HABERLER>GÜNCEL
30 Ocak 2015 Cuma - 12:38

İkinci Gaziemir korkusu: Aliağa'ya zehirli gemi mi geliyor?

Kuito adlı radyoaktif atık yüklü gemi sökülmek üzere İzmir Aliağa'ya gelmesi nedeniyle Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Baran Bozoğlu’ndan çağrı geldi: Türkiye'ye girmesine izin vermeyin! Öte yandan Aliağa Gemi Dönüşüm Sanayicileri Derneği iddiaları yalanladı. Liman Başkanlığı ise yetkinin bakanlıkta olduğunu bildirdi.

İkinci Gaziemir korkusu: Aliağa ya zehirli gemi mi geliyor?

Çevre Mühendisleri, İzmir Aliağa'ya sökülmek için gelmekte olan bir petrol tankeri için harekete geçti.
 
Hürriyet'ten Zeynep Gülcanlı'nın haberine göre Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Baran Bozoğlu, içinde radyoaktif atık ve tehlikeli atık olan, günlük 100 bin varil petrol işleme kapasiteli Kuito adlı tankerin İzmir Aliağa'ya yaklaşmakta olduğunu belirterek, yetkililere "durdurun bu tankeri" çağrısı yaptı.
 
Bozoğlu, Kuito adlı tanker hakkında 2013 yılında hazırlanan rapora göre, yüksek miktarda radyoaktif atık ve tehlikeli madde içerdiğini belirtti, "Türkiye'ye girdiği noktada, bu tankeri tekrar geri döndürme şansımız olmayacak" dedi.
 
Türk hukuk mevzuatına göre, Türkiye'ye radyoaktif madde sokulması yasak. Bu yasağa da vurgu yapan Bozoğlu, Kuito adlı geminin ise, 2013 yılı raporlamalarına göre, yoğun radyoaktif madde ve tehlikeli atık bulundurduğunu söyledi.
 
"İNCELEME YAPMADAN ALMAYIN..."
Türkiye'ye girmeden, tankerde ölçüm yapılmasını isteyen Bozoğolu, "Radyoaktif etki var mı, tehlikeli atık var mı? Bunlara dair inceleme yapılsın. Geminin Türkiye'ye girişine ilişkin yasal izni olup olmadığına dair bile bilgi yok. Eğer izin verdilerse, neye göre verdiler? Eğer bu izin varsa, yetkililer bu izni kamuoyu ile paylaşsın. Eğer gemiye ilişkin, tehlikeli madde içermediğine ilişkin rapor varsa, bunu da yetkililer kamuoyu ile paylaşsın" diye konuştu.
 
"İKİNCİ BİR GAZİEMİR FACİASI YAŞAMAYALIM"
Daha önce İzmir Gaziemir'de, sökülen bir gemiden çıkan tehlikeli maddenin toprağa gömüldüğünü, bunun da "Türkiye'nin Çernobil'i" olduğunu vurgulayan Bozoğlu, "Gaziemir'de Türkiye'nin Çernobilini yaşadık. Gaziemir'de toprağa gömülen atıklar 2012 yılında tespit edildi. Hala orayı temizleyemediler. O atıkları getiren geminin ne zaman yanaştığı, tam olarak hangi atıkları Türkiye'ye bıraktığına ilişkin hala bilgi yok” diye konuştu.
 
"TÜRKİYE'DE ATIK ENVANTERİ YOK"
Çevre Mühendisleri Odası olarak Aliağa'ya yaklaşmakta olan Kuito gemisi için harekete geçtiklerini kaydeden Baran Bozoğlu, "Çevre Mühendisleri Odası olarak biz de kontrol yapmak istiyoruz. Çünkü kontrol yok. Bu yapılacak olan denetimin de kamuoyu ile paylaşılmasını istiyoruz" dedi.
 
Kuito adlı geminin Türkiye'ye geldiği tarihin, Antalya'da Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce'nin de katıldığı "Atık Sempozyumu" ile aynı haftaya denk geldiğine de dikkat çeken Bozoğlu, "Orada Bakan Pazartesi günü bir konuşma yapıp, toz pembe bir tablo çizdi. Oysa Türkiye'nin atıklara ilişkin herhangi bir envanteri yok" diye konuştu.
 
ALİAĞA'DA SÖKÜLECEK, İÇİNDE ATIKLAR TÜRKİYE'YE KALACAK
7391185 IMO numaralı Kuito FPSO adlı gemi, 1999 yılında modifiye edildi.
 
Günlük 100 bin varil ham petrol işleme ve 1.4 milyon varil depolama kapasitesine sahip gemi, 2000 yılından bu yana Angola açıklarında ham petrol işlemek üzere kullanılıyordu.
 
2014 yılında geminin sökülmesi için ihale yapılmıştı.
 
İhale, ön temizliği yapılan geminin sökülmesini içeriyordu.
 
Ancak Çevre Mühendisleri Odası'nın incelemelerine göre, gemi ön temizliği yapılmış bile olsa, işlevi gereği hala yüksek miktarda tehlikeli madde, petrol atığı ve ağır radyoaktif madde içeriyor.
Bu durum da, geminin "tank tortu raporlarında" yer alıyor
 
1000 TON PETROL ATIĞI VAR
Kuito için yapılan tank etüt çalışmalarında, güvenlik ve üretim oryantasyonuna bakıldığında; geçmiş oniki ay içerisinde tank, ekipman, borular içerisinde konsantre olmuş yoğun radyasyon seviyesi yüksek maddeler ve tank dibi karbon külleri ile yaklaşık 1000 ton petrol atığı beyan edilmişti. Texcom firması tarafından 2013 Aralık ayında yapılan radyasyon ölçümlerinde, gemide  AREA (Autridade Reguladora da Energia Atomica) standardında belirlenen eşik değer olan 0.23 uSv/saatin üzerinde harici gama dozu değerlerine rastlanmıştı.. Ayrıca 5 tank için arkaplan rasyasyon değerinin 5 katı düzey radyasyon dozu ölçülmüştü.

DERNEK: İDDİALAR DOĞRU DEĞİL
Kuito adlı radyoaktif atık yüklü geminin sökülmek üzere Aliağa’ya doğru geldiği iddiaları üzerine bir açıklama yapan Aliağa’daki Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği Yetkilileri, iddiaların doğru olmadığını belirterek yazılı bir açıklama yaptı ve geminin tüm evraklarının tam olduğunu duyurdu.

İŞTE O AÇIKLAMA... TIKLAYINIZ...

LİMAN: GEMİ TAKİBİMİZ ALTINDA

Aliağa Liman Başkanlığı yetkilileri, “Gemi takibimiz altında. Gerekli önemleri alıyoruz. İddialar doğruysa gerekli tedbir alınacak. Gemiye yanaşma izni verilmeyecek. Önce ilgili kurumların bu iddiaların doğru veya yanlış olup olmadığını teyit etmeleri gerekiyor. Bu konuda yetkili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı” dedi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
30 Ocak 2015 Cuma 14:48

Dünyada yalnızca beş altı yerde gemi söküm işi var . Biri bizde, Aliağa'da. Bu kadar kirli bir işi ülkesinde yapılmasına izin veren Türkiye, gelişmekte!!! olan ülkeler arasında yerini almıştır!!!

Yorumu oyla      12      5  
reco baba 30 Ocak 2015 Cuma 14:24

cok ciddi ve hassas bir konu,butun sermayesi etrafindaki denizler olan bir ulke icin,intihar gibi bir durum....ates olmayan yerden duman cikmaz...tehlikeliyse bir daha temizlenemeyiz...hersey para degil

Yorumu oyla      12      5  
30 Ocak 2015 Cuma 14:06

bu kaçıncı gemi haberi ben sayamadım.hükümetten ciddi adımlar bekliyoruz.izmirde balık yemeye korkar olduk.

Yorumu oyla      12      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Savcı kocasını öldüren kadına ‘ceza verilmesin’ dedi!
Zonguldak’ın Kozlu İlçesi’nde, geçen yıl 8 Ocak’ta eve alkollü gelerek ...
İzmirli eski vekilin ‘Ergenekon’ maratonu: O dosya Yargıtay’a gitti!
Ergenekon’a üye olmakla suçlanan CHP İzmir eski Milletvekili Ahmet Ersin ...
Lodos kabusu: THY 103 seferini iptal etti
Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün kuvvetli lodos uyarısı Türk Hava Yolları'nın ...
 
Ajanda bombası: ‘Çanakkale Özel’de Ermeni Soykırımı Anıtı
Dışişleri Bakanlığı’nın 2015 için, ‘Çanakkale Kahramanlık ve Ebedi Dostluk ...
Skandal teşhiste karar: Vekil oğluna para, polise hapis
Hatay’daki skandal teşhis olayına yol açan, milletvekili oğlu-polis kavgasına ...
İzmir’in tarihi çarşısı otoparka döndü!
İzmir’in alışverişteki kalbi olan tarihi Kemeraltı Çarşısı'ndaki sokaklarda ...
 
İstanbul'da feci kaza: 2 ölü 2 yaralı
İstanbul'da D-100 Karayolu Bahçelievler yan yolda asfalt çalışması yapan ...
İzmir'deki büyük operasyonda son durum
İzmir merkezli 'paralel yapı' operasyonunda gözaltına alınan 24 emniyet ...
İzmir'de vahşet: Genç kadın...
Buca’da 37 yaşındaki Özlem Çingil evinde darp edilerek boğazı kesilmiş ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva