HABERLER>GÜNCEL
13 Ekim 2015 Salı - 13:07

Kemalpaşa’da RES isyanı: ‘Ormanlarımıza dokunma’

İzmir’in Kemalpaşa İlçesi'nin çam balı ile ünlü mahallesi Dereköy'de, özel bir şirket tarafından kurulmak istenen rüzgar enerjisi santraline (RES) köylüler tepki gösterdi. Arıcılığı yok edeceğini öne sürdükleri RES için daha şimdiden binin üzerinde ağaç kesildiğini belirten köylüler, haklarını yasal yollardan arayacaklarını söyledi.

Kemalpaşa’da RES isyanı: ‘Ormanlarımıza dokunma’

Kemalpaşa'ya 10 kilometre uzaklıktaki 160 hane, 600 nüfuslu, arıcılık, zeytincilik ve kiraz yetiştiriciliğinin yapıldığı mahallesi Dereköy'ün Karabel Mevkisi'nde özel bir şirket tarafından yapımına başlanan 3 mw gücünde, yıllık 11 bin 826 kilovat/ saat elektrik üretecek RES köylüleri tedirgin etti. Mahalle meydanında toplanan, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 200 kadar köylü, 'Doğanın yeşili? Doların yeşili?', 'Ormanlarımıza dokunma', 'Geleceğimi elimden alma', 'Dereköy bizimdir, bizim kalacak', 'Kirazıma dokunma', 'İnandık, kazanacağız' yazılı dövizler taşıyıp, eylem yaptı.


 
Dev Atatürk portresi ve Türk bayrağı asılı meydanda önce Ankara'daki terör saldırısında yaşamını yitirenler için bir dakikalık saygı duruşunda bulunan köylüler, ardından hepbir ağızdan İstiklal Marşı'nı okudu. Bazı doğaseverler ve çevrecilerin de destek verdiği köylüler adına basın açıklamasını Ramazan Keklik okudu. Mahallerinde RES istemediklerini belirten Keklik, şöyle konuştu: "Ege bölgesinin en zengin tabiat varlıklarına, asırlık meşe ve çam ağaçlarına, zeytin- kiraz bahçelerine sahip ve bölgenin ana geçim kaynağı arıcılık olan, dağından bal, ovasından yağ akan, ormanlarıyla İzmir'in akciğeri olan bu bölgeye, yaşam alanlarımızı, doğamızı ve geçim kaynaklarımızı hiçe sayarak değerlerimize zarar verecek kadar yakın çevremize rüzgar enerji santralleri yapılmak istenmektedir. Projeler neredeyse tüm yöremizi sarmış durumdadır. Sadece kazancı ön plana çıkararak hiçbir çevresel ve sosyal değerlendirmeye alınmadan neredeyse ölçüsüz biçimde çevremiz ve tüm yöremiz bu dev sanayi ürünleri ile çevrilmeye çalışılmaktadır. Köyümüz heyelan bölgesi olmasına rağmen, bölgemizde ormanlarımız yok edilerek ağır araçların geçmesi için devasa yollar açılmaktadır. İlk şiddetli yağmurda köyümüze bir felaket gelmesinden endişe duymaktayız. Ayrıca açılan yolların çıkardığı toz ve ağır araçların titreşimi ile arıcılık, tarım ve insan sağlığı ciddi anlamda zarar görmektedir. Yetkililerden artık bütün dünyada gösterilen duyarlılığı ülkemizde uygulanacak projelerde de göstermelerini bekliyoruz. Atalarımızdan kalan bu ormanlarımız en değerli miraslarımızdır. Ve bizler asla bu mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz. Hakkımızı hukuki yollardan aramak için gerekli her türlü fedakarlığı köy halkı olarak yapmaya hazırız. Kar ve rant uğruna, ormanlarımızın yok edilmesini istemiyoruz. Tüm halkımızdan destek bekliyoruz."
 
RES için türbin ve gövde kanatlarını taşıyacak ağır tonajlı araçların geçebilmesi için yapılan kesimler nedeniyle ormandan sürekli bıçkı motoru sesi geldiğine de vurgulayan Keklik, haklarını yasal yollardan arayacaklarını söyledi.
 
Arıcılığın yok olacağından endişe eden köylüler, RES kuracak olan firmanın Karabel Mevkisi'nde şu ana kadar binin üzerinde genç çam ağacını kestiğine dikkati çekip, bu sayısının daha da artabileceğini ileri sürdü. (dha)

 
İşten çıkarılan taşeron işçi çatıya çıktı!
 
İzmir’i sarsan ölüm: Yıldız’ı kaybettik
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İşadamlarına tuzak: Büyükşehir bürokratının adıyla 3 aydır…
İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökçe, adı ...
Suriye’den Türk uçaklarına bu kez ‘kilit’ tacizi
Genelkurmay, Suriye'ye ait yerden hava savunma sistemleri tarafından bölgedeki ...
İzmir yine siyah, binler bu kez garda!
Ankara katliamı yasında ikinci gün… Sendika ve STK’lar ile çok sayıda ...
 
Ankara Tren Garı'nda şüpheli paket paniği
Ankara’da cumartesi günü meydana gelen saldırının ardından tren garında ...
Kadıköy'de anmaya gidenlere polis müdahalesi: 4 gözaltı
Sendikaların çağrısı üzerine Beyazıt'a yapılacak yürüyüşe katılmak için ...
Boşandığı eşinin arkadaşını öldüren şüpheli yakalandı
Bornova’da, boşandığı eşi 30 yaşındaki Saadet K.'nın arkadaşı 53 yaşındaki ...
 
İzmir’de ölüm yeleği işportaya düştü!
İzmir’de, sığınmacıların Ege Denizi'nden Yunan adalarına geçerken kullandığı, ...
Savcılık harekete geçti: Peker’in mitingine inceleme
Rize Cumhuriyet Başsavcılığı, organize suç örgütü olmaktan hüküm giyen ...
İzmir’de bir TIR’ın içinde 200 umut yolcusu!
İzmir’in Buca İlçesi'nde, şoförü tarafından otoparka terk edilen TIR'da, ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Statlara sığmayan 23 Nisanları özledik!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İlk Milli Bayramımız!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
CHP ne yaptı, ne yapmalı?
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
CHP'li ıstakozlar iş başında...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva