktarımını sağlamak, Konak'tan Havalimanı, Otogar, Gaziemir ve Buca'ya gidişi kolaylaştırmak için Konak Tünelleri'nin yapımına 1.5 yıl önce başladı. 1674 metre uzunluğunda çift şeritli iki tüpten oluşan tünellerin, Konak ve Yeşildere'den aynı anda kazılması planlandı. Yeşildere tarafında tünellerden biri 387 metre, diğeri 535 metre kazıldı. Kazı çalışmalarında görev yapanların sayısı 250- 500 arasında değişiyor. 24 saat süreyle yapılan kazılarda günde ortalama 2.5 metre ilerleme sağlandı. Ekskavatör, kaya delici, kepçe gibi iş makineleriyle yapılan kazılarda zemin, yumuşak olduğu için güçlendirme çalışmaları öne çıktı.
 
TÜNEL, ŞU ANDA BEŞTEPELER LİSESİ'NİN ALTINDA
Karayolları İzmir 2'nci Bölge Müdürü Abdülkadir Uraloğlu, tüneli delerken adeta 'İğne ile kuyu kazdıklarını' belirterek, şunları söyledi: "Bizim için yumuşak zemin, zor zemindir. Kolay delinir ama güçlendirme gerekir. Çünkü tünelde kazı yapıp altına insanları, makineleri sokuyoruz. Onun için çok iyi desteklemek gerekir. Zemin yumuşak olduğu için günde 2-2.5 metre ilerliyoruz. İğne ile kuyu kazıyor gibiyiz. Delme ve patlatma yapmıyoruz. Teknik olarak Avusturya metodu uyguluyoruz. Zemini kendi kendine taşıttırıyoruz. Şimdilik yerin 50 metre altındayız. Tünelin en derin yeri; 62 metre olacak. Yukarıda hayat devam ediyor. Dumlupınar Mahallesi Beştepeler Lisesi'nin 50 metre altındayız. 40 mühendis görev yapıyor. Şantiyede adeta yaşam alanı yarattık. Bazı işçilerimiz burada kalıyor."

TÜNELİN KONAK TARAFINDA ARKEOLOJİK KAZI VAR
Projeye göre tünel açma Konak ve Yeşildere tarafında aynı anda başlaması öngörüldü. Ancak, Konak'ta 7 ayrı bölge kentsel, arkeolojik ve tarihi SİT ilan edildi. Bu nedenle çalışmalar SİT Kurulu'nun onayıyla yürüyor. Konak'taki çalışmalarda ortaya çıkan 1850 yılına ait mezar başka bir yere taşındı. Tünelin Konak tarafından inşaat ve jeoloji mühendisleri değil arkeologlar, müze ve kurul yetkilileri görev yapıyor. Arkeologlar bazen elleri bazen de fırça ve spatulalarla, kültür varlıklarına zarar vermemek için özenle çalışırken Karayolları, SİT Kurulu'nun yer teslimi yaptığı alanda forekazık çakma çalışmalarını sürdürüyor. 450 fore kazıktan 100'ü çakıldı.
 
ARKEOLOJİK KAZILAR PROJEYİ EN AZ 3 AY GECİKTİRDİ
Karayolları 2'nci Bölge Müdürü Abdürkadir Uraloğlu, Konak'taki arkeolojik kazılar nedeniyle projenin şimdiden 3 ay geciktiğini belirterek, "Projeye başladığımızda altında ne olduğunu biz bilmiyorduk. Yeşildere'de makine ile orada elle kazı yapıyoruz. En az 2 arkeolog görev alıyor. Kontrollü ve ağır bir çalışma ile devam ediyoruz" dedi.

TÜNELDEN 11 BİN KAMYON TAŞ ÇIKTI
2014 yılı sonuna kadar tamamlanması öngörülen Konak Tünelleri, bin 674 metre uzunluğunda, iki gidiş iki geliş olmak üzere iki tüpten oluşacak. Asfalt yol, sekiz metre genişliğinde olacak. Yolun iki tarafında 110 santimetre genişliğinde yaya yolları yer alacak. Tünelden bugüne kadar 11 bin kamyon taş çıktı. Bunlardan nitelikli olanları inşaatlarda dolgu malzemesi olarak kullanılıyor. Tünelden sonra 850 metre uzunluğunda bağlantı yolları yer alacak. 200 metre çapında döner kavşak yapılacak. 28 viyadük ayağından 24'ü tamamlandı. En yüksek viyadük ayağı 23 metre. Konak Tünelleri'nin maliyeti 150 milyon lira.

YILDA 30 MİLYON LİRA TASARRUF SAĞLAYACAK
Konak Tünelleri, Varyant'tan sağlanan bağlantı yolunun yerine geçecek. Sahil Yolu'ndan Yeşildere'ye trafik sıkışıkken 30 dakikada gelinirken tüneller devreye girdiğinde bu süre birkaç dakikaya inecek. Konak Tünelleri'nden ilk dönemde günde 40-45 bin araç geçecek, bu araç sayısının orta vadede 59 bin, uzun vadede 70 bin olması bekleniyor. Akaryakıt başta olmak üzere amortisman ve işletme giderleri dikkate alındığında yılda 30 milyon lira tasarruf sağlanacağı öngörülüyor. Maliyeti 150 milyon lira olan tünellerin 5-6 yılda kendisini amorti etmesi bekleniyor.

TÜNELİN GİRİŞ VE ÇIKIŞLARINA IŞIK ÖLÇER KONACAK
Konak Tünelleri'nde kaza olması durumunda sağlık ekiplerinin kısa yoldan ulaşabilmeleri için ara geçişler yer alacak. Yangın algılama sistemi kurulacak. Yangın söndürme için sulu ve köpüklü sistemler yer alacak. 24 saat kameralı kontrol sağlanacak, havalandırma için jet fanlar konacak. Tünelin aydınlatması özel olacak. Tünelin giriş ve çıkışlarına ışık şiddetini ölçen cihazlar yerleştirilecek. Böylece gündüz sürücünün gözünün kamaşması engellenecek. Gece de aydınlatma düşürülecek, sürücü tünele girerken gözü kamaşmayacak, 'Geçici körlük' olmayacak.(DHA)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 10 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
izmirli 3 Şubat 2014 Pazartesi 23:19

izmir binali yıldırım ile daha ne tüneller ne metrolar yapacak.30 marttan sonra izleyin görün izmirdeki değişimi.

Yorumu oyla      12      7  
AZİZ ÜZEYİR AYAZ 30 Ekim 2013 Çarşamba 20:23

BU PROJEDE EMEĞİ GEÇEN HERKESE SONSUZ TEŞEKKÜRLER..EMİNİM HER ŞEY GÜZEL İZMİR ADINA..FAKAT SABAHLARI BALÇOVADAN ALSANCAK İSTİKAMETİ ÇOK SIKIŞIK VE YOĞUN OLUYOR..BU İSTİKAMETVE TÜNEL ÇIKIŞINI HAYAL EDEMİYORUM,BALÇOVADAN GELENLER VE TÜNELDEN ÇIKANLAR.... YKM,DEN SONRASI NASIL AKACAK...

Yorumu oyla      17      6  
Yazıklar olsun... 25 Temmuz 2013 Perşembe 09:03

Çalışmaların Konak yönünde devam eden kısmında Roma döneminden mozaik tabanlı odası bulunan bir yamaç ev(villa) ve bir çeşme yapısı gün ışığına çıkartıldı göz göre göre bu kıymetli kalıntılar yıkılıyor dün roma çeşmesini üzerinde dozer çalışıyordu, Müze ve sit kurulu üç maymunu oynuyor yazıklar olsun günlük menfaatleri için binlerce yıllık kültür varlıklarını görmezden gelenlere. Kurula başkanlık eden duayen arkeoloji hocaları hiç utanmıyorsunuz değil mi hiç sıkılmıyorsunuz sizede yazıklar olsun

Yorumu oyla      20      22  
Metrodan önce biteceği kesin.. 20 Mayıs 2013 Pazartesi 09:10

ne kadar gecikme de olsa üçkuyulardaki metrodan önce açılışı yaparlar.Adamlar gece gündüz çalışıyorlar evim tünellere çok yakın çalışmaları her gün görüyorum helal olsun iş yapmaya niyeti olan adam böyle çalışır,gidin üçkuyulara bakın 2 kişiyle metro yapmaya çalışıyorlar aradaki farkı kendi gözlerinizle görün.Çokta faydalı olacak tüneller..

Yorumu oyla      34      15  
20 Mayıs 2013 Pazartesi 00:08

Bu sit ve arkeoloji hikayesi Marmaray'da iyi tuttu ! :)) Beceriksizlikleri iyi maskeledi.. Şimdi aynı romanı İzmir'de yazıyorsunuz da, yemez burda. İstanbul değil bura, gavur burası gavur..!

Yorumu oyla      17      33  
Erdi 19 Mayıs 2013 Pazar 21:15

Ne kadar zorunuza gidiyor sosyal yardım yapınca makarnacı yapmayınca halkına esiyet ediyo bir iş yapınca rant ne biçim insanlarsınız.Nurettin Sözen zamanlarını özlediniz galiba...

Yorumu oyla      26      21  
TC misafir 19 Mayıs 2013 Pazar 20:58

tünellerin açılmasıyla birlikte ilk etapta günde ortalama 40-45 bin aracın burayı kullanması planlanıyor bu da demek oluyor ki saatte buradan geçecek araç sayısı neredeyse 2 bin olacak trafiğin çift yönlü işlediğini düşünürsek konak'a saatte gelecek olan araç sayısı ilk etapta yaklaşık 1000 daha sonra ise bu sayı 3000'i bulacak saatte 3 bin aracın konak'a indiğini bir düşünün iş giriş ve çıkışlarında bu rakamın ortalamaların üzerinde olacağını da hesaba katarsak trafik yoğunluğu nasıl olacak?

Yorumu oyla      27      22  
19 Mayıs 2013 Pazar 19:59

akparti izmiri uçurcak da bi alsa ama az kaldı

Yorumu oyla      36      30  
İZMİRLİ 19 Mayıs 2013 Pazar 17:19

AKP NİN İŞLERİ KAMIŞTIRIR DİŞLERİ...YİNE ÇORBA İŞİ YİNE HALKA KANDIRMACA İŞLER BUNLAR..

Yorumu oyla      30      28  
baris 19 Mayıs 2013 Pazar 14:20

Yine AKP, yine ileri zeka bir proje, çanak çömlek nedeniyle gecikme.

Yorumu oyla      43      24  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Katip Çelebili hemşirelerden büyük başarı
Hemşirelik Bölümü ikinci sınıf öğrencileri Büşra Yurdakul ile Simge Şimşek, ...
Taksimde ilginç 19 Mayıs: Çelenk anıta konmadan gitti
İstanbul'da 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı resmi kutlamalarının ...
1 Mayıs bildirisi dağıtan liselilere şok ceza!
Antalya'da, geçen 1 Mayıs öncesi lise önünde bildiri dağıttıkları için ...
 
İzmir'de gece yarısı bomba paniği
Buca’da işlek caddeye bırakılan şüpheli çanta paniğe neden oldu. Bomba ...
Katliam gibi kaza: 6 ölü 14 yaralı!
Tokat'ın Reşadiye İlçesi yakınlarında kontrolden çıkan İran plakalı otobüsün ...
Proıf. Ercan'ın dinmeyen acısı: Gözü yaşlı konferans
Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Ahmet Ercan, bir süre önce annesini kaybettiği ...
 
İzmir’de kan donduran cinayet: Vahşetin nedeni para mı?
İzmir’in Buca İlçesi'nde, ormanlık alanda cesedi bulunan 36 yaşındaki ...
Reyhanlı’da 51 ölümün isyanına biber gazı!
Hatay'ın Reyhanlı İlçesi'nde yürüyüş yapmak isteyen gruba polis müdahale etti.
Reyhanlı’nın ardından: Geriye kaldı 4 zanlı!
Reyhanlı'da 51 kişiyi öldüren saldırganlarından 4'ü daha yakalandı.
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva