HABERLER>EKONOMİ
22 Ağustos 2012 Çarşamba - 11:39

İmece Evi İzmirliler'i doğal yaşama davet ediyor

Kaz Dağları'nda 2007 yılında, yüzde 100 doğal yaşam hedefiyle, kendi evlerini inşa eden, sebze ve meyvelerini yetiştiren bir grubun kurduğu İmece Evi, İzmir'e taşındı.

İmece Evi İzmirliler i doğal yaşama davet ediyor

İZMİR - Kaz Dağları'nda geçen 5 yılın ardından 2011 yılında Menemen Dumanlıdağ'daki Turgutlar köyünün arka tarafına yerleşen İmece Evi'nin sakinleri, doğayla iç içe bir yaşam sürüyor. Ekmeklerini, meyvelerini, sebzelerini, zeytinyağlarını, sabunlarını, diş macunlarını ve hatta güneş enerjisi ile kendi elektriklerini üreten İmece Evi sakinleri, adeta dünyadan elini eteğini çekmiş bir şekilde, yüzde 100 doğal ve organik yaşam biçimini benimsiyor. Aynı zamanda birer aktivist olan İmece Evi'nin daimi sakinleri, mümkün olan en az teknoloji, en az para ile yaşamlarını devam ettiriyor.

İzmir'e yaklaşık 50 kilometre uzaklıkta yıllar önce terk edilmiş eskiden Dutlar Köyü olarak bilinen Turgutlar köyünün yer aldığı Dumanlıdağ'da kurulan İmece Evi Doğal Yaşam ve Ekolojik Çözümler Çiftliği ziyaretçileri arasında doktor, mühendis gibi meslek gruplarından kişiler ile dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen, doğal yaşamı arzulayanlar yer alıyor. İmece Evi'nde birkaç günlük kamplar, kurslar düzenleniyor. Son olarak "Şirinler evi" olarak bilinen mantar ev inşaatına başlayan İmece Evi sakinleri, ziyaretçilerini özenle seçiyor. Ziyaretçileri, çobanlıktan meyve-sebze toplamaya, ev inşaatında çalışmaktan reçel yapımına kadar bi çok zorlu yaşam koşulu bekliyor. Alkol, sigaranın bulunmadığı, buzdolabının yer almadığı İmece Evi'ne gidecek olanların, bu zorlu yaşam koşullarını benimsemesi gerekiyor. İmece Evi'nde bayram tatili için de özel programlar hazırlandı. İmece evi'ni merak edenler öncelikle www.imeceevi.org web sitesine girerek, merak ettiklerini öğrenebilirler.

İmece Evi kurucularından ve daimi sakinlerinden İsmail Yenigün (49), Türkiye'de bu şekilde başka bir örneğin bulunmadığını belirtti. Yenigün, "2007'de ekolojik kamp olarak kurduğumuz İmece Evi önce bir çiftliğe, sonrada kendiliğinden bir öğrenme merkezine dönüştü. Burayı bir tür tapınak, okul, arınma merkezi gibi görebilirsiniz. Köylerde ya da şehirlerdeki etkinliklerimizi sitemizde ve haberleşme ağlarımızda yayınlayıp katılımı, dayanışmayı arttırmaya çalışıyoruz. Amacımız barış içinde temiz bir Dünyayı hemen şimdi yaşamak. Başka bir dünyanın, kendine yeten üretimleriyle, takas ile doğayla uyumlu, kolektif dayanışmayla, erk-iktidar oluşturmadan, açık, şeffaf, dürüst ve cesaretli, coşkulu adımlarla mümkün olduğunu gördük" dedi.
Kaz Dağları'ndaki arazinin kiralık olduğunu daha sonra kendi arazileri olan Dumanlıdağ'a taşınma kararı aldıklarını anlatan Yenigün, şöyle devam etti:

"Bizim asıl derdimiz Dutlar Köyü'nü tekrar yerleşime açabilmek. Burada dışarıdan hiçbir gelir yok. Amca parası, kira, faiz hiçbir şey yok. Burada kendi kendine yeten bir yaşamı kurmak istedik. Biz gezginiz aynı zamanda. Bu dünyadaki karargahımızı oluşturmak hedefimiz. Böyle bir yer oluşturunca ister istemez bir cazibe merkezi oluyor. İnsanlar buraya gelmek istiyor. Gelsin ama bize hem ekonomik hem de psikolojik bir yük olmasın istiyoruz. Bizim burada ziyaretçilerimizi besleyecek bir üretimimiz yok. Bizim kendimizi besleyecek bir üretimimiz var. Biz kurslardan ve insanlar herhangi bir ücret almıyoruz. Ama ekonomik yük olmamakta gerekiyor. Buraya parasız olan gelebilsin istiyoruz. Öğrenciler ödeyebiliyorsa 10 lira ödesin. İşi gücü olanlarda 30 lira versinler ki parası olmayın da destekleyebilsin. Atölyeler zamanında ziyaretçi sayısını 20-30 kişiyle sınırlı tutuyoruz."

Gezginliği bir hayat tarzı olarak belirleyen, barınma, yemek, giyinme gibi temel ihtiyaçlardan fazlasını hayatına sokmak istemeyen Reyhan Güler, 3.5 yaşındaki kızı Surya Toprak Kapucu ile birlikte 2 aydır İmece Evi'nde kalıyor. Hayatının geri kalanını İmece Evi'nde geçirmek istediğini belirten 30 yaşındaki Güler, "Zamanımı başkalarına kiralayıp, para kazanmak için yaşamak istemiyorum. Temel ihtiyaçlarımı burada karşılayabiliyorum. Bize dayatılan sistemin dışında olmak istiyorum" diye konuştu.

Elektrik teknikeri Gökhan Can da (38), İmece Evi'ne kalıcı yerleşmek isteyenler arasında yer alıyor. 5 yıl önce Kaz Dağları'nda İmece Evi ile tanıştığını anlatan Can, artık her şeyi geride bıraktığını ve burada yaşama devam etmek istediğini söyledi.

İMECE EVİ'NİN JAPON MİSAFİRİ
İmece Evi, dünya üzerinde ekolojik yaşama gönül verenleri biraraya getiren çok sayıda sosyal ağa üye bulunuyor. Yurtiçinden ve dışından bir çok ziyaretçi bu örgütler aracılığıyla İmece Evi'ne geliyor. Ta Tu Ta (Tarım Turizm Takas) Ekolojik Köyler Ağı, WWOOF World Wide Opportunities on Organic Farms (WWOOF) ve Global Ecovillages Network bunların başında gelenler arasında yer alıyor.

Japonya'da yaşan deprem ve arkasından gelen tsunami felaketinde annesi, babası ve büyükannesini kaybeden Tomoko Yamamoto'da (31), sosyal ağlar aracılığyıla İmece Evi'ni keşfedenler arasında yer alıyor. Yamamoto, doğayla iç içe bir yaşam sürmek için Türkiye'ye gelip, Emice Evi'ne yerleşenler arasında bulunyor. Bir süre burada kalıp Japonya'ya dönünce arkadaşları ile birlikte kendi ekolojik yaşam alanlarını kurmak isteyen Yamamoto, "Japonya'da buradakine benzer bir şekilde yaşamak istiyorum. Arkadaşlarım yurtdışına gitmemi tavsiye etti. Bende dünya üzerinde ekolojik yaşam için gönüllüleri bir araya getiren World Wide Opportunities on Organic Farms (WWOOF) örgütü aracılığıyla İmece Evi'ni keşfettim ve gelmeye karar verdim. Hayatımda ilk inciri burada yedim. Türkiye'ye uzun yıllardır gelmek istiyordum. Burada çok mutluyum" dedi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen 4 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
dilek atlı 1 Aralık 2016 Perşembe 19:54

Sizleri trt belgeselde izledim az önce, o kadar heyecanlandım ki anla yapmak istediğim şey bu hayalim hep egedw bir köyde yaşamak.. Sizi izleyince tesdüf eseri görünce anlatılmaz duygular yaşadım aranızda olmak istiyorum. Şehir hayatı benim için zindan... Burdan kurtulup özgürlüğa kavuşmak istiyorum, şehir hayatımda olabildiğince doğal yaşamaya çalışıyorum bu konuda araştırmalar yapıyorum evimde detrajanı kendim nasıl yapabilirim, aldığım sebze meyveyi dahi çöpe atmamayı onlardan evimi temizlemek için deterjan yapmayı, onları dönüştürmeyi çalışıyorum israfa karşu durmayı tüketimi olabildiğince azaltmaya çalışıyorum. Şehir artık beni boğuyor, ben toprak insanıyım, toprağa olan özlemime son verip toprakla uğraşmaya üretmeye hayatımın geri kalanında yer vermek istiyorum. Lütfen sizlere ulaşmak, sizlerle görüşmek istiyorum.

Yorumu oyla      12      5  
Yusuf Canpolat 20 Kasım 2016 Pazar 17:06

Bize dayatılan bu kapitalist hayattan kaçmak isteyen ben için olabildiğine güzel seçenek. En kısa zamanda okulu bırakıp buraya yerleşmek isterim

Yorumu oyla      12      5  
Hafiza Kılınç 22 Mayıs 2016 Pazar 09:24

Çok etkilendim. Ben de doğaya çılgınca aşık olanlardanım.Toprakla , bitkilerle karınca kararınca uğraşıyor ve çok mutlu oluyorum. TRT Belgeselde sizleri izleyince çok heyecanlandım. Çabalarınızın önemi bugün ve gelecek için çok değerli. Sizlerle tanışmayı ve deneyimlemeyi isterim. Sizleri gönülden kutluyor, başarılı ve mutlu olmanızı diliyorum.

Yorumu oyla      11      5  
kübra 14 Mayıs 2016 Cumartesi 20:06

Öğretmenim aydınlıyım sizinle köy çocuğuyum yüzde kırk diyelim. Yaşamınızın bir kısmında sizlerle olmak isterim. Çok güzel trt belgeselde izledim.

Yorumu oyla      12      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Egeli firmalara Ankara'dan kötü haber
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Ege Bölgesi'nde bulunan organize ...
Zorlu borç bitiyor menkullerine kavuşuyor
Mazhar Zorlu tarafından temelleri atılan Ege Plast, kredi borcu nedeniyle ...
Ege 3G’yi sevmedi!
Son araştırmalara göre GSM şirketlerinin üst üste altyapı yatırımı yaptıkları ...
 
Yorgancılar: Eksikleri olsa da en iyi sistem bu
Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar Haziran ...
'Öldüren kot taşlama, sektörü yanlış tanıtıyor'
İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi (İAOSB) Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi ...
Elektrik faturasını geç ödeyene kötü haber
Eskiden bankalar arasında kapalı devre çalışan Kredi Kayıt Bürosu artık sokağa çıkıyor.
 
Tekel binası yeni alıcılarını bekliyor
Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, 20 milyon 5 bin liralık rekor bir fiyat ...
Bayram öncesi kıdem tazminatı müjdesi
Bayram öncesinde çalışanlara kıdem tazminatı müjdesi geldi. Başbakan Erdoğan'ın, ...
Otomotiv sektörü de İEF’de buluşacak
İzmir Enternasyonal Fuarı’nın en cazip ürün gruplarından biri olan otomotiv ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva