HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
3 Şubat 2012 Cuma - 20:01

Karşıyaka’da tarihin en büyük kent yenileme projesi

Karşıyaka Belediyesi, zemin problemleri ve deprem riski en fazla bulunan 6 mahalle ile çarşıyı ilgilendiren kent yenileme projesini tamamladı. Öte yandan Bostanlı’da bulunan yatık binalar için de yerinde dönüşüm sistemi geliştirildi.

Karşıyaka’da tarihin en büyük kent yenileme projesi

FATİH YAPAR/EGEDESONSÖZ-Karşıyaka Belediyesi Şubat ayı olağan ikinci meclis toplantısında ilçenin en önemli sorunlarından biri olan kentsel dönüşüm ile ilgili yeni projeler masaya yatırıldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi eski Genel Sekreter Yardımcısı Karşıyaka Belediye Başkan Yardımcısı Cengiz Türksoy’un meclis üyeleri ve katılanlara anlattığı yeni kent dönüşüm projesinde 6 mahalle yer aldı. Önümüzdeki günlerde belediye meclisine onay için getirilecek daha sonra da İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne gönderilecek kent dönüşüm projesi bölüme ayrıldı. Birinci etapta Alaybey, Tersane ve Tuna Mahalleleri yer alırken ikinci etapta ise Karşıyaka Çarşısı ile Donanmacı Mahallesi’nin bir bölümü yer aldı. Projenin üçüncü etabında ise Bahriye Üçok ile Bahariye Mahallelerini kapsadı.

Proje,Tersane, Alaybey, Tuna, Bahriye Üçok, Donanmacı ve Bahariye mahallerini kapsarken ilk etabı içeren Alaybey Kent Yenileme Projesi ile Karşıyaka’nın en büyük sorunlarından olan zemin sorunu ve eskileşme ortadan kalkacak. Yeninde dönüşümü amaçlayan proje 93 hektarlık bir alanı kapsıyor. Proje yaklaşık 35 bin kişiyi doğrudan etkiliyor. Belediyenin hazırladığı planlarda birinci etaptaki çalışmalarda sahildeki evlerin tamamı rezidans olarak belirlendi. Buradaki çalışmada ayrıca denizden gelen imbat ve havanın iç kesimlere kadar uzanmasını sağlanacak. Sosyal donatı alanları ve ticaret alanlarında artış hesaplanırken Alaybey Tersane’nin de kaldırılması planlanıyor. Aynı bölgede yer altı otoparkları planlanırken kültür merkezleri ve sosyal donatı alanları da artacak.

 
ÇARŞIYA YENİ GÖRÜNÜM
Karşıyaka Çarşısı’nı içine alan ikinci etap çalışmalarında ise ana hedef projenin geleceğe dönük olması. Çarşının mevcut sıkışıklığının giderilmesini hedefleyen çalışma sonunda Çarşı’da küçük meydanlar oluşturulacak. Ayrıca Mustafa Kemal Paşa Cami önünde ise eski cami geleneklerine uygun bir meydan yapılması planlanıyor. Burada yine yeni planlarda oturma grupları ve su oyun alanları yer alacak. Caminin bulunduğu yerdeki balıkçılar ve kötü görüntüler de kaldırılarak yeni düzenleme yapılacak. Üçüncü etap çalışmasında ise Bahariye ve Bahriye Üçok mahallelerinde özellikle meydan genişlemesi yapılacak. Latife Hanım Köşkü’nün önünden başlayan yoldaki trafik ise yapılan çalışmalar sonrası rahatlayacak.

 
YATIK BİNA SORUNU ÇÖZÜLÜYOR
Projenin kapsadığı yenileme yapılacak bölgeler arasında bulunan Bostanlı’daki yatık binalar yıkılarak yerinde dönüşüm yapılacak. Toplam 10 apartman, 123 konut ve 22 işyerini alanı kapsayan proje maliyet olarak kendi kendini karşılayacak. Konut ve ticaret alanları arttırılırken müteahhitler de para kazanacak. Altı işyeri, üstü konut olan modern binalar aynı zamanda tehlikeli halde duran binaları ortadan kaldırmış olacak.

YUKARIDA TAPU SORUNUMUZ YOK
Karşıyaka’da yıllardır çözülmesi gereken yerler için bir yerden başlanması gerektiğini söyleyen Belediye Başkanı Cevat Durak, “İzmir birinci derece deprem bölgesinde kalıyor. Karşıyaka olarak eski Gediz Deltası’nın üzerinde bulunuyoruz. Yeni yapacağımız yerlerde dikine yapılaşma yapıp yeşil alanları ve sosyal donatı alanlarını fazla yapacağız. Yukarıya doğru tapu sorunumuz yok. Anadolu Caddesi üzerinden fay hattını geçtiğini biliyoruz. Zaten Şemikler ve Demirköprü tarafında çalışmalar yapılıyor. İzmir’de ilk kentsel dönüşümü yapan belediye olarak deneyimlerimi paylaşıyorum. Mavişehir ve Yalı Mahalleleri’nde kentsel dönüşüm çalışmaları yaptık. Örnekköy’de halen daha ciddi sorunlarımız var. Kar biraz daha fazla yağsaydı bazı binalarda çökmeler meydana gelebilirdi. Ayrıca Alaybey’deki Tersane’nin mutlaka taşınması gerekiyor. Orası kalkarsa yeşil alan kazanacağız. Yapacağımız akvaryum ve deniz müzesi projesi de burada hayata geçecek” dedi.

 
ELİMİZ KOLUMUZ BAĞLI
Karşıyaka’nın en çok konuşulan konularından biri olan Bostanlı Yatık Binalar ile ilgili 5-6 yıl önce çalışma yaptıklarını söyleyen Başkan Durak, çalışmaların ayrıntılarını ve bölgenin riski ile ilgili uyarılarını İzmir Büyükşehir Belediyesi, Başbakanlık ve valiliğe gönderdiklerini ifade etti.Durak, “Yaptığımız çalışmaların ardından valilik sadece ‘boşaltın’ yazısı gönderdi. Ayrıca evlerde oturanların denetim firmalarından ‘demirlerde problem yok, güçlendirilebilir’ raporu aldılar ve oturmaya devam ettiler. Bizim de elimiz kolumuz bağlandı. Orada sorun yokmuş gibi davranmak doğru değil. Bile bile öylece hiçbir şey yapmadan duramayız” diye konuştu.

ARKAMIZDA DURUN
Belediye meclis toplantısına katılan Büyükşehir Belediyesi AK Parti Grup Başkan Vekili Yusuf Kenan Çakar ve İlçe Başkanı Kerem Ali Sürekli’den istekte bulunan Başkan Durak, yapılacak çalışmalarda arkalarında durmalarını talep etti. Durak, “ Arkamızda durarak bize destek vermenizi istiyoruz. İşlemlerin Ankara’da daha hızlı yürümesine yardımcı olabilirsiniz. Ayrıca Karşıyaka olarak tramvayımızı istiyoruz. Bizim önerdiğimiz tramvay projesi için ‘rantabl değil’ diyorlar. Proje hayata geçtiğinde Karşıyaka’ya yapılacak tramvay hem nostaljik olacak hem de günde 50-60 bin yolcu taşıyacak. Tramvayın Karşıyaka’dan önce Mavişehir’e ardından Doğal Yaşam Parkı’na, daha sonra da Kuş Cenneti’ne kadar ilerlemesi planlanıyor” ifadelerini kullandı.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 28 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen 17 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
levent sakızlıoğlu 16 Mayıs 2012 Çarşamba 23:37

madur olmayız sanırım

Yorumu oyla      17      7  
cem 19 Nisan 2012 Perşembe 23:16

kesinlikle yapılması gereken bı proje beklemeye gerek yok deprem oldunktan sonra bu projenın gercekleşmesını istemıyoruz alaybey,karşıyaka,çarşı,bostanlı komple yıkılıp tekrardan yapılması gerek

Yorumu oyla      25      11  
Osman Hamdi Tanpinar 14 Nisan 2012 Cumartesi 00:15

Bu Proje AYIP. 200 yilda olusmus, manavi, kasabi, pastanesi, lokantasiyla, sahille ic ice bir kent dokusunu... Karsiyaka Carsis'ni... Yikip rezidanslara cevirmek sehircilik acisindan HATAdir. dusunun ki bu kadar yerel ekonomi mecburen tasininca.. bir daha yerine gelecek mi? Carsi'nin carsilik hali kalmayacak... Izmir'in sahil kenti havasi kaybolacak. Avrupa'daki sahil kentlerine bakin.. Hepsi alcak binalar, suya yakin, aralarinda yurunur.. Onun yerini ABD'de ki hatta Dubai'deki gibi luks(!)

Yorumu oyla      32      15  
elanur 30 Mart 2012 Cuma 00:31

Umarım projelerde öncelikli ev sahiplerini düşünerek mağdur etmezler..

Yorumu oyla      41      7  
30 Mart 2012 Cuma 00:28

Bostanlı yatık binaların yenilenmesinin acil olduğunu düşünüyorum. Oradaki Cafe restoranlarda çocuklarımız bizler güvenle oturmalıyız.Çarşının göbeğinde güzel bir görünümü de acilen bekliyoruz.

Yorumu oyla      21      6  
gümrah 29 Mart 2012 Perşembe 17:11

alaybey ve tuna ma.tamamını kapsyan kentsel dönüşüm amaçlı planlar ilçe belediyes,inden çoktan geçti ve onay için büyükşehirde. bu arard meclistende konuya ilişkin yasa çıktı çıkıyor.büyükşehir onayı bakanlık kabulü sonrasında yasal askı ve i,tiraz süresini takiben uygulamaya gecilecek.tamamı çok uzun sürse bile yeni yasa ile birlikte hak sahibi kişilerin ve beledmeizn değil buranın rantını yemek için kapıda bekleyenlerin önü açılacak destekleyenlerin gözü aydın.aksine inanalar yasayı iyi okusun

Yorumu oyla      26      8  
Muzaffer 4 Mart 2012 Pazar 15:44

Gazetede okuduğumuz bu konua sorularımız var.icratı tahmini tarihi.belediyemi mütahitmi muatap olacak aynı apartımanda razı olmıyanlar nasıl ikna edeileck.binaların teslimi ne kadar sürecek.ek para istenecekmi kira parası verilecekmi rantçılar ne olacak onlar hemen devreye girerler Apartımanları iyileştirmek için devamlı masraf yapıyoruz bunu önlemek için bizleri hemen aydınltın.kimimözd elden çıkartmaya çalışıyoruz.

Yorumu oyla      31      7  
necati 4 Mart 2012 Pazar 15:24

APARTIMANLARIMIZ ÇOK ESKİ LÜTFEN HEMEN KARAR VERİN.DEPREMİN NE ZAMAN GELECEĞİ BELLİ OLMAZ ÖNEMLİ OLNAN BÜYÜK İŞLERİ BAŞARMAKTIR .KALDIRIMI HERKES YAPAR GİDİN TAKSİM TARLABAŞIANA BAKIN DARISI BAŞIMIZA

Yorumu oyla      19      12  
Necat erçtin 4 Mart 2012 Pazar 15:11

Alybey projesinitümüylebeğeniyorum.ama 10-15 yıl sonra icrata geçerki o zamanda deprem sizin yapacağınızı masrafsız yapar.ÖLENERİNDE ELİYAKANIZ DA OLUR.yalıada oturuyorum Teklf bekliyoruz

Yorumu oyla      20      10  
hayabushi 3 Mart 2012 Cumartesi 19:21

Son yerel seçimlerdeki chp broşürü gözümün önüne geliverdi,sahilde tramvay,modern stadyum,vs..... Sağlıklı insan böyle hayal kurmaz.

Yorumu oyla      16      14  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Avukat Noyan Özkan’dan çarpıcı iddianame analizi!
İzmir Barosu Eski Başkanları’ndan çevreci Avukat Noyan Özkan, Büyükşehir ...
Belediye tertemiz bir Selçuk için seferber oldu
Selçuk Belediyesi büyük önem verdiği temizlik çalışmalarına yeni bir boyut kazandırıyor.
Ege’nin Uludağ’ı sağlık ocağına kavuştu
Bozdağ Beldesi'nde, aile sağlığı merkezi uygulamasına geçildikten sonra ...
 
Savcı cezaevinde yeniden başkan seçildi
İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne düzenlenen operasyonda gözaltına alındıktan ...
Karabağlar​'da dijital devrim
Karabağlar Belediyesi, hızla gelişen bilgi işlem teknolojisine yaptığı ...
''Beni Unutma'' hem güldürecek hem ağlatacak
Usta oyuncu Ali Poyrazoğlu’nun yazıp yönettiği ‘BENİ UNUTMA’ adlı tiyatro ...
 
AK Parti ve Büyükşehir avukatları karşı karşıya!
Sivil toplum örgütlerini ve siyasi bir araya getiren Küçük Millet Meclisi’nde, ...
İki kıyı şarkılarda buluştu
Bayraklı Belediyesinin hazırladığı etkinlik programı çerçevesinde Midilli ...
İzmirli gibi İzmir de şaştı bu işe...
İzmir’de 10 yıllık aradan sonra yağan kar İzmirlileri sevince boğarken, ...
 
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir Mayıs, çok renk…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
47 yıldır karanlıktaki 'katliam!'
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva