HABERLER>KÜLTÜR - SANAT
24 Kasım 2015 Salı - 10:07

İzmir’in tarihi müzesinde ‘kurtarma’ mesaisi

Restorasyon ihalesi tamamlanan İzmir Cumhuriyet Eğitim Müzesi ve Türk Eğitim Tarihi ve Teknolojileri Müzesi'ni kurtarma çalışması başladı.

İzmir’in tarihi müzesinde ‘kurtarma’ mesaisi

İzmir'de içinde Osmanlı ve 1920-1970 yıllları arası döneme ait binlerce ders kitabı, ansiklopedi, her dilden klasik roman, Atatürk'ün ilk Meclis'teki ve Ankara Ulus Meydanı'ndaki, Rus kameramanların çektiği, 10'uncu Yıl Nutku konuşması, Cumhuriyet tarihine ait binlerce eğitim filmi, slayt, Atatürk'ün İzmir Atatürk Lisesi'nde oturduğu masa ve tahtada dönemin öğrencilerine matematik dersi verirken fotoğrafı bulunan, ancak çatısı akan, tavanı çökmeye başlayan, duvar sıva ve taşları dökülen, pencereleri çürüyen 200 yıllık tarihe sahip İzmir Cumhuriyet Eğitim Müzesi ve Türk Eğitim Tarihi ve Teknolojileri Müzesi binası, yıkılma tehlikesi bulunduğu gerekçesiyle kapatıldı. Müzenin içindeki eserler ise dağıtıldı.
 
Açık olduğu dönemde çok sayıda öğrencinin ziyaret ettiği, Cumhuriyet filmlerini izlediği müze binası için 23 Kasım 2011 tarihinde koruma kurulu tarafından onarım ve restorasyon izni verildi. Ancak yağmurlar nedeniyle her geçen gün yıkılma tehlikesi artan müze binasının onarımı bir türlü başlamadı. Müze görevlileri, binlerce film, kitap ve belgeyi, dolduruldukları kolilelerde korumaya çalıştı. Daha sonra koli içindeki eserlerin zarar görmemesi için Dokuz Eylül Üniversitesi Atatürk Müzesi'ne kitaplar hariç bağışlandı. Kitap araç ve gereçlerin bir bölümü de Çiğli İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne teslim edildi.
 
ŞANTİYE KURULDU ÇALIŞMALAR BAŞLADI
İzmir Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü müzenin onarım ve restorasyonu için ihaleye çıktı. İhaleyi alan firma, onarım ve restorasyon çalışmalarına başladı. Müzenin yıkılan duvarları, sıvası, çürüyen kapı ve pencereleri, akan çatısı, iç ve dış ahşap bölümleri de dahil her tarafı onarılmaya başlandı. 1 milyon 900 bin TL bedelle ihale edilye müzedeki çalışmaların 400 günde tamamlanması planlandı. Müzede çalışmaların başlaması, Karataş semtinde yaşayanlarca da sevinçle karşılandı.
 
CUMHURİYET KÜTÜPHANESİ OLSUN
Müzedeki birçok eşyanın Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Film ve Ses Arşivi ile Atatürk Müzesi'ne bağışlandığını dile getiren kent tarihi araştırmacısı ve yazarlarından, aynı zamanda Karataş semtinde yaşayan Abdülkadir Hazman, "Kitap araç ve gereçlerin bir bölümü de Çiğli İlçe Mill iEğitim Müdürlüğü'nde bulunuyor. Eşyalar ve araç gereçler geri gelmeyeceği için, biz Osmanlı, Cumhuriyet Dönemi ve Dünya Klasiklerine ait 10 bine yakın kitap ve ansiklopedinin müzeye getirilirek, tüm İzmirlilerin faydanacağı bir Cumhuriyet Kütüphanesi'ne dönüştürülmesini istiyoruz" diye konuştu.
 
Hazman, Müzenin bulunduğu binanın önceleri Ermeni okulu olarak kullanıldığını ve Cumhuriyet'in kurulmasından sonra ilk Latin alfabesinin kullanıldığı Duatepe İlkokulu binası olarak hizmet verdiğini belirterek, "Okulun kapatılmasından sonra 1990'lı yıllarda bina Milli Eğitim Müdürlüğü'nün deposu ve arşiv binası olarak kullanıldı. Burada son derece değerli Osmanlı ve Cumhuriyet dönemine ait el yazması kitaplar, Atatürk'ün Osmanlıca yazılı ilk nutku, yabancı yazarların ülkemizin tarihi ile ilgili yazıları, seyahatnameler, Cumhuriyet dönemine ait filmler, film makineleri, araç ve gereçleri, Ege Denizi adı verilmeden önce hazırlanan Osmanlıca Türkiye haritası da bulunuyordu" dedi. (dha)

 
İzmir’den ‘altın kedi’ geçti: 87 ülke, 400 film, 19 bin konuk!
 
İzmir’in bahtsız sokağı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir’den ‘altın kedi’ geçti: 87 ülke, 400 film, 19 bin konuk!
Bu yıl 16’ncı kez düzenlenen Uluslararası İzmir Kısa Film Festivali sona ...
Game of Thrones hayranlarına büyük haber
Türkiye’de de milyonlarca kişinin gözünü ekrandan ayırmadan izlediği Taht ...
Nazım Hikmet'in yeni görüntüleri ortaya çıktı
Nazım Hikmet'in SSCB'deki hiç bilinmeyen görüntüleri ortaya çıktı. Görüntülerde ...
 
Bornova’nın tiyatrosu uluslararası arenaya çıkıyor!
Bornova Belediyesi Şehir Tiyatrosu(BBŞT) sahnelediği oyunlar ve yetiştirdiği ...
Grup Yorum'dan İzmir'de mahkeme kararıyla konser!
İzmir Valiliği'nin geçen hafta çarşamba günü yasakladığı Kınık ilçesindeki ...
İzmirli sanatçılardan Bornova Sokağı önerisi!
Aphrodisas Sanat Merkezi İzmir Alsancak Bornova Sokağı'nın Sanat Sokağı'na ...
 
'Hiç konuşamadıklarımız' bu sergide
Ressam Gülgün İşbilen'in 'Hiç Konuşamadıklarımız' adlı sergisi Konak Belediyesi ...
İzmir Kısa'ya muhteşem final: 'Altın Kedi' sahiplerini buldu
Uluslararası İzmir Kısa Film Festivali’nde bu yıl ulusal ve uluslararası ...
Karşıyaka’da sezon Peter Pan’la açıldı
Bu sezon 20. kuruluş yıldönümünü kutlayan Karşıyaka Belediye Tiyatrosu, ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva