HABERLER>GÜNCEL
25 Ekim 2014 Cumartesi - 13:58

İzmir Barosu genel kurulunda 'Kobani' gerginliği

Baro’da 3 grubun yarıştığı seçimli olağan genel kurul Fuar Atlas Pavyonu’nda yapılan ilk oturumuyla yola çıktı. Oturuma Çağdaş Grup üyeleri ile Cumhuriyetçi Avukatlar Grubu arasında çıkan 'Kobani' tartışması damga vurdu.

İzmir Barosu genel kurulunda  Kobani  gerginliği

Mehmet İŞLER / EGEDESONSÖZ - İzmir’de avukatlar sandık başında, baro seçimleri heyecanı yaşanıyor.

Fuar Atlas Pavyonu’nda ilk gün oturumuyla yola çıkan seçimli olağan genel kurulda 3 liste yarışacak. Baroya kayıtlı 6 bin 432 avukat mevcut Başkan Ercan Demir’le yola çıkan Çağdaş Avukatlar, CHP İzmir Milletvekili Aday Adayı Aydın Özcan’ın başını çektiği Cumhuriyetçi Avukatlar ile Atilla Tüfenkçioğlu’nun liderliğindeki İdealist Avukatlar Grubu arasında seçim yapacak.



İlk oturumu Mustafa Kemal Atatürk ve devrim şehitleri için yapılan saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Ardından divan başkanlığı seçimi yapıldı. İzmir Barosu’nun olağan genel kurulunda Divan Başkanlığına Avukat Hüseyin Özgür seçildi. Özgür kurulda yaptığı konuşmada hukuk normlarıyla bezenmiş hukuk devleti vurgusu yaptı.

KOBANİ TARTIŞMASI
Baro genel kurulunda grup üyelerinin kürsüde yaptığı konuşmalarla tansiyon yükseldi. Oturuma Kobani tartışması damga vurdu.




Kürsüde söz alan Cumhuriyetçi Grubun destekçisi avukatlar Kobani olaylarını ABD’nin Ortadoğu projesinin bir parçası olarak gördüklerini ve bunun sosyalistlikle alakası olmadığını söylerken bölgeyi PKK ve PYD güçlerinin egemen olduğu bir yer olarak ifade etti. Buna Çağdaş Grubu destekleyen avukatlardan itiraz geldi ve bu yaklaşımın faşist bir tutum olduğu söylendi. Salonda karşılık slogan atıldı. Çağdaş Grubu destekleyen avukatlar Kürtçe sloganla Kobani’ye destek verirken Cumhuriyetçi Grup da ‘Mustafa Kemal’in Askerleriyiz’ şeklinde bağırdı. Gerginlik kısa sürede yatıştı.
 
DEMİR’DEN ELEŞTİRİLERE SERT YANIT
Divan Başkanı’nın konuşması sonrası avukatlar söz alarak mevcut yönetimi eleştirdi. Açıklamaların ardından mevcut Baro Başkanı ve Çağdaş Grubun Adayı Ercan Demir kürsüye çıktı. Demir eleştirilere tek tek yanıt verdi.



İşte Demir’in açıklamaları:
Gruplar adına konuşan arkadaşlarımız çok politikleştirmeden konuştu. Sonrası garip bir noktaya geldi. Burayı siyasi kamplaşmanın bir alanı olarak ortaya koymak ve birbirleriyle çatışan bir ortam olarak görmekten hoşnut olmadığımı söylemek istiyorum. Bu politik argümanlarla tartışmak istediğim bir şey değil. Eleştirilere misliyle cevap veririm hiç kuşku olmasın ama istemiyorum.
Arkadaşımız bunlar ayrımcılık yaptı diye açıklama yaptı. Baronun futbol takımını cumhuriyetçi grubun takımıdır diyen kimdi? Futbol takımına bir grubun futbol takımı müzik grubuna bir grubun takımı derseniz baroda birlik olmaz. Ayrımcılığı yapan sizsiniz. Balyoz davasında İzmir Barosu savunmanın yanında değildi askeri casusluk davasında savunmanın yanında değildir demek enteresandır. Bazı davaları sembolleştirip bundan bir takım siyasi kazanımlar peşinde olmamız söz konusu değil. Biz yaptıklarımızı çarşaf çarşaf yazmıyoruz. Ben casusluk davasında avukatlık yaptım. Biz bunlardan mı bahsedeceğiz? Soruşturma aşamasında görev aldım evet doğrudur. Bunun üzerinden mi oy isteyeceğiz? Ayrımcılık yapıldı dendi. İzmir barosu ayrımcılık yapmıştır. Evet. Nasıl yani? Nasıl yapmıştır? Bizim en son bir basın açıklamamız var. Yansıtıldığı gibi Kobani’yi destekliyoruz, yaşasın Kobani değil. 40 tane yurttaşımız yaşamını yitirmiştir bundan hükümet sorumludur. IŞİD teröründen de hükümet sorumludur. Bu terörü lanetliyoruz hükümeti göreve çağırıyoruz. Ne var bunda? Biz Sünni terör örgütüne karşı çıkarak mezhepçilik mi yaptık acaba? Kobani Kürt istismarcılığıdır dediler. İzmir Barosu’na bunu niye söylüyorsunuz?  ‘Yetmez ama evetçisiniz’ dendi, ‘HSYK seçimlerinde neredeydiniz?’ dendi.  YARSAV ve YARGI-SEV’in yanındaydık. Bunu soran arkadaşa soruyorum siz neredeydiniz? Seçim süreci başladığından beri AKP itiraz konusunda tek bir laf etmediniz. Enteresan. Niye bunu yapmıyorsunuz? Seçim için telefonlarınıza mesajlar geliyor ‘cumhuriyetinize sahip çıkın’ diye. Yuh artık, abartmayın! Bir siyasi parti lideri seçmiyoruz. Tamam çok şerefli bir görev ama siz kimsiniz cumhuriyete sahip çıkıyorsunuz. Ordu var, başka kurumlar var onlar sahip çıkarlar merak etmeyin. Bu seçim sürecinde son derece rahatsızlık verici olaylar yaşandı.

ADAYLAR SON KEZ DELEGELERE SESLENDİ
Eleştirilere bu sözlerle yanıt veren Çağdaş Grup Adayı ve mevcut Baro Başkanı Ercan Demir ardından seçim öncesinde avukatlara son kez seslenmek için kürsüye çıktı. Bir grubun değil baronun yönetimi olduklarını ifade eden Demir, “Seçim bittikten sonra tüm arkadaşlarımız bizim için eşit mesafededir” diye konuştu. Demir, “Seçim süreci biraz abartılı yapıldı. Lütfen kendinize gelin. Siyasi fanatiklik üzerinde düşmanca bir oy cephesi yaratıp iktidar alanı olarak görmekten çıkalım. Baro yönetimine gelmek iktidar olmak değildir. siyaseten temsil etmekten çıkalım. İzmir barosu gelenekleri olan bir kurum. Gelin bunu sürdürelim. Siyaseten rakibini bir yere koyup ötekileştirmeyelim. Ben çağdaş avukatlar grubunun başkan adayıyım ama lideri değilim. Bizim bir liderimiz yok. Önde gelenimiz yok. Biz bir siyasi parti değiliz. İçimizde farklı siyasi düşüncelerimiz de olabilir. Baro yönetimine siyasi düşüncelerimizi hayata geçirmek için gelmiyoruz. Biz siyasi yapıyı değiştirecek bir parti, kurum değiliz. Elbette bir siyasi iktidara avukatın hukukçunun hakkını yiyorsa karşı dururuz.  Bu ötekileştirme ve düşmanca tavırdan vazgeçmeliyiz. 2010’da 7 liste 2012’de 5 liste şimdi 3 liste böyle giderse 2016’da sadece biz gireceğiz. Genel kurullarımız avukatların görüşlerini ifade edemediği sorunlarını aktaramadığı bir yer oluyor. Gruplarımızın propagandası ve kamplaşmalarının yüzünden oluyor. Ben İzmir Barosu’nun tüm avukatlarından destek istiyorum. Dışarıdan gelecek bir desteği istemiyorum, reddediyorum. Haberler çıkıyor; İstanbul Barosu şunu destekliyor, Ankara Barosu bunu destekliyor diye. Bunları yapmayalım. İzmir barosunu bu hale düşürmeyelim. Hepsi değerli insanlar ama İzmir Barosu kimsenin gölgesinde kalacak bir kurum değildir” açıklamasını yaptı.

“Şeffaf bir yönetim için adayım”
Demir şunları söyledi: Biz kotayı savunmuyoruz ama sayımız 6 bin 400 önümüzdeki 5 yıl içinde İzmir’deki avukat sayısında bir o kadar daha artış olacak. 100’ü aşkın hukuk fakültesi var ve aralarında ciddi kalite farkı var. Bunlar ciddi sorunlar. Bu önümüzdeki süreç mesleğimiz adına sıkıntıların yaşanacağı süreç. Bu durumun ciddiyetini kavrayarak çözüm önerileri geliştirmeliyiz. Hep beraber tartışmalıyız. Mesleğimiz önümüzdeki 5 yıl içinde çok ciddi tehdit altında olacak. Ne için adayız? Grup liderliği söylediğim gibi asla söz konusu değil. Bunu reddediyoruz. Şimdiye kadar yönetim döneminde olduğu gibi önümüzdeki dönemde tüm meslektaşlarımıza eşit düzeyde açık olmak için, geleneklerimize sahip çıkmak için, avukatlarımızın sosyal alanlarının geliştirilmesi için, CMK ödemelerinin zamanında yapılması için, meslek sorunlarının tespit edilmesi ve bunların çözülmesi için adayım. Meydanların parkların beton yığınlarına dönüştürmeye çalışan ışıkları sönmeyen bir baro için adayız. Bin bir zahmet okullarından mezun olan gençler için adayım. Baroyu bir ticaret hane görenlere karşı adayım. Hayvan hakları için, katılımcı ve şeffaf bir yönetim için adayım.  Savunmasız bir yargı düşünenlere karşı savunmayı ve bu gücü en iyi şekilde temsil edebilecek, hayata geçirecek bir baro yönetimi için adayım.



Misak-i Milli’den ödün vermeyeceğiz!
Cumhuriyetçi Avukatlar Grubu Adayı Aydın Özcan ise konuşmasında baronun en güçlü grubu olarak yönetime talip olduklarını ve hedeflerinin özgür ve öncü bir baro yaratmak olduğunu söyledi.

“İzmir barosu kurulurken böyle kurulmuştur” diyen Aydın, “Baromuzun genlerinde mücadele vardır, teslim olmamak vardır. Kurucusu Bekir Behlül Bey bize bu anlayışı miras bırakmıştır. Bugün mesleğimizin onurunu yücelten başta Bekir Behlül Bey olmak üzere tüm baro çalışanlarını ve başkanlarını saygıyla anıyorum.
İzmir Barosu yön veren bir baro olmalıdır. Biz cumhuriyetçiler bunun için adayız. Bugün ülkede açık oturumlar, gazeteler, bakıldığında hep adaletsizlik var hukuk var hukuksuzluk var. Hukuk varken hissetmezsin yokken nefes alamazsın. Yokken kendini hissettirir. Hukukla bu kadar oynanmaz. Yap boz tahtası haline getirilmez. Hukukun üstünlüğü yoksa üstünlerin hukuku vardır. Adil yargılanma olmaz, demokrasi olmaz, özgürlük olmaz. Biz cumhuriyetçiler bu gidişata dur demek için adayız. Tarih dik duranları yazar. Hukuk ve adalet herkese eşit dursun diye mücadele ediyoruz. Bunun sözünü bu genel kurulda siz meslektaşlarımıza veriyorum. Savunma susturulmasın avukatlarımız susturulmasın diye mücadele ediyoruz. Devam da edeceğiz. Baromuz avukatlarımızın arkasında dursun diye bugün burada adayız. Gönül isterdi ki İzmir Barosu da İstanbul barosun gibi avukatlarının arkasında dursun. Balyoz davası, gezi olayları, casusluk davası olayları gibi olaylar yaşanırken bunlara dur demeyeceğiz de neye diyeceğiz.  İzmir barosunu demokrasinin kalesi yapmak, şeffaf bir yönetim için varız. İzmir’de baro meclisini kurmak istiyoruz. Genç arkadaşlarımızın haklarını savunmak için genç avukatlar meclisi kurmak istiyoruz. Bayrak Atatürk gibi ulusal değerler her gün ayaklar altına alınıyor. Gidişattan endişeliyiz. Vatandaş ne olacak bu işin sonu diyor. Bizim düsturumuz yurtta barış dünyada barış. Biz elbette barıştan yanayız. Ama onurlu bir barıştan yanayız. Türk bayrağının yakıldığı, Atatürk büstlerine saldırıldığı bir barıştan söz edilemez. Bunları kabul etmemiz mümkün değildir. Kırmızı çizgiyse kırmızı çizgidir. Misak-ı milliden ödün vermeyeceğiz. Grubumuzun duruşu açık ve nettir” ifadelerini kullandı.


 
Siyasetin kirlettiği seçim!
İdealist Avukatlar Grubu Adayı Atilla Tüfenkçioğlu konuşmasında sert ifadeler kullandı. Tüfenkçioğlu genel kurulun siyasetin kirlettiği bir seçim olarak tarihe geçeceğini söyledi.
Tüfenkçioğlu şöyle konuştu:
 
Atilla Tüfenkçioğlu: Birbirimize tahammül etmeyi öğreneceğiz. İlk baştan her şey iyiydi, her şey yavaştı. Bir şey hızlıydı; Milli Marşımız. İnanın bugüne kadar ben böyle hızlı söylenen bir Milli Marşa şahit olmadım. Acelemiz mi vardı, bilerek mi yaptınız bilemiyorum. İçine sindiren varsa da bir şey söylemiyorum.
 
Kobani’de yüzde yüz haklısınız. Bu ülkede yaşayana Kürt’ün Kobeni’ye kayıtsız kalması mümkün mü? Bir Türk’ün yurtdışındaki bir Türk’e kayıtsız kalması mümkün mü? Burada sorun sizin Kobani’ye duyarlığınız değil sorun bizim size eklenmememiz. Atatürk’ün büstüne saldırılırsa, Türk bayrağı yakılırsa ben sana nasıl ekleneceğim. Al eline ülkenin bayrağını arkandan gelmeyen şerefsizdir. Bugün o inkar ettiğin bayrak o inkar ettiğin Atatürk için deden mücadele verdi. Sen kimsin ki inkar ediyorsun?
 
Bu mesleğin en büyük sorunu önlenmez sayısal artışlardır. Bunun tek çözüm noktası var; kota koymak. Ben Almanya’da bir dönerciye sordum en yakın dönerciye 2 km uzaklıkta açabilirsin dedi. adam orada dönerciyi koruyor bizim burada mesleği getirdiğimiz nokta budur.  Bunların hepsi çözülebilir. Yeter ki kota algısını hep beraber kabul edelim.
 
Nispi temsil olayına değinmek istiyorum. Bir grup bin 750 aldı, diğer grup bin 700 aldı, biz bin 600 aldık. Biz yokuz! Baronun hiçbir kurumunda yokuz! Bu değişmeli! Sonra kendimizi ararız neredeyiz diye. Biz yokuz ki. Ütopik projelerle geliyorlar. Kardeşim ütopya değil, komik sizin projeleriniz. O kadar proje yapacağına bir tane yap düzgün yap tüm sorunların çözülür.
 
Klima işini halledin. Gelen yönetimde bu klima işi çözülmezse bir daha ki genel kurulda burada çok ağır konuşacağım. Üst katlarla alt katlar arasında ısı farkı var. Nasıl giyineceğimizi şaşırdık. Adliyeye yakışır giyinsek olmuyor, öbür türlü giyinsek adliyeye yakışır olmuyor. Bir klima ya bu kadar zor değil, alın şunu.
 
Son olarak şunu söyleyeyim; bu genel kurul siyasetin gölgesinde ve siyasetin kirlettiği bir seçim olarak İzmir Barosu’nun tarihine geçecek.

Konuşmaların ardından genel kurulda ilk gün maratonu sonlandı. İzmir Barosu'na kayıtlı 6 bin 432 avukat yarın (Pazar) yeni başkanı seçmek için yine Fuar Atlas Pavyonu'nda sandık başına gidecek.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Zafer 26 Ekim 2014 Pazar 14:04

Bu ışid denen bela Türkmenlere ve oradaki diğer masum insanlara saldırırken neredeymiş bu çağdaş grup avukatları? O zaman neden ses etmemişler? Sadece kobani mi yani? Bizim ordumuz, askerimiz bizim toprağımızı korumak için var, böyle ortadoğu bataklığında evlatlarımızı kaybedemeyiz. Bunu herkes böyle bilsin, kimse hainlik yapmasın.

Yorumu oyla      13      5  
25 Ekim 2014 Cumartesi 22:09

Neden konabilir gitmiyor sunuz!

Yorumu oyla      11      5  
İzmirli 25 Ekim 2014 Cumartesi 21:58

Cumhuriyetçi avukatlara başarılar dilerim yolunuz açık olsun Aydın Özcan ve ekibine

Yorumu oyla      15      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CHP İzmir’in Gençleri'nden ‘Cumartesi anneleri’ne destek
İzmir’de, CHP İl Gençlik Kolları üyeleri, 'Cumartesi annelerinin adalet ...
Vali’den çok konuşulacak gönderme: Günay’ı çarpan taş!
Akhisar Müzesi'ni dolaşan Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, müzenin girişindeki ...
Flaş! Valilik o kente giriş-çıkışı yasakladı
Tunceli’deki Pülümür Vadisi’nde yaptırılan ’PKK Mezarlığı’nın bugün açılacağı ...
 
‘İzmir’in Cenneti’nde 7 bin yeni hayat
İzmir Kuş Cenneti'nde oluşturulan yapay flamingo adasında yavru rekoru ...
İzmirli Burçin’in azim hikayesi: Kanun kadın!
İzmir’deki Ege Üniversitesi Temel Bilimler ve Ses Eğitimi Bölümü sınavlarına ...
2 bin 600 yıllık mezar turizme kazandırılıyor
İzmir’in Kiraz İlçesi'nde tahrip edildiği bildirilen, 2600 yıl öncesine ...
 
İzmir’de kısa devre dehşeti: Evde can pazarı!
İzmir’in Konak İlçesi'nde, bir evin mutfağında bulunan televizyonun kısa ...
İzmir’i sağanak vurdu!
İzmir’de, akşam saatlerinde başlayan sağanak yağmur hayatı olumsuz etkiledi. ...
İntihar girişimini çay içerek izlediler!
Antalya'da 26 yaşındaki D.K., astsubay sevgilisi tarafından terk edilince, ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva