HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
25 Kasım 2014 Salı - 21:03

İZSU oturumu raporu: Suya zam yok, Başkan’dan isyan var!

Büyükşehir Meclisi’nde ESHOT bütçesi tartışmalarında 65 yaş kartı üzerinden “Adamın 150 tane dairesi var ama 65 yaşında diye bedava otobüse biniyor. Var mı böyle adalet?” sözleriyle isyan eden Başkan Aziz Kocaoğlu bu kez de İZSU bütçesi oturumunda patladı! Kocaoğlu ‘Körfez kokuyor’ eleştirilerine “Elinizi vicdanınıza koyun, el insaf deyin” sözleriyle yanıt verdi. Kurumun 2015 bütçesi oy çokluğuyla kabul edilirken, yeni tarife suya zam yok!

İZSU oturumu raporu: Suya zam yok, Başkan’dan isyan var!

EGEDESONSÖZ – Büyükşehir Meclisi Kasım ayı olağan toplantısı Başkan Aziz Kocaoğlu
idaresinde gerçekleştirildi.

Hararetli geçen ve tartışmalara sahne olan oturumda İZSU Genel Müdürlüğü’nün 2015 yılı bütçesi karara bağlandı. 1 milyar 604 bin 914 TL olarak belirlenen İZSU bütçesi AK Parti Grubu’nun ret oylarına rağmen CHP ve MHP’li üyelerin onayıyla kabul edildi.

Bütçe oturumunda AK Parti Grubu ‘izlenebilirlikten uzak’ eleştirisi nedeniyle CHP Grubuyla karşı karşıya geldi.



Oturumda söz alan CHP Grup Başkanvekili Sırrı Aydoğan, kurumun yatırımları konusunda bilgiler vererek, “Yatırımcı bir kuruluş ve büyüyen bir kent söz konusu. İçme suyu ve atık su hizmetlerini etkin ve devamlı kılmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz ve halkla bütünleşen lider bir kurum olduk. Yatırımlarımız önümüzdeki süreçte de artarak devam edecek” dedi.
Aydoğan ayrıca, idarenin Bütünşehir Yasası ile birlikte genişleyen sınırları dahilinde arıtma ve kanalizasyon yatırımlarına öncelik verileceğini de söyledi.


 
“MELES KOKMAYACAK DEMİŞTİNİZ”
2015 bütçesine ret oyu vereceklerini açıklayan AK Parti Grup Başkanvekili Bilal Doğan, şunları söyledi: Yeni bağlanan ve köyden mahalle statüsüne geçen yerleşim birimlerinde atık su ve çevre temizlik vergisi alınmasına rağmen alt yapı olmaması nedeniyle foseptik temizleyen araçlara ekstra kira ödenmektedir. Bu hizmet daha insaflı bir ücretle yapılamaz mı? İlçelerde su patlaklarına ancak günler sonra müdahale edilmektedir.  Sayaçların okunmamasından kaynaklanan su faturası artmaktadır, bu durum vatandaşların tepkisine yol açmakta, sıkıntı yaratmaktadır. Bergama ve Kınık gibi ilçelere içme suyu projesinden bahsedilmemiş. Burnumuzun dibindeki Tahtalı havzasındaki mahallelerde halen kanalizasyon yok. Körfez’deki Meles Deltası’nın İzmir’i rahatsız eden kokusu ne zaman bitecek? Hani bir daha kokmayacak demiştiniz, ne oldu başkan? Belediyenin asli işleri yeni yatırım olarak sunulmuş, işçi çalıştırmayı bile proje gibi, hizmet gibi sunmuşsunuz…
 
İZMİRLİ’YE SU PAHALIYA SATILIYOR!
Doğan konuşmasının son bölümünde su fiyatlarına eleştiri getirdi. AK Parti Grup Başkanvekili, “Kişi başına düşen yeşil alan miktarı İstanbul’dan az durumda. İzmir’de bu rakam 5,13 iken, İstanbul’da 6,44, Ankara’da ise 18 metrekaredir. Belediyelerimiz park ve bahçeleri sulayamıyor, su faturaları yüksek. İZSU İzmirliye pahalı su satmaktadır. İzmirlilere adil olmayan kademeli tarifeli sistemle su satmakta ve İzmirliler buna mecbur bırakılmıştır. Kayıp kaçak su oranı Bursa’da 21 iken bu rakam İzmir’de yüzde 32. Zamlı su tarifesini kullanmaya mecbur edilmiştir. Bizler AK Parti olarak bu bütçeye ve performans programına grup olarak ret oyu kullanacağız” dedi.


 
ANKARA VE İSTANBUL’DA DAHA MI UCUZ?
“Tarifeler çok yüksek olduğundan parklar ve bahçeler sulanamıyor” eleştirilerine yanıt veren CHP’li meclis üyesi Hatice Tatlı, Ankara ve İstanbul’da fiyatlara dikkat çekerek, “Uygulanan tarifeler dahilinde suyun metreküp fiyatına Ankara’da 4,12 TL, İstanbul’da ise 4,21 TL alınmaktadır. Parkların sulanmasında alınan ücret ise İzmir’de 3,66 TL’dir. Biz Ankara ve İstanbul’dan çok daha ucuz fiyata su kullanmaktayız” dedi ve İzmir’de su fiyatlarının diğer büyükşehirlere oranla daha ucuz olduğunu belirtti.
 
“YENİ İLÇELERİN KÜLFETİ ÇOK…”
Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu İZSU’nun Türkiye ve Avrupa çapında örnek olacak yatırımlara imza attığını ve Büyükşehir Belediyesi’nin çevre konusunda örnek belediye olduğunu vurgulayarak eleştirilere sert yanıt verdi.

Kocaoğlu, bütünşehir yasasının idareye getirdiği ek külfetlerden bahsederek, “Yeni bağlanan yerlerin külfeti çoktur, ama getirisi yoktur. Metropoldeki tasarruf yeni bağlanan yerlerin su harcamasını karşılamaktadır. İZSU’ya 5-6 misli yük gelmiştir” dedi ve şunları söyledi: İZSU yatırımcı bir kuruluş değildir. Göreve geldiğimde büyük kanal projesi bitmiş. Arıtmalar bitmiş, su şebekeleri bitmiş, eskiyen şebekeler yenileniyordu. 10 ilçenin bağlanması ile İZSU tekrar yatırımcı kuruluş olmuştur. Bunu tam bitirdik, bu sefer de 6360 sayılı yasa ile 650 bin hektar alan bağlandı. Şimdi yine yatırımcı kurtuluş olarak devam edecek. İZSU da aynı ESHOT gibi işletmeci bir kuruluştur. Görevi de 24 saat kesintisiz temiz su vermek, o suyu arıtmak ve dere ıslahı yapmaktır…


 
ÇALIŞMALARI ANLATTI
Kocaoğlu ayrıca yeni yasa kapsamında Büyükşehir’e bağlanan 9 ilçede yapılan çalışmaları anlattı. Büyükşehir Belediye Başkanı, “Bütünşehir ile bağlanan ilçelerde adaptasyon sorunu yaşıyoruz, yeni bir organizasyona gidiyoruz. Eğer çok büyük bir problem olmaz ise, 9 ilçe merkezinde bir şantiye ve bir yönetim birimi bulunan bir yapılandırmaya gidiyoruz. İZSU ve itfaiye gibi birimleri burada konumlandıracağız” dedi.
 
“EVET, GECİKTİK AMA…”
Başkan yeni bağlanan ilçelerde sayaçların okunmamasından kaynaklı şişen su faturalarına yönelik açıklamasında ise, “Geciktiğimiz doğru ama yeni bir yapılanmaya gidiyoruz. Yılbaşından itibaren normal rayına oturacaktır. Geciktiğimiz kadar da taksitlendiriyoruz. 4 ay geciktiysek 4 takside böleceğiz. Bu geçiş döneminde vatandaşa yük olmak istemiyoruz” ifadelerini kullandı.
 
ÇAMLI BARAJI ALTINA FEDA EDİLDİ!
Sözlerine “Barajlar konusunda esas çıngar Çamlı Barajı’ndan çıkmaktadır” diyerek sürdüren Kocaoğlu, Çamlı Barajı’nın altına feda edildiğini söyledi. Başkan, “Yarımada bölgesindeki tek yüzey suyu kaynağıdır. Hepimiz ne kadar bakan geldi ise, ne kadar belediye başkanı geldi ise, ne kadar kurum kuruluş varsa, yarımadanın turizmde gelişmesini savunmaktadır. Bunda da İzmir ve Türkiye mutabıktır. Çamlı Barajı altına heba edildiğine göre buradaki 350 bin kişinin ve 75 bin yataklı turistik tesislerin suyu nereden karşılanacak?” diye konuştu.
 


ELİNİZİ VİCDANINIZA KOYUN!
Doğan’ın ‘Meles’ çıkışına da sert yanıt veren Kocaoğlu, “Meles kokuyor, meles kokmuyor... Bu işin sonu yok... Dünyanın yatırımını yaptık, körfez kokmuyor. Ama Arap Deresi ile Yeşildere kokuyor. Oraya atılan katı atıklar yüzünden bu yaşanıyor. Altına beton dökerek çare bulduk. 2002 yılına kadar devam eden bu koku sıkıntısını çözdük. Suyun o zamanki değerlerine ve rengine bakın, bir de şimdiki haline bakın. Hak vermeyin ama “el insaf” deyin, elinizi vicdanınıza koyun...” şeklinde yanıtladı.

KÖRFEZ RAPORU
Kamuoyunda “yüzülebilir körfez projesi” olarak da bilinen İzmir Limanı ve Körfez Temizliği ile Rehabilitasyonu Projesi hakkında sıkça dile getirdiği sitemlerini yineledi ve şöyle konuştu: “Meltem ve İmbat gemileri geldikleri günden itibaren çalışmakta… Ragıp Paşa Dalyanı’nda kullanıldı ve şu anda ikisi birden Homa Dalyanı’nda çalışmaktadır. Görmek isteyen arkadaşlar orada dere ıslahı ve rehabilite çalışmalarında nasıl çalıştıklarını gidip görebilirler. Gerekirse biz hep beraber gideriz. Körfez için ÇED raporunda sona geldik. İzmir’in kurtuluş projesidir. Efes gibi olmaması için gereklidir. Körfez doluyor. Tüm bilimsel çalışmalar da bunu doğruluyor. Yüz sene sonra bu körfez yok. Körfez’in kurtuluş projesi için TCDD limanı derinleştirecek, limanın kapasitesini üç kat büyütecek para kazanacak. Büyükşehir belediyesi bir kuruş para harcamayacak. Dünyanın en büyük çevre projelerinden bir tanesini geliştirecek. Bunu yaptığımızda körfezde canlılık artacak. Körfez 70 sene önceki haline dönecek. Herkes evinden çıkıp denize girebilecek. Limana yeni nesil büyük gemiler girebilecek. Bu proje İzmir’in geleceği açısından tarihinin en büyük projesidir. Bu projenin A’dan Z’ye patenti bana aittir. Bu körfez sadece 1832 senesinde incelenmiştir. Biz 180 yıl sonra körfezi yeniden ele aldık. Bilimsel verilere dayanan bir proje hazırladık. Bu kent yaşadıkça biz bu temizliği sürekli yapmak zorundayız. İzmir deniz kenti olacaksa, İzmir denizi yaşatacaksa biz bunu yapmak zorundayız. Bir an önce ÇED sürencin tamamlanmasında fayda vardır.”
 
SUYA ZAM YOK
İZSU 2015 mali yılı bütçesi gelir-gider 1 milyar 604 milyon 914 bin TL olarak belirlendi. Su bedellerine zam öngörülmeyen bütçede yer alan yatırım içinde dere temizlik ve bakım çalışmasını 16 milyon 500 bin TL, İzmir Körfezi'nin karasallaşan kıyı alanlarına su sirkülasyonu sağlayacak tarama çalışmaları için 11 milyon 700 bin TL, Gördes Barajı Kavaklıdere içme suyu arıtma tesisi yapımı 17 milyon 500 bin TL, Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi 4’üncü Faz inşaatı için 63 milyon 300 bin TL ödenek ayrıldı. Bütçede Ocak 2015'den geçerli tarifede suya zam öngörülmedi. Yürürlüğe giren Bütünşehir yasası kapsamında idarenin bütçesinde geçtiğimiz yıla oranla yaklaşık 300 milyon TL’lik artış gerçekleşti.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 12 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Konaklı 26 Kasım 2014 Çarşamba 14:40

Sayın başkanım öncelikle personel giderleri gibi büyük kalemlerde tasarrufa yönlenirseniz en azından emekliliği gelenleri emekli etseniz yeter.

Yorumu oyla      14      5  
26 Kasım 2014 Çarşamba 14:12

Sayın başkan metroda izbanda vapurda geçişlerde makinaları 1 kişi denetliyor kim nası geçiyor gelbir gör 1 kişi 10 tana makinayı nası kontrol edecek bu zarar değilmi otobüste birebir bakılıyor geçenlerin kartına ya diğer yerler de personel açığı var zararı kendi bürokrasin yapmaktadır...

Yorumu oyla      14      5  
galiba 26 Kasım 2014 Çarşamba 13:53

galiba Kocaoğlan otobüse biniyor.

Yorumu oyla      15      5  
Mert 26 Kasım 2014 Çarşamba 11:48

Objektif olmak lazım izmirin kişi başına yeşil alanı çok az, Ankara da 18 m2 izmirde 5 m2. Bunu artırmak lazım ve olanları da korumak gerekiyor.

Yorumu oyla      17      6  
izkent 26 Kasım 2014 Çarşamba 11:03

150 dairesi olan emekli var mı, ben tanımıyorum. Durumu iyi olan zaten ne diye belediye otobüsüne binip eziyet çeksin.

Yorumu oyla      19      6  
Egekentli 26 Kasım 2014 Çarşamba 10:50

Park bahçeler çalışmıyorki sulamadan bahsetsinler. Gelsinler Çiğlideki parkların halini görsünler. Büyükşehir çalışmıyor, ilçe belediyeside çalışmıyor. Hem pis hemde bakımsız heryer. Ama Aziz herşeyi ballandıra ballandıra anlatıyor. Kardeşim o zaman Çiğli'nin sokakları ana arterleri neden pis? Parklar neden yarım yamalak? İzsu altyapı yapar diyor Çiğli Güneşpark'taki parkın etrafı her yağmurda venedik gibi oluyor. İzsu ne iş yapıyor? Alt yapısı yok parkı tamamlayamamışlar. Yazıklar olsun sizlere.

Yorumu oyla      19      8  
İzmirli 26 Kasım 2014 Çarşamba 10:44

5 metreküp su kullanmışız. 30 TL fatura gelmiş. 17 TL'si pis su atık parası. Temiz sudan fazla pis su parası ödüyoruz. Gülermisiniz ağlarmısın?

Yorumu oyla      19      5  
YORUMCU BABA 26 Kasım 2014 Çarşamba 10:08

Hükümette Bülent Arınç Ağlar,Bizde'de Kocaoğlu.Hep Ağlasınlar,Çözüm Üretmek Desen Hiç Yok.

Yorumu oyla      26      8  
ibrahim 26 Kasım 2014 Çarşamba 09:58

başkan zaten ya patlıyor ya da çatlıyor.başka da bişey bildiği yok.

Yorumu oyla      37      9  
Belediyeci 26 Kasım 2014 Çarşamba 09:06

Her zamanki gibi yine ödenek gönderilmemiştir.

Yorumu oyla      16      11  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Büyükşehir’deki kritik ihale süreci sorunsuz kapandı!
4 bin 700 personeli ilgilendiren hizmet alım ihalesinde tek ve en düşük ...
Demirağ’dan okullara 24 Kasım ziyareti
Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, ‘‘24 Kasım Öğretmenler Günü’’ dolayısıyla, ...
Karşıyaka’da Öğretmenler Günü’ne muhteşem kutlama
Öğretmenler Günü’ne özel bir şölen hazırlayan Karşıyaka Belediyesi, yaklaşık ...
 
Başkan Soylu açıkladı: ADD’yi neden çıkarttı?
Menderes Belediyesi Özdere’de bulunan Atatürkçü Düşünce Derneği’nin kullandığı ...
Büyükşehir Danıştay’ı bakanlıkla baypas etti!
İzmir Büyükşehir Belediyesi Danıştay tarafından yıkım kararı onaylanan ...
SGK'dan Kemalpaşa'ya yeni hizmet binası temeli
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İzmir İl Müdürlüğü, Kemalpaşa’daki vatandaşlara ...
 
İzmirli kadınlara anlamlı günde ikinci çatı!
İzmir Büyükşehir Belediyesi “25 Kasım Uluslararası Kadına Yönelik Şiddetle ...
Başkan Atila 24 Kasım'ı öğretmenlerle geçirdi
Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, 24 Kasım Öğretmenler Günü'nü öğretmelere ...
Büyükşehir Selçuk’taki utancı temizledi!
Selçuk’ta kimliği belirsiz kişiler tarafından tahrip edilen Alevi mezarlığındaki ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
80’lik güzeller zamana nasıl ‘dur’ dediler?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
En popüler üçüncü içecek
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler (2)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva