HABERLER>EKONOMİ
8 Haziran 2019 Cumartesi - 13:41

İzmir'de '4.0 eğitim': Bu liseden mezun olan işsiz kalmıyor

İzmir Mazhar Zorlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi otomasyon teknolojileri bölümü öğrencileri, gelişen sanayi koşullarına uygun olarak endüstri 4.0 ile derslerini işliyor. - Okulun müdür yardımcısı Mustafa Nazman, "Liseden mezun olan hiçbir öğrencimiz açıkta kalmıyor. Çok ciddi bir donanımla, eğitimle buradan mezun oluyorlar. Bu nedenle öğrencilerimizin birçoğunu biz buradan çıkar çıkmaz yüksek teknolojiyi kullanan endüstri firmalarına yönlendiriyoruz" dedi.

İzmir de  4.0 eğitim : Bu liseden mezun olan işsiz kalmıyor

İzmir Bornova Mazhar Zorlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde öğrenciler otomasyon teknolojilerini "endüstri 4.0" laboratuvarında öğreniyor. 

Günümüz sanayisi, bilişim teknolojileri ile endüstri faaliyetlerini bir araya getiren endüstri 4.0 ile yeni bir boyut kazandı. Dünyada olduğu gibi Türkiye'de de birçok kurum artık yeni sanayi devrimi olarak da adlandırılan bu sisteme geçmek için çalışmalar yapıyor. Bu kuruluşlar arasında okulların da olması Türkiye'nin yeni nesil sanayi hamlesine hazırlık yapması açısından önem teşkil ediyor. 

İzmir'deki Bornova Mazhar Zorlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi de endüstri 4.0 hamlesi yapan eğitim kurumlarından biri olarak dikkati çekiyor.

Okulda, Türkiye ve Japonya arasında hazırlanan protokolün ardından elektronik, mekanik ve bilgisayar alanlarına ara elaman yetiştirilmesi amacıyla yeni sınıflar, laboratuvarlar oluşturuldu. 

Öğrenciler, oluşturulan fabrika laboratuvarı, endüstri 4.0 laboratuvarı, FMS laboratuvarı, fabrika otomasyon laboratuvarı ve robot kulübü gibi alanlarda el becerilerini geliştiriyor ve yeni tasarımlara imza atıyor. 

"EĞİTİM FAKÜLTESİ GİBİ EĞİTİM VERİYORUZ"
Mazhar Zorlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdür Yardımcısı Mustafa Nazman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, plastik teknolojileri ve otomasyon teknolojisi olmak üzere 2 bölümden oluşan okulda 658 öğrenciye eğitim verildiğini söyledi. 

Okulun kurucusu Mazhar Zorlu'nun çocuğunu Avusturya'da plastik teknolojileri eğitimine gönderdikten sonra bu okulu açtığını anımsatan Nazman, Türk ve Japon hükümetinin ortak çalışması sonucu meslek lisesi bünyesine otomasyon teknolojileri bölümünün kazandırıldığını ifade etti. 

Otomasyon teknolojileri bölümünün gelişen endüstri alanı için büyük önem taşıdığına işaret eden Nazman, şöyle konuştu:

"Türkiye'de elektronik, mekanik ve bilgisayar alanlarında yeterli ara elemana ihtiyaç olduğu kanaati gelişiyor. Bu bölüm Japonya'da da yok. Dolayısıyla bu bölümün yaygınlaşmasını istiyoruz. Okul içerisine endüstriyel otomasyon teknolojileri ve öğretmen eğitim merkezi de kuruldu. Burada bir eğitim fakültesi gibi halen 35 ilden gelen öğretmenlere eğitim veriyoruz."

Nazman, öğretmenlerin dışında yurt dışından gelen uzman ve mühendislere de eğitim verdiklerini dile getirdi. 

Mezun olan öğrencilerin piyasada aranan elamanlardan olduklarını vurgulayan Nazman, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Ülkemizde ara elamana çok ciddi ihtiyaç var. Liseden mezun olan hiçbir öğrencimiz açıkta kalmıyor. Çok ciddi bir donanımla, eğitimle buradan mezun oluyorlar. Bu nedenle öğrencilerimizin birçoğunu biz buradan çıkar çıkmaz yüksek teknolojiyi kullanan endüstri firmalarına yönlendiriyoruz."

ÖĞRENCİLER BÖLÜMÜ SEVİYOR
Otomasyon bölümü 12. sınıf öğrencisi Ömer Kerem Tatar ise okulunu ve bölümünü çok sevdiğini belirtti. 

Mekaniğe ilgisinden dolayı otomasyonu tercih ettiğini anlatan Tatar, ailesinin eğitiminden dolayı İstanbul'dan İzmir'e taşındığını kaydetti. 

Boş zamanlarında okulun robot kulübünde çalışmalar yaptıklarını belirten Tatar,  hazırladıkları projelerle ulusal ve uluslararası yarışmalardan dereceyle döndüklerini anımsattı. 

"DERSLERİ VE DENEYLERİ BİZ SANAL LABORATUVARDA İŞLİYORUZ"
Okulundan çok memnun olduğunu belirten Tatar, "Proje tabanlı eğitimin sağladığı avantajlardan faydalanıyoruz. Bizim projemiz sanal laboratuvar, hayal edebildiğiniz bütün dersleri ve deneyleri biz sanal laboratuvarda işliyoruz. Gelecekte dijital oyun tasarımcısı olmak istiyorum. Okulda 3 boyutlu çizimleri öğrendim." diye konuştu. 

Otomasyon bölümü 12. sınıf öğrencisi Doğukan Bilgin ise önce okulla ilgili çok fazla bilgisinin olmadığını ancak eğitimine başladığında çok memnun olduğunu ifade etti.

Otomasyon hakkında çok şey öğrendiklerini anlatan Bilgin, okulun yaptığı Erasmus programı sayesinde yurt dışındaki çalışmaları görme fırsatlarının olduğunu sözlerine ekledi. (AA)

 
Kaf-Kaf dosyaları eritti... Düze çıkmaya '2' kaldı!
 
Muğla'da Yörük göçü canlandırıldı
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Taner 8 Haziran 2019 Cumartesi 16:01

Bunca alet ve ekipman ile çocukların donanımlı olarak mezun olmasını sağlayan sponsorların, ayrıca da oradaki tüm imkanları kullanmayı bilerek çocuklara aktaran onları yetiştiren adanmış öğretmenlerin ellerinden öperim. Meb müfredatı ile olmuyor diyerek kendinden ve çevreden katkı koyamayanlara da örnek olsun.. Namık Kemal lisesinde de bir kahraman müdür ve harika öğretmenleri ile insana yatırım yapılıyor. Ne mutlu ki yastığa başını koyduğunda huzur içinde uyuyabilenlere..

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Düğün sezonu açıldı: Gelinlik ve damatlık satışları arttı
İzmir'de yaz sezonunun yaklaşmasıyla beraber düğün alışverişleri başladı. ...
Dolarda hareketli gün... Hızla indi, hızla çıktı!
Dolar/TL, bayram tatilinden dolayı Türkiye'de piyasalar kapalı iken yaklaşık ...
Yargıtay’dan önemli karar! Tüm çalışanları ilgilendiriyor
Yargıtay 22. Hukuk Dairesi, postalar halinde çalışma yapılan iş yerinde ...
 
Tariş zeytinyağında 'e-ticaret' mutluluğu
Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Kooperatifleri Birliği Başkanı Hilmi ...
İlk 500’de 59 Egeli
İstanbul Sanayi Odası(İSO) tarafından açıklanan 2018 yılı Türkiye’nin ...
DİSK İzmir’deki işsiz sayısını açıkladı!
DİSK Ege Bölge Temsilcisi Sarı, işsizlik sigorta fonundan seçim dönemlerinde ...
 
Egeli ihracatçılar çifte bayram yaptı
Türkiye'ye ihracatı öğreten Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Mayıs ayında ...
Efe Rakı'dan flaş karar! Taşınıyor mu?
2002 yılında Türkiye’nin ilk özel sektör rakısı olan Efe Rakı’nın üreticisi ...
Kemeraltı tıklım tıklım!
İzmir'in Tarihi Kemeraltı Çarşısı, bu bayram da hesaplı alışverişin adresi oldu.
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
80’lik güzeller zamana nasıl ‘dur’ dediler?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
En popüler üçüncü içecek
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler (2)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva