HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
25 Ocak 2015 Pazar - 09:17

İzmir'in 'akıllı kavşaklar'ı yola çıktı!

İzmir Büyükşehir Belediyesi, kavşaklarda bekleme sürelerini kısaltacak “Akıllı” trafik sistemi için Bornova ve Bayraklı ilçelerindeki pilot çalışmalara başladı. Migros ve Adliye kavşaklarının altına, araçların algılanarak kavşak kollarındaki trafik yükünü ölçebilecek ve gereksiz beklemelerin önüne geçecek manyetik sensörler döşendi. Ayrıca kırmızı ışık ihlali tespit sistemi sayesinde, ihlal yapan araçların plakaları da otomatik olarak algılanabilecek.

İzmir in  akıllı kavşaklar ı yola çıktı!

Dünyanın pek çok gelişmiş kentinde uygulanan akıllı, çevreci, engelli dostu  “Tam Adaptif Trafik Yönetim, Denetim ve Bilgilendirme Sistemi”ni Türkiye’de ilk kez İzmir’de devreye almak isteyen Büyükşehir Belediyesi, yapım çalışmalarına başladı. İlk etapta pilot bölge olarak seçilen Bornova ve Bayraklı ilçelerinde Sakarya Caddesi Migros Kavşağı ve Adliye  kavşaklarındaki  alt sistemin yapı işlemleri tamamlandı. Bu kapsamda  kavşak zemin altlarına  loop (manyetik) sensörler döşendi. Loop sensörler sayesinde araçlar algılanarak kavşak kollarındaki trafik yükü ölçülebilecek ve gereksiz beklemelerin önüne geçilecek. Ayrıca  kırmızı ışık ihlali tespit sistemi sayesinde ihlal yapan araçların plakaları otomatik olarak algılanabilecek.      

KOMPLİKE BİR SİSTEM
 “Akıllı Trafik Yönetim Sistemi” için yapım çalışmalarını sürdüren İzmir Büyükşehir Belediyesi, kavşakları ve otoparkları yaklaşık 700 kameranın kullanılacağı akıllı sistem ile yönetecek. Kırmızı ışık, hız ve park ihlalleri, kurulan kameralar ile elektronik olarak denetlenecek. Kameralar ve sensörler aracılığıyla elde edilen trafik yoğunluk bilgeleri; cep telefonu, internet, oluşturulacak çağrı merkezi ve TV-radyolar aracılığıyla vatandaşların kullanımına sunulabilecek. Bu sayede hangi güzergahların daha yoğun olduğu bilgisine kolaylıkla ulaşılabileceği için vatandaşlar güzergah seçimi yapabilecek. Yeni sistem sayesinde seyahat süreleri kısalırken yakıt sarfiyatı da azalacak. Değişen teknolojilere göre geliştirilmeye açık ve en ileri teknolojileri kullanan bu yeni sistem, ayrıca engelli vatandaşların yaya geçişlerini daha rahat ve güvenli kullanmaları için “konuşan yeni yaya geçiş sistemi” de oluşturacak.

AKILLI KAVŞAKLAR
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kuracağı bu sistemde, yeraltına döşenen manyetik sensörler yardımı ile kavşaklara giren ve çıkan araçlar sayılabilecek. Yoğunluk bilgilerine göre sinyalize kavşak süreleri (yeşil, kırmızı ve sarı ışık) otomatik olarak sistem tarafından ayarlanacak. Bu sayede kavşaklardaki bekleme süreleri kısalacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi sorumluluk alanında bulunan toplam 402 adet sinyalize kavşağın tamamı, oluşturulacak Trafik Kontrol Merkezi’ne bağlanacak. Sistem, artan ihtiyaçlar göz önünde bulundurularak başlangıç itibariyle en az 900 kavşak kapasiteli olacak.
Kent içinde belirlenen güzergahlarda kurulacak 110 adet Trafik İzleme Sistemi ile trafik akış ve yoğunluklarının kentli tarafından da izlenebilmesi, kural ihlallerinin gözlenerek kontrol altına alınması, merkezi olarak arıza tespiti ve arızaya en kısa sürede müdahale gibi faydalar sağlanacak.

http://resimler.izmir-bld.gov.tr/upload/picture/s200421.jpg

TRAFİK ÖLÇÜM KAMERALARI VE SENSÖRLER
Yeni sistem ile kent içindeki belirli noktalara 145 adet trafik ölçüm kamerası ve 64 adet trafik ölçüm sensörü yerleştirilecek.  Kamera ve sensörler ile elde edilen bilgiler, Trafik Kontrol Merkezi tarafından değerlendirilerek sürücülerin hizmetine sunulacak. Sürücüler güncel trafik bilgilerine cep telefonu, internet, radyo-TV, ışıklı panolar ve çağrı merkezi aracılığıyla anında ulaşabilecek.

Kurulacak sistem ile oluşturulacak Trafik Yoğunluk Haritaları üzerinden; trafik yoğunluğu ve hızları, seyahat süreleri, otopark, hava ve yol durumu gibi bilgileri canlı olarak takip edilebilecek. Ayrıca yeni sistem ile vatandaşlar, otoparkların doluluk oranı bilgileri baz alınarak uygun olan otoparklara yönlendirilebilecek.

http://resimler.izmir-bld.gov.tr/upload/picture/s5431.jpg

PARK İHLALLERİNE GEÇİT YOK
116 noktada Park İhlal Tespit Sistemi kurulacak. Bu sistemle kent içinde belirlenen güzergahlarda park kurallarını ihlal eden (kaldırım üstü park, ikinci sıra park, sol şerit park, durak önü park, yaya geçidi üstü park, yangın musluğu önü park vb.) araçlar tespit edilecek. Belirlenen güzergahlar kameralar ile sürekli gözlem altında tutularak park kurallarını ihlal eden araçların plakalarını içeren görüntüleri alınacak.

TOPLU ULAŞIMA ÖNCELİK
Tam Adaptif Trafik Yönetim Sistemi sayesinde, kent içersinde kullanılmakta olan 1500 otobüs, 100 ambülans ve 164 itfaiye aracı ile yaşama geçirilecek olan (tramvay) toplu ulaşım araçlarının kent trafiğine uyumu sağlanarak toplu ulaşım araçlarına öncelik veren bir trafik yönetimi de gerçekleştirilecek.

GÖRME ENGELLİLERE YÖNELİK YAYA GEÇİŞ SİSTEMİ
Sinyalize kavşaklarda sinyal direğine monte edilecek bir sistem ile engelli yaya geçişleri düzenlenecek.  Görme engelli yaya, karşıya geçiş düğmesine bastığı zaman cadde ismini, kavşağın şeklini, geçiş sürelerini ve bu kavşakta bulunan trafik lambaları ile ilgili bilgileri sesli olarak alabilecek.  Bu kapsamda toplam 61 sinyalize kavşağa 182 adet sesli yaya butonu monte edilecek.

http://resimler.izmir-bld.gov.tr/upload/picture/s753856.jpg

SİSTEM NELER KAZANDIRACAK?
Sistemin devreye girmesiyle seyahat ve kavşaklarda bekleme süreleri kısalacak. Ayrıca yeni sistem, yol kapasitelerinin yüksek verimde kullanılması, sürücü ve yaya trafik güvenliğinin artması, emisyon salınım oranlarının düşürülmesi, yakıt ve yedek parça harcamalarının azaltılması, trafik akış ve yoğunluklarının kentli tarafından da izlenebilmesi, kural ihlallerinin gözlenerek kontrol altına alınması ile merkezi olarak arıza tespiti ve arızaya en kısa sürede müdahalenin sağlanması gibi faydalar sağlayacak.
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 10 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
İZMİR'Lİ 26 Ocak 2015 Pazartesi 09:51

Kavşaklara kesin çözüm araçlar için alt geçit yapmaktır.Diğer iller çatır çatır altgeçit yapıyor,İBB'si hala bu basit uygulamalarla uğraşıyır.Bırakın bu boş işleri de şehir içine ve trafiğin yoğun olduğu kavşaklara alt geçitler yapın.Allah aşkına yeter İzmir'i geri götürmekten başka bir şey yapmıyorsunuz,yeterrr.Gidin diğer illere bakın da görün adamlar neler yapıyor.Bu işlerde Parti marti önemli değil,hizmet ve vizyon önemlidir..

Yorumu oyla      12      5  
Hasan 26 Ocak 2015 Pazartesi 08:42

Yeni Girne caddesine açılan bir market nedeniyle Girne ve Yeni Girne trafiği felç. Kimse dur demiyor. Bukadar duyarsızlık??? Emniyet müdürlüğü de 100 metre

Yorumu oyla      12      5  
lale 26 Ocak 2015 Pazartesi 08:15

ilk önce pınarbası otoban baglantısı 2-buca trafigi 3- karabaglar trafigi çıkılmaz bir halde...4-bayraklı smryra meydanı akşamları evimize gidemiyoruz..5- bornova özkanlar otoyol baglantı yolu...yeşildere gıda ayrımı ÖNCE BUNLARA ÖNCELİK VERİLMELİ.... YOKSA İZMİR TRAFİGİ FELÇ BİLGİNİZEEE....

Yorumu oyla      13      5  
25 Ocak 2015 Pazar 19:28

"ado" Çevre yolundan Buca'ya giriş yolu genişletilecekmiş. Tınaztepe önündeki yol.

Yorumu oyla      15      5  
ado 25 Ocak 2015 Pazar 16:40

inşallah dediğin gibi olur arkadaşım ama otobandan bucaya girişler 2 şeritli imkanda var genişletmeye ve kozağaç sakiniyim buca tırafiğini ve pılanda olan metro pırojesini yapan tabiri caizse cennetlik olur en büyük sıkıntı tırafik

Yorumu oyla      14      5  
Ado'ya 25 Ocak 2015 Pazar 14:14

Arkadasim ucanyol icin kamulastirmalar devam ediyor, yol, gultepe mezarligi'nin onunden gececek ve mumkun oldugunca hizli kamulastrma yapiliyor. Ucanyol tamamlandigi takdirde Buca trafigi nefes alacaktir. Tcdd de soz verdigi tramvay projesine baslasa, her sey cok daha guzel olur. Tabi metro da olmazsa olmazlardan. Bir an once Buca metrosu icin proje ihalesine cikilmali

Yorumu oyla      17      7  
Gültepeli 25 Ocak 2015 Pazar 14:04

Pilot bölge denmis arkadas, nedir bu önyargınız? Orada istenilen sonuc elde edildigi takdirde kent geneline yayilacak zaten. Yok niye Bornova'da, Bayrakli'da baslamismis. Oralar Ankara'nin ili mi?

Yorumu oyla      14      10  
25 Ocak 2015 Pazar 13:46

Yüzbaşı İbrahim Hakkı Bulvarı gibi bulvarlar her yerde olsa trafik diye bir şey kalmaz ancak bu bulvarda da battı-çıktı yapılabilirmiş.

Yorumu oyla      15      5  
ado 25 Ocak 2015 Pazar 13:09

buca nın en büyük sorunu tırafik bi el at be büyükşehir artık

Yorumu oyla      23      5  
İzmirli 25 Ocak 2015 Pazar 10:21

Herşey nedense hep Bornovaya yapılıyor

Yorumu oyla      21      15  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir demorkasi şehidini unutmadı: Uğurlar olsun...
Demokrasi şehidi Uğur Mumcu, katledilişinin 22. yılında İzmir Büyükşehir ...
Güzelbahçeliler Mumcu’yu unutmadı
Demokrasi şehidi, araştırmacı gazeteci-yazar Uğur Mumcu, bombalı suikaste ...
Uğur Mumcu Foça’da anıldı: Işıkları ışığımız olacak
Gazeteci-Yazar Uğur Mumcu, aramızdan ayrılışının 22. yıl dönümünde, ilçemizde; ...
 
EMITT'TE Dünya Mirası Bergama’ya büyük ilgi
Kısa sürede dünyanın en büyük 5. Turizm fuarı konumuna gelen EMITT Fuarı'nda ...
Karabağlar Uğur Mumcu’yu unutmadı
22 yıl önce aracına düzenlenen bombalı saldırı sonucu hayatını kaybeden ...
Gaziemirli kursiyerlerden muhteşem konser
Gaziemir Belediyesi Türk Sanat Müziği Korosu, yeni yıl konseriyle Türk ...
 
Yetenek Sizsiniz Türkiye Torbalı'ya geliyor
Ünlü yapımcı Acun Ilıcalı’nın yapımcılığını üstlendiği ve aynı zamanda ...
Buca’da Roman Şenliği coşkusu
Buca Belediyesi tarafından birlik ve beraberliği arttırmak adına düzenlediği ...
Batur Mumcu anmasında rest çekti: Vetoya inat Berkin Elvan!
Narlıdere 22 yıl önce katledilen usta gazeteci Uğur Mumcu’yu yağmur altında ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva