HABERLER>GÜNCEL
3 Eylül 2015 Perşembe - 18:08

İzmir’in sinagogları kültür müzesi oluyor

İzmir’in tarihi mirası Kemeraltı bölgesindeki sinagogların yenilenip kültür müzesi olmasına ilişkin proje görüşmesi gerçekleşti. Kiriaty Vakfı Başkanı Judith Kiriaty Matalon, projenin gerçekleşeceği İzmir’den destek almak için İzmir Ticaret Odası Bakşkanı Ekrem Demirtaş ile bir araya geldi. Matalon, İzmir’in barış ortamına vurgu yaparken Demiraş projenin İzmir turizmine büyük katkı sağlayacağını söyledi.

İzmir’in sinagogları kültür müzesi oluyor

Onur DENİZ/EGEDESONSÖZ - Kiriaty Vakfı Başkanı Judith Kiriaty Matalon, İzmir’deki  Musevi Kültürel Mirası Projesi’ne destek için İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş’ı ziyaret etti.
 
Demirtaş’ın makamındaki gerçekleşen ziyarette,  Matalon’a İzmir Musevi Cemaati Derneği Başkanı Samuel Azar, İzmir Sinagoglar Projesi Koordinatörü Nesim Bencoya, Kiriaty Vakfı Mimarı Naor Mimar, Kiriaty Vakfı Uluslararası İlişkiler Geliştirme Müdürü Uri Bar – Ner katıldı.
 
İZMİR’İN BARIŞ FİKRİ BÜTÜN İNSANLIK İÇİN ÇOK ÖNEMLİ
Önceki gün Konak Belediyesi’nin Dünya Barış Günü kapsamında La Sinyora Sinegog’unda gerçekleştirilen toplantıya katılan Matalon,  “İzmir’in farklı inançların kardeşçe yaşadığı bir şehir olduğunu gördüm. İzmir’in barış fikri bütün insanlık için çok önemlidir” dedi.
 
SİNAGOGLAR BİZE MİRASTIR
Ziyarette konuşan İzmir Ticaret Odası Ekrem Demirtaş, “Sinagoglar geçmişten bize mirastır. Çok değerli varlıklar bizim için. Çok az bir kısmı ibadete açık durumda ama çok sayıda sinagog kaderine terkedilmiş ve yıkılmış durumda. Bizim  cemaatle birlikte acaba ne yapabiliriz diye çalışmalarımız oldu ama ilerleme kaydedemedik. İsrail seyahati sırasında randevu talebi gelince çok mutlu oldum. Buradaki sinagogların tekrar kazandırılmasında bu görüşmeler çok önemli” diye konuştu.
 
2 AŞAMALI PROJE
Konuşmaların ardından Matalon, Demirtaş’a Türkçe yazılmış Kültür Turizm Mirası isimli kitap ve proje örneğini sundu. Kemeraltı bölgesinde 9 sinagogu kapsayan proje, iki aşama olarak planlanıyor. Projenin ilk aşaması, sinagogların dış etkenlerden korunmasını sağlayarak yenilemek, ikinci aşaması ise sinagogları turistlere açarak 9 sinagogu kapsayan bir kültür müzesi olacak.  Proje sonunda Musevilerle diğer kültürlerin etkileşimini sağlamak hedefleniyor.
 
HOŞGÖRÜ TEŞEKKÜRÜ
İzmir ile ilgili konuşan Matalon, “Dünyanın hiçbir yerinde bu büyüklükte bir sinagog bölgesi bulunmuyor. Aynı zamanda mimari sitil dolayısıyla da tek. Dünyanın hiçbir yerinde bu kadar sinagog duvar duvara bitişik değil. Dolayısıyla turizmin gelişmesi için çok önemli bir fırsat. Bu sinagog bölgesi oluşturuldu çünkü yüz yıl önce burada Musevi cemaatine gösterilen hoşgörü nedeniyledir. Bu tolerans o dönem Avrupa’sında gösterilen bir şey değildi. Biz İsrailliler olarak böyle bir mirasın hala günümüze kalabilmesi ve günümüze kadar kalması açısından çok müteşekkiriz” şeklinde konuştu.
 
KEMERALTI İÇİN ÖNEMLİ BİR GELİR KAPISI OLACAK
 Projenin oluşturulması ile ilgili Amerika Birleşik Devletleri, Arjantin ve Meksika gibi ülkelerden önemli destek alarak fon oluşturduklarını söyleyen Matalon, yerel partnerlerle işbirliğinin çok önemli olduğunu söyledi. Matalon, “Bu bizim çok önemli bir amaç. Bu vakıf, bu konuyla ilgili kurumların ilgisini göstermek istiyor. Vakıflar lokal bir takım kurumlarla iş birliği yapıldığını bilmek istiyor. Böyle bir sinagog projesi bütün Kemeraltı’nı turizmle buluşturacak ve yerel halka da önemli bir gelir kapısı oluşturacaktır. Umarız bu müze tüm İzmirlilerin yardımıyla gerçekleşir” ifadelerini kullandı.
 
BİZ DE FON ARIYORDUK
Matalon’un desteği üzerine konuşan Demirtaş, “İzmir inançların birlikte özgürce yaşandığı bir kent geçmişte çok önemli sayıda olan Musevi topluluğu bugün üzülerek ifade ediyorum yaklaşık bin 400 kaldı. Buradaki Musevi topluluğu bizim zenginliğimizdir. Bizim ticari yaşantımıza güç katan bir topluluktu. Onların tarihten itibaren dini gereksinler gerçekten bakımsız bir durumda en azında bu inanca saygı için bu sinagoglara bakılması gerekir. Elbette İzmir’in turizmine çok önemli bir katkı yapan çalışma olacaktır. O nedenlerde İzmir Tanıtım Vakfı, İzmir Ticaret Odası ve İzmir Ekonomi Üniversitesi  olarak bu projeye sonuna kadar destek vereceğiz.  Çünkü biz bu sinagog nasıl ayağa kaldırırız diye bir fon arayışı içerisindeydik. Hatta dünyaca ünlü sanatçıları konser verdirip o gelirleri bu fonda kullanabilir miyiz  diye düşünürken böyle bir fon haberi almak bizi çok mutlu etti” diye konuştu.
 

 
Bağımsız vekil Özkes AKP'ye destek verdi
 
AK Parti İzmir'de adaylık raporu: Kimler başvuru yaptı?
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
muhalif 4 Eylül 2015 Cuma 12:51

izmirin çok kültürlü yapısının kanıtları olan bu sinagoglar bölgesindeki, kapalı bulunan ve restorasyona ihtiyaç duyan bu sinagoglar için bir musevi vakfının devreye girmesini zaten hep umutediyordum. uuslarası bir vakıfın musevi mirasına el atması sevindirici.bu değerler gelecek nesillere ve dünya turzmine sunulsun. sadece sinagoglar değil, yahudihaneler, aile evleri ve cemaat binasıda kurtarılmalıdır.umarım başarırlar.

Yorumu oyla      11      5  
yorumcu 4 Eylül 2015 Cuma 06:23

acin millet ibadet yapsin...din kardesiyiz

Yorumu oyla      12      5  
Bir dost 3 Eylül 2015 Perşembe 22:53

Izmir'de yahudi yaşamıyor mu arkadaş? Araştırın, insanlar Türkiye'de ki anti-semitizm yüzünden yahudi kimliklerini gizliyor. Hayır ortada bir cemaat yoksa yapın, varsa eskileri restore edin kullanılsın. İzmir'i çok kültürlü yapısından ayıranlar utansın. İzmir, hıristiyanıyla musevisiyle ateistiyle müslümanıyla İzmir.

Yorumu oyla      12      5  
Halil 3 Eylül 2015 Perşembe 20:09

Hollanda'da Hotel yapılmış, kütüphane yapılmış, cafe yapılmış eski kiliseleri gördükçe, İzmir'deki eski sinagogların müze yapılması fikrini çok beğendim !

Yorumu oyla      14      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bodrum'da ölümlere rağmen kaçak geçişten vazgeçmiyorlar
Bodrum'dan, Kos Adası'na geçmek için Suriyeliler'i taşıyan iki botun peş ...
Flaş! Ethem Sarısülük'ü vuran polise tahliye
Ankara'daki Gezi eylemleri sırasında hayatını kaybeden EThem Sarısülük'ü ...
Baba katili akıl hastası önce serbest kaldı…
Menemen'de psikolojik sorunları olduğu belirtilen 37 yaşındaki Bülent ...
 
Flaş! Vice News muhabirleri serbest
Diyarbakır'da gözaltına alınan Vice News muhabirleri serbest bırakıldı.
Taksi sektörünün temsilcileri İzmir'de buluştu
Türkiye'de taksi sektörünün temsilcileri ve sektöre yön verenler, İzmir ...
Büyükşehir'in tramvay hamlelerine meslek odalarından tepki
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Karşıyaka ve Konak Tramvayları projelerinde ...
 
Soma davasında kritik gelişme!
Manisa'nın Soma İlçesi'nde 301 madencinin yaşamını yitirdiği facianın ...
Fuar'ı dinazorlar bastı!
84. İzmir Enternasyonal Fuarı, yüzyıllar önce nesli tükenen dinozorlara ...
İstanbul Boğazı gemi trafiğine kapatıldı
İstanbul Boğazı'nın etkili olan yoğun sis nedeniyle gemi trafiğine kapatıldığı bildirildi.
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva