HABERLER>POLİTİKA
28 Temmuz 2015 Salı - 11:38

İzmir Milletvekili Bakan Eroğlu’na ‘Caretta Caretta’ları sordu!

CHP İzmir Milletvekili Akatlı nesli hızla tükenen deniz kaplumbağalarını Meclis’e taşıyarak Bakan Eroğlu tarafından cevaplandırılmak üzere soru önergesi verdi.

İzmir Milletvekili Bakan Eroğlu’na ‘Caretta Caretta’ları sordu!

CHP İzmir Milletvekili Zeynep Altıok Akatlı, nesli hızla tükenen Caretta Caretta’ları TBMM’ye taşıdı.


CHP İzmir Milletvekili, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu tarafından cevaplandırılmak üzere bir önerge verdi. Akatlı önergesinde, “Dünya üzerinde 8 deniz kaplumbağası türü vardır ve bunlardan sadece Caretta caretta ve Chelonia mydas Akdeniz kıyılarında düzenli olarak yuvalayan iki tür deniz kaplumbağasıdır. Uluslararası Doğal Hayatı Koruma Birliği (IUCN) tarafından yayınlanan kırmızı listede, Türkiye'nin Akdeniz sahillerinde düzenli olarak yuva yapan iki tür Caretta caretta ve Chelonia mydas "tehlike altında" olan hayvanlar olarak tanımlanmaktadır. Ayrıca, 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’na göre  “Nesli yok olma tehlikesi altında bulunan tür ve bunların yaşama ortamlarının korunması esastır”  ve  “Bir hayvan neslini yok edecek her türlü müdahale yasaktır” der. Nisan ayında eşleşen kaplumbağalar, kumsallarda kendi kazdıkları çukurlara 15-20 gün içinde yumurta bırakmaya başlarlar ve bu yumurtalardan yavruların çıkması için geçen süre 45 ile 65 gün arasındadır ve Mayıs ile Ekim ayları arasında üreme ve yumurtadan çıkma devam eder” ifadelerini kullanarak şu soruları yöneltti:
1.  Caretta caretta’ların tek üreme bölgesi olan Patara Kumsalı, Belek kumsalı, Fethiye kumsalı, Köyceğiz-Dalyan ve Göksu Deltası alanlarında 2014 ve 2015 yıllarına ait yuva ve yumurtlama takibi adına herhangi bir çalışma yapılmış mıdır? Yapılmışsa bu çalışmalar nelerdir?
 
2. Caretta caretta’ların üreme bölgeleri olan bu kumsallarda tespit edilen kaç yuva vardır? Bu yuvaların tamamı koruma altına alınmış mıdır? Bu yuvalara ait yumurta sayımı yapılmış mıdır? Yapılmışsa sayılan yumurta sayısı kaçtır?
 
3.  Denize ulaşabilen yavru sayısını tespit ettiniz mi? Ulaşamayan yavruların neden ulaşamadıkları hakkında bir araştırma ve buna yönelik çözüm çalışmaları yaptınız mı?
 
4.  Yuvaların ve yumurtaların korunması için “Güvenlik Görevlisi” görevlendirilmiş midir? Bir görevlendirme yapılmışsa bu sayı kaçtır ve korumanın yapılabilmesi için yeterli midir? Plajlarda ve riskli bölgelerde bulunan tüm yuvaların korunma amaçlı kafesleme işlemleri yapılmış mıdır? Caretta caretta’lar ile aynı sahili ve kumsalı gece-gündüz paylaşan turizm işletmelerinin konuyla ilgili denetimleri yapılmakta mıdır? Yapılıyorsa nasıl yapılmaktadır?
 
5.  Ayrıca, Fethiye Günlük Koyu’nda yer alan ve Caretta caretta’ların üreme alanlarından birinin sınırları içinde olan Barut Sensatori Oteli’nin kullandığı sahilde, şezlongların yerleştirilme düzeni, yüksek sesle yapılan müzik yayını, ışık ve yaban hayatına verdiği zararların bilindiği havai fişek gösterilerinin yapıldığı tespit edilmiştir. Caretta caretta’ların üreme alanlarında bulunan, bunun gibi otellerin ve çeşitli turizm tesislerinin Caretta caretta’ların üreme alanlarında yaptıkları ihlaller ile ilgili her hangi bir denetim ve yasal işlem yapılmış mıdır? Yapılmışsa neler yapılmıştır?
 
6.  Caretta caretta’ların korunması adına yürüttüğünüz herhangi bir proje var mıdır? Eğer, varsa bu projeler nelerdir?
 

 
Basmane’de Oteller Sokağı otel oldu!
 
Kocaoğlu’ndan Ankara hamlesi: 30 başkandan dosya istedi
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
28 Temmuz 2015 Salı 11:59

Sayın Akatlı,İyi güzelde birazda İzmir'in sorunlarıyla ilgilenmeyi deneseniz diyorum.Mesela Manisa ya verilen sanayi yatırım teşviğinin İzmir'e de verilmesi,İzmir kuş cennetinin,tarihi kemeraltı çarşısı,Kadifekale ve Agora nın turizme kazandırılması.Uluslararsı uçuşların İzmir'e yapılması,spor kulüpleri için enaz 40 bin kişilik stad yapılması gibi konular ilgi alanınız olamaz mı?Unutmayın ki siz İzmir vekilisiniz ve sizi bizler seçtik.Lütfen,bu konularda öncelikle şehrinize sonrada tüm ülkemize sahip çıkınız.

Yorumu oyla      13      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CHP İzmir Milletvekilinden pazarda koalisyon nabzı!
CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, Çeşme pazarında esnaf ve alışveriş ...
Ve CHP İzmir’de üyeler askıda!
CHP Genel Merkezi, her ilçede askıya çıkması için üye listelerini cuma ...
Demirtaş’tan önemli mesajlar: O polisin cenazesine giderdim…
Demirtaş, ''Ben provokasyon olmayacağından emin olsam, o polisin cenazesine ...
 
Davutoğlu CNN'e konuştu: IŞİD ortaya çıktı çünkü...
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Amerikan "CNN International" kanalında gazeteci ...
AK Parti-CHP koalisyonu için 4 viraj!
AK Parti ile CHP heyetleri masadaki 10 maddenin 6’sında uzlaşmaya yakın. ...
CHP İzmir'de o dosya MYK'ya gidiyor
CHP İzmir İl Yönetim Kurulu toplantısında Kadın Kolları İl Başkanı Nurhan ...
 
Davutoğlu'ndan açıklama: Herkes ayağını denk alsın
Terör operasyonlarına ilişkin açıklama yapan Başbakan Davutoğlu, "Herkes ...
Başbakanlık’tan operasyon raporu: 37 ilde…
Başbakanlık'tan terör operasyonlarına ilişkin açıklama yapıldı. Açıklamada ...
Flaş! CHP ve HDP Heyeti Saray'a gitmedi
Cumhurbaşkan Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı İsmet Yılmaz ve beraberindeki ...
 
Filiz SEZER
Filiz SEZER
Etkili fedakârlık ve kayıp milyarlar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’in deprem bölgesindeki büyük dayanışması…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva