HABERLER>GÜNCEL
4 Eylül 2015 Cuma - 11:38

İzmir'de kene uzmanı profesöre 'kene' cezası!

Izmir'de, Dokuz Eylül Üniversitesi'nde öğretim üyelerinin odalarının bulunduğu binayı, bulaşıcı 'Lyme bakterisi' taşıyan kırmızı renkli 'Ixodes ricinus' türü kene bastığını açıklayan Prof. Dr. Barbaros Çetin'e, yönetim tarafından, 'İnfial yaratıp, üniversiteyi toplum önünde küçük düşürdüğü' gerekçesiyle maaş kesme cezası verildi. Cezaya üzülen Prof. Dr. Çetin'in yakın çevresine, bu durumu 35 yıllık araştırmacıya haksızlık olarak değerlendirdiği belirtildi.

İzmir de kene uzmanı profesöre  kene  cezası!

Geçen mayıs ayında havaların ısınmasıyla birlikte, özellikle kırsal alanlarda görüldüğü bilinen kenelerin, İzmir'de kent merkezinde, Dokuz Eylül Üniversitesi Tınaztepe Kampüsü'nde de ortaya çıktığı açıklanmıştı. Açıklamayı da, kene konusunda uluslararası çalışmalarıyla tanınan Prof. Dr. Barbaros Çetin yaptı. Öğretim üyelerinin bulunduğu binanın pencere önlerinde bulunan kırmızı renkli böcekleri inceleyen Prof. Dr. Barbaros Çetin, bunların bulaşıcı 'Lyme bakterisi' taşıyan kırmızı renkli 'Ixodes ricinus' türü kene olduğunu tespit ettiğini söyledi.
 
'KUŞUN ÜZERİNDE YUMURTA OLARAK GELMİŞLER'
Prof. Dr. Çetin, o zaman yaptığı açıklamada şöyle dedi: "Biz hep kırlarda, çimenlerde kenelerin olduğunu biliriz. Oysa ki bunlar, bir kuşun üzerinde buraya yumurta olarak gelmiş. Burada da yumurtaların düşmesi sonrasında böyle yüzlercesi ortaya çıktı. Bunlar şimdi yeni üredikleri için bakın ne kadar hareketliler. Çünkü beslenmek için kan arıyorlar. Bu türler yoğun olarak bakteri taşıyor. Lyme bakterisi de insanı öldürmeyen ama süründüren bir hastalık. Dünyada ciddi bir tehdit haline geldi. Bugün ABD'de bile 25 milyon Lyme hastası var. Bunlar için ülkeler harekete geçti. Bizler de harekete geçmeliyiz."
 
'KÜÇÜK DÜŞÜRDÜN' CEZASI
Konunun gazete ve televizyonlarda haber olarak yer almasının ardından, vatandaşlar da kene paniği yaşadı. Birçok belediye parklarda ilaçlama yaptı. Konula ilgili inceleme yapan Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Ferdan Çiftçi de, Dokuz Eylül Üniversitesi Tınaztepe Kampüsü ve civarındaki konutlarda görülen ve kırmızı kene sanılan canlının 'predatör akar' olduğunu açıkladı. Bu arada, Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmail Sökmen'in bildirimi üzerine Rektör Prof. Dr. Mehmet Füzün soruşturma talimatı verdi. Yapılan soruşturma sonrasında üniversitenin yönetim kurulu, aynı zamanda senato üyesi de olan Prof. Dr. Barbaros Çetin'e 'izinsiz açıklama yaptığı' ve 'İnfial yaratıp, üniversiteyi toplum önünde küçük düşürdüğü' gerekçesiyle maaş kesme cezası verdi. Bu ceza, Prof. Dr. Çetin'in daha önce hiçbir cezası olmadığı için 'kınamaya' çevirildi.
 
'35 YILLIK BİLİM İNSANINA HAKSIZLIK'
Cezanın kendisine tebliğ edilmesiyle, Prof. Dr. Barbaros Çetin'in büyük üzüntü yaşadığı belirtildiildi. Prof. Dr. Çetin'in ceza sonrasında yakın çevresine, 35 yıllık araştırmaları sonrasında kene ile akarları ayıracak tecrübede olduğunu, ancak o akarlar arasında belirttiği gibi kenelerin de bulunduğunu söylediği, kendisi gibi bir araştırmacıya ve senatöre yapılanları haksızlık olarak değerlendirdiği kaydedildi.(dha)

 
İzmir'de suç makinesi: Terörden serbest kaldı...
 
En iyi modeller İzmir'de seçildi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de suç makinesi: Terörden serbest kaldı...
Izmir'in Narlıdere İlçesi'nde, bir ihbar üzerine operasyon düzenleyen ...
Aylan’ın halasından yürek yakan açıklamalar: Ben şimdi…
Bodrum sahillerine vuran cansız bedeni dünyayı ayağa kaldıran 3 yaşındaki ...
İZBAN İstasyonu’nda ‘pes’ dedirten hırsızlık!
İzmir’in Kahramanlar semtinde, bugüne kadar zarar verilen birçok aksamı ...
 
İlber Hoca'nın madalyaları nerede?
Prof. Dr. İlber Ortaylı, çeşitli ülkelerden kendisine veren madalya beratlarını, ...
Şehidin vasiyeti: Kızımı devlete emanet etmiyorum!
Mardin’de PKK’lıler 4 polisi şehit etti. Şehit polisin cebinden çıkan ...
İzmir'in israf raporu: Her gün on binlerce ekmek...
Türkiye’de bilinçsiz tüketim nedeniyle her gün yaklaşık 5 milyon adet çöpe atılıyor.
 
Muş'ta askeri araca saldırı: 8 yaralı
Muş ile Bulanık İlçesi arasındaki karayolunda PKK'lı teröristlerin daha ...
İzmir’in sinagogları kültür müzesi oluyor
İzmir’in tarihi mirası Kemeraltı bölgesindeki sinagogların yenilenip kültür ...
Bodrum'da ölümlere rağmen kaçak geçişten vazgeçmiyorlar
Bodrum'dan, Kos Adası'na geçmek için Suriyeliler'i taşıyan iki botun peş ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva