HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
24 Mart 2014 Pazartesi - 16:53

İl Genel Meclisi’nde 'son karar': Karaburun’a RES’e ret!

İzmir'in doğal güzellikleri ile ön plana çıkan Karaburun Yarımadası'nda Rüzgar Enerji Santrali (RES) kurulmasının önünü açan plan tadilatı talebi ret edildi. Geçtiğimiz hafta İl Genel Meclisi'nin ihtisas komisyonlarını karşı karşıya getiren valilik talebi son toplantıda gündeme gelince yine tartışma çıktı. Toplantıyı, Karaburun'un köylerinde yaşayanlar ve kent konseyi yetkilileri de izledi.

İl Genel Meclisi’nde  son karar : Karaburun’a RES’e ret!

Fatih YAPAR/EGEDESONSÖZ - Yerel seçimlerin ardından yasa gereği kapanacak olan İzmir İl Genel Meclisi son toplantısını 'olağanüstü' gündemle gerçekleştirdi. Toplantının gündemindeki en önemli konu geçtiğimiz hafta tartışmalara neden olan Rüzgar Enerji Santrali (RES) kurulması talebi oldu. 

Meclisin ihtisas komisyonlarını karşı karşıya getiren talebe Hukuk Komisyonu 'hayır' derken İmar ve Bayındırlık Komisyonu, Enerji ve Doğal Kaynaklar, Çevre-Sağlık Komisyonu ile Tarım ve Hayvancılık Komisyonu 'evet'  demişti. Yarımada'nın tamamına yakınında RES'lerin önünü açacak olan santral kurulması talebi meclisin gündemine yeniden geldi.


 
HALK RAHATSIZ
RES'lerin önünü açan valilik talebine karşı çıkan Hukuk Komisyonu'ndaki raporu yazan CHP'li Avukat Mahmut Esat Aslan, "Valilik bizim ret ettiğimiz RES kararını geri göndermiş. Hukuki gerekçelerin hukuki olmadığını söylüyor. Sümerbank'taki gibi gönder, geri gelsin mantığı yapılıyor. Karaburun halkı RES'leri istemiyor. Bu konudan çok rahatsız" dedi.
 
HALKA RAĞMEN OLMAZ
CHP Grup Başkanvekili Doğan Albayrak da, halkın RES'lerden şikayet ettiğini söyledi. Albayrak, "CHP'nin siyaset yapma anlayışında halka rağmen karar almak yok. Halkın görüşleri en önemli görüştür. Karaburun halkının gösterdiği duyarlılığa saygı gösteriyoruz. Bergama Ovacık'ta insanlar İstanbul'a kadar yürüdü. Hükümet duyarsız kalınca altın madenleri yapıldı. Biz böyle bakmıyoruz. Karaburun halkının mücadelesini destekliyoruz. Damdan düşen insanlar orada yaşayan insanlardır" diye konuştu.
 
DİREN KARABURUN!
CHP'li Meclis Üyesi Emre Özer de, "Bizi İzmir halkı seçti ve gönderdi. Bizim görevimiz halkın aldığı karara destek vermektir. Karaburun halkı 'bize fayda değil, zarar veriyor' diyor. Biz herşeye karşı değiliz. Karaburun Yarımadası'nın çok ciddi potansiyeli var. Göçmen kuşlarının uğrak yeridir. O bölgede arı bile kalmadı. RES'lere, temiz enerjiye karşı değiliz ama yağmaya karşıyız. Diren Karaburun" ifadelerini kullandı.
 
KARARIMIZIN ARKASINDAYIZ
Çevre Sağlık Komisyonu Başkanı Ali Metin Palaoğlu, "Görüşümüzün arkasındayız. Karaburun'da taş ocakları, balık çiftlikleri var. Orada bir RES caminin yanına yapılmış. Dünya'da en kullanılır enerji RES'tir. Bir türbin yerleşime yakınsa geri çekilebilir. Kuş ölümlerinden bahsediliyor. Yaylaköy'de insanlara sorduk. Gürültünün olmadığını söylüyorlar. Belediye başkanı da RES'lerle ilgili şikayette bulunmadı. Yöre karşı çıkıyor ama rüzgar her yerde yok. Kuş ölümlerinden bahsediliyor. O zaman kuşlar ölmesin denilirse uçaklar hiç uçmasın. Biz kararımızın arkasında duruyoruz" dedi.
 
Tartışmaların ardından Karaburun Bozköy, Değirmendere, Kargılıktepeleri ve Yaylaköy üzerinde yapılması düşünülen RES için gereken imar plan tadilatı talebi oy çokluğu ile ret edildi. CHP ve AK Parti'nin de meclis toplantısı öncesinde kendi arasında değerlendirme yaptığı konu mecliste kabul edilmedi. Böylece, RES'lerin önünü açacak olan karar ortadan kalkmış oldu.


 
İŞÇİLER NE OLACAK?
İl Genel Meclis Başkanı Serdar Değirmenci toplantıda, Sümerbank arazisi ile ilgili konunun İçişleri Bakanlığı'nın onayına gönderildiğini söyledi.  Değirmenci toplantıda ayrıca, il genel meclisinin kapanmasına çok az bir süre kalmasına rağmen halen mallar ile ilgili bir karar alınamadığını vurguladı. Değirmenci, "Özel idarenin mal varlıkları, personelin ne olacağı belli değil. Yatırım İzleme Koordinasyon Merkezi'nde kimlerin görevlendirileceği, büyükşehire hangi bürokratların gönderileceği bilinmiyor. Valiliğin yeni çağrısına göre dört gün üst üste toplantı yapılacak. Bu kadar hassas bir konuda son ana  kadar tabiri caizse yumurta kapıya gelmiş bekleniyor. Bin tane personelin yeri belirlenecek, mallar paylaşılacak. Kanun çıkalı bir yılı geçti ama bir işlem yok. Geç kalınmış bir durum" dedi.
 
VALİ AÇILIŞ YAPMADI!
Değirmenci ortaya çıkan durumu eleştirirken AK Parti Meclis Üyesi Mehmet İlkbahar, "Gündem maddeleri ile ilgili konuş. Siyaset yapma" diyerek tepki gösterdi. Değirmenci bunun üzerine gündem maddelerine gelmeden sunuş yaptığını, nasıl konuşacağına kimsenin karışamayacağını söyledi. Değirmenci, İl Özel İdaresi tarafından yapılan yatırımların açılışını yapmak istediklerini fakat Vali Mustafa Toprak'ın hep ertelediğini vurguladı. Değirmenci, "Defalarca il genel meclisi olarak valiye yaptıklarımızın açılış teklifini götürmemize rağmen spor salonlarını açamadık. Vali 'bakanı davet edeceğiz' dedi, onu da yapamadı. Kaymakam ile açılışlara onay vermedi. Sonuçta kendisi özel idarenin başı olduğu için aykırı davranmadık. Birçok hizmet yaptık ama maalesef açılışları gerçekleştiremedik. İl Genel Meclisi'nin başkanı ve üyelerden kaynaklanmayan sorun oldu" diye konuştu.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
24 Mart 2014 Pazartesi 17:29

Gider ayak iyi bir iş çıkardınız. Kutlarım.

Yorumu oyla      23      11  
AKP ZİYNİYETİ 24 Mart 2014 Pazartesi 17:08

Böyle vali olur mu? Halkın ne kadar aleyhine durum varsa vali başrolde sanırsın ajan....

Yorumu oyla      27      8  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
AK Partili Ulema'dan 17 Aralık ve Twitter çıkışı
Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinin verdiği kararları tanımayan bazı sosyal ...
Bergama'da 'plastik poşete hayır' kampanyası
Bergama Belediyesi doğayı korumak için “Plastik Poşete Hayır” sloganıyla ...
Çiğli'de ödül ve açılış gecesi
Kanser tedavisi gören 7 yaşındaki İpek’in adını taşıyan ve 5 ay süren ...
 
Başkan Sındır'a 5 yıl teşekkürü
Bornova Belediye Başkanı Prof Dr. Kamil Okyay Sındır'a çeşitli sivil toplum ...
Karşıyaka Opera’da 'Bach’tan Dede Efendi’ye' müzik ziyafeti
Karşıyaka Belediyesi Opera ve Tiyatro Sahnesi, İstanbul’da ve çeşitli ...
Azeriler baharı Tartan'la karşıladı
Azerbaycan Kadınları Kültür Merkezi Derneği ve İzmir’de yaşayan Azerbaycanlı ...
 
BELGEM öğrencileri YGS öncesi stres attı
Bornova Belediyesi Gençlik Eğitim Merkezi’nde üniversiteye hazırlık hazırlık ...
İzmir Eczacılar Odası’ndan Batur’a teşekkür
SGK bilgilendirme toplantılarının sonuncusunu Narlıdere Atatürk Kültür ...
Sümerbank düellosunda flaş gelişme: Vali bu kez...
Mecliste 7 kez görüşülerek İzmir Valiliğine gönderilen Sümerbank arazisinin ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Statlara sığmayan 23 Nisanları özledik!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İlk Milli Bayramımız!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
CHP ne yaptı, ne yapmalı?
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
CHP'li ıstakozlar iş başında...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva