HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
2 Şubat 2015 Pazartesi - 19:45

Konak Meclisi’nde yüksek tansiyon ve flaş kararlar

Şubat ayı oturumuna Başkan Pekdaş ile AK Parti Grup Başkanvekili Şanlı’nın tartışmaları damga vururken, cemevlerine ibadethane statüsü tanınması ve BDP’li Yüksekova Belediyesi’nin kardeş belediye ilan edilmesi kararları alındı.

Konak Meclisi’nde yüksek tansiyon ve flaş kararlar

Onur DENİZ/EGEDESONSÖZ - Konak Belediyesi Şubat ayı olağan meclis toplantısı, Belediye Başkanı Sema Pekdaş idaresinde gerçekleştirildi. Pekdaş, İl Özel İdare’nin Konak Belediyesi’ne devrettiği geçici personellerin çıkarılması üzerine çıkan eleştirilere sert tepki gösterdi.
 
Meclis gündeminde CHP Genel Merkez’in yaptığı açılım doğrultusunda cemevlerinin ibadethane statüsü kazanması kararı alınırken AK Parti Grup Başkanvekili Ömür Şanlı ile Sema Pekdaş arasında başörtüsü tartışması yaşandı. Mecliste ayrıca Hakkari’nin Yüksekova belediyesi kardeş belediye ilan edildi.
 
ÇALIŞANLARININ MÜCADELESİNİ DESTEKLİYORUM
İzmir İl Özel İdaresi’nin kapatılması üzerine Konak Belediye’sine devredilen geçici personeller ile ilgili çıkan eleştirilere Sema Pekdaş yasa ile cevap verdi.



AK Parti Grup Başkanvekili Ömür Şanlı’nın konu ile ilgili imada bulunduğu gerekçesi ile söz alan Pekdaş,  “İl Özel İdare’den gönderilen geçici personellerle ilgili yapılan imalı lafları Konak Belediyesi hiçbir çalışanı mağdur etmez. Her çalışanın işi için mücadele etmesi onurlu bir davranıştır. Ben İl Özel İdare çalışanlarınIN bu mücadelesini destekliyorum. Ama hedefleri doğru değil. Onları yanıltanlar var. Türkiye bir hukuk devleti biz yasaları bağlı hareket etmek zorundayız. Konak Belediyesi’nin yetkileri kanunla belirlenmiştir.  Bu konu ile ilgili 5620 sayılı bir kanun var. Bu ülkedeki geçici işçi çalışanları bu kanunla belirleniyor. Kanundaki madde gereğince belediyelerin geçici işçi çalıştırılması yasaklanmıştır. Genel olarak bir iş güvencesi anlamında yasaklanmış durumda. Mevsimlik ve kampanya işleri ile orman yangınları ile mücadele hizmetlerinde bir görev yılında 6 aydan az olmamak üzere vize edilecek geçici iş pozisyonunda işçi çalıştırılabilir. Vize edilebilme durumu bizim mecliste konu ile ilgili izin almamızdır. İzin almamız için öncelikle bu alanlarda bizim işçi çalıştırabilmemiz gerekmektedir. Bizde bu pozisyonlarda işler yok” dedi.
 
ÖZEL İDARENİN BİR KURUŞ FAYDASI YOK
Pekdaş ayrıca, “Zaten bu nedenle Özel İdare’nin tasfiye kurulu bize geçici işçileri gönderirken, vize alınmak üzere çalışmaya devam olunabilir gibi bir muğlak belirsiz ifade kullanarak bize yönlendirildi. Diğer belediyelerde bu işi yapan belediyeler var. Ama bir merkez belediyeye siz geçici işçi gönderiyorsanız, ben bunların işlerini fesih ettim diyorsunuz. Ondan sonra bu sorumluluğu bu belediyeye atamazsınız. Biz bu arkadaşların Haziran ayında görev süresi dolduktan sonra biz bir arkadaşımızın başvurusu üzerine de tazminat ödedik. Özel İdarenin bize bir kuruş faydası yok; biz tazminat ödedik. Bu gündem haksız bir gündemdir, bu gündem yapay bir gündemdir. Özel idarelerin tasfiyesine yönelik çalışmalarda yapılan hukuksuzluklarla engelleyemezsiniz, göz karartamazsınız. O işçilerin vebali de o kişilerin omuzlarındadır. Dolayısı ile sorunları imalarla değil çözümlerle giderilmelidir” şeklinde konuştu.
 
OBJEKTİFLİĞİMİZDEN ŞÜPHE Mİ EDİYORSUNUZ?
Belediyenin dar gelirli vatandaşların müze ve sinemalardan ücretsiz faydalanabilmesi amacıyla düzenleyeceği gezilerle ilgili düzenlemeye Ömür Şanlı’dan eleştiri geldi.



Şanlı, “Bırakalım çocuklar özgürlüklerini kendileri seçsinler. Bakıyoruz burada çocuklar müzelere götürüleceği belirtiliyor. Konak bir açık hava müzesi... Biz önce müzelerin etrafını temizleyelim. Biz istiyoruz ki çocuklar kendileri özgürce seçsinler. Çocuklar filmleri kendileri seçsinler biletlerini getirsinler biz de ödemesini yapalım” dedi. Şanlı’nın “Bırakalım özgürce seçsinler” sözünün ardından Pekdaş, “Siz objektifliğimizden kuşku mu duyuyorsunuz?” çıkışında bulundu. Başkan Pekdaş, hükümetin ilkokullarda gerçekleştirildiği kılık kıyafet uygulamasını hatırlatarak, “Çocuklar başörtülerini de özgürce seçsinler değil mi?” ifadesini kullandı. Pekdaş sözlerine, “Bakın biz dar gelirli ailelerin çocukları ile ilgili çalışmalar yapıyoruz. Biz bunları hiçbir zaman malzeme yapmıyoruz. Çocukları hiçbir zaman siyasete karıştırmıyoruz. Onlar bizim çocuklarımız. Bu bizim görevimiz. Biz bu çalışmalara devam edeceğiz” şeklinde devam etti.
 
AK Parti Grubu’nun bu sözler üzerine eleştirilerine Pekdaş, “Başörtüsünün özgür olmasını her zaman savundum. Başörtüsü herkesin özgürlüğüdür ama ilkokul çocukları hariç” dedi.
 
ŞANLI’DAN PAZAR ÇIKIŞI
Oturumda bir diğer tartışma da ilçede yapılması planlanan yeni pazaryerleri ile ilgili yaşandı. AK Parti Grup Başkanvekili Ömür Şanlı’nın “Hatay Pazaryeri ne zaman açılacak? Bir sabah ansızın mı? Kolaycılığa kaçıyorsunuz. Yer istimlak edin” sözlerine de tepki gösteren Pekdaş, “Konak’ta pazar yapacak arsamız yok. Belediyemizin böyle bir boş alanı yok. Ben kapalı pazaryeri yapmaya hazırım. Milli Emlak’ın boş arazileri var. Bize pazaryeri yapacak bu arazileri tespit edin. Siz AK Partili meclis üyeleri olarak bu milli emlak arazilerinin tahsisi konusunda yardımcı olun, halkımız için pazaryeri yapalım” şeklinde karşılık verdi.
 
CEMEVLERİ ADIMI
Cemevlerinin ibadethane sayılması konusunda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından açılan davada alınan, Türkiye’nin ayrımcılığı yasaklamasına ve inanç özgürlüğünü sağlamasına ilişkin kararı örnek göstererek, CHP Grubu, Konak Belediyesi hizmet alanı kapsamında bulunan cemevleriyle ilgili önerge sundu. 



Önerge hakkında konuşan CHP Grup Başkanvekili Nimet Haytabay, “İbadet edilen her kesimin kendi inancına göre ibadet ettiği her yerin ibadethane olarak kabul edilmesi gerektiğine inanıyoruz. Bu nedenle belediye kanunundaki yasalar doğrultusunda Cemevlerinde ibadethane olarak kabul edilmesi ve diğer ibadethanelerle aynı imkanın sağlanmasına ilişkin öneriyi sunduk” ifadesini kullandı.
 
Konu ile ilgili Pekdaş, “AİHM’in kararı çok kesin. Hükümet de zaten Alevi açılımı da yapıyor. Dolayısı ile laik bir hukuk devletinde her inancın kendi inancını özgürce yapabilmesi teminat altına alınmıştır. İbadethanenin belli bir dine veya belli bir inanca mahsus olarak görülmesi, ne hukuk devletine ne de laiklik ilkesine uygundur” diye konuştu.
 
AK Parti Grubunun çekimser oy kullanmasına rağmen karar oy çokluğu ile kabul edildi.

YENİ KARDEŞ YÜKSEKOVA
Meclis oturumunda ayrıca Hakkari’nin Yüksekova Belediyesi’nin kardeş belediye ilan edilmesine karar verildi. BDP’li belediyeyle kardeşlik kararı AK Parti’nin de desteğiyle oybirliğiyle alındı.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
3 Şubat 2015 Salı 10:20

BAŞKANIMIZI KUTLUYORUM. HAKKARİ İLE YAPILAN KARDEŞLİK ANLAŞMASI TÜM HAKLARIN KARDEŞLİĞİ İÇİN BÜYÜK BİR ADIM. KÜRT HALKININ HAKLARINI SAVUNAN BİR BAŞKANIMIZ VAR. AMA KAFA TASÇILAR BUNDAN ŞİKAYETÇİ....

Yorumu oyla      14      5  
Halkın Başkanı 3 Şubat 2015 Salı 08:50

İnanıyorum ki Chp içindeki çatlakları çözümleyip, siz değerli aklı selim insanların gelecekte partimizi iktidara ulaştıcaksınız. Genel Başkanımızın da geçen hafta grup toplantısında bulunduğu çağrıyı dikkate alıp ilk mecliste uygulayan , hem parti içi uyum hemde halkın isteklerini mecliste hukuk çatısı altında gündeme getiren örnek başkan. Çok gururlandık , Kutluyoruz.

Yorumu oyla      14      5  
ANKARA 2 Şubat 2015 Pazartesi 21:04

Sayın Sema PEKDAS Acaba Ne Zaman Bdp'ye Katılacak...

Yorumu oyla      26      14  
2 Şubat 2015 Pazartesi 20:06

Ömür şanlı senin yerin AKP sıraları değil. Çok geç olmadan dön bu işten

Yorumu oyla      22      12  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kocaoğlu: Bu başarı ne ilk ne de son olacak!
“Serbest Bölgeler Şehri Olarak İzmir” sempozyumunda konuşan Büyükşehir ...
CHP’nin cemevi açılımına Narlıdere örnek oldu
CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcı Veli Ağbaba, Narlıdere ...
Bakıcı’dan memurlara ‘iyileştirme’ sözü
Selçuk Belediyesi ve Tüm Bel-Sen arasında toplu sözleşme imzaları atıldı. ...
 
Büyükşehir’den lodos teyakkuzu!
İzmir Büyükşehir Belediyesi, şiddetli lodosun verdiği tahribata karşı 29 ayrı ekiple görev yapıyor.
Gaziemir’de sivil inisiyatif ayaklandı: Çek ellerini cennetimden!
İzmir’in gözde piknik alanı ile 1,5 milyon lira harcanan Mümin Gençoğlu ...
Karabağlar'a 'kardeş' ziyareti ve daveti
Karabağlar Belediyesi ile kardeş olan Ardahan Damal Belediyesi'nin Başkanı ...
 
Yenişehir’in kaderini değiştirecek proje halk vitrininde!
Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, Yenişehir Pazaryeri’ne inşa edilmesi ...
Başkan Arslan muhtarları dinledi
Çiğli Belediye Başkanı Hasan Arslan Çiğli’deki muhtarları bir araya toplayarak, ...
Başkan iş dünyasını ağırladı: Ege’de fuar seferberliği!
Türkiye’nin en büyük fuar kompleksine kavuşabilmek için geriye sayım başlatan ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çocuk yaşında assolist oldu!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gazeteci titizliğinden çıkan bir roman
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva