HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
27 Ağustos 2015 Perşembe - 09:03

İzmir'in kasasına bir güzel 'not' da Moody's'den!

Olumsuz iç ve dış ekonomik koşullara rağmen İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin güçlü mali yapısını onaylayan Fitch raporundan sadece 5 gün sonra, dünyaca ünlü bir başka kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s de İzmir raporunu yayınladı. Raporda, Büyükşehir Belediyesi’nin birikmiş nakit rezervlerinin kuvvetlendiği ve tüm borçların anapara-faiz geri ödemelerinin 2.2 katı kadarını “rahatlıkla” karşılayabilecek düzeyde olduğu açıklandı.

İzmir in kasasına bir güzel  not  da Moody s den!

Dünyaca ünlü uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in 21 Ağustos 2015 tarihli İzmir raporunun ardından, bir başka uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu olan Moody’s de, 26 Ağustos tarihinde yayınladığı son raporunda, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ulusal ölçekte kredi notunu “Aa3”, küresel ölçekte kredi notunu da “Baa3” olarak bir kez daha teyit etti. Raporda,  İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin birikmiş nakit rezervlerinin kuvvetlendiği, nakit rezervlerin tüm borçların anapara ve faiz geri ödemelerinin 2.2 katı kadarını “rahatlıkla” karşılayabileceği kaydedildi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin borç yükünün “yönetilebilir” düzeyde olduğu belirtilen Moody’s raporunda,  kredi notlarının İzmir’in yatırım planları için fon çoğunluğunu oluşturan “tutarlı” ve “sağlam” faaliyet performansına sahip olduğu vurgulandı. Bunlara ek olarak, kredi notlarının  “olumlu” mali performansı ve “yeterli” likidite düzeyini de yansıttığı açıklandı. Raporun dikkat çekici bir yönü de, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin finansal verileri kamuoyuyla paylaşmadaki şeffaflığının Türk standartlarının üstünde olduğunun anlatıldığı bölüm oldu. Moody’s analistleri,  raporda ayrıca İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin oldukça güçlü iç bütçeleme prosedürlerine sahip olduğunu,  etkili çok yıllı planlama,  yerinde borç yönetim stratejisi ve finansal yönetim uygulama kalitesiyle dikkat çektiğini, belediyenin sağlam faaliyet dengelerinin  kendi kendini finanse edebilme kapasitesini yansıttığını vurguladı.
2016’DA 1.6 MİLYAR TL YATIRIM HARCAMASI
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin geçtiğimiz 5 yıl içerisinde 3.5 milyar TL tutarında yatırım yaptığı kaydedilen Moody’s raporunda, Belediye’nin ulaşım, kentsel altyapı gibi önemli yatırımları oluşturan sermaye giderlerine 2015 yılında 1.5 milyar TL, 2016 yılında 1.6 milyar TL tutarında harcama öngörüldüğü belirtildi. Moody’s, Belediye’nin yatırım stratejisini gözden geçirmeye istekli olması ve güçlü faaliyet fazlasına sahip olması nedeniyle, büyük miktarda finansman açığıyla karşılaşma olasılığının düşük olduğunu vurguladı. Açıklamada, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin “giderlerin kontrolüne kendini adadığı” konusuna da dikkat çekildi.

DÖVİZ BORÇLARINDA SIKINTI YOK
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin döviz kuru dalgalanmalarına karşı önlem aldığı belirtilen raporda, Belediye’nin yükselen olumlu faaliyet sonuçlarıyla beraber yabancı para birimi cinsinden borçlarının büyük bir kısmını döviz riskine karşı koruyacak düzenlemelere giderek Belediye’nin borç ödeme servisi kapasitesini desteklediği ifade edildi. Moody’s raporunda, Belediye’nin Avrupa Yatırım Bankası’ndan alınan 103 milyon Euro’luk kredi ile temin ettiği fonları borç ödeme servisini korumak için “ayrı bir  risk hesabında” tuttuğu, risk hesabındaki tutar ile Avrupa Yatırım Bankası’na yapılacak yıllık borç servisi ödemelerini “fazlasıyla” karşılayacağının bilgisi de yer aldı.

BAŞKAN’DAN DEĞERLENDİRME
Moody’s raporunu değerlendiren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin son 11 yılda aldığı mesafe gerçekten bizi çok memnun ediyor. Belediyemizin uygulamalarının ve şeffaflığının Türk standartlarının üzerinde olmasının uluslararası derecelendirme kuruluşları tarafından tescillenmesi, şüphesiz bir tesadüf değil. Yaptığımız stratejik planlar, belirlediğimiz yol haritası,  uyguladığımız mali politikalar ve uluslararası piyasalardan rekabet gücünü yükseltmeye yönelik olarak sağladığımız ucuz- uzun vadeli finansmanlar, bizim bu sonucu elde etmemizi sağladı. Tedbirli mali yaklaşımımızdan, sürdürülebilir yatırım politikamızdan, kaynakları etkin, ekonomik, verimli ve yerinde kullanmamızdan, hesap verilebilirlik anlayışımızdan vazgeçmeden İzmir’e hizmet etmeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

FİTCH NE DEMİŞTİ?
Bir başka uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu olan Fitch Ratings de, Moody’s’ten birkaç gün önce yayınladığı İzmir raporununda, olumsuz iç ve dış ekonomik koşullara rağmen İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin güçlü mali yapısını bir kez daha onaylamıştı.
Güçlü faaliyet performansı sayesinde İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin borç servislerini “rahatlıkla karşılayabilecek kapasitede” olduğunu duyuran Fitch, 2015-2017 döneminde Belediye cari dengesinin sağlam kalmaya devam edeceği ve söz konusu dönemde yatırım harcamalarının tamamını karşılayacağı tahmininde de bulunmuştu.
 

 
Sinan Oğan sessizliğini twitter'da bozdu
 
İzmir Fuarı'nda ücretsiz internet keyfi
YORUMLAR
Toplam 10 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
28 Ağustos 2015 Cuma 10:32

bu kredi notunun iyi olmasının, İzmir'in kuzeyine ne faydası var? Biri bana anlatsın. Aziz Kocaoğlu kuzeyi görmüyor bile. Bu kredi notu isterse AAA+ olsun farketmiyor. Varsa yoksa bornova, alsancak vs. Egekent, Ataşehir, Çiğli vs. buraları İzmir değil herhalde.

Yorumu oyla      13      5  
28 Ağustos 2015 Cuma 09:34

güzelyalıda cafe restorant barmı var? oraları olsa olsa kahvehane apartmanaltı izbe yerler. birde burayı övüyorlar. cafe bar restorant görmesek yiyecez.

Yorumu oyla      13      6  
anti kapitalist 27 Ağustos 2015 Perşembe 15:31

İzmirli de fikir çok ama bilgi yok.Güzelyalı alt geçit ne demek O bölgede ışık mı var?Alt geçit temel amacı trafiği rahatlatmaktır.O bölgede ışıklar olduğundan trafiğin akışı kesilmekteydi bunu önlemek için alt geçit yapıldı..2 faydası yeşil alan oluşturdu..Şehir planlaması konusunda hiçbir eğitim almamamış insanların sürekli eleştiri yapması konusunda belediyenin kulağını tıkaması gerekiyor..

Yorumu oyla      14      10  
27 Ağustos 2015 Perşembe 14:56

Su faturalarını şişiren alınan vergilerdir. Vergiyi çıkaran kim ? Aynı şekilde elektrik faturaları. 202 lira geldi, çoğu vergi.

Yorumu oyla      13      9  
egeden 27 Ağustos 2015 Perşembe 14:52

Saçma sapan su bedeline kafa yoracagınıza. madem bu kadar yüksek hatta Türkiye den yüksek kredi notuna sahipsin . Öylseyse neden adam gibi yatırım yapmıyorsun diyebilirsiniz!!! hoş yaptıkları yatırımda yanlış zaten. örnek vermek gerekirse. kimsenin sahiline inmedigi mithaşa EML önünü denizle buluşturuyorsun ama çok yüksek nüfus yogunluguna sahip ,cafe,restaurant ve barların oldugu güzelyalıyı denizle buluşturmuyorsun !!! Yanlış yatırımlarda konuşulmalı.

Yorumu oyla      13      11  
27 Ağustos 2015 Perşembe 14:49

Izmir de su bedeli 1,35 TL'dir. Atık su ile 3,43 oluyor. İstanbul' da su nasıl daha ucuz bir anlatın da anlayalım. Istanbul da sudan vergi alınmıyor mu ?

Yorumu oyla      12      6  
anti kapitalist 27 Ağustos 2015 Perşembe 14:48

Onu buna,bunu ona bölmüşünde istanbul da ankarada o dediğin bedeller yok mu çok bilmiş arkadaşım.Halk her şeyin farkında bu sebeple her seçimde izmirde sandığa gömülüyorsunuz.Yalanla yanlışla savunamzsın fikirlerini herkes istanbula ankaraya gidip görüyor yaşam standartını.

Yorumu oyla      14      7  
HASAN GÜRSEL ALTUĞ 27 Ağustos 2015 Perşembe 13:09

SU BEDELİNE KATI ATIK TOPLAMA BEDELİ ,ATIK SU TOPLAMA BEDELLERİNİ EKLE ÇIKAN SONUÇU TÜKETTİĞİN SU MİKTARINA BÖL SONRA ÇIK BURADA İSTANBULDAMI PAHALI İZMİRDEMİ PAHALI YAZ İSİMSİZ YORUMCU.BİZE MUHASEBE OYUNLARINI ANLATMA BEN BU İŞİN DUAYENİYİM.

Yorumu oyla      15      12  
27 Ağustos 2015 Perşembe 11:29

İzmir'de su fiyatları toplam 3,43 TL, İstanbul'da ise 3, 92 TL ( 0-10 ) ve 5,70 ( 10-20 )TL, Ankara ise 4,44 TL gerçekten en pahalı su İzmir'de 😁😀😂

Yorumu oyla      18      10  
HASAN GÜRSEL ALTUĞ 27 Ağustos 2015 Perşembe 11:18

TÜRKİYENİN EN PAHALI SUYUNUNU SAT SONRA NOTUN ARTSIN.VATANDAŞIN GÖZÜNDE NOTUNUZ SIFIR ,SIFIR.

Yorumu oyla      16      20  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Konaklı miniklerden yaz okullarına muhteşem final
Tatilini Konak Belediyesi’nin açtığı ücretsiz yaz okullarında değerlendiren ...
Büyükşehir ve İZSİAD'tan örnek işbirliği
Kent Koleji modeli ile iş dünyasının talep ettiği vasıflı elemanları yetiştirerek ...
Teleferik’te gece ayrı güzel: Işık şöleni
Hizmete girdiği günden itibaren büyük ilgi gören Teleferik’te akşamları ...
 
Karşıyaka’da belediye-Kızılay işbirliği ilaç oldu
Karşıyaka Belediyesi ve Kızılay Karşıyaka Şubesi’nin bir araya gelerek ...
Buca’da heyelan paniği gitti, yaşam alanı geldi
Buca Belediyesi, Yaylacık Mahallesi'nin yıllardır çözülemeyen sorununa ...
Bornova’da engelleri kaldıran istasyon
Engellilere yönelik pek çok hizmet ve projeyi hayata geçiren Bornova Belediyesi, ...
 
Sahil Bulvarı’nda yeni hayat: Yol yerin altına giriyor…
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Mithatpaşa Parkı önünde tasarladığı karayolu ...
Selçuktaki hurda araçlar toplanıyor
Çevre kirliği oluşturan ve içerisinde barındırdıklarıyla sağlığı olumsuz ...
İzmir'in edebiyat festivali tam gaz
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen “İzmir Uluslararası ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva