HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
15 Kasım 2012 Perşembe - 08:59

İzmir’de ulaşım artık daha pahalı: Zam Meclis’ten geçti

İzmir Büyükşehir Belediyesi artan benzin fiyatları, vergiler ve toplu sözleşme artışları nedeniyle zam yaptı. Yüzde 5-6 oranında yapılan zam 26 Kasım’dan itibaren otobüs, metro, İZBAN ve vapurlarda uygulanacak.

İzmir’de ulaşım artık daha pahalı: Zam Meclis’ten geçti

Fatih YAPAR/EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun daha önce sinyalini verdiği, belediye birimleri tarafından hazırlanan yeni ulaşım zammı tarifesi İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis Toplantısı’nda kabul edildi. Başkan Aziz Kocaoğlu’nun katılmadığı Meclis Başkan Vekili Prof. Dr. Adnan Oğuz Akyarlı’nın yönettiği toplantıda ulaşım zammı tartışmalı bir şekilde geçti.
 
Yeni tarifeye göre otobüs, metro, vapur ve İZBAN’da daha önce 1 lira 75 kuruş olan tam bilet yüzde 5.71 oranında zamla 1 lira 85 kuruşa çıktı. Öğrenci ise 0.95 kuruştan 1 lira’ya yükseldi. Öğrencideki artış oranı yüzde 5.26 ile sınırlandırıldı. İlçelere ulaşımda ise fiyatlar şu şekilde gerçekleşti. 3 lira olan tam biniş yüzde 6.67’lik artıla 3 lira 20 kuruşa çıktı. Öğrenci ise yüzde 6.06’lık artışla 1 lira 65 kuruştan 1 lira 75 kuruşa çıktı. Öğretmen ise 1 lira 85 kuruştan 1 lira 95 kuruşa çıktı. Hava alanı ücretleri 3.5 liradan 3 lira 70 kuruşa, yükseldi. Buradaki artışta yüzde 5.71 olarak gerçekleşti. 3-5 bilet uygulamasında ise 31 Aralık’a kadar eski tarifenin geçerli olması öngörüldü,. Buna göre 3 biletlik kart 6 lira 50 kuruş, 5’likbilet 10 lira 40 kuruş olarak kaldı. 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren 3’lük ve 5’lik kartlara ilave olarak 2’lik kartlarında satışına başlanacağı belirtildi. Geçtiğimiz Haziran ayında satışa sunulan ve vatandaştan yılsonuna kadar kullanım için 50 lira alınan 60 yaş kartlarının da yeni düzenleme kapsamında 2013 yılı tamamını kapsayacak şekilde 100 lira olması öngörüldü.
 
GÜNDEMDEN DÜŞÜRÜN
Zam kararının komisyonlara gönderilmesi sırasında itirazda bulunan AK Parti gurubu yine karara karşı çıktı. AK Parti Grup Başkanvekili Yusuf Kenan Çakar, “Mevcut yürürlülükteki yasalar çerçevesinde zam kararı ESHOT’un encümenine aittir. Büyükşehir Belediyesi meclisinin böyle bir görevi yok. Alınan karar yasa ve çalışma yönetmeliklerine aykırıdır. Bunu meclisin gündeminden düşürün. Biz karara oy kullanmayacağız” dedi.


 
HERŞEY YASAL!
Çakar’ın sözlerinin ardından konuşan CHP Grup Sözcüsü Murat Bakan, “Komisyonlarda hukuki değerlendirmesini yaptıktan sonra biz de değerlendirme yaptık. ‘Acaba biz yanlış bir karar mı alıyoruz?’ dedik. Araştırmalarımız hukuki bir yanlış olmadığını gördük” diye konuştu. Bakan, İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü’nden ‘meclisin zam yapabileceği’ yönünde gönderilen toplu taşıma zammı ile ilgili yazıyı okudu. Bakan, Artvin Belediyesi, Beypazarı Belediyesi gibi kuruluşlarda örneklerinin olduğunu söyledi. Bakan “Her noktada karar veren meclisin bu konuda yetkili olmadığını düşünmek doğru değildir. Biz böyle düşünmüyoruz. Biz kendi düşüncemiz doğrultusunda bunun oylanmasını istiyoruz” dedi.
 
HUKUKÇU OLMAYA GEREK YOK
CHP’li Meclis Üyesi Rıfat Özer de, “UKOME’de belediye, trafik, demiryolları temsilcileri var. Şimdi Denizyolları, karayolları ya da havayolları tarife koyarken bizim katkımız var mı? Yok. Belediye halkın temsilcisidir. Bu zam kararı halkı doğrudan ilgilendiriyor. Nasıl olur da belediye meclisi halkı ilgilendiren bir kararda yetkisiz olur. Bunun için hukukçu olmaya gerek yok. Belediye encümeni ile ESHOT encümeni arasında fark vardır” diye konuştu.


 
CHP Gurup Başkanvekili Sırrı Aydoğan da, “Sayın Çakar, bizi rahat çalıştırmak ve işimizi daha iyi yapmamız için yaptığı her zamanki görevini yapıyor. Bu bilginin belediye meclisine gelmesi sorun olmamalıdır. Fiyat ayarlamasında bizim onayımızın alınması sorun olmaz. Her zamanki gibi Sayın Çakar ‘Siz rahat çalışın, işinizi yapın’ diyor” ifadelerini kullandı.


 
MECLİSİ ONAY MAKAMI OLARAK KULANAMAZSINIZ!
Konuşmaların ardından tekrar söz alan Çakar, “Burada tartıştığımız konu yasa değil, bakanlığın görüşüdür. Yürürlükteki kanunlar böyle tarif etmiyor. Ortada sadece görüş var. Bu görüşün de bağlayıcı nedeni yok. Yasalarda yönetmeliklerde uygulamalar sırasında aksaklıklar olduğu görüldüyse bakan yardımcısı ya da müsteşarın önerisi ile değişmez. Yasayı değiştirmeniz gerekir. Zam kararı ESHOT tarafından onaylanıp UKOME’den geçtikten sonra işleme konulabilir. Tabi ki meclisi bilgilendirebilirsiniz ama meclisi onay makamı olarak kullanıyorsunuz. İzmir’i ilgilendiren birçok karar belediye encümeninde alınıyor. O zaman kenti ilgilendiren tüm encümen kararlarını buraya getirip mecliste onaylayalım. İZSU ile ESHOT ayrıdır. İZSU’nun üst kurulu var. Oranın üst kurulu belediye meclisidir. Ama ESHOT’un üst kurulu değil Encümeni vardır. Bu encümen onayı verince işlem tamamlanır” dedi.
 
USÜL TARTIŞMASI
Alınan zam kararında AK Parti gurubu oylamaya katılmadı. Meclis Başkan Vekili Adnan Oğuz Akyarlı “Karar katılanların oy birliği ile alınmıştır” dedi. Bunun üzerine AK Parti grubu “biz burada bulunuyoruz. Sorun yok. Sadece katılmıyoruz” dedi. Bu kez mecliste usül tartışması çıktı. Akyarlı yaptığı oylamada kararı oyladı ve CHP’lilerin kabul oyuna karşılık oy çokluğu ile kararın alındığını söyledi. Meclis, ulaşımda 26 Kasım’dan itibaren geçerli olmak üzere yüzde 5-6 oranında zam kararı aldı.
 
BEDEL ÇOK DÜŞÜK
Mecliste, Gaziemir Belediyesi’ne ait Yeni Fuar Alanı’nda kalan 5 bin 326 metrekare arazinin satışı tartışma yarattı. AK Parti Grup Başkanvekili Çakar “Bu satılan arazinin bedeli çok düşük. Metrekaresi 175 TL’den satış olmaz. Konut olan o bölgelere yakın yerlerde bile bu kadar az oran yok. Gaziemir halkının çıkarları gereği karara onay vermiyoruz” dedi. AK Parti grubu satışa ret oyu kullandı.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 15 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
15 Kasım 2012 Perşembe 21:55

keşke izmirdeki akp,li meclis üyeleri hükümetin her yaptıgı zamlarada şaha kalkıp tepki gösterselerde sessiz kalmasalar,da ,dolar,çıktı zam,dolarçıktı zam benzine,zam mazot,a zam lpg,ye zam elektrige,zam ,istanbul,ankara ,da kaç ay önce ulşıma zam yaptılar izmir,de onkuruş, beş kuruş zam yap dı diye feryatlar,ı koparıyolar niye acaba ,

Yorumu oyla      14      6  
misafir 15 Kasım 2012 Perşembe 12:02

resmi rakamlara göre açlık sınırında yoksul sayısı 11 milyondan 15 milyona çıkmış siz hala şaha kalktığımızı zannediyorsunuz vallahi pes. ayrıca milletvekili yeminlerinden "Atatürke ve ilke ve inkılaplarına bağlı kalacağıma" sözü de yeminden çıkarılıyor çok değer verdiğiniz pkk lılar için.

Yorumu oyla      17      7  
engin 15 Kasım 2012 Perşembe 12:00

private35 arkadaşım senin yorumlarını beğeniyorum.çünkü söylediklerinin hepsinin altı dolu ve örnekleri var.öyle başkası gibi yok şaha kalktık yok uçuyoruz demiyorsun.şurda yaptığın yorumun altınada imzamı atarım.

Yorumu oyla      18      7  
mahmut özcanlı 15 Kasım 2012 Perşembe 11:32

öyle bir şaha kalktık ki inemiyoruz bir türlü,ayrıca başbakanın meclisteki odası yenilendi ve 330.500 tl ödendi.haftada bir gün geliyor o odaya.bunu da unutmayalım.

Yorumu oyla      20      7  
Yurt 15 Kasım 2012 Perşembe 10:06

Valla ben nasıl şaha kalktığını anlamış değilim..icki yok sıgara yok 2 önce aldığım maaşın iki katını alıyorum bu sene aldığım 10 gün içinde para tükeniyo bumu şaha kalkmak

Yorumu oyla      20      7  
vatandaş 15 Kasım 2012 Perşembe 10:01

AKP li meclis üyeleri keşke hükümetin sessiz sedasız ve art arda millete çaktığı zamlar için böyle şaha kalksalardı. Benzine, elektriğe vs. bir süsrü şeye zam yapacaksın İzmir zam yapmayacak öylemi??? sizleri adil ve samimi olmaya, gerçekleri saptırmamaya davet ediyorum, bu millet şovlara inanmaz, hele hele medyada görünebilmek için yapılan bu görselliğe de hiç prim vermez. Yoksa aptalmı sandınız bizleri.....

Yorumu oyla      23      7  
seven 15 Kasım 2012 Perşembe 09:34

gülü seven dikenine katlanır derler ya yorumlar da böyle işte hükümeti sevenler genel zamlardan belediyeyi sevenler de belediyenin zamlarından rahatsız olmuyor. :)

Yorumu oyla      18      5  
Davut 15 Kasım 2012 Perşembe 08:18

Hangi alanda şaha kalkmışız? valla merak ettim biri söylesin ? İç politika ? Dış siyaset ? Ekonomi ? Terör mücadelesi ? Siz nerede yaşıyorsunuz arkadaşım ay mı ? uzay mı ?

Yorumu oyla      24      7  
akaryakıt zamlarından da hükümet sorumlu 15 Kasım 2012 Perşembe 00:29

AKP'Lİ meclis üyeleri şimdi bu çıkışlarla İzmir'liyi mi kayırıyor yani. bırakın arkadaşlar; bu çıkışlarınızla kendi hükemeitinizi uyarında akaryakıta yapılan zamları geri çeksin. nede olsa akaryakıt zammı da hükümetin sorumluluğunda bdeğil mi...

Yorumu oyla      19      6  
partizan 15 Kasım 2012 Perşembe 00:04

AKP HÜKÜMETİ SÜREKLİ ZAM YAPIYOR HERKEZ RAHATSIZ .SON KALE CHP Lİ AZİZ BAŞKAN ELEKTİRİK ZAMLARINI SOLLUYARAK SUYA YAPTIĞI ZAMLA ELEKTİRİĞİ YAKALADI OTOBÜS ZAMMI ÖNEMLİ DEĞİL AKP LE ZAMDA YARIŞIYOR 3000 İŞÇİYİ DENİZ FENERİNE TESLİM EDİYOR BECERİKSİZLİKTE SINIR TANIMIYOR İZMİRİ AKP YE TESLİM ETMEK İÇİN HER TÜRLÜ HİZMETİ YAPIYOR HELAL OLSUN...TEHLİKENİN FARKINDAMISINIZ...

Yorumu oyla      14      8  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bayraklı’da sular kesiliyor
İZSU Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada Bayraklı bölgesine 16 Kasım ...
Türkiye’de bir ilk: İki belediye eğitim için tek yürek
Büyükşehir Belediyesi ile Menderes Belediyesi Türkiye’de ilk olan projeyi ...
Kocaoğlu ‘kanunu’ Gül’e ihaleyi Kılıçdaroğlu’na anlatacak
ESHOT’un yaptığı ihalede yaşanan kriz devam ederken İzmir Büyükşehir Belediye ...
 
Bornova Belediyesi şeffaf yönetime örnek
Her yıl ekonomik açıdan zor durumdaki binlerce aileye başta erzak paketleri ...
Karşıyaka’da yelkenler fora: Yat limanına onay
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından Karşıyaka’da yapılacak ...
Gaziemir'den en neşeli yetenek keşfi
Avrupa ve ABD’de 4-6 yaş arası çocukların hangi spor dalına eğilimli olduğunu ...
 
Çocuklar Konak'ta Atatürk’ü anlattı
Bu yıl dördüncüsü düzenlenen “Atatürk’ün Çocukları Atatürk’ü Anlatıyor” ...
Aliağa’da kadınlara ücretsiz sağlık eğitimi
Aliağa Belediyesi, Türkiye Aile Sağlığı ve Planlaması Vakfı işbirliğiyle ...
Çiğli’de lösemili çocuklar şenlikte buluştu
Lösemili çocuklar, Çiğli Belediyesi’nin düzenlendiği şenlikte eğlenceli ...
 
Filiz SEZER
Filiz SEZER
Etkili fedakârlık ve kayıp milyarlar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’in deprem bölgesindeki büyük dayanışması…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva