HABERLER>GÜNCEL
1 Mart 2015 Pazar - 09:28

İnce Memed ölür mü: Okurlarına vasiyeti...

“O iyi insanlar, o güzel atlara bindiler çekip gittiler” diye yazmıştı Demirciler Çarşısı Cinayeti’nin ilk cümlesinde. Bu toprakların vicdanı, kaderine boyun eğmiş köylüsünün de, başkaldırmış eşkıyasının da dili, akan nehirlerinin çağıltısı, rengârenk bitki örtüsünün şairi o kocaman yürekli Yaşar Kemal de çekip giden o iyi insanların arasına karıştı. Ve bizim içimizde büyük bir boşluk bıraktı.

İnce Memed ölür mü: Okurlarına vasiyeti...

Doğup büyüdüğü ve romanlarına kaynaklık eden Çukurova’da girip çıktığı onlarca işten biri olan çeltik bekçiliği sırasında Savrun çayı boyunca haftada bir iki yaptığı yolculuklardaki gözlemlerini aklında tutar ve iyice ezberledikten sonra yazıya geçirirmiş. “İlk zamanlarda yürümek zorundaydım işim gereği” diye anlatır bu dönemi: “Sonradan yürümeden yazamayacağım düşüncesine kapılmış olacağım ki, hep yürüyerek yazdım.” İşte o 92 yıllık uzun yürüyüş sonunda Türkçe’nin en güzel örneklerinden oluşan 50’yi aşkın kitabı bıraktı arkasında. Bir de sıcacık gülüşünü.

EDEBİYATIN YAS GÜNÜ: YAŞAR KEMAL'İ KAYBETTİK

KEMAL SADIK GÖĞÇELİ
Asıl adı Kemal Sadık Göğçeli olan Yaşar Kemal 1923 yılında Çukurova’nın karnına doğru yürümüş kayalıklı bir dağın koyağınaki Hemite (bugünkü Gökçedam) köyünde doğdu. Hemite o zamanlar şimdiki gibi Osmaniye’ye değil, Kadirli’ye bağlı bir köy. Hafızasına hayran olduğu annesi Nigâr Hanım’ın anlattığına göre ailesi Van-Erciş yolu üzerinde ve Van Gölü’ne yakın Muradiye ilçesine bağlı Ernis (bugünkü Günseli) köyünden Birinci Dünya Savaşı’ndaki işgal yüzünden uzun bir göç süreci sonunda Adana’ya gelip, Gökçedam köyüne yerleşmişti.

BİR GÖZÜNÜ KAZADA YİTİRDİ
Küçük yaşta bir kaza nedeniyle tek gözünü kaybeden Yaşar Kemal, henüz dört buçuk yaşındayken babası Sadık Efendi’nin kan davası yüzünden öldürülmesine tanık olur. Türkçenin bu büyük ustasının doğduğu evde Kürtçe, köyde ise Türkçe konuşuluyordu. Ama o bu durumu hiç yadırgamaz. Hatta son derece doğal gelir kendisine. Eve gelen Kürt destancılarını da, köye gelen Türk âşıklarını da aynı doğallıkla karşılar. Ve onlar kadar köydeki kızlardan duyduğu türkülere benzer türküler söyleme isteğiyle ilk yazdıkları şiir olur. Dinlediği destanlar ağıtların peşine düşmesini ve ilk kitabının bir ağıt derlemesi olmasına yol açacağı gibi.

İŞÇİ, TRAKTÖR SÜRÜCÜSÜ...
Ortaokula devam ederken bir yandan da çırçır fabrikasında işçilik yapar. Ortaokulu son sınıfta terk ettikten sonra ise pamuk üretme çiftliğinde ırgat kâtipliği, halkevi kitaplığında hademelik, Zirai Mücadele’de ırgatbaşlığı, köy öğretmeni vekilliği, pamuk tarlalarında, batozlarda ırgatlık, traktör sürücülüğü, çeltik tarlalarında su bekçiliği, arzuhalcilik gibi pek çok işte çalıştı.

TÜRKÜLER MÜFETTİŞİ
1940’lı yılların başında Adana’da sürgünde bulunan Pertev Naili Boratav, Abidin Dino ve Arif Dino gibi sol eğilimli aydınlarla tanışması hayatının dönüm noktalarından biri oldu. Çukurova’yı, Torosları adım adım dolaşıp sözlü ağıtları, türküleri derledi. Hatta bu yüzden Abidin Dino kendisine ‘Türküler Müfettişi’ adını taktı. Siyasi nedenlerle ilk tutukluluk deneyimini 17 yaşındayken yaşadı. Bundan 10 sene sonra ise Türk Ceza Kanunu’nun 142’nci maddesine aykırı eylemde bulunmak savıyla tutuklandı.
 
KOZAN CEZAEVİ VE İSTANBUL
Bir süre Kozan Cezaevi’nde yattı. 1951’de salıverildiğinde İstanbul macerası başladı. 1951-63 yılları arasında Cumhuriyet Gazetesi’nde Yaşar Kemal imzası ile fıkra ve röportaj yazarı olarak çalıştı. Bu arada 1952’de ilk öykü kitabı Sarı Sıcak’ı, 1955’te bugüne kadar 40’ı aşkın dile çevrilen romanı İnce Memed’i yayımladı. 1962’de girdiği Türkiye İşçi Partisi’nde genel yönetim kurulu üyeliği, merkez yürütme kurulu üyeliği görevlerinde bulundu. 1973’te Türkiye Yazarlar Sendikası’nın kuruluşuna katıldı ve 1974-75 arasınde ilk genel başkanlığını üstlendi. 1988’de kurulan Pen yazarlar Derneği’nin ilk başkanı oldu.
 
O BİR DÜNYA EDEBİYATÇISI
Türk edebiyatının değil, dünya edebiyatının da önde gelen isimlerinden biri olan Yaşar Kemal, Türkiye’de aldığı çok sayıda ödülün yanı sıra yurt dışında da Uluslararası Cino del Duca Ödülü, Legion d’Honneur nişanı, Commandeur payesi, Fransız Kültür Bakanlığı Commandeur des Arts et des Letters nişanı, Premi Internacional Catalunya, Alman Kitapçılar Birliği Frankfurt Kitap Fuarı Barış Ödülü’nü aldı. Kemal’e 2’si yurt dışında olmak üzere 6 fahri doktorluk payesi verildi.
 
TOPRAK AĞASINA KARŞI YOKSUL HALKIN YANINDA
Yaşar Kemal’in başyapıtı olarak değerlendirilen 1955 yılında yazdığı ‘İnce Memed’ 40’ı aşkın dile çevrildi. İnce Memed, Toroslar’da beş köyün bütün topraklarına sahip bir ağaya karşı direnişi anlatan uzun bir serüveni anlatır. Sonunda İnce Memed toprakları gerçek sahipleri olan köylülere dağıtır, ağayı öldürür, dağa çekilip kayıplara karışır ve bir efsane kişisi haline gelir. Yazarın kendi deyimiyle, “mecbur adamın” öyküsüdür İnce Memed. Eser, masal, efsane tema ve motiflerinden yararlanarak romantik bir öykü kurduğunu gösterir.

OKURLARINA VASİYETİ
Yaşar Kemal’in Kasım 2014’te gönderdiği bir mesaj, adeta okurlara bırakılmış bir vasiyetti: “Bir, benim kitaplarımı okuyan katil olmasın, savaş düşmanı olsun. İki, insanın insanı sömürmesine karşı çıksın. Kimse kimseyi aşağılayamasın. Kimse kimseyi asimile edemesin. İnsanları asimile etmeye can atan devletlere, hükümetlere olanak verilmesin...”(İHSAN YILMAZ/hürriyet)
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başbuğ'dan Bahçeli-Özel tartışması yorumu!
Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, Şah Fırat Operasyonu nedeniyle ...
KAYAD'dan İzmir'de dayanışma toplantısı
Kadın ve Yaşam Derneği (KAYAD) Pınarbaşı Aşiyan Düğün Salonu'nda kahvaltılı ...
Fırat Çakıroğlu için Bornova'da anma
Ege Üniversitesi’nde bıçaklanarak öldürülen Ülkü Ocakları Ege Üniversitesi ...
 
Bakanlıktan İzmir'deki tarihi müze için flaş karar
İzmir'in Aliağa İlçesi'ndeki Kyme Arkeoloji Müzesi ve Kazıevi'nin depreme ...
İzmir’de yağmur altında ‘paket’ isyanı!
Binlerce İzmirli, sağanak yağış altında mecliste tartışmalara neden olan ...
Terörün Türkiye bilançosu: 30 yılda 30 bin can!
HDP'li Sırrı Süreyya Önder Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan'la yaptıkları ...
 
İzmir’de korkutan deprem
İzmir’in Karaburun İlçesi açıklarında 4.1 büyüklüğünde deprem meydana ...
İzmir’de ‘kayma’ paniği: 2 bina boşaltıldı
İzmir’in Bayraklı İlçesi'nde, inşaat çalışmaları sırasında temel kazısı ...
Özkök’ten Özel’e: Yenilir yutulur değil!
Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Hilmi Özkök, MHP lideri Devlet ...
 
Filiz SEZER
Filiz SEZER
Etkili fedakârlık ve kayıp milyarlar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’in deprem bölgesindeki büyük dayanışması…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva