HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
24 Kasım 2014 Pazartesi - 09:21

İZSU’dan Çamlı isyanı: 5 yıldır hazırız ama…

İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, 5 yıldır yatırım programında yer almasına rağmen yapımına bir türlü izin verilmeyen Çamlı Barajı konusunda son bir uyarıda daha bulundu: “Yarımada’nın su ihtiyacını karşılayan kuyular yılın belli aylarında tuzlanıyor ve devre dışı kalıyor. Maden nedeniyle gerekli izinleri alamadığımız için şu ana kadar Çamlı Barajı’nın yapımına başlayamadık. 5 yıldır İZSU yatırım programında yer alıyor. Parası da hazır ancak biz bu sudan mahrum kalıyoruz.”

İZSU’dan Çamlı isyanı: 5 yıldır hazırız ama…

İZMİR - Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürü Dr. Ahmet Alpaslan, İzmir’in su yönünden fakir bir il olduğunu belirterek iklim değişikliği nedeniyle kuraklık tehlikesine dikkat çekti. 2007 yılında yaşanan kuraklığa rağmen su kesintisi yapmadan kente su verdiklerini, bunda alınan önlemlerin etkili olduğunu belirten Alpaslan, damla sulama sisteminin su tasarrufundaki önemine de dikkat çekti.
 
DAMLA SULAMA İLE SUDA TASARRUF
Suyun tasarruflu ve bilinçli kullanılması gerektiğini hatırlatan Alpaslan, “Sulama suyunda vahşi sulama yerine damla sulama sistemine geçmemiz, büyük ölçüde su tasarrufu sağlayacaktır. Örneğin Manisa Ovası şu an kullanılan suyun yarısı kadar bir suyla sulanabilecek duruma gelir. Eğer DSİ tarafından bu sağlanırsa Demirköprü Barajı’ndan arta kalan suları da İzmir’e getirme şansımız olur. Yine Menemen Ovası’nda DSİ damla sulama sistemine geçerse, İzmir’e önemli bir su kaynağı kazandırılabilir. Böylelikle gelecekteki su kaynakları yönünden İzmir’in endişesi kalmaz” dedi.
 
SUYU TASARRUFLU KULLANMALIYIZ
İzmirliler’e su tasarrufu çağrısı da yapan Alpaslan, şunları söyledi: “Suyu tasarruflu ve bilinçli kullanmalıyız. Bu da okullarda verilecek eğitimle başlayacak uzun bir süreç. Bu konuda hepimize önemli görevler düşüyor. Son yıllarda yaşanan iklim değişikliğinden en çok yeraltı su kaynakları etkilendi. Yeraltı sularını dikkatli kullanmalıyız.  1960 yılında çıkan 167 sayılı ‘Yeraltı Suları Kanunu’ suyun bol olduğu dönemde hazırlandı.  Ama su potansiyeli artık düştü.  Hem çevre kirliliği hem de aşırı çekimden dolayı yeraltı suları kirleniyor. Yeraltından su çekimi için bugün hangi kurumların yetkisinde, tam olarak söylemek mümkün değil. İzmir’de on binlerce kaçak kuyu var. Her bir apartmanın altına olduğu gibi tarımsal alanlarda da rastgele kuyu açılıyor ve kullanılıyor. Suyun kalitesinin uygun olup olmadığına bakılmıyor, bu bütün su sistemini de olumsuz etkiliyor.”


 
ÇAMLI VURGUSU
İZSU’nun 12 milyon 367 bin kilometrekarede 1 milyon 580 bin su abonesine hizmet verdiğini belirten Alpaslan, yeni baraj projeleri hakkında da bilgi verdi. İZSU tarafından yapımı planlanan Bostanlı, Çamlı, Değirmendere ve Alionbaşı barajlarının çok büyük olmamasına  rağmen önemli avantajlar sağlayacağına dikkat çeken Alpaslan, Çamlı Barajı’nın Yarımada bölgesi için önemine değindi. Yılda 21 milyon metreküp su sağlayacak Çamlı Barajı’nın tüm yarımadanın su ihtiyacını karşılayacağını vurgulayan Ahmet Alpaslan, şunları söyledi:
 
“Yarımada bölgesinin su ihtiyacı şu an kuyulardan karşılanıyor. Bu kuyular da yılın belli aylarında tuzlanıyor ve devre dışı kalıyor. Bu bölgede hem yeraltı  hem de Çamlı Barajı’nı yaparak yüzey suyu ile birlikte entegre havza yönetimi uygulamamız lazım. Maden nedeniyle gerekli izinleri sağlayamadığımız için şu ana kadar yapımına başlayamadık. 5 yıldır İZSU yatırım programında yer alıyor. Parası da hazır ancak biz bu sudan mahrum kalıyoruz. Küçük olmasına rağmen bu bölge için ihtiyaç duyduğumuz bir baraj. Menemen’in içme suyu ihtiyacını karşılayacak Değirmendere ile Narlıdere’ Alionbaşı ve Bostanlı’da da Bostanlı barajlarını hayata geçireceğiz”.
 
İzmir’deki suların her hafta 80 noktadan numuneler alınarak düzenli olarak izlendiğini ve “İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkı”ndaki yönetmeliğe uygun olduğunu belirten Alpasan, İzmir’de çeşmelerden akan suyun içilebilecek kalitede olduğunu ve bununla övündüklerini dile getirdi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
24 Kasım 2014 Pazartesi 18:33

bdp li olsaydınız hemen onaylanırdı hele abdullah öcalan isteseydi ek ödenek bile alırdınız

Yorumu oyla      13      6  
ercan 24 Kasım 2014 Pazartesi 11:18

maden açsaydınız ya da hes anında onaylanırdı.Onların bu tür islere ayrıcak vakitleri yok.Hes yapacakmısn önce onu söyle yapamaycaksan senle işimiz olmaz.Türkiyenin manzarası bu malesef

Yorumu oyla      20      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
AK Partili başkandan Bakan'a proje dosyası!
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi Selçuk Belediyesi'ni ziyaret etti. Selçuk ...
Başkan Tosun’dan 24 Kasım mesajı
Dikili Belediye Başkanı Mustafa Tosun, 24 Kasım Öğretmenler Günü dolayısıyla ...
Sinema ve fotoğrafa atölye: Karşıyaka filmleri geliyor
Sinema ve fotoğrafa gönül veren Karşıyakalılar için iki ayrı atölye kuran ...
 
Başkan Soylu’dan Öğretmenler Günü mesajı
24 Kasım Öğretmenler Günü nedeniyle Menderes Belediye Başkanı Bülent Soylu ...
Başkan Atila: Her zaman öğretmenlerimizin yanındayız
Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, 24 Kasım Öğretmenler Günü öncesi ...
Urla kadına şiddete 'Dur' dedi
Urla Belediyesi ve Urla Kent Konseyi “25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle ...
 
Başkan Selvitopu’ndan Özcan’a ziyaret
Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, İzmir Barosu'nun yeni ...
Büyükşehir'den örnek yarışma: 'Rüzgar ve Güneş...'
İzmir Büyükşehir Belediyesi, çevre kirliliği ve doğal kaynakların tükenmesine ...
17 yeni Metro treni için kredi tamam: 38.5 milyonluk imza
17 Aralık tarihinde 85 vagonlu 17 tren seti alımı için uluslararası ihaleye ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva