HABERLER>KÜLTÜR - SANAT
24 Kasım 2015 Salı - 09:52

İzmir’den ‘altın kedi’ geçti: 87 ülke, 400 film, 19 bin konuk!

Bu yıl 16’ncı kez düzenlenen Uluslararası İzmir Kısa Film Festivali sona erdi. 87 ülkeden bin 591 film başvurusu alan festival, ulusal ve uluslararası kategorilerde birçok film ilk kez beyaz perdeye taşıdı. Özel seçkilerle beraber 400’ün üzerinde filmi ücretsiz olarak seyirciyle buluştururken; atölye çalışmaları ve söyleşilerle bir hafta boyunca sinemaya dair etkinliklere ev sahipliği yapan festival, 19 bin kişiyi ağırladı.

İzmir’den ‘altın kedi’ geçti: 87 ülke, 400 film, 19 bin konuk!

Festivalin açılış töreni, Buca’yı 365 gün kültür ve sanatla buluşturmak üzere Buca Kültür ve Sanat Merkezi olarak faaliyet gösterecek olan Buca’nın tarihi köşklerinden biri olan Hacı Davut Fargoh Malikanesi’nde yapıldı. Buca Belediyesi’nin katkılarıyla yapılan açılış törenine, Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina, festivalin jüri üyeleri, yerel yönetimlerin temsilcileri, festivalin onur konuğu Tunç Başaran ve festivalde yarışan yönetmenler ile oyuncular katıldı. Açılış, festivalin onur konuğu yönetmen Tunç Başaran’a verilen ödülün ardından flemenko dans gösterileri ve Kerem Görsev’in unutulmaz konseriyle tamamlandı.

‘FESTİVALDE FİLM SEÇKİLERİ’
Film gösterimleri, ana gösterim salonu Fransız Kültür Merkezi olmak üzere, Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi, Ege Üniversitesi, İzmir Üniversitesi, Yaşar Üniversitesi, Katip Çelebi Üniversitesi, İzmir Ekonomi Üniversitesi ve Yüksek Teknoloji Enstitüsü Üniversitesi’nde ücretsiz olarak gerçekleşti. Macaristan Seçkisi, İrlanda Seçkisi, Avrupa Film Akademisi (EFA) Kısa Film Seçkisi, Japonya Seçkisi, Romanya Seçkisi ve Antalya Sinema Derneği’nin En İyi 10 Kısa Film Seçkisi sinemaseverlerle buluştu.


 
‘SÖYLEŞİ VE ATÖLYE ÇALIŞMALARI’
Filmleri gösterilen yönetmenler, film gösterimlerinin ardından soruları cevapladı. Yapılan söyleşi ve atölye çalışmalarıyla bir hafta boyunca İzmir’de sanat ve sinema konuşuldu. 
Festival kapsamında Behzat Ç., Barda, Gemide, Dar Alanda Kısa Paslaşmalar gibi filmlerin yönetmeni olan ve festivalin jüri başkanlığını yapan Serdar Akar, Bornova Belediyesi Nikah Salonu’nda İzmirli sinemaseverlerle bir araya geldi. Festivalin bu yılki jüri başkanı olan Akar,  genç sinemacılara sinema ve dizi projeleriyle ilgili değerlendirmelerde bulundu, deneyimlerini paylaşarak soruları cevapladı.



Festivalin jüri üyesi oyuncu Vildan Atasever de İzmirli sevenleriyle bir araya geldi. Kendisiyle ilgili merak edilen soruları cevaplayarak sinema ve dizi sektörleriyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Atasever, kadınların televizyondaki temsili ile ilgili yorumlarda bulundu. Mülteci sorununa dikkat çekti.

Yaşar Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Film Tasarım Bölümü Öğretim Görevlisi Kerem Kaban, Fransız Kültür Merkezi’nde ‘Sinemada ses estetiği ve sesin ontolojisi’ adlı atölye çalışması yaptı. Festival kapsamında konuyla ilgili sinemacılarla bir araya gelen Kaban, ses ve sesin kullanımıyla ilgili açıklamalar yaparak örnekler üzerinden bir sunum yaptı. Kaban ayrıca, ‘Çocuklar için FilmTerapi Atölyesi’ ile 10-14 yaş arasındaki çocuklarla atölye çalışması yaptı.  

Oktostore ise, iki gün süren ‘Dijital Sinema Atölyesi’ etkinliği ile son teknoloi kameraları İzmirli sinemacılara tanıttı.
 
‘GÖRKEMLİ ÖDÜL TÖRENİ’
Oyuncu Ogün Kaptanoğlu’nun sunuculuğunu yaptığı ödül töreni, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla düzenlendi. KültürPark’ta yapılan ödül töreni, Blue Note Orkestrası’nın konseriyle başladı. Protokol konuşmaları ve Flamenko dans gösterisinin ardından ise ödül törenine geçildi.

Yusuf Saygı, “Tüm İzmir’in bizi desteklediğini biliyor, hissediyoruz Salonları dolduran, ilgilenen, destek olan herkese teşekkür ederiz. Sinema İzmir’e çok yakışıyor, hep beraber İzmir’i sinemayla daha iyi tanıtabiliriz” ifadelerinde bulundu.

İzmir’i kültür sanat kenti yapmanın kendisi için en önemli hedef olduğunu söyleyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Seneye bize düşen görev, el birliğiyle gönül birliğiyle çalışıp nitelik ve nicelik olarak arttırmak. Hepinize sonsuz teşekkür ediyor, seneye buluşmak umut ve dileğiyle” diye konuştu.

Törene, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdülaziz Ediz, İzmir Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı (İKSEV) Yönetim Kurulu Başkanı Filiz Sarper ve eşi, Çiğli Belediye Başkanı Hasan Arslan, İzmir Ekonomi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Oğuz Esen ve eşi, jüri üyeleri, festivalin onur konuğu yönetmen Tunç Başaran, yerel yönetimlerin temsilcileri ve festivalde yarışan yönetmenler ile oyuncular katıldı.

ALTIN KEDİ ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU
Ulusal ve uluslararası dallarda animasyon, belgesel, deneysel ve kurmaca kategorilerinde Altın Kedi Ödülleri için yarışan filmler, yönetmen Serdar Akar’ın başkanlığında, oyuncu Yiğit Özşener, oyuncu Vildan Atasever, görüntü yönetmeni Andreas Sinanos ve Macar sinema yazarı György Baron’un değerlendirmesi sonucunda belirlendi.
En İyi Ulusal Animasyon dalında ‘Altın Vuruş’ filmi ile Gökalp Gönen ödül alırken; Ulusal Deneysel dalında Serkan Ertekinin ‘Aidiyet’ filmi, Ulusal Belgesel Kategorisinde ise ‘Godesbana’nın yönetmeni Nursena Şimşek ödül aldı.

Üniversite gösterimlerinde yapılan oylama sonucu belirlenen Gençlik Ödülü’nün sahibi ‘Tuhaf Zamanlar’ isimli filmiyle Mehmet Emrah Erkanı oldu.

Ulusal film dalında birincilik ödülünü Gezi’de kaybedilen gençlere adanan ‘Sadakat’ filmiyle İlker Çatak aldı. İkincilik ödülü ‘Wong Kar Wai Üzerine Kısa Bir Film’ ile Ömer Çapaoğlu ve Serdar Önal, üçüncülük ödülünü ise, yönetmen Umut Güven, mültecilerin durumunu çocukların gözlerinden anlatan ‘Duvarların Arkası’ filmiyle aldı. Uluslararası kategoride birincilik ödülü İkinci Dünya Savaşında parçalanmış bir aileyi anlatan ‘A Long Time Ago in Silesia’ filminin yönetmeni Tomasz Protokowicz’e verildi. Bu dalda ikincilik ödülünü ‘Kozmak’ filmi ile Alireza Salmanpour, üçüncülük ödülünü ise ‘Sormeh’ filmiyle Azadeh Ghochagh aldı.



ÖDÜLÜ GEZİ’DE HAYATINI KAYBEDENLERE ADADI
Festivalin en iyi film ödülünü güçlü kadın karakterin üzerinden kişisel bir yolla önemli bir sosyal ve politik soruna değindiği gerekçesiyle İlker Çatak’ın yönetmenliğini yaptığı ‘Sadakat’ adlı film aldı. Ödülü alan filminin oyuncusu Özer Arslan, ödülü Gezi Direnişi’ne adadı. Arslan, “Umuda ihtiyacımız olduğu zamanlardayız. Bize umut oldunuz, teşekkür ederiz. Ödülü, Gezi Direnişi’nde hayatını kaydebeden arkadaşlarımıza adıyoruz” dedi.

 
Flaş! Türkiye jetleri sınır ihlali yapan Rus uçağını vurdu
 
İzmir’in tarihi müzesinde ‘kurtarma’ mesaisi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Game of Thrones hayranlarına büyük haber
Türkiye’de de milyonlarca kişinin gözünü ekrandan ayırmadan izlediği Taht ...
Nazım Hikmet'in yeni görüntüleri ortaya çıktı
Nazım Hikmet'in SSCB'deki hiç bilinmeyen görüntüleri ortaya çıktı. Görüntülerde ...
Bornova’nın tiyatrosu uluslararası arenaya çıkıyor!
Bornova Belediyesi Şehir Tiyatrosu(BBŞT) sahnelediği oyunlar ve yetiştirdiği ...
 
Grup Yorum'dan İzmir'de mahkeme kararıyla konser!
İzmir Valiliği'nin geçen hafta çarşamba günü yasakladığı Kınık ilçesindeki ...
İzmirli sanatçılardan Bornova Sokağı önerisi!
Aphrodisas Sanat Merkezi İzmir Alsancak Bornova Sokağı'nın Sanat Sokağı'na ...
'Hiç konuşamadıklarımız' bu sergide
Ressam Gülgün İşbilen'in 'Hiç Konuşamadıklarımız' adlı sergisi Konak Belediyesi ...
 
İzmir Kısa'ya muhteşem final: 'Altın Kedi' sahiplerini buldu
Uluslararası İzmir Kısa Film Festivali’nde bu yıl ulusal ve uluslararası ...
Karşıyaka’da sezon Peter Pan’la açıldı
Bu sezon 20. kuruluş yıldönümünü kutlayan Karşıyaka Belediye Tiyatrosu, ...
Bu albümü internette bulamayacaksınız
27 yaşındaki dünyaca ünlü İngiliz müzisyen Adele, bugün çıkan yeni albümü ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Erken seçim hangisine yarar?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva