HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
4 Mart 2015 Çarşamba - 11:09

Konak Belediyesi’nden ‘8 Mart’ duvarı: Geleceği ör!

İzmir’in merkez ilçesi Konak 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında anlamlı bir etkinliğe ev sahipliği yapacak. Konak Belediyesi’nce düzenlenecek “Geleceği Ör” adlı proje ile İzmirli kadınlar şiddete, tecavüze, cinayete, ayrımcılığa ve erkek egemenliğine karşı duvar örecek.

Konak Belediyesi’nden ‘8 Mart’ duvarı: Geleceği ör!

6 Mart Cuma günü Alsancak Vapur İskelesi önündeki boş alana inşa edilecek ve yukarıdan bakıldığında ‘kadın silueti’ şeklinde görülecek Anıt Duvar, Türkiye’de bir ilk olma özelliği taşıyacak. İnşa çalışmasında sadece kadınların yer alacağı duvar 60 santimetre eninde ve 1,5 metre yüksekliğinde olacak.

Gazbeton kullanılarak örülecek 53 metre uzunluğundaki duvarın üzerinde 2008-2015 yılları arasında öldürülen bin 167 kadınının adı yazacak. 



Duvarın inşa edileceği Alsancak Vapur İskelesi önündeki sahayı gezen Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, çalışmalar hakkında proje ekibinden bilgi aldı. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü öncesi hüzünlü ve kırgın olduklarını dile getiren Başkan Pekdaş, “Kadınlar taciz ediliyor, tecavüz ediliyor, vahşice öldürülüyor ve her türlü ayrımcılığa maruz bırakılıyor. Bu nedenle 8 Mart’ı kutlarken aynı zamanda kaybettiğimiz kadınları da unutmadığımızı, susmayacağımızı göstermek istedik. Bunu da Alsancak Vapur İskelesi önünde inşa edeceğimiz bir kadın başı siluetiyle anlatalım dedik. Tüm kadınlarla birlikte, kadın örgütleriyle birlikte bu kadın başı figürünü inşa edeceğiz ve ardından üstüne son yıllarda kaybettiğimiz kadınların isimlerini asıp, onları unutmadığımızı göstereceğiz” dedi. 

BİR TUĞLA DA SEN KOY
İzmir’in kalbi Konak’ın denizle buluştuğu en güzel alanlarından biri olan Alsancak Vapur İskelesi önünde yükselecek ‘Anıt Duvar’ın kadına yönelik şiddete, tecavüze, cinayete, sömürüye, istismara ve ayrımcılığa karşı bir simge olacağını dile getiren Başkan Pekdaş, tüm İzmirli kadınları 6 Mart Cuma günü sabah saat 10.00’da başlayacak duvar örme etkinliğine davet etti. Kadınların geleceğini öreceği etkinliğin yapılacağı alanın aynı zamanda kendilerini ifade edebilecekleri bir platforma dönüşeceğini de belirten Başkan Pekdaş, “Burası sadece Anıt Duvar'ın yükseldiği bir alan olmayacak aynı zamanda her yönüyle, düzenlenecek her türlü etkinlikle kadınların kendilerini ifade ettikleri bir alana dönüşecek. Şiddete karşı duydukları tepkilerini dile getirdikleri bir alana dönüşsün istiyoruz. Çünkü bu barış için, eşitlik için zorunlu. Her türlü ayrımcılığa karşı çıkmak bizim görevimiz. Bu ayrımcılığa karşı hep birlikte kenetlenerek İzmirli kadınlar olarak bir duruş göstereceğiz” diye konuştu.



KADINLAR KONUŞACAK
İzmirli kadınlara seslenerek, ‘şiddete, tecavüze, cinayete, sömürüye, istismara, ayrımcılığa karşı birlikte duvar örmeye” davet eden Başkan Pekdaş, yükselecek anıt duvarla bugüne kadar kaybedilen tüm kadınların unutulmadığını göstereceklerini söyledi. Kadınlara ‘Gelin geleceğimizi birlikte örelim” diye seslenen Pekdaş, “Biz 6 Mart Cuma günü burada kadın siluetini yapıp kadınların geleceğini örmelerini ve şiddete karşı çıkmalarını gösterirken aynı zamanda sözümüzü de söyleyeceğiz. Kadınlar konuşsunlar diye onlara bir kürsü kuruyoruz. Şiddet nedir, nasıl karşı çıkarız gibi konuları konuşmak istiyoruz” diye konuştu.

GELECEĞİ ÖR!
Konak Belediyesi’nce 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında inşa edilecek “Anıt Duvar” projesinde Konak Belediyesi’nden 35 kadın personel aktif olarak görev aldı. Yukarıdan bakıldığında ‘kadın silueti’ şeklinde görülecek anıt duvar, Türkiye’de bir ilk olma özelliği taşıyacak. 60 santimetre kalınlığında ve 1,5 metre yüksekliğinde inşa edilecek duvar, 53 metre uzunluğunda olacak. Gazbeton kullanılarak yaklaşık 360 metrekarelik bir alana inşa edilecek duvarın inşa çalışmasında sadece kadınlar yer alacak. Her on metrede bir yerleştirilecek malzeme istasyonları sayesinde kadınlar gazbeton, alçı, sıva, harç, mala, fırça, testere gibi teknik ekipman ve yapı malzemeleri temin edebilecek. Tamamlandıktan sonra siyaha boyanacak duvar üzerine; 2008 – 2015 yılları arasında öldürülen bin 167 kadınının adı-soyadı, hangi tarihte, kim tarafından ve ne şekilde öldürüldüğünü anlatan bakır plakalar yine kadınlar tarafından monte edilecek. Sahada gönüllü olarak görev alacak kadınlara iş önlükleri, eldiven, yağmurluk armağan edilecek. Sahaya yerleştirilecek, “Oradaydım, çünkü” panosuna, katılımcılar kadına karşı şiddet, kadın cinayetleri hakkında görüş ve düşüncelerini yazarak dile getirebilecekler. Gün boyu sürecek duvar inşası sırasında alanda kadınların seslerini duyurmalarına olanak tanınacak bir de forum organize edilecek. Alanda kurulacak sahnede “kadına karşı şiddet” ve “cinayete dur de” koreografileri ile modern dans ve sokak tiyatroları sergilenecek. Duvar örme etkinliği boyunca Zeynep Salman Resim Atölyesi’nden 40 kadın ressam kadına karşı şiddeti doğaçlama resmedecek. Ayrıca fotoğraf Sanatçısı İlkay Acun’un “Kadın” adlı fotoğraf sergisi de alanda yer alacak. Ressam Onur Selek de , “O an” projesi ile duvar örme çalışmasını an ve an kara kalem ile resmediyor olacak. Konak Belediyesi’nce düzenlenecek etkinliğe çok sayıda sivil toplum örgütünün yanı sıra kadın dernekleri de destek verecek.

6 MART 2015 PROGRAM AKIŞI
Yer: Alsancak Vapur İskelesi önü
10.00  Saha ekiplerinin görev dağılımı
10.30  Duvar inşa çalışmalarının başlaması
13.00  Forum
13.30  Performans sunumları

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 7 yorum var, 7 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen 1 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Zafer 5 Mart 2015 Perşembe 11:49

Ben bir İzmirli olarak, Kordon'da gecekondu gibi gazbetondan siyaha boyanmış duvar istemiyorum. Güzel bir heykel yapılıp etrafı düzenlenebilirdi. Siyah duvar nedir?

Yorumu oyla      14      5  
reco baba 5 Mart 2015 Perşembe 00:42

kas yapalim derken goz cikaran bir acuze olacak gibi gorunuyor...

Yorumu oyla      14      5  
Gülten Ak 4 Mart 2015 Çarşamba 20:05

4 mart 2015 çarşamba tarihli 14:10-14:24 saatleri arasında yorum yazan kişiler muhtemelen erkeksiniz ve de aynı kişisiniz.Neden karşı çıktınız anlayamadım.meydanın siyah duvarla örülmesi kordonun manzarası vs kadınlara uygulanan şiddet den daha mı önemli!!!! Var mıydı? iyi bir projeniz götürseydiniz Sema başkana.Konak Bld Bşk Sema Pektaş'ı duyarlı davranışı için yürekten tebrik ediyorum BRAVO BAŞKAN'A

Yorumu oyla      12      14  
4 Mart 2015 Çarşamba 15:38

Bence gayet güzel bir proje olmuş, bazıları bu sayede kadına şiddetin farkına varrır.

Yorumu oyla      14      15  
4 Mart 2015 Çarşamba 14:24

meydanın ortasında 53 metre siyah duvar mı olur? illa ki bir şeyler yapacaksan sembolik bir heykel yap ...

Yorumu oyla      24      11  
4 Mart 2015 Çarşamba 14:12

bu duvar burada kalıcı mı olacak? böyle saçma proje hayatımda duymadım. gel meydanın ortasına siyah duvar çek :))

Yorumu oyla      28      10  
4 Mart 2015 Çarşamba 14:10

kordonu bitirecek güzel bir proje olmuş. Deniz kısmına da duvar örmek lazım.

Yorumu oyla      25      10  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Torbalılı fırıncılardan örnek hareket
IŞİD'in Suriye'deki Kobani'ye saldırması sonrası Türkiye'ye kaçanlardan ...
Karşıyaka'da flamingo operasyonu
Mavişehir’de deniz kıyısına yaklaşan yaralı flamingo, Karşıyaka Belediyesi ...
Bornova’da YGS’ye girecek öğrenciler ‘deneme’ desteği
TEOG, LYS, YGS'ye hazırlık ve İngilizce destek kurslarıyla Bornovalı öğrencileri ...
 
Büyükşehir’den 4 maddelik ‘Kale’ bildirisi!
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Kadifekale Kültürel Tesis Alanı üzerindeki ...
Menderes'ten 8 Mart'a özel program
Menderes Belediyesi tarafından 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla ...
Fırat Çakıroğlu adı Aliağa'da yaşayacak
Ege Üniversitesi'nde öğrenci grupları arasında çıkan kavgada yaşamı yitiren ...
 
Aliağa'dan istihdam ve kariyer ofisi
Türkiye'nin en önemli sorunlarından biri olan işsizliğin çözümüne katkıda ...
Bornova Meclisi'nde cemevi tartışması
Bornova Meclisi'nde önceki dönemde hukuk komisyonuna iletilen cemevlerinin ...
İzmir’in yeni çöp tesisi halkın kantarına çıkıyor!
Büyükşehir Belediyesi tarafından Yamanlar bölgesine yapılması planlanan ...
 
Filiz SEZER
Filiz SEZER
Etkili fedakârlık ve kayıp milyarlar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’in deprem bölgesindeki büyük dayanışması…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva