HABERLER>GÜNCEL
25 Ocak 2019 Cuma - 09:00

İzmirli avukat açıkladı: Mahkeme manifesto gibi karar verdi!

Ege Üniversitesi Hastanesi’ndeki görevine başlayacağı sırada güvenlik soruşturması ve arşiv taraması nedeniyle işe alınmayan Caner İncesu’nun yürütmenin durdurulması talebiyle açtığı davada İzmir 5’inci İdare Mahkemesi flaş bir karara imza attı. Mahkeme durumun hukuka aykırılığına vurgu yaptı ve dava konusu işlemin uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceğini açıkladı. Mahkeme oy birliğiyle yürütmeyi durdurma kararı verdi. İncesu’nun avukatı Ramazan Sertan Safsöz ise, “Bizim için değerli olan mahkemenin kararı verirken ortaya koyduğu gerekçelerdi. Her biri birer manifestoydu” dedi.

İzmirli avukat açıkladı: Mahkeme manifesto gibi karar verdi!

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ- Türkiye’de 2016 yılının Temmuz ayında ilan edilen OHAL’in (Olağanüstü Hal) sürdürüldüğü 2 senelik dönemde kamu kurumlarındaki işe alınmalar sırasında tartışmalara neden olan ‘Güvenlik soruşturması ve/veya arşiv araştırması yapılmış olmak’ şartıyla ilgili önemli bir gelişme yaşandı.

Ege Üniversitesi Hastanesi’nde sözleşmeli personel statüsünde fizyoterapist olarak görevlendirilmek üzereyken güvenlik soruşturması ve arşiv taraması sonucunda işe alımının uygun olmadığının belirtilmesinin ardından Caner İncesu tarafından yürütmenin durdurulması talebiyle dava açıldı. Ege Üniversitesi Rektörlüğü’nün davalı olduğu yargılama süreci devam ederken davacı İncesu lehine bir karar çıktı.

İncesu göreve başlamamasının gerekçesinin açıklanmadığını, sicilinin temiz olduğunu, hakkında mahkumiyet hükmü veya taraf olduğu bir derdest bir yargılama bulunmadığını, işlemden 3 ay önce başka bir idare tarafından yapılan güvenlik soruşturmasında problem çıkmadığını, geçen sürede neyin değiştiğinin idarece açıklanması gerektiğini, mesleki birikiminin devlet memurluğu için fazlasıyla yeterli olduğunu belirtti. İncesu ayrıca uygulamanın hiçbir kriteri belli olmayan, soyut ve keyfiyete müsait şekilde tesis edildiğini ifade ederken usul ve yasaya aykırı bir durum oluştuğunu da açıkladı. İncesu gerekçelerini ileri sürerek İzmir 5’inci İdare Mahkemesi’ne açtığı davada yürütmenin durdurulmasını ve iptalini istedi.  

HUKUKA AYKIRILIĞI AÇIK, UYGULANMASI TELAFİSİ GÜÇ SONUÇLAR DOĞURABİLİR!
Mahkeme tarafından yapılan karar açıklamasında detaylı bilgilendirme yapıldı. Ayrıca mahkemenin sonuç açıklamasında ise, ‘Hukuka aykırılığı açık olan dava konusu işlemin uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceğinden 2577 Sayılı Kanunun 27’inci Maddesi uyarınca teminat alınmaksızın yürütülmesinin durdurulmasına, kararın tebliğinden itibaren 7 gün içerisinde İzmir Bölge İdare Mahkemesi’nce itiraz yolu açık olmak üzere oy birliğiyle karar verildi’ denildi.

MAHKEME ORTAYA MANİFESTO GİBİ BİR KARAR ÇIKARDI!
İncesu’nun avukatlığını meslektaşı Berkay Şayir ile birlikte üstlenen Ramazan Sertan Safsöz süreçle ilgili açıklamalarda bulundu. Avukat Safsöz, “Dava yaklaşık 2 ay önce açıldı ama sonuçlanmış değil. Bu karar yürütmenin durdurulması kararıdır. Yürütmenin durdurulması kararı ne anlama geliyor? Davayı açan kişinin haklılığı çok yüksek görülürse ve eğer yürütmeyi durdurma verilmediği takdirde mağduriyetin devam edeceği ve telafinin mümkün olmadığı sonuçların ortaya çıkabileceği durumların söz konusu olduğunda mahkemeler yürütmenin durdurulmasına karar verirler. Bu karardan sonra Ege Üniversitesi müvekkilimizi arayıp göreve başlaması için davet etti. Bizim iptalini istediğimiz işlem Ege Üniversitesi Rektörlüğünün müvekkilimizin güvenlik soruşturması neticesinde gelen raporu olumsuz bulduğu için işe başlatmama işlemiydi. Göreve başlatmama işlemine ilişkin biz iptal davası açtık. Mahkeme göreve başlatmama kararındaki yürütmenin durdurulmasına karar vererek böylelikle yargılama sürecinde göreve başlat anlamına getirdi. Bu kararı verirken aslında manifesto gibi bir karar da ortaya çıkardı” dedi.

MAHKEME, İDARENİN SAVUNMASINDA ELİNDE KUVVETLİ SEBEPLER OLMADIĞINI GÖRDÜ!
Mahkemenin dava esasında vereceği kararı yüzde 90 oranında belli ettiğini vurgulayan Safsöz ayrıca, “Mahkeme bu kadar sadece bizim dava dilekçemizle vermiyor. Biz davamızı açıyoruz, Ege Üniversitesi Rektörlüğü, yani davalı idare savunmasını gönderiyor, o savunmanın yetersizliğini ve Ege Üniversitesi’nin müvekkilimizi işe başlatmama noktasında elinde kuvvetli sebepler olmadığını görerek mahkeme yürütmeyi durdurma kararı veriyor. Mahkeme, ‘Yargılama sürecinde bu şahıs görevden uzak kalmasın, mağduriyet devam etmesin ve akabinde şu aşamada göreve başlatılsın. Ben kesin kararımı tüm deliller toplanınca vereceğim’ diyor. Yürütmeyi durdurma kararı verdi. Nihai karar olduğunu söyleyemeyiz. Ama bizim için değerli olan kararı verirken ortaya koyduğu gerekçelerdi. Her biri birer manifestoydu! KHK’ların keyfiyete yol açamayacağını, güvenlik soruşturması denen şeyin bu kadar geniş ve keyfi kullanılıp adeta adam seçme şeklinde uygulanamayacağını söyleyerek suçun şahsiliği ilkesine vurgu yapıldı. Birinin kardeşi hakkında bir soruşturma bile değil, 'istihbari veri var' diye bir şahsın diğer durumlara sahip olmasına rağmen sırf bu yüzden kamu görevine alınmayacağının söz konusu olmadığını vurguladı. Hakkında açılmış bir soruşturma yok, verilmiş bir karar yok, adli bir süreç söz konusu değil, kimden ve ne şekilde geldiği belli olmayan bir bilginin bu şekilde hükümlere esas teşkil edemeyeceğini, bunun doğrulanmış olmadığını, bunun bir yargılama olmadan kesinleşmemiş bilgi olduğu yönünde bir değerlendirme yaparak bu kararı vermiş olması çok değerliydi” açıklamasını yaptı.

ŞU ANA KADAR BÖYLE BİR KARARI TÜRKİYE’DE İLK DEFA GÖRDÜM!
Mahkemenin kararını değerli bulma sebeplerini de anlatan Safsöz, “Şu ana kadar böyle bir kararı Türkiye’de ilk defa gördüm. Belki bilmediğimiz başka mahkemeler tarafından verilmiş kararlar olabilir. Ama şu ana kadar görmedim. Bu dava dilekçesini hazırlarken bu durumu araştırdık. Sadece Danıştay’ın geçmişte güvenlik soruşturması neticesinde elden edilen bilgilerden bu tür istihbari verilerin sağlıklı olmadığı yönünde bir takım kararlarını buldum. Onlar da iki taneydi. İkisi de OHAL öncesindeydi. Bizim değerli bulduğumuz şey, güvenlik soruşturmasındaki keyfiyetin önüne geçmesiydi. Güvenlik soruşturması çünkü idarenin yetkilerini fazlasıyla aşan bir noktaya geldi. İdareye başvuruyorsunuz, her şeyiniz tamam ama referans istemeye başladılar. Bu bütün devlet kurumlarında ortaya çıkmaya başladı. Birileri gelip, ‘bu şahsa güveniyorum’ şeklinde gayri resmi bir referansla kamu idareleri göreve başlatmaya başladı. Halbuki birinin hakkında herhangi bir olumsuz bir şey yoksa referansa da ihtiyacı yoktur. Yani iyi niyet karinesi deriz. Herkes iyi niyetlidir aslında. Masumiyet karinesi de deriz. Birileri çıkıp onların masum olmadığını ispat etmek zorundadır. Ben masum olduğumu ispat etmek zorunda değilimdir. Uygulama çok çirkinleşmişti. Bunun için mahkeme kararını çok değerli bulduk” ifadelerini kullandı. 

 
Mehmet KARABEL yazdı... Kavgalı eve kız verilmez!
 
Bornova'da İngilizce kursuna çağrı: Hem de ücretsiz
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Ercan 25 Ocak 2019 Cuma 13:07

Bu habere yorum yazmaya bile gerek yok.Şu an ki ülkemizin nasıl bir dönemn icinde yaşadığının acı bir göstergesi.Sadece üzülmeyelim kahrolalım.

Yorumu oyla      10      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yer: Urla... Mültecilerin yelekleri çöp kutusunda!
Urla İlçe Jandarma Komutanlığı ekipleri, son zamanlarda, ilçe sınırları ...
Emrah Serbes davasında yeni gelişme!
İzmir-Aydın Otoyolu'nda önünde seyreden otomobile çarparak, aynı aileden ...
Ödemiş, Uğur Mumcu'yu unutmadı
Gazeteci-yazar Uğur Mumcu, katledilişinin 26'ncı yıl dönümünde İzmir'in Ödemiş ilçesinde anıldı.
 
Karabük'te feci kaza: 4 ölü
Karabük'te, kontrolden çıkarak dereye düşen otomobilde bulunan 4 kişi ...
İzmir'de trafik polisinin acı ölümü: Duba bırakırken...
İzmir'in Torbalı ilçesinde, hasarlı trafik kazası sonrası yola güvenlik ...
Seyir halindeki halk otobüsü yandı
İstanbul Fatih'te, seyir halindeki halk otobüsünün motor kısmında yangın ...
 
TSK, YPG/PKK'lı teröristleri obüslerle vurdu
TSK obüsleri, Afrin'in güneydoğusundaki Tel Rıfat bölgesinde YPG/PKK'lı ...
Antalya'daki faciada bir kişi daha can verdi!
Antalya'nın Kumluca ve Finike ilçelerinde meydana gelen hortum nedeniyle ...
Uğur Mumcu'yu katledilişine götüren süreç
Uğur Mumcu'yu katledilişine götüren süreç
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva