HABERLER>GÜNCEL
29 Ocak 2015 Perşembe - 09:33

İzmir’deki büyük operasyonda adliye mesaisi

İzmir’de Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şubesi'nde görev yaptıkları dönemde birçok kişiyi, sahte isimlerle dinledikleri gerekçesiyle gözaltında olan 20 polis, ifadelerinin ardından adliyeye sevk edildi. Polislerden 11'nin ifade vermeyi reddettiği, 9'unun ise suçlamaları kabul etmeyip, dinlemeleri 'hatırlamadıklarını' söyledikleri öğrenildi. Soruşturmada bir numaralı şüpheli olan birinci sınıf emniyet müdürü Hasan Ali Okan'ın da aralarında bulunduğu 5 kişi ise henüz bulunamadı.

İzmir’deki büyük operasyonda adliye mesaisi

HSYK müfettişleri, İzmir Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürlüğü'nde 2009 ile 2013 yılları arasında alınan yaklaşık 170 bin dinleme kararlarından bir bölümünü incelediklerinde usulsüzlükler tespit edildi. Soruşturma tamamlanınca da operasyona başlandı. Aralarında işadamlarından, ordu komutanlığı yapmış orgeneral rütbeli askerlere, kamu görevlilerinden gazetecilere kadar 92 kişiyi, usulsüz yöntemlerde, farklı meslek kolları ve isimlerle dinlendiği ortaya çıkan 26 kişi için gözaltı kararı çıkartıldı. Bunlardan aralarında şube müdürü Taner Aydın'ın da bulunduğu, 20 kişi 13 ilde gözaltına alındı.
 
İFADE VERMEYİ REDDETTİLER
Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nde tutulan 20 polisten, 11'inin, ifade vermeyi reddettikleri öğrenildi. Haklarındaki suçlamalara cevap veren 9 polis ise, yasadışı bir oluşum içerisine girmediklerini anlattı. Kendilerine sorulan ve yasadışı olduğu bildirilen dinlemeler sorulduğunda ise, “dinlemeleri hatırlamadıklarını" söyledikleri açıklandı. İfade işlemleri tamamlanan 20 polis, geniş güvenlik önlemleri altında, Bayraklı Adliyesi'ne götürüldü. Adliyenin arkasındaki mahkumların giriş kapısından içeriye alınan polisler ilk olarak, adli tıp doktorunun sağlık kontrolünden geçirildi. Polisler daha sonra ise, soruşturmayı yürüten örgütlü suçlara bakan Cumhuriyet Savcısı Okan Bato'ya ifade verecekler. Polisler avukatlarının gözetiminde, kendilerine, dinlenen kişileri, “Neden ve kimin talimatıyla dinledikleri", “dinlemeleri neden sahte isimlerle yaptıkları ve görüşme kayıtlarını ne yaptıkları" yönünde sorular soracak olan Savcı Okan Bato'ya, savunmalarını yapacak.


 
4 POLİS ARANIYOR
Gözaltındaki 20 polisin adliyeye sevk edilmesinin ardından, adı gözaltı listesinde bulunan 2 polis daha Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ne gidip teslim oldu. Ancak halen aralarında soruşturmanın bir numarası da olan Birinci Sınıf Emniyet Müdürü Hasan Ali Okan ile Emniyet Müdür Yardımcısı Ramazan Karakayalı'ın da olduğu 4 kişiyi yakalama çalışmalarının ise devam ettiği açıklandı.
 
Emniyet Müdürü Hasan Ali Okan'ın İzmir'deki davanın yanı sıra, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün makam odasına dinleme cihazı yerleştirilmesi ve Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkan Yardımcısı olduğu dönemlerdeki dinleme kararlarıyla ilgili de yargılandığı öğrenildi. 
 
AVUKATTAN GÖREVE İADE AÇIKLAMASI
Bu arada halen yakalanamayan Hasan Ali Okan'ın avukatı Resul Tunçkır da açıklama yaptı. Tunçkır, müvekkilinin Batman İdare Mahkemesi tarafından Batman İl Emniyet Müdürlüğü görevine iade edildiğini söyledi. Ancak emniyet yetkilileri, Hasan Ali Okan'ın açıkta olduğu için bu kararın uygulanamayacağını ifade etti.
 
Bingöl eski Emniyet Müdürü Ercan Taştekin ve Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi eski Başkan Yardımcısı Gürsel Aktepe da adliyeye gelip meslektaşlarına destek verdi, operasyonun hukuksuz olduğunu söyledi.

İFADEYİ 4 SAVCI ALACAK
İzmir'de, İstihbarat Şube Müdürlüğü'nde görev yaptıkları dönemde, sahte isimlerle dinleme yaptıkları iddiasıyla gözaltına alınıp adliyeye sevkedilen 20 polisin ifadesini, soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı Okan Bato, alıyordu. Ancak işlemlerin hızlandırılması için ifade alacak savcı sayısı 4'e çıkartıldı. Sanık polislerin ifade işlemlerinin de halen devam ettiği açıklandı.
 
Bu arada, sabah saatlerinde, Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ne teslim olan iki polisin de, işlemlerinin tamamlandığı, onların da adliyeye gönderileceği öğrenildi. (dha)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Berkin Elvan soruşturmasında ‘fotoğrafsız’ polisler bulundu!
Gezi Parkı gösterilerinde biber gazı fişeğinin başına çarpması sonucu ...
Türkiye'yi ayağa kaldıran dayak görüntüsü!
İstanbul Şirinevler Burger King’de müşteriden artan patatesleri masalardan ...
Cezaevi para bastı
Alanya L Tipi Kapalı ve Açık Cezaevi'ndeki mahkumlar tarafından geçen ...
 
Flaş! Fox TV yayınladı: Nihat’ın vurulma anı
Şırnak'ın Cizre ilçesinde öldürülen 12 yaşındaki Nihat Kazanhan'ın vurulma ...
Suriye sınırında sıfır noktasına dev Türk bayrağı
Suriye’nin Kobani kentindeki çatışmaların son bulmasının ardından sınırın ...
İstanbul-Hollanda-Panama üçgeninde yeni mafya saldırısı
İstinye'deki kırmızı ışık cinayeti soruşturması Hollanda'ya uzanırken, ...
 
Hakim kendi şikayetçi olduğu dosyaya bakacak!
Twitlerin silinmesi davasında yeni aşama; Dava dosyası, bizzat Twitlerin ...
İzmir merkezli büyük operasyonda ifade maratonu!
İzmir’de İstihbarat Şube Müdürlüğü'nde görev yaptıkları dönemde, kamu ...
İzmir’in yeni nüfus haritası: Bir yılda…
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) İzmir Bölge Müdürlüğünden alınan bilgilere ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çoban ateşini 'topuklu' yaktı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İki yüzlü ahlak her yerde…
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva