HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
1 Ekim 2014 Çarşamba - 08:56

İzmir'de ülkeye örnek protokol: Cezaevine girmek yerine...

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı ile İzmir Büyükşehir Belediyesi, kamuya zarar vererek suça karışmış kişilerin, bu zararı “kamu hizmetinde çalışarak” telafi edebilecekleri bir protokole imza koydu. Kentteki yeşil alanlarda görev alacak yükümlülerin her 4 saatlik çalışması, “cezalarından 1 günlük indiri

İzmir de ülkeye örnek protokol: Cezaevine girmek yerine...

Suça karışmış kişilerin sosyal yaşamda takibini sağlayan “denetimli serbestlik” uygulamaları Türkiye’de her geçen yıl artıyor.

Uygulamayla suçluların topluma kazandırılması amaçlanıyor. 2014 yılı ilk 8 ayında müze, kütüphane, okul, adliye binaları, cami, park ve bahçelerde 1556 yükümlünün kamu yararına çalıştığı İzmir’de, bu sayının artmasını sağlayacak önemli bir işbirliği daha hayata geçti.  İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile İzmir Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Doğru, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin sorumluluğundaki açık yeşil alanlarda mahkemelerce haklarında “kamu yararına çalışma cezası” verilen yükümlülerin çalışmasını sağlayacak önemli bir protokol imzalandı. İzmir Adliyesi’nde gerçekleştirilen protokol ile birlikte İzmir’de 2015 yılı sonuna kadar kamu yararına çalışma yükümlüğünden yaklaşık 8 bin kişinin faydalanacağını belirten İzmir Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Doğru, “Denetimli serbestlik tedbirine hükmedilmiş olan yükümlüler, bu protokolle artık belediye nezdinde de çalışabilecek. Denetimli serbestlik uygulaması ile hedef,  yükümlüleri cezaevine koymak yerine kamuya verdikleri zararı yine kamu hizmetinde çalışarak yerine getirmesi. Yükümlülerin sosyalleşmesi, çalışma alışkanlığı ve disiplini elde etmesi ve kamu ihtiyacının karşılanması da amaçlanıyor. Bu anlamda protokolün hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu. Protokolün hem kurumlara hem de yükümlü personele yararlı olacağına inandığını belirten İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise “Yükümlülerin hayata döndürülmesi, bir anlamda meslek sahibi olması açısından bu uygulananın önemli olduğunu düşünüyorum. İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı ile birlikte uyum içinde çalışarak, gerekli denetimleri yaparak vatandaşlarımızın yararına olacak şekilde elimizden gelen gayreti göstereceğiz” dedi.


 
PARK VE BAHÇELERDE ÇALIŞACAKLAR
Adalet Bakanlığı İzmir Denetimli Serbestlik Müdürlüğü ile İzmir Büyükşehir Belediyesi arasında “Kamu Yararına Çalıştırma İşbirliği Protokolü” kapsamındaki yükümlüler, kamu yararı için İzmir Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı bünyesinde ücretsiz çalıştırılacak. Çalışacak tüm yükümlü personel 18 yaşını doldurmuş ve 50 yaşından büyük olmayacak. Çalışmaya engel tedavi gerektirecek hastalıkları ve raporları olmayacak. Çalışma saatleri kurum ve belediye ortak kararı ile belirlenecek. Bir yıl geçerli olacak protokol, her iki kurumun olumlu görüşü doğrultusunda otomatik olarak bir yıl uzatılacak. Yükümlülerin Büyükşehir Belediyesi yeşil alanlarındaki her 4 saatlik çalışması, “cezalarından 1 günlük indirim” sağlayacak.
 
İLK KEZ İNGİLTERE'DE UYGULANDI
Denetimli Serbestlik, “hapis ile tecrit modeline alternatif daha çağdaş ve ülke ekonomisine ekonomik ve sosyal yararı olan, suça sürüklenen çocuklar ve şüpheli, sanık, tanık, mağdur ve hakkında tedbir bulunan çocuk ve yetişkinlerin topluma kazandırılmaları için yapılan çalışmaların bütünü” olarak tanımlanıyor. İlk olarak İngiltere’de başlayan denetimli serbestlik hizmetleri kiliseler tarafından yürütüldü. 1907 yılında yasal sorumluluklar yüklenerek, denetimli serbestliğin modern servisleri kuruldu ve gönüllülük esasıyla çalışmalarına başlandı. Böylece mahkemelere suç işleyen kişileri denetim altında serbest bırakma imkanı verildi. Kurulan denetimli serbestlik ofislerinde yer alan kişilerin görevleri de, bu kişilere destek olmak, öğüt vermek ve yardım etmek şeklinde düzenlendi. Sistem Türkiye’de ise 2006 yılında uygulanmaya başlandı. İzmir Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nde halen 16 bin 146 kişinin infaz, denetim ve iyileştirme çalışmaları yürütülüyor.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Selçuk’un camilerinde bayram temizliği
Selçuk Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü ile Park ve Bahçeler Müdürlüğü ...
Karabağlar'da işçi isyanı tam gaz!
Fen İşleri’nde 166 işçiyi ilgilendiren ihaleyi taşeron firmanın kazanmasının ...
Denetimli serbestlik ile Karabağlar’a hizmet edecekler
Karabağlar Belediyesi ve İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı Denetimli Serbestlik ...
 
Menderes Kurban Bayramı’na hazır
Menderes Belediyesi tarafından yaklaşan Kurban Bayramı öncesi ilçedeki ...
Konak’ta Türkçe’ye emek verenlere anlamlı ödül
Konak Belediyesi'nce düzenlenen 13'üncü İzmir Türkçe Günleri kapsamında ...
Urla’da öğrencilere kırtasiye seti
Urla Belediyesi 2 bin 500 öğrenciye kırtasiye malzemesi hediye etti. Urla’nın ...
 
Dikili’de bayram coşkusu erken başlıyor
Dikilili Türk Halk Müziği ve Türk Sanat Müziği hayranları, Kurban Bayramı ...
Karşıyakalı çocuklara 'iyi kalpli olmayı' anlattı
Karşıyaka Belediyesi Yazar Müge İplikçi ile Karşıyakalı minikleri buluşturdu. ...
Kocaoğlu’ndan çarpıcı açıklamalar: Parti içinden ve dışından…
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu parti içi ve dışından ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva