HABERLER>EGE
5 Eylül 2012 Çarşamba - 14:13

Kleopatra Adası’nı ‘kumtaranlar’ koruyor

Gökova Körfezi’nde adını antik Mısır'ın kraliçesi Kleopatra'dan alan, 'Oolotik' adlı özel kumuyla dünyaca ünlü Kleopatra (Sedir) Adası’nda 'kumkurtaran' görev yapıyor. Kendisine ait kulede resmi kıyafeti ile oturan kumkurtaran, koruma altına alınan kumlar üzerinde yatanları ve yasak bölgeye girenleri uyarıyor. Kumkurtaran, denize terlik veya sandaletle girilmesini ve kumda oyun oynanmasını engelliyor.

Kleopatra Adası’nı ‘kumtaranlar’ koruyor

MUĞLA - Mitolojiye göre, Kraliçe Kleopatra ile sevgilisi Romalı Komutan Antonius'un adada buluşmaları için Mısır'dan gemilerle getirildiğine inanılan altın sarısı kumları ve mavinin farklı tonlarını barındıran deniziyle Sedir Adası ziyaretçilerin ilgisini çekmeyi sürdürüyor. 'Gökova Bütünleşik Kıyı Projesi' kapsamında hem Muğla Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Adnan Diler ve hem de projede yer alan bilimadamlarınca 4 yıl önce Sedir Adası’nda kapsamlı bir inceleme yapıldı. Alınan kararla, giderek yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan 'Oolotik' adı verilen özel kum koruma altına alındı. Karar gereği yaklaşık 60 metre uzunluk, 5 metre genişliğindeki kumsal iplerle çevrildi. Kumda yatarak güneşlenme, üzerinde yürüme ve alıp götürme gibi faaliyetler yasaklandı. Alınan koruma amaçlı yasak, plajın girişine Türkçe ve İngilizce olarak asılan, 'Plajdan hiçbir şekilde kum alınamaz, taşınamaz. Kum alındığının tespiti halinde 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu kapsamında yasal işlem uygulanacaktır' ifadesiyle bildirildi. Koruma uygulamasıyla dört yılda kumlarda büyük bir oranda çoğalma sağlandı. Kumun kendi kendine çoğalma özelliğinin olmasıyla bu işlemin gerçekleştiği, yine yasaklar sayesinde kumların hatıra amaçlı olarak bile olsa adadan götürülmesinin önlendiği belirtildi.
 
KUMKURTARAN GÖREVLENDİRİLDİ
Bütün bu alınan önlemlerin ardından kumların korunması için bir de 'kumkurtaran' görevlendirildi. Kendisine ait kulede resmi kıyafeti ile oturan kumkurtaran, koruma altına alınan kumlar üzerinde yatanları ve yasak bölgeye girenleri uyarıyor. Kumkurtaran ayrıca denize terlik veya sandaletle girilmesini ve kumda oyun oynanmasını engelliyor.
 
Kumkurtaran görevlisi, kendileriyle ilgili bilgi vermelerinin yasak olduğunu belirterek, "Burayla ilgili bilgiyi sadece rehberler verebiliyor. Bizim bunu yapmamız suç. Biz burada kumu koruyoruz. Bu giysilerle bu iş zor oluyor tabii ki ama ne yapacaksınız, mecburuz. Burada iki kişi çalışıyoruz. Sezon bitmedi ve burada günde bin 500, 2 bin ziyaretçi oluyor" dedi.
 
Kumkurtaran lavaboya gittiği zaman yerine bakan temizlik görevlisi de "Kumları bekliyoruz. Kum bekçiliği gerçekten zor. Niye zor derseniz; bazı arkadaşlarımız kum almaya çalışıyor, bazıları bilmeden üzerine basıyor. Bunları buradan çıkarmakta güçlük çekiyoruz. Ama bunlar fazla değil, 3-5 kişi diyebilirim" diye konuştu.
 
DOLMUŞ MOTORLARLA GİDİLİYOR
Adaya Marmaris’in Çamlı Köyü’nden kalkan dolmuş motorlar ile 15 liraya gidip dönülebiliyor. Giriş ücreti olarak tatilci ve turistlerden 10 lira alınıyor. 18 yaş altı ve 65 yaş üstü kişilerden ücret alınmıyor. Mavi tur teknelerinden tekne ücreti alınmayıp içindeki yolcuların adaya girmesi halinde bilet kesiliyor. Adadan saat 19.00’da herkes ayrılıyor. (DHA)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yola dökülen mazot faciası: 14 yaralı
Manisa’nın Akhisar İlçesi'nde, önündeki aracı sollayan otomobil önceden ...
Satılmayan balıkları denize döktüler!
Bandırma’da balıkçılar, kasasını 10 TL'den satamadıkları balıkları denize ...
Akhisar'da faciadan dönüldü: 14 yaralı
Akhisar’da, önündeki aracı sollayan otomobil önceden yola dökülen mazot ...
 
14 yaşında Ö.Ö. babasını silahını başına dayadı...
Denizli'de, ilköğretim okulu 8'inci sınıf öğrencisi 14 yaşındaki Ö.Ö., ...
Suriyeli 51 kaçağı ölümden sahil güvenlik kurtardı
Hatay'da bulundukları kamptan Yunanistan'a kaçmak isterken, Aydın'ın Kuşadası ...
Öğretmenin cesedini 4 yaşındaki oğlu buldu!
Milas’ta 4 yaşındaki oğluyla yaşayan ve yaklaşık bir yıldır eşinden ayrı ...
 
İki çocuk annesi üç aydır kayıp!
Manisa'da, yaklaşık üç ay önce eşiyle tartışıp iki çocuğuyla annesinin ...
Maden ocakları Kaz Dağları'nın kabusu oldu!
Çanakkale'de verimli arazileriyle ünlü Kaz Dağları eteklerindeki Bayramiç ...
Çevre dedektifi horoz işbaşında!
Pamukkale Üniversitesi'nin TÜBİTAK ile birlikte yürüttüğü 'Çevre Dedektifi ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva