HABERLER>EKONOMİ
10 Mart 2015 Salı - 10:03

Kemeraltı’nda ‘han’ şoku: CHP 2’ye bölündü, esnaf tepkili!

Tarihi Küçük Karaosmanoğlu Hanı’na ait kullanım değişikliği planının Konak Belediye Meclisi’nde CHP Grubu’nun iki ayrılması ve Başkan Pekdaş’ın kabul oyuna rağmen onay alamaması Kemeraltı Esnafı’ndan büyük tepki gördü. Esnaf Derneği Başkanı Ümit Kaya, kararın altında başka hesapların olduğunu vurguladı. Kaya, “Çarşıda ne yapılmak isteniyor? Esnafı yıldırıp daha sonra büyük yatırımcılar mı gelecek?” dedi.

Kemeraltı’nda ‘han’ şoku: CHP 2’ye bölündü, esnaf tepkili!

Onur DENİZ / EGEDESONSÖZ - Tarihi Kemeraltı Çarşısı’nda bulunan, turistlerin yoğun ilgi gösterdiği, Küçük Karaosmanoğlu Hanı’nın kaderi ile ilgili çıkmaz, çarşı esnafın tepkisini çekti.
 
3’üncü dereceden arkeolojik sit alanı kapsamında bulunan ve ayakkabıcılar sitesi olarak kullanım koşullu hanın kullanımına ilişkin karar değişikliği, çarşı esnafı tarafından sabırsızlıkla beklenirken, Konak Beleyesi Mart ayı meclisinde engele takıldı. Başkan Sema Pekdaş’ın kabul oyuna karşın, AK Partili üyelerin çekimser oyu ve CHP’li üyelerin kendi içinde bölünme yaşaması sonucu karar reddedilmişti.


 
Karaosmanoğlu Hanı için bekleyen yatırımların ruhsat engeline takılması, esnafın umutlarını suya düşürdü. Egedesonsöz’e konuşan Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Ümit Kaya, kararın çarşının kaderi için önemini anlatırken, kararın çıkmamasının altında ne olduğunu yetkililere sordu.
 
ANITLAR KURULU’NDAN GEÇTİ BELEDİYEYE TAKILDI
Meclis kararı karşısında şaşkınlıklarını ifade eden Ümit Kaya,”Kemeraltı’nın ciddi yatırımlarının yapıldığı Karaoğmanoğlu Hanı’na ait mevzuatta hukuksal olarak belirtilmiştir. Bu mevzuatta ayakkabıcılar ön planda tutulmuş, zamanında öyle bir ruhsat verilmiş ama başka işlerin de yapılabileceğine dair hüküm bulunmaktadır. Ben Sema Pekdaş ile de konuştum.  Sema Pekdaş’ın evet oyuna karşın meclisten Karaoğmanoğlu’na ait onay çıkmıyor. Burada bir handikap var. CHP’li meclis üyeleri kendi içerisinde bölünmüş durumda AK Partili üyeler ise çekimser oy kullanıyorlar. Planlar tamam, hazırlıklar yapılmış,  değişiklikler yapılacak, Anıtlar Kurulu’ndan bile izin çıkmış, belediyede ruhsata takılıyor” şeklinde konuştu.
 
KEMERALTI İLE İLGİLİ NASIL BİR OYUN OYNANIYOR?
Plana dair alanın değiştirilmesinin bütün çarşı için büyük öneme sahip  olduğunu ifade eden Kaya, “Orada ayakkabıcılar geçiyor ama yarın yurtdışından gelen yabancı öğrencilerin de gidebileceği butik oteller olabilir. Turistlik alanda birçok faaliyet gerçekleştirilebilir.  Yarın restoranlar, kafeteryalar, sanat merkezleri yapılacak oraya. Ama ruhsat engeline takılıyor” dedi.
 
Kararın meclisten geçmemesinin altında başka nedenlerin olduğunu söyleyen Kaya, ”Kemeraltı’nı, esnafı geliştirecek, İzmir’e katkı sağlayacak bu projelere neden karşı çıkılıyor? Buradaki ruhsat, mevzuat değişikliklerine neden karşı çıkıyorlar? Esnafı yıldırıp daha sonra büyük yatırımcılar mı gelecek? Kemeraltı’nı güzelleştirmek için uğraşan bir belediye başkanının onayına rağmen nasıl onay çıkmıyor? Bunun altında ne aramak lazım. Bu insanlar İzmirlinin, esnafın, Kemeraltı’nın kazanmasını istemiyor mu?  bu alanda bir yatırım yapılacak. Kafeteryalar, butik oteller yapılacak. Bu faaliyetlerin tüm esnafa katkısı olacak. Konak’taki üyeler neyin peşinde? Bu kararla birilerinin nemalanması mı var? Biz bu işlerin altında Kemeraltı ile ilgili nasıl bir hesap yattığını merak ediyoruz” ifadesini kullandı.
 


10 BİN ESNAFIN ENGELİ KALDIRILSIN
Kararın bir an önce verilmesi gerektiğini söyleyen Kaya, “Biz bir an önce Kemeraltı’nı güzelleştiren, diğer yatırımların önünü açacak olan engelin kaldırılmasını istiyoruz. Bunları daha önce de birçok kez dile getirdik. Kemeraltı ile ilgili çok büyük planlar var. Güzelleştirme çalışmaları yapılıyor ama önce alt yapının düzenlenmesi lazım. Ruhsat değişikliklerinde, imar planlarında esnafı uğraştırmayın. Kemeraltı’nda evine ekmek götürme gayretinde olan 10 bin küçük esnaf var. Sen bugün Karaosmanoğlu’nun önünü kesersen yarın öbür gün niye yatırımcı gelsin” diye konuştu.
 
AKŞAM HİSARÖNÜ’NDEN METROYA YÜRÜNEMİYOR!
Tarihi çarşı ile ilgili eksikliklerin giderilmemesi ile ilgili Kaya, ” Seçimlerden önce herkes Kemeraltı’nı konuşuyor. Kimse elini taşın altına sokmuyor. Olayın bitirileceği yer Kemeraltı, ama icraata gelince “yapacağız ama sonra” deniyor. Eksikler çok. Burada akşam Hisarönü’nde kahve içmek isteyenler akşam Konak Metro’ya kadar yürüyemiyor. Güvenlik sorunu var. ne aydınlatma var ne kamera var. Biz çok büyük hamleler istemiyoruz. Buraya çok küçük dokunuşlarla bile büyük başarılar sağlanabilir. Türkiye’ni n en büyük açık hava alışveriş merkezi burası. En çok istihdamın sağlandığı yer burası. ama icraata gelince yok. Kemeraltı’nın çok büyük sıkıntıları var. Altyapısı, ışıklandırması, mobesesi, ulaşımı gibi sıkıntıları aşarsak o zaman bu yatırımcıları buraya çekebiliriz” ifadelerini kullandı. 
 
AVM’YE İZİN VAR ESNAFA YOK
Han ile ilgili hukuksal kazanımların olduğunu belirten Kaya, İzmir’deki AVM tartışmalarına gönderme yaptı. AVM’lere  ruhsat verilip esnafa verilmediğini söyleyen Kaya, “Karaosmanoğlu ile ilgili insanlar mağdur. Her ay 100 – 150 bin lira civarında zararları var. kim karşılayacak bunu? Turist geliyor çarşıya Karaosmanoğlu bekliyor. Ora ile ilgili yatırımlar gerçekleşse oraya gelen kişi sadece o bölgeye yaramayacak. Aynı zamanda Havra Sokağı’ndan alışverişini de yapacak. Dolayısı ile herkese katkısı olacak. Zincirleme bir gelişme olacak. Şehrin göbeğinde AVM’lere ruhsat veriyorsun, esnafa vermiyorsun. AVM’den yapılan alışveriş yabancı sermaye. Ama sen buradan 2 liralık kahve bile alsan senin esnafın kazanacak. Dünyanın neresine gidersen git oranın aynası çarşısıdır. Senin elinde böyle bir tarihi miras var. Önce burayı düzelt” dedi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 15 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ERCÜMENT ŞAHİN 10 Mart 2015 Salı 21:52

muhalif meclis üyelerinin ret gerekçelerini ,ve kimlerin hayır oyu verdigini merak etmekteyim,herhalde bir gerekçeleri vardır

Yorumu oyla      14      5  
10 Mart 2015 Salı 18:15

bu hana işportacılar yakışır. ruhsata da gerek yok.

Yorumu oyla      13      6  
sezgin sökmen 10 Mart 2015 Salı 13:55

Haberde sanırım atlanmış bir konu var bu konuda bilgilendirme yapmak istedim,1 no.lu kurul tarafından da ayakkabıcılar sitesi olarak var olan plan tadilatının değişmesi gerektiği aksi halde ruhsat onayı verilmeyeceği hakkında karar var,sit kurulu belediye meclisine topu atıyor belediye de sit kuruluna,burada çapraz ateş var ve bu durum her iki grup tarafından gayet net biliniyor,kimse sanmasın ki bunlar birbirinden habersiz ve bağımsız iş tutuyor.Önce çukur kazılıyor sonra çukura adam düşürülüyor ya üstüne toprak atılacak ya da küreğin sapını tutacaksın deniyor,arif olan anlar!!!! Bu rezil duruma Aziz Başkan el koymak zorunda aksi halde daha çok tartışırız....

Yorumu oyla      18      6  
m.y. 10 Mart 2015 Salı 13:15

küçük karaosmanoğlu hanı, zaten yokolmuştu yani orası arsaydı. izmirin yok olmuş bir hanı aslına uygun olmasa bile ayağa kaldırıldı. iyiki oraya modern bir bina dikmediler.öncelikle tarihi hanı, tarihi görüntüsüyle ayağa kaldıranlara teşekkür etmek gerek. ancak belediyenin teşekkürü demekki engel çıkarmakmış. sit kurulu bile onay verirken beldiye ruhsat vermemiş, ilginç!!!

Yorumu oyla      18      8  
Mustafa Y 10 Mart 2015 Salı 12:56

konak belediye meclisindekilerin amacı ne?malsahibi görevini yerine getirmiş, maliyetine katlanıp tarihi hanı ayağa kaldırmış.çarşının 2. cazibe merkezi olmaya aday, ama belediye ruhsat vermiyor? acaba neden? bu ruhsat sorunu konak pierde de yaşanmıyor mu? burada da bir çok mağaza kapalı camlar kağıt kaplı yada kepenkleri inmiş.izmir böylemi turizm şehri olacak, marka kent olacak? bu zihniyetle biraz zor.

Yorumu oyla      16      10  
Vedat Kent 10 Mart 2015 Salı 12:50

izmir büyükşehir belediyesinin izmir tarih projesine göre küçük Karaosmanoğlu hanının bulunduğu havralar bölgesi hem kemeraltı esnaf derneği başkanının hem de izmir büyükşehir belediyesi'nin başkan danışmanlarının, BİM holding'in, bekir pakdemirli'nin, ilknur denizli'nin de hissedarı olduğu TARKEM isimli şirkete bırakılmış durumda... Acaba bu şekilde TARKEM için hazırlanan bir tezgaha karşı çıkanlar, onu engellemek isteyenler mi var? ne dersiniz

Yorumu oyla      21      5  
ünsal atamer 10 Mart 2015 Salı 12:41

kemeraltına varlığını ve birikimlerini en ufak bir ücret bile almadan ortaya koyan bu insanı yeni ve daha yüksek mevkilerde görmek istiyorum ölü toprağını üzerinden atabilir ise uyan ve etrafına bakmayı başar artık CHP

Yorumu oyla      13      15  
Seda Gürbüz 10 Mart 2015 Salı 12:35

İzmir-Tarih Projesi kapsamında bu bölgenin İzmirli rantiyecilerin kurduğu TARKEM'e bırakıldığı hepimizin malumu... Sanırım bu lokma da TARKEM'e bırakılmış büyük bir lokma...

Yorumu oyla      24      7  
Hülya KARAKOÇ 10 Mart 2015 Salı 12:26

Ümit bey başarılarızdan dolayı sizi tebrik ediyorum.yaptığınız işler kesinlikle yerini bulacaktir.

Yorumu oyla      14      14  
yeşim özgürel 10 Mart 2015 Salı 11:47

Syn Ümit Kaya çarşı için yaptığınız çalışmaları esnafın ne kadar yanında olup destek verdiğinizi ve bunları yaparken sadece görev bilinci içinde olduğunuza birebir tanık olan kişilerden biriyim sizi bu çarşı için verdiğiniz mücadelede Kutlarım KONAK BLD BŞK LÜTFEN VERDIGINIZ SOZUN ARASINDA DURUN Bu çarşı bir tarihtir yaşamak ve yasatilmak zorundadır.

Yorumu oyla      17      10  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Aytaç Sefiloğlu’nda kazananlar belli oldu
Ege Bölgesi Sanayi Odası’nın ekonomi gazeteciliğini teşvik etmek amacıyla ...
Bank Asya'nın ne kadar zarar ettiği açıklandı!
Bank Asya, bir süreden beri açıklanması beklenen 2014 yılı sonuçlarına ...
E-ticaret sitelerine 'güven damgası' geliyor
Kalkınma Bakanlığı koordinasyonunda hazırlanan plana göre, elektronik ...
 
Bakan Şimşek'ten emeklileri üzecek açıklama
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, AK Parti döneminde emekli aylıklarındaki ...
TOMA ihaleleri Katmerciler’i kâra geçirdi!
Emniyet Genel Müdürlüğü'nden geçen yıl 115 adet TOMA ihalesi alan Katmerciler, kâr açıkladı.
Gümrük Müşavirleri Derneği’nde seçim heyecanı
Dernek yeni yönetimi seçmek için sandık başına gidiyor. Seçime 2 kala ...
 
Büyükşehir’den dev tavuk tesisine mühür!
İzmir Büyükşehir Belediyesi Türkiye’nin en büyük şirketleri arasında yer ...
İzmir’deki dev tuz tesisi kapasite artırıyor
Çiğli Çamaltı Tuzlası’nda uzun yıllardır tuz işleme tesisi faaliyetinde ...
Bakanlıktan Karaburun’a dev RES vizesi
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Karaburun’da yapılacak olan rüzgar santralleri ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva