HABERLER>SAĞLIK
25 Kasım 2015 Çarşamba - 15:16

Kadına şiddet uygulayana psikolojik destek şart

Bugün Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü. Türkiye’de, 2014’de 281, bu yılın ilk 10 ayında ise 256 kadın şiddet kurbanı olup öldürüldü, binlerce kadın ise şiddet gördü, birçoğu da yaşadıkları şiddet nedeniyle koruma talebinde bulundu.

Kadına şiddet uygulayana psikolojik destek şart

İZMİR -  Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayşe Havutçu ve Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Ruhan Erdem, mevcut yasaların yeterli olduğunu, ancak yalnızca kanunlarla tüm sorunların çözülemeyeceğini belirtti. Havutçu ve Erdem, “En güzel biçimde kanunları çıkarabiliriz, ancak önemli olan iyi uygulamak ve içselleştirmek. Suç öncesi aşamada da önleyici politikalar geliştirilmesi lazım. Güvenlik, eğitim, psikoterapi de dahil her türlü tedbir bunun içinde olmalı, ancak tek başına polisiye tedbir ya da cezaların artırılması çözüm olarak görülmemeli. Yapılması gereken, şiddeti üreten sorunların ortadan kaldırılması, toplumun zihniyetinde şiddete karşı bir reaksiyon oluşturulması” dedi.

Büyük umutlarla yürürlüğe giren 6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun’un bile, hukuki düzenlemelerin şiddeti önlemede tek başına yeterli olmayacağını gösterdiğini ifade eden Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayşe Havutçu, “2011 yılında Avrupa Konseyi’nin İstanbul Sözleşmesi’ne ilk imza koyan ülke Türkiye, iç hukuk açısından da gerekli düzenlemeler yapıldı. Son derece önemli olan bir nokta, mükemmel yasalara sahip olmak değil, bunları uygulamak ve içselleştirmektir. Vakalara baktığımızda kanunun iyi olduğunu, ancak etkili biçimde uygulanamadığını görüyoruz” diye konuştu.
 
ELEKTRONİK DENETİM SİSTEMİ DAHA ETKİN UYGULANMALI
Yasada belirtilmesine karşın, elektronik kelepçe olarak adlandırılan sistemden hala yeteri kadar yararlanılmadığını kaydeden Havutçu, “Kanun, şiddet uygulayan için elektronik ortamda takip diyor, en bilinen batı uygulaması elektronik pranga. Tabii ki burada insan haklarına aykırı bir sistemden bahsetmiyoruz. Kanunun etkili biçimde uygulanmasının en önemli araçlarından yeteri kadar yararlanılmıyor. Yalnızca iki şehirde birkaç kişi bu sistemle kontrol ediliyor. Eğer sistem yaygın kullanılıyor olsaydı, şiddet uygulayan kişi mağdura yaklaştığında alarm sistemi devreye girer ve daha olay olmadan önlenebilir” diye konuştu.
 
YALNIZCA ŞİDDET GÖRENE DEĞİL ŞİDDET UYGULAYANA DA PSİKOLOJİK DESTEK VERİLMELİ
Mağdurlara yönelik psikolojik destek sağlandığını hatırlatan Ayşe Havutçu, “Mağdurların yanı sıra asıl şiddeti uygulayan kişilerin psikolojik destek alması şart. Hakimlerin bu yönde karar verme yetkisi var. 6 ay süreye kadar, şiddet uygulayan kişinin zorunlu olarak psikolojik destek alması yönünde karar verebilirler. Ya da aile terapistlerine gönderilebilirler. Herhangi bir ek kaynak gerekmeksizin devlet ya da üniversite hastanelerinin klinikleri kullanılabilir. Bu imkan yoksa, Bakanlık terapi ücretlerini bütçesinden karşılıyor. Bu gibi yaptırımlar, şiddet olaylarının daha da üzücü sonuçlar doğurmadan önlenmesi adına çok faydalı olacaktır” dedi.
 
KAMU SPOTLARI YAPILSIN
Şiddete karşı toplumu bilinçlendirmenin önemine dikkat çeken Havutçu, “Sigaranın sağlığa zararlarını, nasıl sürekli ekranda görüyorsak, aynı şekilde zorla evlendirmenin, çocuğa, yaşlıya, kadına ve erkeğe yönelik şiddetin her türlüsünün de bir insanlık suçu olduğuna dair kamu spotları olmalı. Şiddetin, kime yapılırsa yapılsın, insan hakları ihlali olduğu ilkokullardan itibaren sürekli işlenmeli” diye öneride bulundu.
 
CEZA HUKUKU SON ÇARE OLARAK GÖRÜLMELİ
Ceza hukukçusu Prof. Dr. Mustafa Ruhan Erdem ise “Bir ceza hukukçusu olarak, suçlulukla mücadelede ceza hukukunun son çare olarak görülmesi gerektiğini düşünüyorum. Ne yazık ki, cezalandırmayı öne alan yaklaşım, sorunu bütün boyutlarıyla görme olanağını ortadan kaldırıyor. Cinsel suçlar, uyuşturucu ve hırsızlıkla ilgili suçların cezaları artırıldı son olarak. Bakıldığında, ‘suçların cezaları artarsa, önlenebilir’ diye bir bakış açısı var, ancak birebir suçluluk oranlarına yansımadığını görüyoruz, yeteri kadar azaltmadı. Problem esas itibariyle bu. İnsanlar neden suç işler? Bunun cevabını verirsek, zannediyorum en önemli adımı atmış oluruz mücadele için. Toplumun suça karşı bilinçlendirilmesi, polis vatandaş işbirliğinin güçlendirilmesi ve adalete olan güvenin sağlanması en önemli adımdır. Devletin, en az 10 yıllık bir suç önleme politikası olmalı. Suç öncesi aşamada da önleyici politikalar geliştirilmeli. Güvenlik, eğitim, her türlü tedbir bunun içinde olmalı, tek başına polisiye tedbir ya da cezaların artırılması çözüm olarak görülmemeli” dedi.
 

 
Narlıdere’de özlenen 24 Kasım
 
Başkan Arslan'dan öğretmenlere özel kutlama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Türkiye'nin ilk tüp bebeği anne oldu
Türkiye'de doğan ilk tüp bebek olan 27 yaşındaki Dilek Katrancı Akar, ...
Sağlıkçılardan hastane bahçesinde ‘şiddet bitsin’ eylemi
Türk Tabipler Birliği, sağlık meslek örgütleri ve kadın örgütleri tüm ...
Kadınlara özel spor salonu b-fit'ten 10'ncu yıl kutlaması
Türkiye genelinde 10 yıldır hizmet veren Türkiye’nin ilk ve en yaygın ...
 
50 bilim insanı arı ve sağlık için buluştu
Editörlüğünü Yard. Doç. Dr. Eren Akçiçek ve Prof. Dr. Banu Yücel'in yaptığı ...
Gripten korunmak için 8 pratik öneri
Sonbahardaki ani ısı değişiklikleri vücudun bağışıklık sistemini olumsuz ...
Dikkat: Grip olmadan aşınızı yaptırın!
İzmir İl Halk Sağlığı Müdürü Bediha Türkyılmaz, son dönemde artan grip ...
 
Artık bir işe yaramıyor: Antibiyotik devri bitti mi?
1940’lardan beri milyonlarca insanı tedavi eden antibiyotikler gücünü ...
Yumurtalık kanserinde umut veren gelişme
Bilim insanları, yaptıkları son araştırmalarda basit bir kan testiyle ...
Tavuk etinde arsenik iddiasına yanıt
Tavuk etinde arsenik bulunduğu iddialarına "Sağlıklı Tavuk Bilgi Platformu"ndan yanıt geldi.
 
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Kazanan yok, kaybedenler Gazze’deki Müslümanlar
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İki yüzlü ahlak her yerde…
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Dön evine bitsin bu çile' demek yeter mi?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Koltuklar devredilirken!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva