HABERLER>KÜLTÜR - SANAT
30 Kasım 2015 Pazartesi - 14:35

İzmir tiyatro festivali ‘özgürlük’ temasıyla yola çıkıyor

Bu yıl 4.kez düzenlenecek olan Uluslararası İzmir Tiyatro Festivali, ‘Özgürlük Çaba İster’ sloganıyla 4-14 Aralık tarihleri arasında gerçekleşecek.

İzmir tiyatro festivali ‘özgürlük’ temasıyla yola çıkıyor

Yeşim YAVUZER/EGEDESONSÖZ - Toplumsal Araştırmalar Kültür ve Sanat için Vakıf (TAKSAV) tarafından gerçekleştirilen Uluslararası İzmir Tiyatro Festivali bu yıl 4.kez kapılarını açmaya hazırlanıyor. ‘Özgürlük Çaba İster’ sloganıyla yapılacak olan festival, 4-14 Aralık tarihleri arasında gerçekleşecek.

Yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları ve özel sektörün desteğiyle yapılan festival; Alsancak, Basmane, Kemeraltı, Eşrefpaşa, Buca, Çimentepe, Gaziemir, Gültepe, Güzelbahçe, Güzelyalı, Karabağlar, Karşıyaka ve Narlıdere’de yapılacak sahne ve sokak gösterimleriyle tüm şehre yayılacak. Yerli ve yabancı olmak üzere; 35 özgürlük temalı sokak, çocuk, meddah ve kukla oyununu izleyiciyle buluşturacak olan festival, Avusturya, Gürcistan, İran, Kıbrıs ve Romanya’yı oyunlarıyla ağırlayacak. Festival kapsamında yapılacak olan panel, söyleşi ve atölye çalışmalarının yanı sıra bu yıl ilk kez ‘Özgürlük’ temalı ‘Kısa Tiyatro Oyunu Yazma Yarışması’ düzenlendi. Festival oyunlarının bilet fiyatları 10 TL ile 35 TL arasında değişirken, bazı oyunlar ‘Sosyal Sorumluluk Projesi’ kapsamında ücretsiz olarak oynanacak.



EN FAZLA İHTİYACIMIZ OLAN ŞEY ‘ÖZGÜRLÜK’
Festival Komitesi adına Egedesonsöz’e konuşan Filiz Kurt, hazırlıklarla ilgili bilgi verdi. Yapılan çalışmaları anlatan Kurt, “Bu yıl 4.kez düzenleyeceğimiz festival için aylardır süre gelen yoğun bir çalışma var. Seçici kurulun çok büyük emeği var, 100’ün üzerinde oyun başvurusu oldu. Kurul titizlikle izledi, inceledi ve araştırdı” dedi. Festivaldeki gönüllülük esasına dikkat çeken Kurt, “Komitemiz 10-15 kişi fakat festival zamanı gönüllülerimizle beraber ekibimiz 50 kişiyi geçiyor. Herkes kendi alanındaki çalışmalarını gönüllülük esasında yürütüyor” diye konuştu. Kurt, festivalin temasının ‘Özgürlük’ olarak belirlenmesiyle ilgili ise, “Bu yaşadığımız günlerde hepimizin gerçekten en fazla ihtiyacı olan şeyin ‘Özgürlük’ olduğunu düşünüyoruz. Sosyal yaşamda olsun, sanatta olsun... Biz şu an sanat için, insanlara bir şeyler ulaştırabilmek için, gönüllülük temelinde emek verip çaba sarf ediyorsak, bu gerçekten özgür günler yaşayabilmek için” ifadelerinde bulundu.

AÇILIŞ TÖRENİ
Festival, 4 Aralık Cuma günü saat 16.00’da Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde yapılacak olan yürüyüşle başlayacak. Yürüyüş sonrası ise, İzmir Devlet Tiyatrosu Konak Sahnesi’nde açılış töreni gerçekleşecek. Açılış töreninde emek ve onur ödülleri sahiplerine verecek. Festivalin ‘Emek Ödülü’ Balıklıova Köy Tiyatrosu’na, ‘Onur Ödülü’ ise, hayatını kaybeden sanatçı Üstün Akmen’e verilecek.


FESTİVALDE ETKİNLİKLER
Festival kapsamında; Kemal Başar ‘Oyunculuk Atölyesi’ çalışması yapacak, Nilüfer Açıkalın İzmirli sevenleriyle buluşacak. Yaşam Kaya, Zafer Diper, Ece Saruhan ve Ahmet Yeşiltepe’nin katılımlarıyla ‘Medya-Tiyatro-Özgürlük’ adlı bir panel düzenlenecek. ‘Tiyatroda Sokak ve Özgürlük’ adlı foruma ise, Orhan Alkaya, Orçun Masatçı ve Cengiz Bozkurt konuşmacı olarak katılacak.

TÜRKİYE’DE BİR ‘İLK’ DENENECEK
Festivalde, sosyal medya konulu bir atölye çalışması yapılacak. Sefer Ecer tarafından, tüketim toplumunun hızına uygun ‘Mecralar arası Hikaye Anlatımı’ projesi kapsamında yapılacak olan ‘Tiyatro ve Transmedya Atölyesi’ ile Türkiye’de bir ‘ilk’ denenecek. Atölye çalışmasıyla, festival sürecinde bir oyun oluşturulacak ve 9 Aralık’ta sahne alacak.
Festival programına festivalin resmi internet sitesi www.izmirtiyatrofestivali.org adresinden ulaşabilirsiniz.

 
Karşıyaka'da 22 Aralık öncesi flaş adaylık iddiası
 
Selçuk'ta bebeklere 'hoş geldin' Bayan Bakıcı'dan
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
‘Aşk Da Yorulur’a Konak'ta büyük ilgi
Şair Mehmet Sadık Kırımlı’nın bu yıl Attila İlhan Emek Şiir ödüllünü de ...
Konak'ta piyano resitali
Dünyaca ünlü Türk piyanist İdil Biret, Konak Belediyesi ile İzmir Devlet ...
İzmir’de 200 yıllık saatler cami deposundan çıktı!
İzmir’de 16'ncı yüzyılda inşa edilen tarihi Hisar Camisi'nnin deposundan, ...
 
Hayko Bağdat İzmirli okurlarıyla buluştu: Duyduğum her sese…
Gazeteci yazar Hayko Bağdat, Perin Sanat Galerisi’nde İzmirli okurlarıyla ...
Vurmalı çalgılar sihirbazı İzmir’e geliyor!
Dünyaca ünlü “vurmalı çalgılar sihirbazı” Martin Grubinger, 30 Kasım Pazartesi ...
Cem Yılmaz 'İftarlık Gazoz' setinde
Muğla'nın Menteşe İlçesi'nde, yönetmenliğini Yüksel Aksu'nun yaptığı 'İftarlık ...
 
Taksim AKM reklam panosu oldu!
Uzun bir süreden beri ‘yıkım’, ‘onarım’ gibi tartışmalarla konu olan Atatürk ...
Uluslararası kağıt sanatçısı Allen izmir’de
Amerika’lı dünyaca ünlü kağıt sanatçıcı Jane Ingram Allen Ege Üniversitesi ...
Melis’in sesi açılsın diye arkadaşları sahnede
İzmir’in sevilen rock grupları, Melis Künüralp için yardım konserine çıkıyor. ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
80’lik güzeller zamana nasıl ‘dur’ dediler?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
En popüler üçüncü içecek
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler (2)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva