HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
13 Eylül 2014 Cumartesi - 00:03

İzmir'in çöp tesisi için flaş karar!

İzmir Valiliği Mahalli Çevre Kurulu Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılacak katı atık bertaraf tesisi için belirlenen Yamanlar’daki yeri uygun buldu. Toplanan kurul, kararı oy birliği ile aldı.

İzmir in çöp tesisi için flaş karar!

Fatih YAPAR/EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmalarını gizlilik içinde yürüttüğü yeni katı atık bertaraf tesisi ile ilgili önemli bir gelişme yaşandı.

Yerel seçimlerden önce Karşıyaka eski Belediye Başkanı Cevat Durak ve AK Parti İzmir Milletvekili İlknur Denizli başta olmak üzere birçok kişinin karşı çıktığı Karşıyaka Yamanlar’da yapılacak tesis için valilik belirlenen yeri uygun buldu. Her ay periyodik olarak toplanan İzmir Valiliği Mahalli Çevre Kurulu, Büyükşehir Belediyesi’nin ilgili yazısındaki yeri inceledi. Verilen ön olurları dikkate alan çevre kurulu  Yamanlar’ın uygun olduğuna karar verdi.
 
Vali Yardımcısı Hüseyin Demirciler başkanlığında İzmir Çevre Şehircilik Müdürlüğü’nde bir araya gelen kurul üyeleri kentte tartışmalara neden olan çöp tesisinin yerini inceledi. Kararda, “İlimiz metropol alan sınırları içerisinde katı atık sorununun entegre bir sistemle çözümü için Karşıyaka Yamanlar’da kurulması planlanan “’Kuzey Bölgesi Katı Atık Değerlendirme ve Bertaraf Tesisi Projesi’ görüşülerek değerlendirilmiş olup projeye ait yer seçiminin uygun olduğuna oy birliği ile karar verilmiştir” denildi.

İŞTE O KARAR


 
SON DÖNEMEÇ
Karşıyaka’da katı atık bertaraf tesisinin Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) sürecinden önceki son işlem de yapılmış oldu. Bundan sonra ÇED süreci başlatılacak ve karar kısa zamanda olur alacak. Belediye ÇED olumlu kararının ardından inşaat ve tesisin ihalesine çıkacak.
 
KİMLER İMZA ATTI?
Öte yandan Mahalli Çevre Kurulu’nda alınan kararın altında başta Vali Yardımcısı Hüseyin Demirciler olmak üzere Çevre Şehircilik İl Müdür Vekili A. Murat Tendar,  Büyükşehir Belediyesi Atık Yönetimi Daire Başkanı Sibel Çoban,  İl Jandarma Komutanlığı adına Jandarma Kıdemli Başçavuş Mehyar Ceylan,  İl Emniyet Müdürlüğü adına Neslihan Kayman, Defterdarlık adına Hilal Öngel, Milli Eğitim Müdürlüğü adına Ersan Eroğlu, İl Halk Sağlığı Müdürlüğü adına Canan Kaynak,  Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü adına Ali Kuyucak, İl Müftülüğü adına Ziya Dal, Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü adına Kamuran Gözpınar,  DSİ 2. Bölge Müdürlüğü adına Göksel Geçgel, İzmir Ticaret Odası Başkanlığı adına Hande Uzunoğlu,  İl Kültür Turizm Müdürlüğü adına Navatan Ünal, EBSO Başkanlığı adına Erdoğan Çiçekçi, İl Afet Acil Durum Müdürlüğü adına Dilek Çolak, Sahil Güvenlik Ege Deniz Komutanlığı adına Arzu Kumova İşkol ve MTA Bölge Müdürlüğü adına Ali Baykul imza attı. Karayolları 2. Bölge Müdürlüğü temsilcisi ise toplantıya katılmadı.

KİM NE DEMİŞTİ?
İzmir’de yeri belirlendikten sonra büyük tartışmalara neden olan Katı Atık Bertaraf Tesisi, yerel seçim öncesinde de siyasete malzeme olmuştu.



Yerel seçimde AK Parti’nin Büyükşehir adayı olan Milletvekili Binali Yıldırım, “Şimdiye kadar kim önüne durmuş? 19 yıldır Harmandalı’na çöp dökülüyor, önünde duran mı var?  Burası bu hale gelince, alarm vermeye başlayınca mı aklına geldi? Yamanlar, Taşkesik neden karşı çıkıyor? Güven duymuyorlar çünkü. İnsanlar ikinci bir Harmandalı olacak diye korkarsa tabii ki karşı çıkar. Ama siz burada sorumluluğunuzun bilinciyle hareket etseydiniz iş bu noktaya gelmezdi” ifadelerini kullanmıştı.


 
AK Parti İzmir Milletvekili İlknur Denizli de, “Karşıyaka bu muameleyi hak etmiyor. Aziz Kocaoğlu kendisinin seçildiği seçimlerde en çok oy aldığı ilçelerden birisi olan Karşıyaka’ya böyle teşekkür ediyor olabilir. Hatta Karşıyaka’da çöp tesisi yapılmasına sesini çıkarmayanlar, aldırmayanlar da olabilir. Ama ben bu işin peşini bırakmayacağım. Bütün İzmirlilere tek tek anlatmak zorunda kalsam da ‘çöp tesisi için Karşıyaka uygun değildir’ diyeceğim. Sonuçta da Aziz Kocaoğlu bu kararından geri adım atmak zorunda kalacak. Çöp tesisi İzmir’in akciğeri olan Yamanlar Dağı’na yapılmayacak” demişti.


 
ÇÖP DEĞİL YATIRIM BEKLİYORUZ
Karşıyaka eski Belediye Başkanı Cevat Durak da, “Bizim soluduğumuz havada, içtiğimiz suda sorun olacak. İnsan olarak canıma kastediliyorsa önlem almak görevimdir. Resmi görevle, atamayla gelenler yarın buradan gidebilir ama biz buradayız, tartışmak zorundayız. Taraflı, siyaset yaparak bakarsak bunu çözmemiz kolay değil. Biz artık huzurlu yaşamak istiyoruz, yaşadığımız bölgenin nimetlerinden faydalanmak istiyoruz. Sorunun çözümü de vardır. Eski tarihlerde hazırlanan projeler var. Biz kendi bölgemizde yatırım bekliyoruz, çöp değil” açıklamasında bulunmuştu.


 
YİNE ADAY OLURUM
Başkan Kocaoğlu son yaptığı değerlendirmede tesisin yerinin uygun olduğunu vurgulamıştı. Kocaoğlu, “Evsel atık bertaraf tesisinin yeri ideal. Daha başkası da yok. Şuraya bir ÇED raporunu alalım. Alacağız da. Şu işi bırakmadan çöp işini de halledeyim, körfez için ÇED raporunu da alayım, çevre konusunda İzmir'in bir numaralı kent olma hedefine büyük iki tane adım kaldı, onları da atayım. Biri çöp, biri körfez... Yetişmezse bir daha aday olmak zorunda kalırım. Bu iyi değil. Başka arkadaşlara da, gençlere de yer açılsın. Veliahtlık olur mu? O padişahlıkta var” demişti.



DESTEK VERDİ
2014 yerel seçimlerinden sonra göreve gelen Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar ise tesisin yapılmasına karşı bir değerlendirmede bulunmadı. Akpınar, “Biz bilime inanıyoruz. Bilimsel olarak bu bölgede yapılması planlanan tesisin olabilirliğini biz de uygulayacağız. Burada yanlış anlaşılma var. Bölgeye çöp depolama alanı yapılmayacak. Buraya fabrika kurulması planlanıyor. Bu tesis çevre duyarlılığı hassasiyeti ile yapılacak. Avrupa’nın birçok ülkesinde yanından geçtiğiniz zaman fark etmeyeceğiniz tesisler var. Şehir merkezlerinde bu tesisler faaliyet gösteriyor. Bunu doğru anlamak ve anlatmak lazım. Büyükşehir belediye başkanımız da herkes kadar çevreci bir insan.  O da bu kentte 10 yıldan beri belediye başkanlığı yapıyor. Üç dönem üst üste belediye başkanlığı yaparak Cumhuriyet tarihine geçen bir isim olacak. Sayın Aziz Kocaoğlu da bu kente is değil iz bırakmak, iyi anılmak istiyor. 50 yıl sonra bu kentte yaşayan insanların Aziz Kocaoğlu ismini saygıyla anmasını istiyor. Yatırımları yaparken hassasiyet gösteriyor. Muhakkak bu proje bir yere yapılacak. Yamanlar’da çöp depolama alanı olmayacak. Eğer yasal izinler verilirse tesis yapılır, uygun değildir denilirse başka yere yapılır. Yurttaşı kimse yanlış yönlendirmesin. Ne AKP ne de MHP yönlendirmesin. Bu kentte hepimiz yaşıyoruz. Yaşayan herkes yapılan işlerin rahatından ve rahatsızlığından etkileniyor. Bu tesis yapılmalıdır. Gerekiyorsa şehrin göbeğine yani Konak Meydanı’na bile yapılmalıdır. Ne olacak yani? Göme göme, üst üste çıka çıka çöp dağları mı olacak? Hatta bir tane değil iki, üç tane bölgesel tesisler yapılmalıdır. Bilimde farklı raporlar olmaz. Büyükşehir çalışma yapıyor. Biz destekliyoruz” diye konuşmuştu.
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 29 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
mehmet edip özceylan 7 Ağustos 2015 Cuma 10:19

ben astım ve solunum yetmezliyi olan bir hastayım lutfen bu harmandalı çöpunu patlamadan burdan neden kaldırmıyorlar sadece bir örnek veriyorum bu sıcakta camları kapıları kapatıp o metan gazı çöpu yakıyorlar yanık kokusu konteynırlarla sıkıştırılmış çöp ve izmirin butun çöpleri buraya dökuluyor allah rızası için bize yardım edin

Yorumu oyla      12      5  
ksk 1912 24 Mart 2015 Salı 20:42

tebrikler hüseyin mutlu akpınar karşıyakayı çöplüğe çevirdiniz

Yorumu oyla      11      7  
Erdoğan Acar 20 Eylül 2014 Cumartesi 13:21

sayın kocaoğluda geçici,sayın akpınarda geçici kalıcı olan biz KARŞIYAKALILAR çöplük istemiyoruz

Yorumu oyla      13      6  
Yorumsuz 18 Eylül 2014 Perşembe 09:40

Çiğli gibi Elit olacak bir bölge mecburmu çöpünüzü çekmeye. Alın nereye koyarsanız koyun. Çiğlinin çöpü bile değerli. Daha 10-15 sene önce Çiğli çöplüğü denilen yer Mavişehir oldu. Nedense Mavişehir Çiğli'ye ait olması gerekirken karşıyaka denen ucubeye bağlandı !!!! Alın çöpünüzü nereye koyarsanız koyun. Elit muhit olmamıza engel olmayın. İnciraltına, Narlıdereye, Güzelbahçeye dökebilirsiniz mesela ! Yer müsait.

Yorumu oyla      19      5  
Umut karataş 16 Eylül 2014 Salı 00:38

O tesise dünde karşıydım bugünde karşıyım.bizzat o alanı gözümle gördüm.o alanda tarım ve hayvancılık yapılıyor.ve yeraltısuları bakımındanda zengin bir bölge.izmirin sayılı nefes aldığı bölgelerden birine bu tesisi yapmak doğru değil.türkiye ve modern tesislerden bahsediyoruz gülünç oluyor.siyaset bir kenara yaşam alanıma suikast bir kenara

Yorumu oyla      13      9  
ALİ YILMAZ 15 Eylül 2014 Pazartesi 13:56

YAMANLAR DAĞINDAKİ ÇÖPLÜK OLARAK DÜŞÜNÜLEN YER ÖZEL MÜLKTÜR.81 TANE PARSEL VARDIR. BURADA GEÇİM KAYNAĞI SAĞLAYAN YAMANLAR KÖYÜ SAKİNLERİ VARDIR.HAYVANCILIK, SEBZECİLİK, MEYVECİLİK YAPMAKTADIRLAR. MEŞHUR YAMANLAR DOMATESİ BURADA YETİŞTİRİLMEKTEDİR. BURADA YAŞAYAN İNSANLARDAN İZİN ALINDIMI? BU İNSANLARLA GÖRÜŞÜLDÜMÜ BU İNSANLARIN RIZASI ALINDIMI?

Yorumu oyla      13      9  
ali yılmaz 15 Eylül 2014 Pazartesi 11:27

herkesin kararına saygım var ama bukararı alanlar yarın pişman olacaklar nedenmi birkere daha önce buraya çet raporu verilmedi yer olarak olarak derseniz olabilir fakat arazinin alt yapımı müsayit değil çünkü yamanlar dağımızın süzgeç bir zemini var sadece obölgede 20 adet kaynak suvar yapılan etüdlerde şu an dağın her tarafının su olduğunu gösteriyor gelin görünki yapılan etüt kuyularında suyun çokluğunda kuyudan su yüzeye akıyor. Peki karşıyaka yerleşim merkezine uzaklığı 6 km.karşıyaka merkeze uzaklığı 10 km.izsu istasyonlarında satılan su bu dağımızdan süzülerek geliyor daha düne kadar mahalli çeşmelerinde yamanlar suyu akıyordu bunu eskiler iyi bilir eger bu tesis buraya yapılırsa yarın yapanlar hatalarından dolayı kendilerine yeni yer arayacaklar çünkü bu tesis dağımızın tabiatını bozacak bütün izmir etkilenecek sorun bu işin tarafsız uzmanlarına hocalarına ne diyecekler size. bana göre daha öncede düşünülen İzmir için en uygun çöp tesisi yeri bornava taş ocaklarının civarındaki şeydan deresi mevkidir 2500 dönümlük hazır yer ve alt yapısıda müsaittir.

Yorumu oyla      15      5  
Betül A. 14 Eylül 2014 Pazar 19:11

ben bir akpli olarak çöpün yamanlara dökülmesine sevindim seçimde bize malzeme verdiğiniz için teşekkürler

Yorumu oyla      12      7  
keşke 14 Eylül 2014 Pazar 13:44

keşke dedikleri gidi bertaraf tesisi olsa da istihdam sağlansa ama öyle derler sonra da çöp depolama alanı olarak kalır.akciğerlerimiz olan ormanlarımızı böyle hiç ederler...

Yorumu oyla      12      5  
Yunus Toprak 14 Eylül 2014 Pazar 12:35

Çiğli Harmandalılar iki sebeple sevinmesin 1. Yeni yer ile mevcut Harmandalı arasındaki mesafe kuş uçuşu 1500 metre (rakım 100 den 600_650 ye çıkıyor) 2. Bu tesisin kapasitesi günlük İzmir çöpünün %25'i

Yorumu oyla      12      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
‘Sakin Şehir’de belediyeden satılık marina manzaralı arsa!
Seferihisar Belediyesi, Teos Marina’nın tam karşısında yer alan yaklaşık ...
Bergama Kermesi'nde Mehmet Erdem coşkusu
Bergamalılara her gün farklı bir etkinlik sunan 78. Uluslararası Bergama ...
Urla'da toplu sünnet şöleni
Urla’nın kurtuluşunun 92. Yıl dönümünün kutlandığı “12 Eylül Etkinlikleri” ...
 
Buca'da 3 gün 3 gece Balkan rüzgarı esecek
Buca Belediyesi’nin 4. Balkan Festivali, bugün 18:00’de başlıyor. İlçede ...
Menderes'te engelsiz yaşama büyük destek
Menderes Belediyesi tarafından ilçedeki engelli vatandaşlar için akülü ...
Güzelbahçe Ezginin Günlüğü ile kurtuluşu kutladı
11 Eylül Güzelbahçe'nin kurtuluş günü nedeniyle ilçede fener alayı düzenlendi, ...
 
Dikili kurtuluş yıldönümüne hazır
Dikili ilçesi özgürlüğünün ve kurtuluşunun 92. yıldönümünü kutlamaya hazırlanıyor.
İzmir’den Gökçek’in su iddiasına çifte yanıt!
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in iddialarına yanıt veren ...
‘Şehrin Balkonu’nda yeni hayat: İzmirli Çınartepe’de nefes alacak!
Konak Belediyesi’nin Çınartepe’de efsane Belediye Başkanı Aydın Erten’in ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
80’lik güzeller zamana nasıl ‘dur’ dediler?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
En popüler üçüncü içecek
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler (2)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva