HABERLER>SAĞLIK
22 Temmuz 2014 Salı - 15:53

Kök hücreyle 'gençleşmeye' uyarı

Tıp dünyasında büyük yankı uyandıran kök hücre tedavilerinin ülkemizde ünlülerin yeni güzellik iksirlerinden biri olarak kabul edildiğini aktaran Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Bozkurt, bazı merkezlerde yapılan uygulamaların olumsuz sonuçlar doğurabileceğini söyledi.

Kök hücreyle  gençleşmeye  uyarı

İSTANBUL - Son dönemin üzerinde en çok konuşulan konularından biri olan kök hücre, sadece hastalıkların tedavisinde değil, güzelleşmek için de kullanılıyor. Ancak son birkaç aydır magazin sayfalarında sıkça gördüğümüz “ünlülerin yeni gençlik iksiri kök hücre”, birçok kan hastalığının tedavisinde kullanıldığı kadar estetik amaçlı kullanımıyla da gündemi fazlasıyla meşgul ediyor. İstanbul İli Anadolu Güney Kamu Hastaneler Genel Sekreterliği Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Kliniği Eğitim Görevlisi Doç. Dr. Mehmet Bozkurt, kök hücre tedavisine başlanmadan önce hastaların nitelikli bir araştırma yapmaları gerektiğini vurgulayarak, ticari sektör haline getirilmiş güzellik merkezlerinde ve laboratuvar çalışması olmayan kliniklerde bu tedavinin kesinlikle yaptırılmaması gerektiğini belirtti.
 
“Ne yazık ki kök hücre tedavisi ile ‘PRP’ denilen uygulama çoğu zaman karıştırılıyor. PRP genellikle saç dökülmelerinde ya da cildin gençleştirilmesinde uygulanıyor. Ancak bu uygulamada trombositten zengin hücreler elde ediliyor. Trombositten elde edilen zengin hücrelerin ise ömrü kısadır ve halka anlatıldığı gibi mucizevi bir iyileşme sağlamıyor” açıklamalarında bulunan Doç. Bozkurt, kök hücre tedavisinin ise doku yenilenmesi, cilt gençleştirilmesi, doku eksikliklerinin giderilmesi, iyileşmeyen yaralar, yanık dokuların onarımı gibi durumlarda başarılı sonuçlar sağladığını ifade etti.
 
KANSER RİSKİ YARATIYOR
Vücutta bulunan bütün doku ve organları oluşturan kök hücreler, hem kendini yenileyebilme hem de farklılaşma özelliklerini bir arada barındırıyor. “Yüzyılın tedavisi” olarak adlandırılan kök hücre yönteminin, bilinçsiz şekilde uygulanması durumunda nasıl tehlikeli boyutlara ulaşacağını Doç. Dr. Mehmet Bozkurt şu şekilde sıraladı:
• Besiyerinde çoğaltılan kök hücreler eğer ikiden fazla pasajlanırsa (saflaştırılma) hücrenin kanserleşme riski artar.
• Göz çevresine enjekte edilen kök hücreler, hastanın kör kalmasına sebep olurken aynı zamanda beyin damarları tıkayabilir.
• Yağ hücrelerine dönüştürülmek istenen hücreler, kemik hücrelerine dönüşebilir. Bu da istenmeyen taşlaşmalara yol açar.
• Meme kanseri olduğu düşünülen veya ailesinde kanser olan bireylerin kesinlikle gen analizi yaptırmaları gerekmektedir. Çünkü bu yöntem meme kanseri oluşumunu artırabilir.
• Besiyerinde kullanılan serumlara da çok dikkat edilmelidir. Çünkü bu serumlar alerjik reaksiyon riski taşıyabilir.
 
Hastalığın tedavisinde henüz kanıtlanmamış tedavi yöntemlerinin uygulanmasının kesinlikle kabul edilmemesi gerektiğini belirten Bozkurt, “Kök hücre ile ilgili yapılacak tedavi yöntemlerinin, Amerika’da FDA, Avrupa’da EMA, Türkiye’de de Sağlık Bakanlığı’ndan onaylı olması gerekmektedir” uyarısında bulunarak kök hücre tedavisinin mutlaka eğitim ve araştırma hastanelerinde yaptırılması gerektiğini ifade etti.
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tatil keyfi kabusa dönmesin!
Bütün yıl hayalini kurduğunuz tatil, ortam şartları nedeniyle kabusa dönüşebilir. ...
Uykudan çalmak ömrü kısaltır
İftarın geç açılması, sahura kadar uyanık kalmak ve sabah işe yetişme ...
Yurtdışını tercih edenlere 'turist ishali' uyarısı
İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ...
 
Her 7 dakikada 1 kanser teşhisi
Erken teşhisle tedavi edilebilen cilt kanseri melanom, beyaz ve açık tenlilerde ...
İzmirli doktorun 'zeytinyağlı diyeti'ne uluslararası onur
Çocuk Nörolojisi Uzmanı Dr. Orkide Güzel tarafından geliştirilen zeytinyağlı ...
Bilinçsiz klima kullanımı hasta ediyor!
Denizli Devlet Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Murat ...
 
Şok! Ödemiş Devlet Hastanesi inşaatı durdu
İzmir’in Ödemiş İlçesi'nde yılbaşında hizmete girmesi planlanan 250 yataklı ...
Körlüğü hapla tedavi ettiler!
Kanada’da bilim insanları doğuştan Leber amarozu olan bir hastayı, geliştirdikleri ...
Yapay pankreasta umut veren gelişme
Üzerinde iki yıldır çalışılan ve şeker hastalarının tedavisinde devrim ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva