HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
19 Ağustos 2014 Salı - 11:32

Karşıyaka’nın yargı zaferi: Bakanlığın kıyı düzenlemesine durdurma!

Danıştay 14'üncü Dairesi, Karşıyaka Belediyesi'nin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı aleyhine açtığı davada, 'Tabiat Varlıkları ve Doğal SİT Alanları ile Özel Çevre Koruma Bölgelerinde Bulunan Devletin Hüküm ve Tasarrufu Atındaki Yerlerin İdaresi Hakkında Yönetmeliği'nin 65'inci maddesinin yürütmesini durdurdu. Danıştay, kıyıda uygulanması mümkün olmayan, rekreasyon amaçlı kişi veya kurum ve kuruluşlara işletme hakkı verebileceğinden bahsedilmesini uygun bulmadı.

Karşıyaka’nın yargı zaferi: Bakanlığın kıyı düzenlemesine durdurma!

Karşıyaka Belediyesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın 2 Mayıs 2013'de Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 'Tabiat Varlıkları ve Doğal SİT Alanları ile Özel Çevre Koruma Bölgelerinde Bulunan Devletin Hüküm ve Tasarrufu Atındaki Yerlerin İdaresi Hakkında Yönetmeliği'nin tümünün ve özellikle bazı maddelerinin iptali için açtığı davada ilk raundu kazandı.
 
Danıştay 14'üncü Dairesi, yönetmeliğin tümü ve bazı maddelerine yönelik açılan davadaki bazı istemleri, uzmanlık alanı olan Danıştay 10'uncu Dairesi'ne gönderdi. Ancak, yönetmeliğin 4/b, 65 ve 66'ncı maddeleriyle ilgili talepleri değerlendirdikten sonra kıyı planlamasıyla ilgili 65'inci maddenin yürütmesini durdurdu. Karşıyaka Belediyesi'nin avukatlığını Enis Dinçeroğlu'nun üstlendiği davada, Danıştay 14'üncü Dairesi, Kıyı Kanunu ve ilgili mevzuat gereğince kıyı ve sahil şeridinin birbirlerinden farklı kavramlar olduğuna dikkat çekti.
 
Sahil şeridinin kıyıdan sonra kara tarafından bulunan alan olduğu; gerek kıyıda, gerekse sahil şeridindeki her iki alana ait düzenlemenin farklı olduğu; kıyıda yapılması mümkün olan yapıların sınırlanarak kaldığı, rekreasyon amaçlı yapıların ise kıyıda değil, ancak sahil şeridinde yapılmasının mümkün olduğu kararına vardı.
 
Dava konusu 65'inci maddenin başlığı 'Kıyı ve sahil şeridinde yapılacak düzenlemeler' olmasına karşın maddenin içeriğinde sadece kıyıya ilişkin düzenlemeler yapıldığını, sahil şeridine ilişkin herhangi bir düzenlemeye yer verilmediğini belirten Danıştay 14'üncü Dairesi, kıyıda uygulanması mümkün olmayan rekreasyon amaçlı kişi veya kurum ve kuruluşlara işletme hakkı verebileceğinden bahsedilmesini hukuka aykırı buldu.
 
Danıştay, maddenin içeriği ile başlığı arasında bir bütünlük olmadığı kanaatine vardı. Bu nedenle de Karşıyaka Belediyesi'nin talebini kabul ederek 65'inci maddenin yürütmesini durdurdu. Mahkeme, 4/b ve 66'ncı maddelerle ilgili yürütmeyi durdurma talebini ise reddetti. Danıştay 10'uncu Dairesi'ndeki yönetmeliğin bütünüyle ilgili dava sürüyor.


 
ÇEVREYE DUYARLI BİR BELEDİYE OLARAK BU DAVANIN TARAFIYIZ
Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar, Karşıyaka Belediyesi'nin, bölgede Bayraklı'dan Çiğli'ye kadar çok uzun kıyı bandı bulunduğunu, yönetmeliğin kapsam alanı içindeki yerlerle ilgili uluslararası sözleşmelerin muhatabı ve uygulayıcısı olmak zorunda olan bir yerel yönetim olduklarını belirtti.
 
Yönetmelik kapsamındaki pek çok taşınmazla ilgileri bulunduğunu dile getiren Akpınar, "Çevreye duyarlı bir belediye olarak bu davanın tarafıyız. Yargının da dava konusu yönetmelikle ilgili uyarılarımızı dikkate aldığı görülüyor. Yönetmelik bütünündeki bize göre değişmesi gereken maddelerle ilgili aynı sonucun çıkmasını bekliyoruz" dedi.
 
YÖNETMELİK MADDELERİ
* Yönetmeliğin dokuzuncu bölümünde 'Kıyı ve sahil şeritlerinde yapılacak düzenlemeler' başlığı altındaki 65'inci madde şöyle: "Kıyılarda, kıyıların kamunun kullanımına açık tutulması kaydıyla, ziyaretçilerin ve kıyı işletmelerinin ihtiyaç duyduğu hizmetlerin karşılanması, doğa koruma tedbirlerinin uygulanması, kontrol altına alınması ve rekreasyon amaçlı kamunun hizmetine sunulması amaçlarıyla 42'nci maddede sayılan kurum ve kuruluşlara işletme hakkı verilebilir. Bu alanlarda yapılacak düzenlemelerin kapsamı, elde edilmesi hâlinde gelirlerin paylaşımı, sona ermeye ve diğer konulara ilişkin hükümler idare ile ilgili kuruluşlar arasında Ek-7'de verilen forma uygun olarak düzenlenecek protokollerle belirlenir."
 
* 65'inci maddenin atıfta bulunduğu 42'nci madde de şöyle:
"İdarece, aşağıda gösterilen kişi, kurum ve kuruluşlara doğrudan doğruya kiralama, kullanma izni, işletme hakkı verilebilir:
a) Genel, özel bütçeli idareler ve Belediyeler, bunlara bağlı döner sermayeler ve sermayesinin yarısından fazlası bunlara ait olan ortaklıklar ve özel bütçeli idarelerin kurdukları birlikler,
b) Kamu iktisadi kuruluşları ve iktisadi devlet teşekkülleri ile sermayesinin yarısından fazlası bu kuruluşlara ait olan ortaklık veya müesseseler,
c) Özel kanunlarla kurulmuş ve kendilerine kamu görevi verilmiş tüzel kişiliğe sahip kuruluşlar,
ç) Kamu yararına faaliyet gösteren vakıf ve dernekler,
d) Diğer kamu tüzel kişileri,
e) Uluslararası anlaşmalar uyarınca yapılacak işler."
 
 * İptal istemi kabul edilmeyen, 'Kıyı yapıları' başlığı altındaki 66'ncı madde şöyle:
 "3621 sayılı Kıyı Kanunu ve 3/8/1990 tarihli ve 20594 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Kıyı Kanununun Uygulanmasına Dair Yönetmeliğe uygun olarak kullanılmak ve ilgili kuruluşlardan izin alınmak suretiyle; kıyıda deniz turizmi tesisleri, tersane, liman, barınak, iskele, yanaşma yeri, rıhtım ve benzeri türde tesis yapan yatırımcılara azami otuz yıla kadar kullanma izni verilebilir."
 
* İptal istemi kabul edilmeyen 'Tanımlar' bölümündek 4'üncü maddenin b bendi şöyle:
"Bu yönetmelikte geçen, Devletin hüküm ve tasarrufu altındaki yer: Tabiat varlıkları ve doğal SİT alanları ile özel çevre koruma bölgeleri sınırları içerisinde kalan ve Türk Medeni Kanunu ile diğer kanunlarda Devletin hüküm ve tasarrufu altında olduğu belirtilen yerleri ifade eder.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
cemil bagatur 19 Ağustos 2014 Salı 15:46

ak partili olarak alkollu yerlerın beledıye tarafından işletme hakkına sahıp olmasına karsıyım karsıyakanın cocuklarının buralarda alkole alıştıklarını gozlerımle goruyor ve alkol satılan işletmelere kanunda yazıldıgı uzere 18 yasının altındakı bıreylerın gırışini yasak oldugunu bilen biri olarak beledıye işletmelerinin bu uygulamadan vaz gecmesını diliyorum not bende alkol alan bırıyım

Yorumu oyla      12      17  
19 Ağustos 2014 Salı 12:27

seçimden önce söylemiştim hazinenin kasasında kuruş yok diye yakında bedelli çıkaracaklar diye gülmüşlerdi.devlet için izmir rant kapısı gibi görülüyor.çevreymiş falan hikaye.ordaki belediyenin kafeteryasında bile gözleri var.

Yorumu oyla      32      6  
çevre mühendisi 19 Ağustos 2014 Salı 11:53

Rant düşünmeyen çevreye duyarlı ve çıkarları uğruna işler yapmayan bir başkan görmek beni mutlu etti doğrusu.Umarım hep böyle olursunuz Başkan.Sevgiler, saygılar..

Yorumu oyla      36      8  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bornova’da sanayi esnafına büyük kolaylık
Ruhsat işlemleri için esnaf belediyeye değil belediye esnafa gidiyor.
İZSU’dan derelere ıslah harekatı
İzmir Büyükşehir Belediyesi, toplam 4.3 kilometrelik ıslah çalışmasıyla ...
İzmir’de Hint rüzgarı esecek
Bu yılki Enternasyonal Fuar’ın “ağır konuğu” Hindistan, İzmir’e 50’den ...
 
İZSU’dan istatistikli yanıt: AK Belediyeler cezalandırılıyor mu?
30 Mart yerel seçimlerinin ardından sandıktan CHP’nin çıkmadığı Aliağa ...
Urla Bağbozumu Şenlikleri’ne sıra geceli final
Urla Geleneksel Bağbozumu Şenlikleri’nin son gününde Urla İskele Urit ...
İzmir Kent Orkestrası’ndan Karabağlar'da muhteşem konser
Şef Hüseyin Çebi yönetimindeki İzmir Büyükşehir Belediyesi Kent Orkestrası, ...
 
TOKİ’nin Çeşme planına bilirkişi şerhi!
İzmir’de tartışma konusu olan TOKİ'nin Çeşme'ye yapacağı konutlarla ilgili ...
Aliağa’yı karıştıran olayda Başkan’dan flaş açıklama
Aliağa Belediye Başkan Acar, işten çıkarılan işçilerden Erol Erdal Bozkır’ın ...
Bornovalı çocuklar bilim dünyasını keşfetti
Bornova Belediyesi Mevlana Toplum ve Bilim Merkezi’nde ‘Yaz Bilim Kampı’na ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Erken seçim hangisine yarar?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva