HABERLER>SAĞLIK
22 Ekim 2014 Çarşamba - 11:53

İzmir’de Ebola ve MERS’e bariyerli koruma!

Dünyadaki Ebola ve MERS vakalarının artması üzerine, İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Bölümü'nde özel bölüm oluşturuldu ve personele yönelik bariyerli kıyafetlerden oluşan önlemler alındı.

İzmir’de Ebola ve MERS’e bariyerli koruma!

Sağlık Bakanlığı'nın Ebola virüsü için referans gösterdiği hastaneler arasında yer alan İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Sabri Atalay, salgına neden olan virüslerin belirtilerini ve alınan önlemleri AA muhabirine anlattı.

Ebola virüsü hastalığının, Batı Afrika'da ortaya çıkan viral kanamalı ateşliler grubunda olduğunu aktaran Atalay, boğaz ağrısı, kas, eklem ağrıları, ishal, kusma gibi belirtilerle seyreden Ebola'nın ağır olgularda bağırsak, diş eti, burun, bağırsak kanamalarına ve ölüme neden olabildiğini hatırlattı.

Ebola virüsünün bulaşma yollarını kısmen bildiklerini söyleyen Atalay, "Virüs, kan ve vücut salgılarıyla bulaşıyor. Sağlam olmayan deriyle, mukozayla temas durumunda bulaşma söz konusu oluyor. Özellikle hasta kişilerle yakın temasta olan ve onlara bakım hizmeti veren sağlık personeli risk grubunda yer alıyor" dedi.

Ebola virüsü şüphesiyle hastaneye başvuru yapanlar için gerekli hazırlıkları tamamladıklarını dile getiren Sabri Atalay, şöyle konuştu: "Biz böyle bir olgu durumunda almamız gereken hazırlıklarımızı gerçekleştirdik. Sadece Ebola için değil, buna benzer enfeksiyon hastalıkları için de çalışıyoruz. Şüpheli vakaları tek kişilik bir odaya alacağız. Hastaların ziyaretlerini ve odaya girişleri kısıtlayacağız. Bu vakalarda kan alma gibi gereksiz girişimler de azaltılmalı."



BAŞTAN AŞAĞI BARİYERLİ KORUMA
Risk grubundaki sağlık grubuna virüsün bulaşmaması için de çok yoğun önlemler aldıklarını ifade eden Atalay, alınan önlemlerin damlacık temas izolasyon önlemleri ve temas izolasyon yöntemleri olduğunu aktardı.

Virüs, kan ve vücut salgılarıyla bulaştığı için sıvı geçirmeyen kıyafetler temin edildiğini dile getiren Dr. Sabri Atalay, şöyle konuştu: "Bu özel bir kıyafet, eldiven, koruyucu gözlük, bone, tulum gibi bariyerlerden oluşuyor. Özellikle tıbbi müdahale sırasında çeşitli vücut salgılarının havaya sıçraması durumunda gerekli N95 adı verilen özel maskeler mevcut. Bu kıyafet hafif malzemelerden oluşuyor, ağırlık yapmıyor ama içinde nefes almanın bile zor olduğunu tahmin ediyorum. Umarım kullanmak durumunda kalmayız. Ancak hastalığın doğrudan tedavisi olmadığı için korunma konusunda maksimum önlemleri almak gerekiyor."

MERS VİRÜSÜNE DE BENZER ÖNLEMLER
Hac dönüşü bazı vakaların MERS şüphesiyle tedavi altına alınmasının da endişeye neden olduğunu söyleyen Atalay, virüs ile ilgili şu bilgileri verdi: " 8-10 yıl önce SARS vardı Güneydoğu Asya'yı etkileyen bir solunum yetmezilği sendromuydu. Bua benzer bir virüs hastalığıydı. Benzer semptomlarla seyrediyordu. Hacdan gelenler risk altında."

Ebola virüsü için alınan önlemlerin MERS için de geçerli olabileceğini söyleyen Dr. Atalay, Ebola hastalığının görüldüğü ülkelere seyahat eden, ateş yüksekliği, boğaz, kas, eklem ağrısı olanlar ve MERS virüsünün görüldüğü ülkelere seyahat eden, ateş yüksekliği ve solunum sıkıntısı çekenlerin başvurularını beklediklerini dile getirdi. (a.a)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ülkenin dört bir yanı karantina: Ebola ve MERS paniği!
Hatay'da bir gencin MERS-CoV virüsünden ölmesi birçok insanda paniğe neden ...
Kronik yorgunluğa çare spor
Manisa Özel Sekiz Eylül Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Doktor Yılmaz ...
Ebola 15 dakikada tespit edilecek
Fransa'da Ebola virüsünü 15 dakika içinde tespit eden test geliştirildi.
 
Mutasyon meme kanserinden koruyor
Gen mutasyonu sayesinde Latin Amerikalı yerlilerin meme kanserine yakalanma ...
İzmir'in ilk konuşma ve yutma bozuklukları ünitesi açıldı
Sağlık Bakanlığı İzmir Kuzey Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği’ne ...
Fazla spor kalbe zarar!
İsveç'te yapılan araştırma ile haftada 5 saatten fazla egzersiz yapan ...
 
Nijerya Ebola'dan temizlendi
Dünya Sağlık Örgütü, Nijerya’da 42 gündür yeni Ebola vakasının görülmediğini ...
Flaş! İstanbul’un iki hastanede Ebola alarmı
İstanbul'da hac dönüşü yüksek ateş ve öksürük nedeniyle fenalaşan kadın, ...
Ebola bir kitle imha silahı mı?
Batı Afrika'da başlayıp Avrupa ve ABD'de de etkisini gösteren ebola virüsü ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva