HABERLER>GÜNCEL
25 Kasım 2015 Çarşamba - 22:27

İzmir kadına şiddete karşı tek ses

İzmir’de kadına yönelik şiddeti ve kadın cinayetlerini protesto etmek için Alsancak Garı önünde toplanan sivil toplum örgütlerininve siyasi partilerin kadın temsilcileri,Bornova Sokağı’ndan geçip Kıbrıs Şehitleri Caddesi girişine yürüdü. ‘Yaşasın kadın dayanışması’, ‘Trans cinayetleri politiktir’, ‘öldüren sevgi istemiyoruz’, ‘kadın, yaşam, özgürlük’ gibi sloganlar eşliğinde yürüyen kadınlar basın açıklamasının ardından eylemi sonlandırdı.

İzmir kadına şiddete karşı tek ses

Yeşim YAVUZER/EGEDESONSÖZ - Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele ve Dayanışma Günü kapsamında kadına yönelik şiddeti ve kadın cinayetlerini protesto etmek üzere bir araya gelen ‘Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’, ‘Eğitim-Sen 1 No’lu Şube’, ‘İlerici Kadınlar’, ‘Fikir Kulüpleri Federasyonu’, ‘Ege Üniversitesi Kadın Çalışmaları’, ‘Özgür Lise Kadın Komitesi’ gibi birçok sivil toplum örgütlerininve siyasi partilerin kadın temsilcileri ’25 Kasım Kadın Platformu’ adı altına toplandı. Alsancak Garı önünde saat 18.30’da toplanmaya başlayan kadınlar, Bornova Sokağı’ndan geçip Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nin girişine kadar yürüdü. ‘Yaşasın kadın dayanışması’, ‘Trans cinayetleri politiktir’, ‘öldüren sevgi istemiyoruz’, ‘kadın, yaşam, özgürlük’ gibi sloganlar atarak yürüyen kadınlar basın açıklaması yaptı. Basın açıklaması hem Türkçe hem de Kürtçe okundu. Kadınlara yönelik şiddetlerin ifade edildiği basın açıklamasında kadınların özgürlük mücadelesini yükselttiği vurgusu yapıldı.



HER ALANDA KADINA ŞİDDET ORTAMI YENİDEN ÜRETİLMİŞTİR
Basın açıklamasının Türkçesi KESK dönem yürütmesinden Maile Ariç tarafından okundu. Ariç, kadınlara yönelik şiddeti, “Kadını görmezden gelen iktidar, aileye hapseden ekonomik yasalardan, kadın bakanlığının ismini Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na çevrilmesine, kürtajdan kahkahaya, kaç çocuk doğuracağmızı söylenmesinden, kadın vekillere cinsiyetçi hakaretlere kadar her alanda kadına şiddet ortamını yeniden üretmiştir. Üniversiteler, tacizlere karşı teşhir eylemleri yapan kadınları hedef gösterirken, yurtlarda kadınlara yönelik tacizler artmakta. İş yerlerinde ise, ucuz iş gücü olarak görülmekte, hamile kalındığında işten çıkarılmaktai istediği sıklıkta tuvalete gidememekte, yasal izni olan emzirme saati hakkını kullanamamakta, usta başı ve patronların tacizlerine maruz kalmaktadır” şeklinde ifade etti.



KADINLAR ÖZGÜRLÜK MÜCADELESİNİ YÜKSELTİYOR
Kadınların özgürlük mücadelesini yükselttiklerinin altını çizen Ariç, “Tüm kadınları ‘katledilmek kaderimiz değil, özsavunma hakkımız’ diyerek bize karşı savaş açan her eril mekanizmayı püskürtmeye, kürtaj hakkımıza sahip çıkmaya, her yerde kahkaha patlatmaya, tacize tecavüze erkek şiddetine karşı örgütlü direnişe, bir kişi daha eksilmeyeceğimize dair kol kola olmaya; saraya, kapitalizme, erkek egemenliğine, gericiliğe, sömürüye karşı örgütlü mücadelemize çağırıyoruz. Muhafazakar, gerici, faşist ve dikta rejimin önündeki en önemli dinamiğin kadınlar olacağını çok iyi bilen AKP, ‘bir kadın olarak’ susmamız ve susturulmamıaz gerektiğini sürekli dillendirmiştir. Erkek egemen savaş zihniyetinin yaşattığı vahşeti, kaçırılan köleleştirilen ve katledilen Ezidi, Hristiyan, Kürt, Alevi ve Türkmen kadınları ile görüyoruz. Savaşla kendi topraklarından sürülen mülteci kadınlar hala başka bir savaşın içinde direnerek yaşamaya çalışıyor. Devletin topyekun savaşına rağmen özgürlük mücadelesini elleriyle yükselten kadınların direnişinin tanıklığıyla bu direnişi omuzluyoruz” dedi.

Basın açıklamasının ardından iki kadın, hayatını kaybeden kadınların anısına türkü söyledi. Ardından kadınlar eylemi sonlandırdı.
 

 
4 saatlik bütçe oturumu: AK Parti’den eleştiri yağmuru, Kocaoğlu’ndan toplu yanıt
 
Ateş emrini kim verdi: Eskişehir vurma demedi ama...
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
TSK'dan Rus Savunma ve Kara Ataşesi'ne bilgilendirme
Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Rusya Federasyonu’na ait SU-24 savaş uçağının ...
Yasin Börü davasında 4 tahliye
Diyarbakır’da 6-7 Ekim tarihlerinde çıkan olaylarda Yasin Börü ve 3 kişinin ...
Düşürülen Rus uçağı böyle uyarıldı
Türk F-16’larının sınır ihlali yapan Rus Hava Kuvvetleri’ne ait Sukhoi ...
 
Flaş! Yardım konvoyu Türkiye sınırında vuruldu
Reuters, insani yardım taşıyan bir konvoyun, Kilis’ten Suriye’ye girdikten ...
AK Partili yöneticiden ‘fırsat’ hamlesi: Mandi gitti, Porti geldi!
Menderes Belediyesi tarafından bu yıl mandalina festivali gerçekleştirilmeyince ...
Nokta dergisi yöneticilerine 20 yıla kadar hapis istemi
'2 Kasım Pazartesi Türkiye İç Savaşı'nın Başlangıcı' başlıklı kapak haberi ...
 
İzmir’de akıl almaz ölüm: Traktörü kurtarmak isterken…
İzmir’in Tire İlçesi'nde yaşayan çiftçi 67 yaşındaki Muzaffer Aslan, tarlasını ...
Flaş! Türkiye'nin Moskova Büyükelçiliği'ne saldırı
Türkiye'nin Moskova Büyükelçiliği'ne taş ve yumurtalı saldırı düzenlendi.
Dikkat: İzmir’e sağanak geliyor!
Meteorolojiden yapılan açıklamada kentin yeni haftaya kadar yağışlı havanın ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva