HABERLER>POLİTİKA
19 Aralık 2014 Cuma - 22:03

Katar ve Türkiye'den askeri işbirliği

İki ülke arasında askeri işbirliği anlaşmasında imzalar Katar Emiri Al Tani'nin Ankara ziyaretinde atıldı. Yüksek Stratejik Komite kurulaması için imzalanan mutabakatla da Ankara ve Doha arasındaki ilişkilerin daha da derinleştirilmesi hedefleniyor.

Katar ve Türkiye den askeri işbirliği

Türkiye'yi ziyaret eden Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Tani, Ankara'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüştü. Ekonomik işbirliği, enerji konusu ile başta Suriye olmak üzere Ortadoğu'daki gelişmeler gündemdeydi.
 
İki lider, baş başa ve heyetlerarası görüşmelerin ardından, mutabık kalınan konulardaki anlaşmaların imza törenine başkanlık ettiler ve basın açıklamasında bulundular.
 
Askeri alanda işbirliği ile iki ülke arasında Yüksek Stratejik Komite kurulması için mutabakat imzalanan anlaşmalardı.
 
Erdoğan, "İmzalanan anlaşma ile bundan sonraki süreçte de birçok şeyi beraber yapabileceğimizi açık ve net şekilde ortaya koymuş oluyoruz.. Üst düzeydeki bu komitenin kurulmuş olması da önem arz ediyor. Atacağımız adımlar her iki ülkeninde bölgesel anlamda  neler olabileceğinin bir teminatıdır" dedi.
 
Katar ve Türkiye'nin her zaman dayanışma içinde olduklarını ifade eden Erdoğan, "Hiç bir konuda ayrılığa düşmedik, her zaman dayanışma içinde olduk mazlumların yanında olmayı ortak payda belirledik. Bundan sonra bunu devam edeceğiz. Irak ve Suriye'deki gelişmeler ile Filistin, Libya, Tunus ve Kıbrıs'ı ele alma imkanımız oldu. Çalışmalarımızı kararlılıkla sürdüreceğiz" diye konuştu.
 
Katarlı işadamlarının yatırımlarıyla ilgili memnuniyeti ifade ve 15 milyar dolarlık yatırım gerçekletiğine değinen Erdoğan, "Ticaret hacmi tatmin eden noktada değil, milyar dolarları konuşmaya başlayalım. Bugün atılan imzalar, verimi artıracak. Ben bu imzalarında ülkemizin için hayırlı olmasını diliyor
 
'ASKERİ DESTEK BEKLİYORUZ'
Al Tani ise, iki ülkenin askeri alandaki işbirliğinni önemine değindi, "Türk  ordusunun tarihi ve deneyimi, Katar ordusunun olanak ve yeteneklerini geliştirmeye yardımcı olacaktır. Katar, her ne kadar savunma alanında oldukça yol kat etse de bu konuda Türkiye'den destek beklemekteyiz" dedi .
 
Katar ve Türkiye'nin yatırım ortaklıklarıyla ilgili olarak Al Tani, "Katar Türkiye' nin çok ayrıcaklı dostu konumunda. Türk şirketerini etkinliği, yetkinliği ve uluslararası arenada kendilerini kanıtlamış olmalarının da önemi büyük.  Bildiğiniz gibi bir çok projemizi Türk şirketleri almayı başardı. Artık 2022 de yapılacak Dünya Kupası için alt yapı projelerimiz var" dedi.
 
'SURİYE'DE ÇÖZÜM GÖRÜNMÜYOR'
Al Tani ise, "Türkiye-Katar ilişkisi kardeşlikten öteye gitmiş durumda ve ilişki büyük ivme kazandı. Gerek savunma alanında imzalanan anlaşmalar gerek yüksek stratejik komite anlaşması oldukça önemli. Bu konseyle birlikte her alandaki iş birliklerimiz daha üst düzeye ulaşacak " dedi.
 
Filistin'i 'son sömürge ülkesi' olarak niteleyen ve ülkenin kendi hak ve özgürlüklerine kavuşması gerektiğini söyleyen Tani, Suriye'yle ilgili olarak ise "Suriye halkın yaşadığı trajediyi ele aldık ve rejimin davranışlarından bahsettik; ilerde çok daha vahim sonuç yaratacağını daha baştan söylemiştik. Halkın yanında yer alan tüm tarafların bu sorumluluklarını daha ciddi bir şekilde almaları gerekiyor. Ve bu an mazlum olan halkın yanından daha fazla durduklarını göstermeleri gerekiyor" dedi.
 
Tani, "Suriye'de çözümden yanayız ama çözüm görünmüyor. Bu çözüm de ancak halkın yanında durmakla olacaktır" diye konuştu. Sani, "Bildiğiniz gibi bir takım tehlikeli örgütler var. Irak'taki yöneticilerin yanlış davranışlar içerisinde bununla ilgili. İnşallah Irak yönetimi daha başarılı adımlar atacaktır" diye ekledi. 
 
Katar Emiri, Yemen'le ilgili olarak ise, "Yemen'in de bölgesel anlamda çok tehlikeli bir boyuta ulaştığını söyledik. Yemen'de çözüme odaklanılmalı" ifadelerini kullandı.
 
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Cemaat aynısını bize yapmadı mı?'
Selahattin Demirtaş, 4 kişi hakkında tutuklama kararının çıktığı "paralel ...
Kılıçdaroğlu’nun İzmir programı netleşti
Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun hafta sonu ...
CHP'li Hamzaçebi: 14 Aralık operasyonu hazırlanmış...
CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, 14 Aralık 2014 tarihinde yapılan ...
 
Rodoplu’dan aile hekimlerine destek
CHP İzmir Milletvekili Aday Adayı ve İl Başkan Yardımcısı Dr. Ülkümen ...
Demirtaş HDP İzmir kongresine katılacak
Halkın Demokrasi Partisi (HDP) İzmir İl Kongresi, Eş Genel Başkan Selahattin ...
3 Başkan'dan o öneriye yanıt: Gündoğdu mitinglere kapatılsın mı?
EGİAD’ın sunduğu Kordon raporunda Gündoğdu’nun mitinglere kapatılması ...
 
CHP Karşıyaka'da veda günü, Engin'den önemli mesajlar
Genel Merkez’in vekil adayı olacak yöneticiler için 25 Aralık’ı son istifa ...
Arınç’tan flaş 14 Aralık mesajı: Tutuksuz…
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, 14 Aralık operasyonuyla ilgili 'Tutuksuz ...
Flaş! CHP’de Şişli krizinde ilk istifa geldi
Şişli Belediye Başkanvekili Emir Sarıgül'ün açıklama yaparak bu görevinde istifa etti.
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva