HABERLER>POLİTİKA
8 Haziran 2015 Pazartesi - 12:58

İşte İzmir’in seçimi: Kim kazandı/kaybetti, kimler seçildi?

Türkiye tarihi bir seçimi geride bırakırken İzmir’de beklenildiği üzere CHP ipi göğüsledi. Kentte sandığa barajı geçerek tüm dengeleri değiştiren HDP damga vurdu. 2011 genel seçiminde iki bölgeden 11 milletvekili çıkaran AK Parti ise büyük hayal kırıklığı yaşadı. MHP ise vekil sayısını birer artırdı.

İşte İzmir’in seçimi: Kim kazandı/kaybetti, kimler seçildi?

EGEDESONSÖZ – Türkiye tarihi bir seçimi geride bırakırken oy oranı en kritik parti olan Halkların Demokratik Partisi’nin barajı geçmesi tüm dengeleri alt üst etti ve ülkeyi koalisyon senaryolarıyla baş başa bıraktı.

İzmir’de ise ülkenin benzeri bir tablo yaşandı. Birkaç ufak tatsızlığın dışında demokratik bir ortamda geçen ve katılımın yüzde 90 barajını zorladığı seçim sonunda CHP iki bölgede yüzde %44,35 ve yüzde 46,14’lık oranla birinci çıkarken, AK Parti yüzde 26,16 / 26,44 ile ikinci, MHP yüzde 12.75/14.58 oranlarla üçüncü ve HDP de yüzde 11.60/9.26 oy oranlarıyla dördüncü oldu.

- İLÇE İLÇE SONUÇLAR...

- İZMİR 1.BÖLGE SONUÇLARI...


- İZMİR 2.BÖLGE SONUÇLARI...

- AK PARTİ'NİN OYLARI DİĞER PARTİLERE GİTTİ...

CHP KOLTUĞU DA SAYIYI DA KORUDU

CHP kamuoyunda ‘kalesi’ olarak nitelenen kentte sandıktan yine birinci çıkmayı başarırken, HDP’ye kaydığı tahmin edilen oylarla vekil sayısında kayıp yaşadı. CHP iki bölgeden 6’şar ismi Meclis’e göndermeyi başardı. Artan seçmen sayısıyla birlikte 2 bölgede de oy sayısını artıran CHP’nin İzmir temsil sayısı ise 13’ten 12’ye düştü.

2011 genel seçimlerinde birinci bölgede 529 bin 918 oyla yüzde 43.21 oranını yakalayan CHP’de 4 yıl sonrasında birinci bölge fotoğrafı 585 bin 231 oyla yüzde 44.35 şeklinde netleşti ve yine 6 vekil çıkardı. 2011 yılında ikinci bölgede 572 bin 717 oyla yüzde 44.39’luk oran yakalayıp Meclis’e 7 milletvekili gönderen CHP bu kez Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun da aday olduğu bu bölgede 643 bin 404 oyla yüzde 46,13 oran alıp 6 vekil gönderdi.

AK PARTİ’DE HAYAL KIRIKLIĞI
İzmir’de genel seçimde en çok kan kaybeden parti AK Parti oldu. HDP’nin barajı aşmasıyla ülkede tek başına iktidar olma yeterliliğini kaybederken İzmir’de de vekil sayısında büyük düşüş yaşadı. AK Parti birinci bölgede 348 bin 079 oyla yüzde %26,16’lük oran yakalayıp 4 milletvekili çıkarmaya hak kazandı, ikinci bölgede ise 373 bin 017 oyla yüzde %26,52’lik oran aldı ve Meclis’e 4 isim gönderebildi.

AK Parti 2011 genel seçimlerinde 1.bölgede 457 bin 103 oyla yüzde 37.27’lik oran yakalamış ve 6 milletvekili çıkarmış, 2.bölgede ise 471 bin 106 oyla yüzde 36.51 oran elde edip Başkent’e 5 isim göndermeyi başarmıştı.

MHP VEKİL SAYISINI ARTIRDI
İzmir sandığında kazanlar cephesine adını yazdıran bir diğer parti MHP oldu. İlk 2 sırada 3 dönemlik iki vekilinin yer aldığı teşkilat ağırlıklı listeyle sandığa giden MHP Meclis’e 4 vekil göndermeyi başardı.
 
MHP birinci bölgede 168 bin 005 oy alarak yüzde 12.75’lik oranı yakaladı ve 2 vekil çıkarmayı başardı. Parti ikinci bölgede ise 201 bin 538 oyla yüzde 14.48’e ulaştı ve bu bölgeden de 2 ismi Başkent’e gönderdi.

MHP 2011 genel seçimlerinde 1.bölgede 133 bin 694 oyla yüzde 10.9’u yakalamış ve bir vekil çıkarmış, 2.bölgede ise 148 bin 328 oyla yüzde 11.5 alıp yine bir vekil çıkarmıştı.

İZMİR SANDIĞINA HDP DAMGASI
Kentte seçime damga vuran parti ülke çapındaki sonuçlarda da olduğu gibi HDP oldu. Selahattin Demirtaş’ın aday olduğu Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde İzmir’de 2014 yerel seçimine oranla 120 bin oy artırmayı başaran parti 2015 genel seçimlerinde de 2011 genel seçimlerinde (bağımsız olarak girdi) aldığı oy sayısını neredeyse üçe katladı.

HDP iki bölgede toplam 287 bin oy almayı başararak 2 bölgeden de vekil çıkarmayı başardı. Parti birinci bölgede 155 bin 389 oyla 11.60'lık bir oran elde etti, ikinci bölgede de 132 bin 103 oy sayısıyla 9.33’e ulaştı.

YURT DIŞI OYLARIYLA GEÇTİ
İzmir'in milletvekili listesi yurt dışından gelen oylarla şekillendi. İkinci bölgede nefes kesen yarışta sandıklarda CHP 7.sıra adayı Ali Engin'in gerisinde çıkan AK Parti 4.sıra adayı Kerem Ali Sürekli yurt dışından gelen oylardaki farkla rakibini geride bıraktı. 2011 yılı genel seçimi de benzer bir yarışa sahne olmuş AK Parti İzmir Milletvekili Rifat Sait, CHP Adayı Aydın Özcan'ı yine yurt dışı oylarıyla geride bırakmıştı.

İZMİR’İN YENİ MİLLETVEKİLLERİ

1: Bölge
Selin Sayek Böke (CHP)
Musa Çam (CHP)
Tuncay Özkan (CHP)
Tacettin Bayır (CHP)
Özcan Purçu (CHP)
Ali Yiğit (CHP)
Veysel Eroğlu (AK Parti)
Nükhet Hotar (AK Parti)
Cemil Şeboy (AK Parti)
Hüseyin Kocabıyık (AK Parti)
Oktay Vural (MHP)
Aslan Savaşan (MHP)
Ertuğrul Kürkçü (HDP)

2.Bölge
Zeynep Altıok Akatlı
Kemal Kılıçdaroğlu (CHP)
Zekeriya Temizel (CHP)
Mustafa Balbay (CHP)
Aytun Çıray (CHP)
Kamil Okyay Sındır (CHP)
İbrahim Turhan (AK Parti)
Nesrin Ulema (AK Parti)
Hamza Dağ (AK Parti)
Kerem Ali Sürekli (AK Parti)
Kenan Tanrıkulu (MHP)
Murat Koç (MHP)
Müslüm Doğan (HDP)

(Not: Veriler resmi olmayan sonuçlara göre hazırlanmıştır. Yurt dışı oylarının da hesaba katılmasıyla oy, oran ve vekil durumunda değişiklik olabilir.)

 
CHP İzmir’de ‘yeni vekillerden’ ilk tepkiler
 
Flaş! AK Parti’de sessizlik bozuldu: Delican’dan ilk mesajlar
YORUMLAR
Toplam 12 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
1 Temmuz 2015 Çarşamba 09:56

İzmirde CHP kan kaybettiyse sorumlusu Aziz Kocaoğlu'dur. Aktarma rezilliği ile İzmirliyi perişan etmiştir. Millet duraklarda rezil oluyor.

Yorumu oyla      11      5  
Şaban Amca 8 Haziran 2015 Pazartesi 21:04

İzmirde CHP ve AKP başarısız olmuştur.Seçimin galibi HDP ve MHP olmuştur.CHP nin çöküşü devam etmektedir.CHP artık halkın dinlemeli halkın adayları ile seçime gitmeli.Atama adaylarla değil.Yazık oldu bu partiye

Yorumu oyla      13      6  
smyrnoff 8 Haziran 2015 Pazartesi 13:12

CHP de oylar düştüyse bunun tek sorumlusu Aziz kocaoğludur. enbaşta Aktar sistemi krizi ve en son kent kart kerizi yaptıgı başlıca hatalardır. Bunun dışında AKp zaten kazandıgı dış ileçleri bile kaybetti sadece 2 tanesi elinde tutabilmiş. Bundan sonra erir giderler zaten.

Yorumu oyla      15      11  
JASMİN 8 Haziran 2015 Pazartesi 12:11

demokrasi geregi seçimin gaibi malesef hdp dir...digerlerinin genel bakanları...billassa chp ve mhp liderleri artık bu işi bıreakmalıdırlar ...yoksa tarihten silinecekler...

Yorumu oyla      15      6  
Yurtdaş 8 Haziran 2015 Pazartesi 11:38

CHP Yönetimi İzmir'i hem yerelde, hem de genel seçimlerde hüsrana uğrattınız hemen istifa genel başkandan, pm ve myk ya kadar

Yorumu oyla      19      8  
n.yılmaz 8 Haziran 2015 Pazartesi 10:30

seçimin mağlubu chp ve ak parti.sayın gnl bşk lar ne bekliyorsunuz.seçimdem başarısız çıkarsak istifa ederiz demedinizmi.gereginini yerine getirin derhal istifa edin.orada artık tutunamazsınız.chp nin genel bşk demokrasi kazandı derken neyi kastetti.yoksa chp artık bir proje partisimi.sayın chp il bşk on artı on diordun ne oldu hala orada niye oturuyorsun.ali zengin tanrı sana günahlarının bedelini ağır ödetti.karşıyakanın başı sağ olsun.

Yorumu oyla      21      6  
akp izmir 8 Haziran 2015 Pazartesi 10:29

AKP İzmir İl Başkanı Meclis üyeliği modundan kurtulamadı bir türlü.. 4 milletvekili kaybı normal.

Yorumu oyla      17      7  
8 Haziran 2015 Pazartesi 10:26

Genel başkan istifayı düşünmediğini beyan etti ve zafer konuşmasını yaptı. Boşuna beklemeyin yani.

Yorumu oyla      14      12  
meral vurgun 8 Haziran 2015 Pazartesi 10:14

CHP'nin düşüşünün sorumlusu ve oy oranı düşünce İSTİFA edicem diyen Kılıçtaroğlu derhal istifanı bekliyoruz

Yorumu oyla      25      10  
ASLI 8 Haziran 2015 Pazartesi 09:41

CHP başarısız oldu.2011 seçimlerinden genel olarak daha az oy aldı.Milletvekili Türkiye genelinde düştü.Genel başkan buna ne diyecek acaba.Dayatma adaylarla seçime gitmeye devam edin bakalım.Bu partiyi daha ne hallere düşüreceksiniz.Bu seçimin galibi HDP ve MHP olmuştur.Hayırlısı olsun

Yorumu oyla      25      8  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CHP İzmir’de ‘yeni vekillerden’ ilk tepkiler
İl Başkanı Bedri Serter ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu’nun ...
Demirtaş'tan 'zafer' konuşması: Muazzam bir başarı!
HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş seçim sonuçlarını partisinin ...
Kılıçdaroğlu'ndan flaş istifa açıklaması
7 Haziran Genel Seçim sonuçlarının CHP’deki karşılığını CHP Genel Başkanı ...
 
Flaş! İzmir’de ilçe sandık raporu: Nerede/kim kazandı?
İzmir’de 30 ilçeden 2015 genel seçim sonuçları…
Flaş! Başkan Kocaoğlu'ndan sandığa bakış
Sandıkların büyük çoğunluğunun sayılması sonrası CHP İl Başkanı Bedri ...
AK Parti İzmir’de sessiz bekleyiş: Bakan gidiyor
AK Parti İzmir İl Başkanlığı'nda seçim sonuçlarını takip eden ve basın ...
 
Dış basından seçim sonuçlarına ilk yorum
Türkiye'deki seçim sonuçlarını uluslararası basın tarafından da yakından takip ediliyor.
Selahattin Demirtaş'tan ilk açıklama tweetle geldi
HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, seçim sonuçlarıyla ilgili açıklama yaptı.
Hükümetten ilk açıklama Arınç'tan geldi
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, seçim sonuçlarıyla ilgili açıklama yaptı. Arınç, "Üzgünüm" dedi.
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva