HABERLER>SAĞLIK
17 Temmuz 2014 Perşembe - 13:45

İzmirli doktorun 'zeytinyağlı diyeti'ne uluslararası onur

Çocuk Nörolojisi Uzmanı Dr. Orkide Güzel tarafından geliştirilen zeytinyağlı beslenme tipine dayalı ketojenik diyet Infantile Seizure Society'den "en iyi çalışma" ödülü kazandı.

İzmirli doktorun  zeytinyağlı diyeti ne uluslararası onur

İZMİR - Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi doktorlarından Güzel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ketojenik diyetin nöbetleri tedavi etmek için kullanılan özel bir yüksek yağ diyeti olduğunu, krema ve bitkisel yağların vücut için gerekli yağı sağlamak için kullanıldığını bildirdi.
Diyette şeker, ekmek, yulaflı kahvaltı gevreği, makarna ve süt gibi yiyeceklerin tüketimine izin verilmediğini ve bütün yiyeceklerin gram bazında tartılıp dikkatle hazırlandığını söyleyen Güzel, diyetin ilk defa 1920'lerde kullanıldığını, ancak anti epileptik ilaçların gelişimiyle yıllarca kullanım dışı kaldığını belirtti. 
Çok ince hesaplamalara dayanan ketojenik diyette yemeklerin içeriğini değiştirmediklerini, sadece içerik oranlarını değiştirdiklerini kaydeden Güzel, zeytinyağı kullanarak hazırladıkları diyet programında Türk mutfağına uygun menemen, sarma, dolma, şakşukanın yer aldığını anlattı.
ABD'deki John Hopkins dahil dünyada sadece 50 merkezde uygulanan diyet sayesinde nöbet karşıtı tedavilere yanıt vermeyen hastalarda iyileşme sağladıklarını anlatan Orkide Güzel, "Son tıbbi araştırmalar, bu tedaviyi kullanan çocukların en az yarısında iyileşen nöbet kontrolü bildirdi. Nöbet sayı, şiddet ve uzunluğunda azalma ile zihinsel uyanıklıkta gelişme sağlanıyor. Biz de şu ana kadar 225 hastaya ulaşmanın mutluluğunu yaşıyoruz" diye konuştu. 



ULUSLARARASI SUNUM VE BAŞARI

John Hopkins'te dahi takdir toplayan zeytinyağlı ketojenik diyet programını son olarak haziran ayında Kapadokya'da düzenlenen Uluslararası Epilepsi Kongresi'nde anlattığını ve Infantile Seizure Society'den en iyi çalışma ödülü aldığını kaydetti. 
Ödül alan 6 uluslararası çalışmadan birini Türkiye'ye getirmekten onur duyduğunu da söyleyen Orkide Güzel, sadece Türkiye'den değil Almanya, Hollanda, Arnavutluk ve Kazakistan'dan hastaların da artık Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne başvuruda bulunduğunu söyledi. 
Türkiye ile aynı coğrafyada yer alan ülkelerin beslenme biçimlerinin de benzer olduğuna dikkati çeken Güzel, "Muhtemelen bundan sonra hastanemize hasta sevkleri artacaktır. Çünkü ketojenik diyetin Avrupa'da uygulandığı merkezler en az 17 bin 500 dolar ücret istiyorlar" dedi.
Hastane yöneticisi Uzman Dr. Murat Balanlı da ketojenik diyet çalışmalarını uluslararası kamuoyunun takdir ettiğini ifade etti. 
Uluslararası bir ödülün Türkiye'ye gelmesiyle mutluluk duyduklarını kaydeden Balanlı, "Yurt dışından zaten hastalarımız vardı. Şimdi daha da artacağına inanıyoruz" dedi.(aa)
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bilinçsiz klima kullanımı hasta ediyor!
Denizli Devlet Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Murat ...
Şok! Ödemiş Devlet Hastanesi inşaatı durdu
İzmir’in Ödemiş İlçesi'nde yılbaşında hizmete girmesi planlanan 250 yataklı ...
Körlüğü hapla tedavi ettiler!
Kanada’da bilim insanları doğuştan Leber amarozu olan bir hastayı, geliştirdikleri ...
 
Yapay pankreasta umut veren gelişme
Üzerinde iki yıldır çalışılan ve şeker hastalarının tedavisinde devrim ...
Yeniden birleşme: İzmir’in 2 büyük hastanesinde papatya falı!
İzmir’in iki büyük hastanesi için alınan birleştirme kararından vazgeçildiği ...
TÜİK’ten korkutan raporu: Bin gençten 38'i…
Türkiye’de gençlerin ortalama kiloları da boyları da yükselirken, genç ...
 
HIV tedavisinde kötü haber
Yeni tedavi yaklaşımıyla 2 yıl önce tamamen iyileştirildiği sanılan AIDS ...
Sigara yasağında yeni dönem: Marka yok, numara var!
Kapalı mekanlarda sigara yasağının ardından, Türkiye toplumunun yüzde ...
Genler akademik başarıda etkili
İngiliz bilim insanlarının çalışması; akademik başarıda genlerin etkisinin ...
 
Filiz SEZER
Filiz SEZER
Etkili fedakârlık ve kayıp milyarlar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’in deprem bölgesindeki büyük dayanışması…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva