HABERLER>DÜNYADAN
30 Haziran 2015 Salı - 08:29

Komşu'nun son saatleri: IMF'ye borcunu ödemezse...

Yunanistan’ın olası iflasına 24 saat kala hem Başbakan Çipras hem de kreditörler son kartlarını oynadı. Çipras Avrupalı liderlere mektup yazıp mali yardım anlaşmasının uzatılmasını isterken, Avrupa Komisyonu Başkanı Juncker ise Yunan halkına, “Referandumda hayır demek Avrupa’ya hayır anlamına gelir” uyarısında bulundu.

Komşu nun son saatleri: IMF ye borcunu ödemezse...

Yunanistan bugün IMF’ye olan 1.6 milyar Euro’yu ödemediği takdirde teknik olarak iflas etmiş sayılacak. Yine kreditörlerle yapılan mali yardım anlaşmasının da süresi dolacak. İflasa son 24 saat kala ülkede finansal işlemler durup, Yunan halkı 5 Temmuz’daki referanduma odaklanmışken Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras son kartını oynadı. Çipras Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz ve Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker ile görüşerek ‘kurtarma’ planının uzatılması için destek istedi. Ayrıca Çipras tüm Avrupa Birliği liderlerine mektup yazarak aynı talebi tekrarladı. IMF, Avrupa merkez bankası (ECB) ve Avrupa Komisyonu ile yürüttüğü müzakere masasından kalkan Çipras’ın bu hamlelerine karşılık Avrupa Komisyonu Başkanı Juncker sert bir açıklama yaptı. Müzakerelerin sürdürüldüğü Brüksel’i yani kreditörleri suçlayan Çipras’ın yaklaşımını “egoist, taktik ve popülist” olarak niteleyen Juncker teamül sınırlarını zorlayıp Yunan halkından 5 Temmuz’daki referandumda “evet” oyu kullanmasını istedi. Juncker “Hayır demek Avrupa’ya hayır anlamına gelir” uyarısında bulundu.

GÖRÜŞMEYE AÇIĞIZ
Dün piyasaların yanı sıra Avrupa liderlerinin de gündemi Yunanistan idi. Almanya Başbakanı Angela Merkel Yunanistan’ın Euro Bölgesi için büyük bir zorluk olduğunu belirtirken “Yunanistan’a yapılan teklif çok cömertti. Eğer Yunanistan istiyorsa, müzakereler hala açık” diye konuştu. Merkel şöyle konuştu: “Yunanistan eğer referandumdan sonra daha fazla görüşme isterse buna hayır demeyeceğiz. Yardımlarla reformlar arasındaki bağ koparsa Euro başarısız olur” dedi. Yunanistan halkına ne oy vereceklerini söylemek gibi bir tavrının olmayacağına dikkat çeken Merkel yeni bir zirvenin yapılabileceğini ima etti. Aynı şekilde Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande de “Kreditörler ve Yunanistan anlaşmaya çok yakındı, umarım müzakereler kaldığı yerden devam eder” diyerek olumlu mesaj verdi. İngiltere Başbakanı Cameron, Eurogroup ve Yunanistan istikrarın sürmesi için anlaşmaya varması gerektiğini söyledi. İrlanda ve İspanya yetkililerinden yapılan açıklamalarda da Yunanistan’ın Euro’da kalması istendiği vurgulandı ve referandumdan ‘hayır’ çıkmaması gerektiği belirtildi.

ACİL TOPLANTI
Juncker sorulacak sorudan bağımsız olarak tüm dünyanın referandumdan çıkacak “hayır” yanıtını Yunanistan’ın Euro Bölgesi ve Avrupa ile arasına mesafe koymak istediği şeklinde algılayacağının altını çizerek “Derinden sevdiğim Yunanlara diyeceğim şu: Ölümden korktuğunuz için intihar etmemelisiniz. Evet oyu kullanmalısınız” dedi. “Hayır” sonucunun “felaket” niteliğinde olacağının altını çizen Juncker, “Yunanistan, Avrupa ailesinin bir üyesi ve bu ailenin bir arada kalmasını istiyorum” ifadelerini kullandı.

İHANETE UĞRADIM
Yunan hükümetinin AB’ye yönelik eleştirilerini reddeden Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker, “Gösterdiğim tüm çabaların ardından, Komisyon’un ve diğer kurumların dahil olduğu tüm çabaların ardından kendimi biraz ihanete uğramış gibi hissediyorum” dedi. Müzakerelerin poker oyunu olmadığını ve “ya herkesin kaybettiği ya da herkesin kazandığı” nitelikte olduğunu belirten Juncker,  tek tasalarının adil ve dengeli bir anlaşma yapmak olduğunu ve Yunanistan’ın kreditörleri tarafından önerilen son paketin “kesinlikle çaba gerektiren, kapsamlı olduğunu ancak aptalca bir tasarruf paketi olmadığını” söyledi.

YENİ ÖNERİ YOK
“Yunan halkının masada ne olduğunu bilmeye hakkı var” diyerek Başbakan Aleksis Çipras ve ekibinin açıklamalarının gerçekleri yansıtmadığı imasında bulunan Juncker, Yunanistan’a ültimatom verilmediğini ya da “al ya da bırak” yaklaşımı sergilenmediğini ifade ederek AB kanadının yeni bir önerisinin bulunmadığının altını çizdi. Müzakerelerde “dağların aşıldığına” ancak Yunanistan’ın masayı en kötü zamanda terk ettiğine işaret eden Juncker, “Eflatun’un ikinci ligde oynamasını istemiyorum” diyerek “Kapımız hala açık ama zaman sorunumuz var” mesajı verdi.(hürriyet)

 
Kılıçdaroğlu'ndan Erdoğan'a Suriye yanıtı: Sakın ha!
 
Savcılıktan öldüresiye döven polisler için skandal karar!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
ABD'den tampon bölge açıklaması
Amerika Birleşik Devletleri, Türkiye ve Ürdün'ün Suriye'de tampon bölge ...
Assange'dan şok suçlama: Türkiye Esad'ı devirmek için...
Wikileaks sitesinin kurucusu Julian Assange, hafta sonu Rus televizyonuna ...
Mısır’da başsavcının konvoyuna bombalı saldırı
Mısır Başsavcısı Hişam Berekat'ın konvoyuna bombalı saldırı düzenlendi. ...
 
Patrondan tatile çıkan çalışana 7 bin 500 dolar!
ABD'li FullContact şirketinin patronu, tatile giden şirket çalışanlarına ...
Flaş iddia: IŞİD sınıra hendek kazıyor!
Halep'in kuzeyinde IŞİD ile Suriyeli muhalif gruplar arasında çatışmalar ...
Komşu'nun en zor günü: Bankalar kapandı!
Yunanistan’da son gelişmeler üzerine toplanan Mali İstikrar Konseyi, Atina ...
 
Pakistan yanmaya devam ediyor: Bin 400 ölü
Pakistan'ın güneyindeki Sind eyaletinde son 10 gündür etkili olan aşırı ...
İsrail yine uluslararası sularda müdahale etti!
İsrail ordusu, Gazze ablukasını delmeyi hedefleyen 3. Özgürlük Filosu'ndan ...
Tunus'taki otel baskınından korkunç detaylar
Tunus'ta 39 kişinin öldüğü otel saldırısını IŞİD üstlenirken turistlerin ...
 
Filiz SEZER
Filiz SEZER
Etkili fedakârlık ve kayıp milyarlar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’in deprem bölgesindeki büyük dayanışması…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva