HABERLER>GÜNCEL
18 Kasım 2013 Pazartesi - 08:17

İzmirli dershanecilerden bilboardlu tepki: Yasak hemşerim!

İzmir Özel Dershaneler Derneği (İZÖDER), dershanelerin özel okula dönüşmesini kolaylaştıracak çalışmaya, İzmir'de bilboardlara verdiği ilanla tepki gösterdi. Ege illerindeki dershanecilerden tepkiler devam ediyor.

İzmirli dershanecilerden bilboardlu tepki: Yasak hemşerim!

İZMİR - İZÖDER, dershanelerin özel okula dönüşmesini kolaylaştıracak çalışmaya tepki amacıyla, kentteki otobüs duraklarındaki bilboardlara, "Yasak hemşehrim! Sınavlar var, kurslar yasak" yazılı ilanlar verdi. Aynı konuda ayrıca 500 bin el ilanı bastıran dernek, bunları da üye dershaneler aracılığıyla veli ve öğrencilere ulaştırmaya başladı. 
 
İZÖDER 2. Başkanı Hidayet Erdoğan, dershanelerin kapatılarak özel okula dönüşmeleri yönündeki çalışmanın gündeme gelmesinin ardından dernek üyeleriyle gerçekleştirdikleri toplantıda, konu hakkındaki düşüncelerini kamuoyuna duyurmak amacıyla böyle bir çalışma yapma kararı aldıklarını söyledi. 



Yetkililer tarafından konu hakkında kamuoyuna çelişkili bilgiler sunulduğunu ve dershane işletmecileri olarak işlerine sahip çıkmaya çalıştıklarını ifade eden Erdoğan, şu görüşleri savundu:  "Dershanelerin özel okula dönüşmesini gerçekçi bulmuyoruz. İzmir'deki özel okulların çoğunun yüzde 40-50 kapasitesi boş. Bu aldatmaca. Açık lise yapın diyorlar. Sanki açık liseye rağbet var. Herkes normal liseye gidiyor, açık liseye kimse gelmez. Açıkçası dershaneler olarak devreye girmemiş olsaydık, bir gece yarısı torba yasanın içerisinde çıkarıp dershaneleri kapatacaklardı. Biz de bunu haber alınca kamuoyu oluşturuyoruz. Yasal haklarımızı kullanacağız."

Erdoğan, Özel Dershaneler Birliğinin (Özdebir) yılda bir defa yapılan olağan gelen kurulunun yarın Ankara'da toplanacağını ve tarihi çok önceden belirlenmiş genel kurulda, doğal olarak bu tartışmanın gündemin ağırlıklı konusu olacağını kaydetti. Dershanelerin, "özel okula dönüştürüyoruz" denilerek kapatılmasına karşı olduklarını dile getiren Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Yasal bir iş yapıyoruz ve ruhsatımız var. Çocuklara eğitim-öğretim veriyoruz. Matematik, fizik, fen öğretiyoruz. Yasa dışı bir iş yapmıyoruz. Arz ve talep meselesi. İnsanlar kendi isteğiyle bize geliyor. İsteyen kayıt sildirebiliyor. Diploma da vermiyoruz  ama buna rağmen reğbet var. Genellikle de özel ders alamayan, dar ve orta gelirli ailelerin çocukları geliyor. Dolayısıyla böyle bir durumdan en fazla onlar etkilenir. Bu dershaneler kapanmış olsa fakir fukara, orta gelirli ailelerin çocuklarının, iyi bir üniversiteye, ODTÜ'ye, Boğaziçi'ne Bilkent'e girme şansı sıfıra iner." 

OLAN YİNE DAR GELİRLİYE OLACAK
Aydın Dershaneler Birliği (AYDERBİR), hükümetin dershanelerin kapatılması ile ilgili yaptığı çalışmalara tepki gösterdi. AYDERBİR Başkanı Ali Karimiş, “Dershaneler kapatılırsa olan yine dar gelirli öğrencilere olacak” dedi.

Turistik Park Restoran’da bugün düzenlenen kahvaltılı basın toplantısına AYDERBİR üyeleri ve dershane temsilcileri katıldı. Dershanelerin 1960’lı yıllarda açılmaya başlandığı ve yaklaşık 50 yıllık bir tarihe dayandığını belirten AYDERBİR Başkanı Ali Karimiş, “Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ile müsteşarların söyledikleri birbirini tutmuyor. Mademki özel kurumlar kapatılarak kamulaştırılacak, özel hastanelerde sorun yok mu? Özel bankalar vatandaşa sıkıntı yaratmıyor mu? O zaman bizler gibi onlara da el atılsın. Öğretmenler ve halkın büyük bir kesimi dershanelerin kapatılmasına karşı” dedi.

“MEB MASA BAŞINDA KARAR ALIYOR”
Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) kendilerine sormadan böyle bir işe başladığını söyleyen Karimiş, “Bakanlık masa başında karar alıyor. Bu konuda bizler bir kez dahi aranmadık. Milli eğitim müdürlerimizin de görüşleri alınmadı. Bu karar hepimizi etkileyecek. Türkiye genelinde birçok şubesi bulunan zincir dershane temsilcileri, 2 yıldır bu konu hakkında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’dan randevu alamıyor. Bizler ailemizden çok, öğrencilerimizle ilgileniyoruz. Onların özel ve okul yaşamlarını biliyoruz. Okuldaki öğretmenlerine anlatamadıklarını gelip bize anlatabiliyorlar. Bir bakıma ağabeylik, ablalık yapmış oluyoruz. Kötü alışkanlıkları varsa onlardan uzak tutmaya çalışıyoruz” diye konuştu.

67 DERSHANEDEN SADECE 1'İ OKULA DÖNÜŞEBİLİR
Aydın’da toplam 67 dershane bulunduğunu ve sadece bir tanesinin özel okula dönüşebilecek yeterli fiziki alanının bulunduğunu belirten Ali Karimiş, “Dershanelerin kapatılması bizim daha rahat çalışmamızı sağlar. Dershanelerde dersi toplu olarak veriyoruz. İstesek bir daire tutar, saatini 6-7 lira civarında verdiğimiz dersi 100-150 liradan verir kazancımıza kazanç ekleriz. Dershaneler her yıl düzenli olarak devlete vergi vermektedir. Böyle bir uygulama ile hem vergi vermemiş oluruz hem de elektrik, su ve sekreterya gibi giderlerimiz olmaz. Bizler dar gelirli öğrencilere fırsat eşitliği sağlıyoruz. Eğer kapatılırsak olan yine dar gelirli aile çocuklarına olacak. Geçmişte olduğu gibi parası olanın okuduğu ve iş sahibi olduğu bir ülke haline geliriz. Üniversiteler sürekli çoğalıyor. Öğrencilerimiz de daha iyi bir üniversiteye gitmek için kendi aralarında sürekli bir yarış halindeler. Eğer bizler kapatılırsak onlarca öğrenciye Milli Eğitim Bakanlığı nasıl yetecek? Dershanelerin ve kursların yasaklandığı başka bir ülke yok. Bu yanlıştan biran önce dönülmesini bekliyoruz” dedi.

KİMSEYİ ZORLA DERSHANEYE GETİRMİYORUZ
Denizli Dershanecileri ve Eğitim Yatırımcıları Derneği (DEYDER) Başkanı Gökhan Aydın, dershanelerin kapatılmalarının kabul edilemez olduğunu söyledi.

DEYDER’e üye dershane temsilcileri Denizli Gazeteciler Cemiyeti'nde basın toplantısı düzenledi. Burada konuşan Gökhan Aydın, dershanelerin 12 Eylül askeri darbe döneminde de kapatılmak istendiğini hatırlattı. Toplumların ihtiyaçlarından doğan kurumların, hükümetlerin zorlamasıyla değil, halkın talep etmemesiyle ortadan kalkabileceğini söyleyen Aydın, "Özel işyerlerini kapatma da ancak diktatörlük rejimlerinde görülür" dedi. Öğrencilerin bilgi edinme haklarının ellerinden alınamayacağını belirten Aydın, "Kimseyi zorla dershaneye getirmiyoruz. İstek doğrultusunda öğrencilerimize yardımcı oluyoruz. Fırsat eşitliği sağlayan bu kurumlar kapatılmamalıdır. Bu yanlıştan dönüleceğine inanıyoruz. Drshanelerin kapatılmaları kabul edilemez" diye konuştu. (aa)
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
orkan ŞEVKET 19 Kasım 2013 Salı 09:08

protestolarınızı haklı buluyorum.ÜNİVERSİTEYE GİRMEMDE ÇOK FAYDASINI GÖRDÜĞÜM DERSANELERİN ARKASINDAYIZ.HÜKÜMET BUNUN İZAHINI EĞİTİM AÇISINDAN DEĞİLDE ,ONA BUNU HANGİ KİRLİ ODAKLAR DİKTE EDİYOR ONU AÇIKLASIN O ZAMAN TATMİN OLURUZ.

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kuzey Iraktan kaçan 9 PKK'lı Habur'da...
PKK’nın Kuzey Irak’taki kamplarından değişik tarihlerde kaçan 9 PKK’lı, ...
Emekliliği yaşa takılanlardan İzmir'de develi eylem
Emekliliğe ilişkin 1999 yılında çıkarılan yasayla sosyal güvenlik prim ...
Surilyeli kaçaklara müdahale : 3 ölü
Mardin'de sınırı kaçak geçmeye çalışan Suriyeli gruba müdahale edildi. 3 kişi hayatını kaybetti.
 
Pompalı tüfekle 5 evde dehşet saçtı: 3 ölü
Malatya'nın Hekimhan ilçesinin Başak köyünde 5 ayrı eve pompalı tüfekle ...
İstavarit avlarken 400 kiloluk dev karıştı!
Marmara Denizi'nde istavrit yakalamak için ağ atan balıkçıların ağına ...
Anlamlı gösteri: Melis’lere hayat bayram olsa!
İzmir'de, löseminin pençesinden kurtuldu derken hastalığı yeniden nükseden, ...
 
İzmir’de Meclis'te türban tepkisi
Cumhuriyet Kadınları Derneği İzmir Şubeleri ve Çocuk İstismarı ile Mücadele ...
Türban Meclis’ten sonra TRT’ye girdi
İki hafta önce türbanlı vekillerin TBMM Genel Kurulu'na girmesinin ardından ...
Tatlıses ve Perver’den Emine Erdoğan’ı ağlatan düet
Binlerce insanın katıldığı mitingte Şivan Perver ile İbrahim Tatlıses, ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çoban ateşini 'topuklu' yaktı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva