HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
27 Temmuz 2014 Pazar - 13:39

İzmir'de Metro bayramı: Fahrettin Altay açıldı!

İzmir Metrosu’nun son etabı olan Poligon ve Fahrettin Altay’da yolculu seferler başladı. İlk seferde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da vardı. İzmir ulaşımının “en dar boğazını” geçtiklerini söyleyen Başkan Kocaoğlu, “Şimdi önümüzdeki yıllarda Narlıdere’ye doğru yürüyeceğiz. Ağustos ayında aksilik olmazsa Torbalı hattı açılacak. Oradan Selçuk’a, Bergama’ya derken İzmir’i gerçek anlamda demir ağlarla öreceğiz. Biz 11 kilometre raylı sistem aldık. Şu anda 100 kilometre çalışıyor. Ağustos ayında bu rakam 130 kilometreye çıkacak. 3 sene içinde yapacağımız tramvayla 153,5 kilometreye çıkacak” diye konuştu.

İzmir de Metro bayramı: Fahrettin Altay açıldı!

İZMİR - İzmir Büyükşehir Belediyesi, 20 kilometrelik metro ağının son iki durağı olan Poligon ve Fahrettin Altay istasyonları, arife günü hizmete alarak İzmirlilere bayram sürprizi yaptı. Mart 2014 tarihinde Göztepe İstasyonu’nu açan Büyükşehir Belediyesi, bir süredir test sürüşlerinin yapıldığı son iki istasyonda da yolculu ön işletmeye başladı.

FOTO GALERİ: İZMİR'DE METRO BAYRAMI

Fahrettin Altay ve Poligon istasyonlarındaki metro seferlerinin ilk yolcusu Başkan Aziz Kocaoğlu oldu. Evka 3 İstasyonu’ndan metroya binen Başkan Aziz Kocaoğlu, Fahrettin Altay’a giden ilk yolculu seferi İzmirliler, ilçe belediye başkanları, meclis üyeleri ve basın mensupları ile birlikte gerçekleştirdi. 30 dakika süren yolculuk sonrası Fahrettin Altay İstasyonu’na ulaşan Başkan Kocaoğlu’nu İzmirliler coşkuyla karşıladı.
http://resimler.izmir-bld.gov.tr/upload/picture/s763679.jpg


İzmirlilere en güzel bayram hediyesini verdiklerini ifade eden Başkan Aziz Kocaoğlu, “2005 yılında temelini attığımız Üçyol-Üçkuyular Metro hattı bir çok sıkıntılar, üzüntüler yaşayarak, işi bırakan yüklenici firmalara rağmen devam ettirmeye çalıştık. Nihayet bugün, Arife günü yani Ramazan ayının son günü Ramazan Bayramı hediyesi olarak İzmirli hemşehrilerimizle birlikte ilk seferimizi yaptık. Saat 11.00’de Evka-3 İstasyonu’ndan çıktığımız yolculuk 30 dakika sonra Fahrettin Altay İstasyonu’nda bitti. Hayırlı uğurlu olsun” diye konuştu.
http://resimler.izmir-bld.gov.tr/upload/picture/s509805.jpg
KENT ULAŞIMININ “EN DAR BOĞAZI” AŞILDI
Poligon ve Fahrettin Altay istasyonlarının devreye girmesiyle kent ulaşımının en önemli dar boğazının aşıldığını belirten Başkan Kocaoğlu, “Hatay Caddesi üzerinde ve bu bölgede yaşayan hemşehrilerimize 9,5 sene çok büyük sıkıntılar verdik,  hepsinden özür diliyoruz. Elimizde olmayan nedenlerle oldu.  Ama İzmir ulaşımının en dar boğazı geçilmiş oldu. Şimdi önümüzdeki yıllarda Narlıdere’ye doğru yürüyeceğiz. Ağustos ayında aksilik olmazsa Torbalı hattı açılacak. Oradan Selçuk’a, Bergama’ya derken İzmir’i gerçek anlamda demir ağlarla öreceğiz. Biz 11 kilometre raylı sistem aldık. Şu anda 100 kilometre çalışıyor. Ağustos ayında bu rakam 130 kilometreye çıkacak. 3 sene içinde yapacağımız 25 km tramvayla 153,5 kilometreye çıkacak. Ve sanıyorum yıl sonra Selçuk’a ve Narlıdere İstihkam’a uzanmış oluruz. Buca tramvayını bitirmiş oluruz. İnşallah Bergama’ya da uzanmış oluruz. Bizim dönemimizde ulaşımda dünyanın 100-150 yıl önce geçtiği raylı sistem hamlesini bizim belediye başkanlığımız döneminde hemen hemen tamamlama hedefini gerçekleştireceğiz. Çok teşekkür ediyorum” dedi.

RAKAMLARLA İZMİR METROSU
Kent içi toplu raylı sistem toplu taşımacılık alanına sürekli yatırımlar yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi, ulaşım ağına Fahrettin Altay ve Poligon istasyonlarını da ilave ederek kentin doğu ve batı aksında üç aşamalı olarak planlanan projeleri tamamlamış oldu.

http://resimler.izmir-bld.gov.tr/upload/picture/s659106.jpg

20 KM HAT 17 İSTASYON
Fahrettin Altay ve Poligon istasyonlarıyla İzmir Metrosu, 20 kilometre güzergahta 17 istasyonla hizmet vermeye başladı. Mayıs 2000 tarihinden hizmet vermeye başlayan Üçyol-Bornova  güzergahının ardından Mart 2012 tarihinde Ege Üniversitesi Kampüs ve Evka 3 istasyonlarında aynı yılın Aralık ayında da Hatay ve İzmirspor istasyonlarında seferler başlamıştı Mart 2014 tarihinde Göztepe istasyonu devreye alan Büyükşehir Belediyesi kısa bir süre sonra Poligon ve Fahrettin Altay istasyonlarında da seferlere başladı. Son iki istasyonla birlikte İzmir Metro’su kentin doğusundan batısına 20 kilometrelik hat üzerinde 17 istasyonda hizmet vermeye başladı.
 
19 METRE DERİNLİKTE
19 metre derinlikte kurulan Poligon İstasyonu peron, bilet holü ve ara kat olmak üzere toplam 3 kattan oluşuyor. Yol seviyesinden 4 yolcu girişi, 2 adet engelli asansörü, 12 yürüyen merdiven ve 16 adet turnike ile hizmet verecek Poligon İstasyonu aç-kapa yöntemiyle imal edildi. Bu yöntemle 100 cm kalınlığında ve 26 metre uzunluğunda diyafram duvarlarla yapı çevrelendi, döşemeler üst kattan aşağıya doğru inerek tamamlandı. Böylece yakındaki apartmanlar kazıdan etkilenmedi, alt katta çalışmalar sürerken yol seviyesinde trafiğin akması da sağlandı. Poligon İstasyonu’nun deniz seviyesinin altında kalan peron katında, 40 metro uzunluğunda 14 metre genişliğinde tünel imal edildi. Bu istasyonun inşaatı için 50 bin metreküp hafriyat yapıldı, 16 bin 500 metreküp beton, 1600 ton donatı malzemesi kullanıldı.
http://resimler.izmir-bld.gov.tr/upload/picture/s457519.jpg
EN BÜYÜK İSTASYON
Üçyol- Fahrettin Altay güzergahındaki 5. ve son istasyon olan Fahrettin Altay, 11 bin 626 metrekare inşaat alanı ile en büyük istasyon olma özelliğine sahip. Peron, bilet holü ve ara kat olmak üzere üç katlı inşa edilen Fahrettin Altay İstasyonu’nda yol seviyesinde 5 adet yolcu girişi, iki adet engelli asansörü  bulunuyor. Asansörlerin bilet holu ve peron katına kadar devamlılık gösterdiği İstasyonda 16 turnike ve 13 adet yürüyen merdiven ile yolculara hizmet verilecek. 22 metre derinlikteki istasyon, aç kapa yöntemine uygun olarak 122 adet panelden oluşan  diyafram duvarlarla çevrili. İstasyon inşaatında, 62 bin metreküp hafriyat yapıldı, 17 bin 500 metreküp beton ve 1700 ton donatı kullanıldı. Poligon ve Fahrettin Altay istasyonlarında raylar, balast kullanılmadan doğrudan betona sabitlenmek suretiyle monte edildi.

TRAMVAYLA ENTEGRE OLACAK
Fahrettin Altay istasyonu ilerideki aşamada tramvay sistemi ile entegre olacak. Şu an için son istasyon olan F.Altay, sistemin Narlıdere yönüne uzamasıyla ara istasyon durumuna gelecek.

YOLCU SAYISI 8 KAT ARTTI
İzmir Metrosu’nda son 7 istasyonun hizmete girmesiyle kentin raylı sistem ulaşım ağı 100 kilometreye ulaştı. İZBAN, 80 kilometre hat uzunluğu,  32 istasyonuyla kentin kuzey ve güneyine; İzmir Metrosu ise 20 km üzerindeki 17 istasyonu ile doğu batı yönlerine uzanıyor. Her iki raylı sistem ulaşımı, Halkapınar ve Hilal aktarma istasyonlarıyla birbirine entegre oluyor ve yolcu sayıları günlük  500 bine ulaşıyor.
 
İşletimin başladığı 2000 yılı  Haziran ayında  660 bin 58 yolcu taşıyan İzmir Metrosu   2014 Haziran ayında 5 milyon 321 bin 437 yolcu taşıyarak 14 yılda yolcu sayısını 8 kat artırmaya başardı.  Fahrettin Altay ve Poligon istasyonları, sisteme yeni yolcuların dahil olmasını sağlayacak. Her bir istasyonun yolcu sayılarını yüzde 5 artıracak etki yapması öngörülüyor.

28,5 KM TRAMVAY EKLENECEK
İzmir Büyükşehir Belediyesinin ihalesini gerçekleştirdiği tramvay projesi de kentteki raylı sistem ulaşım ağını daha farklı güzergahlara taşıyacak önemli bir çalışma olacak. Yer teslimi yapılan Fahrettin Altay-Halkapınar tramvay güzergahı yaklaşık 13 kilometre olacak. 10 kilometrelik Karşıyaka Alaybey- Mavişehir güzergahı ve 5,5 kilometrelik Buca Şirinyer-Tınaztepe Kampus tramvay hattı projelerinin tamamlanmasıyla, İzmir raylı sistem ağına 28.5  km daha eklenmiş olacak.
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 17 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
29 Temmuz 2014 Salı 16:36

"esnaf" izban yüzde 50 olayı izban a.ş ile ilgilidir. bizim millete eğitim şart:))

Yorumu oyla      12      5  
ibrahim 28 Temmuz 2014 Pazartesi 09:00

bir yandan sevinelim ama bir yandan da duvardaki ve zemindeki suların ne olduklarını,duvarlardaki küflerin sebebini kısaca bu hattın ne kadar güvenli olduğunu da sorgulayalım.ayrıca bu denli uzun ve sıkıntılı olacağını öngörmeyen uzmanlara da bir çift lafımız olsun.başka şehirler bizi ilgilendirmez.

Yorumu oyla      17      9  
harbici 28 Temmuz 2014 Pazartesi 08:22

Her türlü engellemeleri aşarak yapılabildi. Hiç taviz vermeden ve yalvarmadan. Dik durarak. BUNA İZMİR DURUŞU DENİR. VAROL AZİZ BAŞKAN.

Yorumu oyla      18      8  
ümit 27 Temmuz 2014 Pazar 22:26

Tüm Izmirlilere hayırlı olsun. Büyükşehir'de çalışan bir personel olarak Özfatura'dan bu yana tüm belediye başkanları İzmir'in demirağlarla örülmesi için uğraştılar. Allah hepsinden razı olsun.

Yorumu oyla      18      8  
esnaf 27 Temmuz 2014 Pazar 21:11

yorumcu arkadaşlar izban %50 devlet %50 belediye ortaklığı ile yapılmıştır.oranlarla milletin kafasını karıştırmayın.zaten karıştıramazsınız halk cumhurbaşkanı Erdoğanı seçecek

Yorumu oyla      13      12  
ali 27 Temmuz 2014 Pazar 21:09

Helal baskanim yolun acik olsun daima

Yorumu oyla      16      7  
Ahmet Piriştina 27 Temmuz 2014 Pazar 20:07

İZBAN Ahmet Piriştina'nın projesidir. Doğrudur ama İZBAN'a ilk kazmayı vurup, tamamını yapıp bitiren Aziz Kocaoğlu'dur. İZBAN'ın Torbalı'ya uzatılması da Aziz Kocaoğlu döneminde gerçekleşmektedir. İnkar edenler tek kelime ile "NANKÖR"dür.

Yorumu oyla      17      7  
turgut 27 Temmuz 2014 Pazar 19:17

Sağol Ercan arkadas ıyı anlatmıssın ama kendini boşuna yormuşsun ..olumsuz yazan arkadaşlar aslında durumu senden benden iyi bilirler ama sırf muhalefet yapmış olmak için gerçekleri yazmazlar.. keşki bukadar uğraşacaklarına , zaman harcıyacaklarına akp hükümetinin yapmaya söz verdiği buca metrosu konusundada partilerine baskı yapsalar. Sonuçta İzmir kazanacak..

Yorumu oyla      41      62  
Konuk 27 Temmuz 2014 Pazar 19:16

Izban Ahmet Piristina'nin projesidir.

Yorumu oyla      64      15  
nar 27 Temmuz 2014 Pazar 18:55

Narlıdere ye gidecekmiş, en az 15 yıl da o sürer.

Yorumu oyla      74      43  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkanlık Kupası’nda ilk santra Atila’dan
Bornova Belediyesi’nin Bornova Futbol Kulüpleri Birliği ile birlikte düzenlediği ...
Tay Park'a büyük ilgi: 1 yılda 350 ziyaretçi
Karşıyaka Mavişehir’deki Tay Park, çocuklarıyla birlikte hem eğlenmek ...
Karabağlar'dan örnek hareket: 600 yıllık çınara koruma
Karabağlar’da Vatan Mahallesi’nde bulunan 600 yıllık çınar ağacını korumaya ...
 
'Süt Kuzusu’na 11 günlük zorunlu mola!
İzmir Büyükşehir Belediyesi, yeni alım süreci nedeniyle Süt Kuzusu Projesi’ne ...
Bayramda sizi bekliyorlar: Bizi sakın unutmayın
Büyükşehir bürokratlarının ziyaretiyle mutlu olan Huzurevi sakinleri, ...
Konak Belediyesi’nden şekercilere sıkı denetim
Konak Belediyesi Zabıta ekipleri Ramazan Bayramı’nın gelenekseli şeker ...
 
Başkan Atila, personeliyle bayramlaştı
Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, Ramazan Bayramı öncesinde personeliyle ...
Başkan İnce halk ve personeliyle bayramlaştı
Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce, vatandaşlarla ve belediye personeliyle ...
Konak’ta bayramlaşma sevinci: Başkan herkese gitti
İzmir’in merkez ilçesi Konak’ın seçilmiş ilk kadın Belediye Başkanı Sema ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
80’lik güzeller zamana nasıl ‘dur’ dediler?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
En popüler üçüncü içecek
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler (2)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva