HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
19 Şubat 2013 Salı - 12:39

İzmir’in iki ilçesi için ‘ev ev’ deprem raporu!

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi ve İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi arasında imzalanan protokol ile 10 ay boyunca incelenen Balçova ve Sefehirisar’ın yapı raporu çıktı. Balçova’da 6 bin 500, Seferihisar’da 3 bin konutun deprem riskini inceleyen uzmanlar sonuçları ilgili kurumlara sondu. Rapora göre Balçova’da araştırılan binaların yüzde 12’si, Seferihisar’da ise yüzde 3’ünün ileri düzeyde araştırılması gerektiği ifade edildi.

İzmir’in iki ilçesi için ‘ev ev’ deprem raporu!

Fatih YAPAR/EGEDESONSÖZ - Deprem riski yüksek olan illerin başında gelen İzmir’de kamu binaları başta olmak üzere konutların yüzde 65’inde sorun tespit edilirken kentsel dönüşümde acil yıkılması gereken 300 bin bina bulunuyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın son verilerine göre kentin özellikle gecekondu kesimlerinde yer alan ve düz zemindeki konutların olası şiddetli depremde zarar görmesi bekleniyor. Kentteki binaların durumu ile ilgili araştırmalar yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmalarını 10 ay süreye yaydığı “Balçova ve Seferihisar Yapı Stoku Raporu” tamamlandı.

İki ilçede yapı stoku envanterinin oluşturulması ve yapı güvenliğinin deprem riski açısından değerlendirilmesi ortak hizmet protokolü geçtiğimiz yıl imzalanmıştı. İmza törenine Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Ercüment Yalçın, İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Ayhan Emekli, Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya ve Seferihisar Belediye Başkan Yardımcısı Nilgün Durmazer katılmıştı.
 
BİRDEN ÇOK YÖNTEM
Proje kapsamında her bir yapının bulunduğu mahalle, sokak, numarataj, pafta, ada, parsel bilgileri, bina yaşı, bina kimlik numarası, binanın fonksiyonu, yapı nizamı, yapı ruhsatı, yapı kullanma izni, mimari proje gibi konuları içeren kimlik bilgilerinin oluşturulması amaçlandı. İmzalanan protokol kapsamında 10 aylık süre içinde Balçova’da 6 bin 500, Seferihisar’da ise 3 bin adet yapı incelendi. TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi’nce verilen eğitimlerde başarı sağlayarak görevlendirilen inşaat mühendislerince arşiv projelerinden ve saha gözlemlerinden toplanan bilgiler söz konusu proje kapsamında Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nde görevli öğretim üyeleri tarafından ‘sokak taraması yöntemi’, ‘hassan ve Sözen yöntemi’, ‘geliştirilmiş diskrimimant analizi yöntemi’, ‘P25 yöntemi’ ve yığma karma yapılar için ise ‘deprem yönetmeliği yöntemi’ ile değerlendirildi.



İnceleme sonucunda genelde olumlu sonuçlara ulaşılırken öncelikli olarak ileri düzeyde araştırma yapılması önerilen bina oranı Balçova’da yüzde 12, Seferihisar’da ise yüzde 3 olarak belirlendi. İki ilçeden elde edilen bilgilerin bölgedeki imar uygulamaları için kalıcı, orta ve uzun vadeli önlemlerin geliştirilmesinde kullanılmasına karar verildi. Ayrıca sonuçların Coğrafi Bilgi Sistemleri ile desteklenen İmar Bilgi Sisteminin Oluşturulması Çalışmaları’nda bilgi altyapısı olarak kullanılması hedeflendi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Akın Kırmızı 20 Şubat 2013 Çarşamba 08:58

Binalarda analiz yapılmayıpta dış görünüşüyle değerlendirilmiş olmalı.Bizim Balçovadaki evimizde herhangi bir değerlendirme olmadı çünkü...

Yorumu oyla      13      5  
Egemen 20 Şubat 2013 Çarşamba 08:31

Karşıyaka da araştırılsın?çoğu bina ileri düzeyde riskli..

Yorumu oyla      13      5  
private35 19 Şubat 2013 Salı 13:06

kentsel dönüşüm vur kazmayı, vur kepçeyi mantığı ile yapılmaz.İnsan unusuru ve bilimsel dayanaklar en önemli unsurdur.Önemli olan şehrin dokusunu uygun betona bürünmemiş semptler oluşturmaktır ama en önemlisi insanların rızasını alabilmektir.Kadifekalede olduğu gibi.

Yorumu oyla      23      9  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkan Şahin 14 yılını anlattı: Hedef 2014
Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin, Belediye çalışmaları ile ilgili ...
Balçova'nın kızları ilk sezonda Play-Off'ta
Türkiye Kadınlar Basketbol 2. Ligi’nde ilk kez mücadele eden Balçova Belediye ...
Çiğli dar gelirli ailelere yardıma devam ediyor
Çiğli’de dar gelirli olan binlerce aileye her yıl erzak, temizlik maddesi ...
 
Geleceğin bilim insanları Bornova'da yetişiyor
Bornova Belediyesi’nin Türkiye'ye çapında örnek gösterilen Mevlana Toplum ...
Menderes'in 40 yıllık boruları değişiyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Menderes ilçe merkezinde yer alan mahallelerin ...
Büyükşehir'den bir sürpriz de Ulukent'e
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Anadolu Caddesi’nde kesintisiz ulaşım için ...
 
İzmir’de 100 milyon liralık baraj krizi!
Çevre Şehircilik Bakanlığı, Kemalpaşa’da yapılması planlanan Yiğitler ...
Gündem yine Diyarbakır: Kocaoğlu o davete ne yanıt verdi?
Türkiye Küçük Millet Meclisi’nin gündeme getirdiği ‘İzmir-Diyarbakır’ ...
Başkan Durak’tan memurlara teşekkür
Karşıyaka Belediye’sinde çalışan memurlar dayanışma yemeği düzenledi. ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva