HABERLER>EKONOMİ
20 Ekim 2014 Pazartesi - 11:55

İzmir Limanı’nda büyük hayalkırıklığı!

İzmir Alsancak Limanı'na Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Eski Bakanı Binali Yıldırım'ın açıklamasına göre 450 milyon liralık, TCDD'nin yatırım planına göre 650 milyon dolarlık yatırım hayali suya düştü. Yatırımların tamamlanacağı tarih olarak belirlenen 2015 yılına iki ay kala limana yapılan yatırımlar 100 milyon lira seviyesinde kaldı. İzmir için hayati önem taşıyan kanal tarama ve yeni kruvaziyer limanı projeleri 4 yılda gerçekleştirilemedi.

İzmir Limanı’nda büyük hayalkırıklığı!

Sinan DOĞAN/EGEDESONSÖZ - Hükümetin İzmir Alsancak Limanı için 2015 yılına kadar planladığı yatırımla havada kaldı. Limana 2015 yılına kadar 450 milyon liralık yatırım yapmayı planlayan hükümet, yatırımların tamamlanması için belirlenen tarihe 2 ay kala hedeflenen rakamın yaklaşık 100 milyon lirasını gerçekleştirebildi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Eski Bakanı Binali Yıldırım, 2010 Haziran ayında İzmir Alsancak Limanı'na 2015 yılına kadar 450 milyon lira yatırım yapılacağını açıkladı. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Altyapı Genel Müdürlüğü'nün master planında ise TCDD'nin Alsancak Limanı'na yine 2015'e kadar 650 milyon dolar yatırım yapacağı ifade edildi. Rapora göre kruvaziyer yolcu limanına 350 milyon dolar, yeni konteynır terminaline 100 milyon dolar, kanal tarama projesine 100 milyon dolar, yeni ekipman ve otomasyona ise 100 milyon dolar yatırım yapılacaktı.

HAYATİ YATIRIMLAR BEKLİYOR
Bu yatırımlar ile limanın konteynır kapasitesinin 900 bin TEU'dan 3 milyon TEU'nun üzerine çıkarılması, böylece Avrupa'nın 5 büyük konteynır limanı arasında yer alması hedefi kondu. Ayrıca yolcu terminalinin 5-6 geminin yanaşacağı şekilde modern bir kruvaziyer limanına dönüştürülmesi planlandı.

Ancak aradan geçen 4 yılı aşkın sürede yük limanı bölümünde yatırımların sadece çok küçük bir bölümü gerçekleştirildi. Yatırımların yaklaşık tutarı 100 milyon liraya yaklaşabildi. Yap-işlet-devret modeliyle 36 yıllığına ihaleye çıkarılan yolcu limanına sadece bir firma teklif verince, ihale iptal edildi. İzmir'in modern kruvaziyer limanı hayali suya düştü. İzmir Alsancak Limanı'nın kaderini değiştirecek en büyük proje olan kanal tarama projesi için beklenen ÇED süreci de bir türlü tamamlanamadı. Proje ile liman su yolunun Yenikale'den Alsancak Limanı'na kadar 14-16 metre derinliğinde ve 250 metre genişliğinde taranması öngörülüyordu. Bu sayede üçüncü nesil denen büyük gemilerin İzmir Körfezi'ne rahatlıkla girip çıkması sağlanacaktı.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 8 yorum var, 8 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ercan 21 Ekim 2014 Salı 11:19

şu aliaga lafı neden yapılıyor gel de anla. izmir bir liman şehridir Bilip bilmeden konuşmayalım lütfen. Sapla samanı karıştırmak buna denir ancak. Biraz iktidarı eleştirin neden izmiri bu kadar geri bıraktırmaya çalıştıgı için

Yorumu oyla      11      5  
ahmet 21 Ekim 2014 Salı 01:27

İzmirden alınan vergilerle konyaya kayseriye yatırım.Ne çekti izmir bu dincilerden.

Yorumu oyla      15      5  
İZMİR'Lİ 20 Ekim 2014 Pazartesi 17:31

Hükümet oy alamadığı için,CHP'de çantada keklik olup her halikarda oyları topladığı için İZMİR adına adam gibi yatırım yapılmıyor.Hükümet Manisa için verdiği teşviği niçin İzmir'e vermiyor.Chp neden vizyon yaratacak,ses getirecek projeler üretmiyor.Ey İzmir'liler,kendini İzmir'li hisseden kardeşlerim;Gelin demokratik tepkimizi ortaya koyalım ve ses getirelim.Lütfen önerilerinizi paylaşın,şu talihsiz gidişimize DUUUUURRR diyelim.HADİ DOSTLAR!!!

Yorumu oyla      17      8  
Misafir 20 Ekim 2014 Pazartesi 14:28

Konteyner Limanı'nın Aliağa Petkim tesislerinde yeteri kadar büyüğü inşaa halinde yapılıyor,zaten Aliağa'da halihazırdaki limanlar işliyor.Zannedersem Petkim Limanı da bitince, Alsancak limanı sadece kruvaziyer ve ufak kuru yük gemilerine hizmet verecek şekilde düzenlenecektir. Daha Çandarlı'daki liman aktif değil, bir de o liman açılınca zaten konteyner limanı bolluğu ortaya çıkacaktır.

Yorumu oyla      18      9  
20 Ekim 2014 Pazartesi 13:57

tcdd nin limanıyla ilgili belediyeyi eleştirmek ... iş belediyelik değil ki! büyük ihtimal bu limanı devlet özelleştirecek. arkas alsa iyi olur. hatta bir ara istemişlerdi.

Yorumu oyla      20      7  
onur 20 Ekim 2014 Pazartesi 13:30

olsun yaa,kordon'da rahat rahat oturabiliyoruz di mi,izmir geriye gidiyormuş,fakirleşiyormuş kimin umranda..!!

Yorumu oyla      15      13  
nezih eliaçık 20 Ekim 2014 Pazartesi 13:26

izmiri ihale kanununu başka yere . herkes tek partiye oy verirse.demokrasiyi kapatalım. vatandaşın ve devletin görevleri vardır.askere vergi yasalara uyma. yatırım zaten görevi.

Yorumu oyla      16      6  
kvncozsy 20 Ekim 2014 Pazartesi 12:12

Bakın geçen haberde de yazdım şimdi de yazıyorum.İzmir Üvey evlattır. nüfus olmuş 4.5 milyon ve bu şehir hem hükumet hemde yerel yönetim olan CHP tarafından sadece OY için kullanılıyor! Hükumet diyor oy vermedin sana yatırım yok! Yerel yönetimler diyor nasılsa oy veriyorlar kafamız rahat.

Yorumu oyla      31      7  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
EGİAD’dan İzmir’e Anıt Park
Projeleri ve İzmir’e kazandırdıklarıyla adından sıkça söz ettiren Ege ...
‘Borca batık’ paniği: İzmir’de bir haftada 3 firma!
Piyasada işlerin bozulması nedeniyle birçok firma borca batık oldukları ...
İzmir İş sağlığı ve İş güvenliği zirvesi binlerin katılımıyla Türkiye'de bir ilki gerçekleştirdi.
İZSİAD ve A Artı OSGB tarafından Türkiye’de bir ilk olarak düzenlenen ...
 
Türk doğaltaş ihracatçıları Çin'de umutlandı
Çin'de doğaltaş sektörünün kalbinin attığı merkezlerden biri olan Yunfu'da ...
Yorgancılar: Cari açığında, işsizliğin de panzehiri sanayileşmedir
Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, ihracat ...
Memura yeni yılda kuruşluk zam!
Devlet memurlarının fazla mesai ücretleri, yeni yılda 9 kuruş artarak 1 lira 63 kuruşa yükselecek.
 
‘Yeni nesil kentler’ İzmir vitrininde
16 Ekim’de kapılarını ikinci kez açan Kent Expo – Şehircilik ve Kent İhtiyaçları ...
İTO’dan Başkent çıkarması: Limana ‘Yıldırım’ destek
İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş başkanlığında ...
İzmir’deki büyük TOKİ arsasına sanayi imarı!
TOKİ ile MKE'ye ait olan Aliağa'daki Petkim Yarımadası'nda yer alan 550 ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva