HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
26 Nisan 2014 Cumartesi - 11:40

Kocaoğlu’ndan otobüs töreninde metro ve gemi mesajı!

Büyükşehir Belediye Başkanı, daha önce hükümete önerilen fakat şimdiye kadar bir işlem yapılmayan yeni metro güzergahlarının kendileri tarafından yapılacağını açıkladı. Kocaoğlu, “Yeni metro güzergahlarını projeleri ile biz yapacağız” dedi. Kocaoğlu, Körfez’de çalışacak ilk geminin bir hafta içinde Konak-Karşıyaka arasında taşıma yapacağını belirtirken dış ilçelere taşıma işleminin gelecek yaza ertelendiğini söyledi.

Kocaoğlu’ndan otobüs töreninde metro ve gemi mesajı!

Fatih YAPAR/EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin daha önce 60 adetini kullanmaya başladığı 100 adet körüklü ‘kuğu’ adı verilen Solaris marka körüklü otobüsün geriye kalan 40 adeti hizmete girdi. Balçova Olimpiyat Evleri ESHOT Garajı’nda gerçekleştirilen törene CHP İzmir Milletvekilleri Alaattin Yüksel, Prof. Dr. Rıza Türmen, Prof. Dr. Hülya Güven, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, ilçe belediye başkanları, parti yöneticileri ve çok sayıda kişi katıldı.
 


Törende konuşan Başkan Kocaoğlu, İzmir ulaşımı hakkında bilgi verirken otobüs, deniz ve raylı sistem alanında yapılanları anlattı. Kocaoğlu, daha önce gündeme gelen metro projelerinin hükümete devri konusunda açıklama yaptı. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’na yapması için önerilen fakat henüz cevap gelmeyen Üçkuyular-Narlıdere, Otogar-Halkapınar, Buca-Tınaztepe Kampüsü gibi projeler hakkında değerlendirmede bulundu. Kocaoğlu, “Biz Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’na Ankara ve İstanbul metroları yapılırken birçok talepte bulunduk. Başladıklarımızı yapacağımız söylerken dört yıl önce yeni projeleri ‘yapabilirsiniz’ diye sunduk. Seçime altı ay kala ‘projeniz yok’ dediler. Ne projemiz olanlardan, ne de olmayanlardan bir ses çıkmadı. Bakanlık ile görüşeceğiz. Eğer hatları yapmayacaklarsa projelerimizi kendimiz yapıp ilk olarak Narlıdere Metro Hattı’nın inşaat ihalesine çıkacağız. Bundan sonra raylı sistem ihalelerini projelerini yapıp hızlı bir şekilde değerlendireceğiz” dedi.
 
‘HAVLU ATTIK’ DEMEDİK
Raylı sistem projeleri hakkında da bilgi veren Başkan Kocaoğlu, Bornova-Üçyol Metrosu’nun Üçkuyular’a uzatılması çalışmalarının sürdüğünü ifade etti. Kocaoğlu, “Geriye kalan istasyonlarda deneme seferleri başlayacak. Önümüzdeki aylarda metro taşımacılık işini Üçkuyular’a uzayacak. Günde 70-80 bin kişi taşırken şu anda 230 bin kişi taşıyoruz. Hat, Üçkuyular’a uzandığında sayı daha da artacak. Çekerlerimiz yetmeyeceği için yeni ihaleye çıkacağız. Türkiye’de yerel yönetim ile hükümetin işbirliğinde yapılan İZBAN hattına tamamladık. Hattın uzatılması çalışmaları sürüyor. Çekerlerimiz yetmediği için hedeflediğimiz 550 bin yolcuyu taşıyamıyoruz. Yeni çekerler gelince sayıları hedefe ulaşacak. Bugün İzmir’de günlük 850 bin vatandaşımızı taşıyoruz. Ulaşımda taşımanın yüzde 50’sinden fazlasını raylı sistem ile yapmayı planlıyoruz. İzmir raylı sistem yatırımlarında Türkiye’de en öndedir. Bunu Büyükşehir Belediyesi, İZBAN’da da dahil kendi olanakları ile gerçekleştirdi. Ne havlu atıp Ankara gibi ‘havlu attık’ ne de İstanbul gibi ‘bunu da siz yapın’ demedi.  İZBAN hattı Torbalı’ya uzuyor. Ardından Selçuk’a gidecek. Kuzey’de de Bergama’ya kadar uzanıyoruz. Banliyö hattımız 190 kilometreye uzanırken kenti raylı sistem ağı ile örmüş oluyoruz. Karşıyaka ve Güzelyalı tramvaylarının her şeyi bitti. İhaleye itiraz var. İtirazın ardından çalışmalara başlayacağız. Bu ihalemizin çeker ihalesini de Bursalı yerli firma kazandı. Ülkemizde hem tramvay üretimi gerçekleşirken yerli sermaye gelişecek. İhaleyi de kazanması son derece normaldir” diye konuştu.


 
DIŞ KÖRFEZ TURU SENEYE KALDI
Körfez’de 10 yıldır yaptığımız çalışmalar var. Vapurları da yenilemeye başladık. Yaşlı ve ağır olan denizdeki vapurları değiştirmek istedik. Karbon kompozit malzemeden gemi yaptırma kararı verdik. Yolcu gemisi olarak ilk defa Dünya’da tamamlandı. Ne büyük tesadüftür ki gemiler Yalova’da yerli tersane tarafından yapıldı.  Bu arada birçok spekülasyon yapıldı. İhale için ‘adrese teslim, gemi yapılmaz’ denildi. Seçim öncesinde çok gündeme geldi. Belli çocukluk hastalıkları giderildi. Her türlü izinler alındı. Deneme seferleri yapılıyor. Önümüzdeki haftadan itibaren Mayıs’ın 3-4 ya da 5’i gibi ilk vapurumuz Karşıyaka-Konak arasında devreye girecek. Ardından geriye kalan 14 vapurumuzun tamamı gelecek. Bu yaz ayrıca Urla, Karaburun ve Çeşme bölgesine dış sefer koymayı planlıyorduk ama gemi makine imalatı geciktiği için gelecek yıla erteledik. Yine de elimizdeki gemiler ile sistemi dışa açmayı da ayrıca düşünüyoruz. Bakıp göreceğiz” dedi.
 
DÜNYA KULVARINDAYIZ
Kocaoğlu, kentlerin gelişmesi için diğer alanlarda yapılan projelerden de bahsetti. Kocaoğlu, “Belediye başkanlarının en önemli görevi planlayarak kentin geleceğine, gelecek kuşakları ışık tutmaktır. Sonra çevreyi, suyu toprağı havayı korumak, bunun için yatırım yapmaktır. Ülkemizde ve kentimizde maalesef farklı durum var. Geçtiğimiz süreçte çevremizi kirlettik, vahşi üretim yaptık. Şimdi çevremizi korumak değil yeniden kazanmak zorundayız. Çünkü koruyamadık. Biz geri kazanarak çevre ile ilgili konuları Körfez’de, havada, suda olduğu gibi çabalayacağız. Damla sulamadan, tarımın düzenlenmesine kadar birçok alanda çalışma yapmak zorundayız. Bunları 10 yıldır zaten yapıyoruz. Büyükşehir Belediyesi’nin benden önce yapılan Büyük Kanal Projesi ve çevre yatırımlarımız ile Türkiye’deki çevre yatırımlarında açık ara öndeyiz. Bunu uluslararası boyutta Dünya ölçeğinde yaptığımız çalışmalar ile gösterdik. Bir zamanlar çok üretenler, farklı konumlarda, farklı özellikleri ile ön plana çıkan kentler şu anda çevreye olan duyarlılığı ve yerelde kalkınma anlayışı ile Dünya kulvarında yarışıyorlar. Biz de Dünya kulvarında koşmaya devam ediyoruz” diye konuştu.
 
PLANLI VE HIZLI ULAŞIM
Kocaoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Planlama ve çevre konusunda belediyenin diğer en önemli konusu ulaşımdır.  Biz denizi, raylı sistemi iyi kullanmak zorundayız. Otobüsleri de son teknoloji ile kullanmalıyız. Hedef otobüs ve egzoz salınımı minimuma indirmektir. Otobüslerden vazgeçerek metropol kentlerde ulaşım yapmak hemen hemen mümkün değil. Bir yandan otobüslerimizi yenilerken diğer yandan alçak tabanlı, engelliye uygun araçları alıyoruz. Klimalı, konforlu otobüslerimizle İzmirli hemşerilerimizin toplu ulaşım standardını yükseltmeye çalışıyoruz. ESHOT ve İZULAŞ’a bin 400’ün üzerinde araç aldık. Yüzde 85’ei engelliye uygun ve tamamına yakını klimalı durumdadır.  Bundan sonra aldığımız karar gereği elektrikli otobüslere ağırlık vereceğiz. Belki sadece ve sadece elektrikli otobüslerle filomuzu zenginleştirmeye çalışacağız. Ayrıca bin 117 toplu taşımada kullanılan dolmuşları da 90 dakika aktarma sistemi içine alarak kullanacağız. Büyüyen sınırlarımız gereği ilçelerimizdeki toplu ulaşım kooperatiflerini sisteme dahil edeceğiz. Kontrol edilemez büyümeyi planlı hale getirmek istiyoruz. Bu mesleği yapan vatandaşlarımızın işinin, aşının sürdürülmesi için çalışıyoruz. Bundan önce metro, İZBAN, otobüslerin yenilenmesi gibi çalışmalar öncelikliydi”



ÇEVRECİ KUĞULAR
Şubat ayında 30, Mart ayında 30 olmak üzere daha önce 60 adet teslim alınarak hizmet vermeye başlamıştı. Bugün de son parti olan 40 adetin teslim alınmasıyla 100 adet otobüsün tamamı hizmete girmiş oldu. SOLARİS Marka Körüklü otobüslerin adeti 225 bin Euro, toplam maliyeti 22 milyon 500 bin EURO.
Kuğular; Euro-5 çevreci motorlu, engelli kullanımına uygun rampalı, alçak tabanlı,  basamaksız ve duraklarda sağa yatabilme özeliğine sahip, 142 yolcu taşıma kapasiteli.
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 32 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
MESUT 28 Nisan 2014 Pazartesi 21:14

Efendim birşeyler daha ilave etmek istiyorum özür dileyerek.şimdi ilcelerimizin merkezi olarak belirlenmiş noktaları tabiki itina ile güzelleştirmek peyzaj çalışmaları kaldırım çalışmaları ve dizayn edenlerede yardımcı olunması birde bu inşa bölümlerine zorunlu olunmadıkça arabalarımız la girmediğimiz taktirde zaman aşımı diye birşeylerle karşılaşmıyacagız.buarada ilcelerimizin içine bakım larda bile kısazaman bitiribilenicek işleri kalifiyeli değerli ustalara yaptırılması enuygunudur.

Yorumu oyla      11      5  
MESUT 28 Nisan 2014 Pazartesi 20:22

Belediye başkanımızın yardımcıları veya kalem müdürleri biz vatandaşın dile getirmiş olduğu izmirimizin nacizane dertlerini ihtiyaçlarını görüşlerini bildirenleri takip ediyorlarmı?.ederlerse çok geniş kapsamlı bilgileri semtlere göre edinmeleri hiçten bile değil.başkanımızın talimatlarını bekleyen çok memuru vardır.çözümleri kısa zamanda bertaraf edebilirler.

Yorumu oyla      11      5  
Öğrenci 27 Nisan 2014 Pazar 12:54

Dokuz Eylül Üniversitesi ulaşım çilesi çekiyor, biliyoruz projeler var ama bir an önce uygulamaya geçsede bizde Tınaztepe Kampüsüne daha rahat çıksak.

Yorumu oyla      15      6  
sak 27 Nisan 2014 Pazar 10:36

Aziz Kocaoğlu,bunları delirtiyorsun.Bence bütün aksatılan işleri bilbordlarda yayınlayın. Körfez çed raparomu bekliyor,tramvaya itirazmı oldu KİK devreyemi girdi.Hepsini bütün İzmirde duyurun.İnsanlar yürürken,vapura ,metroya,izbana,otobüse binerken engellemeleri okusun.Malum kişi ve kişilerde sırıta,sırıta,arsız,arsız gezemesin,dolaşamasın.Gerçi utanmazlıkta kendilerini aşmışlar ama olsun.

Yorumu oyla      19      11  
tayfun 27 Nisan 2014 Pazar 10:30

Başkan durustce çalıştıkça prejelerini bir bir hayata gecirdikce hem de hepsini Belediyenin kendi imkanlarıyla yaptıkca bazıları gerçekten rahatsız oluyor, anlamak mumkun degil... galiba su gercek ortaya cıkıyor; buyuk devlet destegi alan istanbul ve ankara nın foyası meydana cıkıyor.

Yorumu oyla      18      12  
Ali 26 Nisan 2014 Cumartesi 22:54

Dis ilceler seneye kaldi... Biz izmiriz hakediyoruz..

Yorumu oyla      21      6  
Bucalı 26 Nisan 2014 Cumartesi 22:45

Başkanım Buca'ya da izban istiyoruz.

Yorumu oyla      18      6  
TC İZMİRLİ VATANDAŞ 26 Nisan 2014 Cumartesi 21:07

helal aziz başkan.. izmirliyiz yaparız.. hem 90 dakika hemde kaliteli ve hızlı...sağol var ol

Yorumu oyla      35      24  
Turgut 26 Nisan 2014 Cumartesi 20:51

Diyorum ki gelseydi ak'lar;eleştirenleri görürdük o zaman artık sussanız

Yorumu oyla      26      15  
26 Nisan 2014 Cumartesi 20:47

bergamalı'nın, torbalı2nın raylı sistem hakkı değil mi? hepsine yatırım yapılıyor.buca da 3 izban durağı var, yeterli mi değil ancak metro ve tramvay yapılınca rahatlar.

Yorumu oyla      29      13  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çiğli’de Başkan Arslan’dan kritik Kafesan açıklaması
İlçede büyük krize neden olan ücret ödenmemesi sorunuyla ilgili 700 işçiyi ...
CHP’li Vekiller’den Karşıyaka’nın Başkanı’na övgü yağmuru
CHP İzmir milletvekilleri Mustafa Balbay, Alaattin Yüksel, Hülya Güven, ...
Vekillerden Pekdaş’a ziyaret: Konak ülkeye örnek olacak!
Konak’ın seçilmiş ilk kadın Belediye Başkanı Sema Pekdaş’a hayırlı olsun ...
 
Çiğli’de tahsilat ekibi: Başkan 4 milyonu kurtardı!
Göreve geldikten mali yapı ve personel ile ilgili yaptığı açıklamalarla ...
Atila’nın ‘Homeros’ projesine vekillerden tam destek
CHP İzmir Milletvekilleri Rıza Türmen, Alaattin Yüksel, Mustafa Balbay ...
Büyükşehir’de olağanüstü zirve: Kadro şeması şekilleniyor
Yerel seçimlerin ardından kadroda bazı değişikliklere giden İzmir Büyükşehir ...
 
İzmir’de uluslararası dayanışma: Şiddete karşı 4 kadın!
Avrupa Birliği Bakanlığı’nın Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Yerel ...
Flaş! Kocaoğlu’ndan ‘fışkiye davası’ açıklaması: Haber alır almaz…
Başkan Kocaoğlu kentte gündem olan ‘Gezi’ şikayetiyle ilgili olarak Twitter’dan ...
Selvitopu’na miniklerden tebrik çiçeği
Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ...
 
Filiz SEZER
Filiz SEZER
Etkili fedakârlık ve kayıp milyarlar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’in deprem bölgesindeki büyük dayanışması…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva