HABERLER>GÜNCEL
16 Ekim 2012 Salı - 11:41

İZBAN krizine son nokta: Makinistler dönüyor

İZBAN’da yaşanan kriz sona erdi. Yeterli maaş alamadıkları gerekçesiyle eylem yapan ve dün sabah seferlere çıkmayan, işlerine son verilen 13 makinistin geri alınması kararı alındı.

İZBAN krizine son nokta: Makinistler dönüyor

Fatih YAPAR/EGEDESONSÖZ - Büyükşehir Belediyesi ile TCDD arasında imzalanan protokol ile kurulan İZBAN Şirketi tarafından işletilen Aliağa-Menderes Hattı’nda başlayan kriz tamamen sona erdi. Makinistlerin yeterli maaş alamadıkları gerekçesiyle trenlere çıkmaması, sabah seferlerini gerçekleştirmemesi haftanın ilk iş günü ulaşımda kaosa neden olmuştu. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin müdahaleleri ile atlatılan sıkıntılı süreç gerçekleştirilen zirve ile son buldu. 

- Ümit Yaldız yazdı: Teşekkürler!..

- Dün neler yaşandı: İZBAN krizine dair herşey...

Eylem nedeniyle ulaşımda yaşanan büyük sorunu çözmek ve kurumun diğer işlerine bakmak için İzmir’e gelen İZBAN Yönetim Kurulu Başkanı TCDD Genel Müdür Yardımcısı İsmet Duman, 7 saatlik toplantı yaptı. İZBAN Genel Müdürü Sebahattin Eriş, Genel Müdür Yardımcısı Sönmez Alev, Yönetim Kurulu Üyesi Gül Şener gibi isimlerin de katıldığı toplantıda son durumu değerlendiren Duman, kriz hakkında bilgi aldı.
 
MAKİNİSTLER DÖNÜYOR
Pazartesi sabahının ilk saatlerinde trene çıkmayarak eylem yapan 13 makinistin iş akitleri sözleşmeye uymadıkları gerekçesiyle feshedilmişti. Toplu iş görüşmeleri Yüksek Hakem Kurulu’nda olan bir durum nedeniyle eylem yapılamayacağından yola çıkan İZBAN yetkilileri makinistlerin cep telefonlarına mesajla işten atıldıklarını bildirmişti. 13 makinistin yaşadığı durum bugün gerçekleştirilen zirvede gündeme geldi. Şirket yetkilileri Demiryol İş Sendikası’nın da talebi doğrultusunda görevlerini yapmayan, trenlere çıkmayan ve vatandaşları mağdur eden makinistler için ‘göreve iade’ kararı aldı. Makinistler göreve dönmek isterlerse kuruma yazı yazarak taleplerini iletecekler. Öte yandan İZBAN yetkililerinin ulaşımda krize neden olan eylem nedeniyle makinistlerden de bir özür beklediği öğrenildi.

ZAM İÇİN HAKEM KURULU BEKLENECEK
Toplantıda sendika ile uzun süredir yapılan zam görüşmeleri ve sosyal hak talepleri de gündeme geldi. Kurum yetkileri herhangi bir zam oranı belirtmezken Hakem Kurulu’ndan gelecek kararı bekleyeceklerini açıkladı. Buna göre çalışanlar kurulun verdiği resmi olarak kabul edilecek zam miktarını kabul edecekler. Toplantıda ayrıca, sosyal haklar, izinler, bayram mesaileri ve yakacak yardımı gibi konuların da gündeme geldiği öğrenildi.
 
KREDİ İMZASI
Yönetim kurulu toplantısında ayrıca İZBAN’a alınacak yeni çekerler için çekilecek kredi çalışması da gündeme geldi. Yönetim Kurulu Başkanı Duman ve yönetim kurulu yetkilileri bankalarla kredi için çalışmaları içeren belgeleri imzaladı. Öte yandan dün zirveye çıkan ulaşım aksaklığı alınan önlemlerle giderilirken trenlerin bugün tam kapasite çalıştığı ifade edildi. ESHOT’un özellikle Menderes ve Aliağa’ya gönderdiği otobüsler de trenler çalıştığı için geri çağrıldı. ESHOT’ta kurulan kriz masası görevini tamamladı. Toplantıda şirket yetkilileri Duman’a bu zamana kadar 77 milyon yolcunun taşındığını hat açıldığından bu yana en yoğun haftanın Ekim Ayı’nın ilk haftası olduğunu rapor etti. Ekim ayının ilk haftası 1 milyon 94 bin yolcunun taşındığı belirtildi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 21 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
helal 17 Ekim 2012 Çarşamba 20:47

Faytoncu personele 1400 lira maaş helal. Peki izban makinistine 900 tl. helalmi? izmir elini vicdanına koy!!!

Yorumu oyla      14      5  
ersin 17 Ekim 2012 Çarşamba 10:52

Karar çok iyi ama bunu burada söylüyorum,makinistler haklarını trenleri durdurarak almasınlar,bir sürü insan o gün işine veya okuluna geç gitti,bu şekilde hak aramak,halkın üzerinde olumsuz tepkiye neden oluyor.Haklarını işlerini bırakarak değil,başka senaryo üzerinde arasınlar bizde İzmir li olarak destek verelim.Birde bu olaydan diğer partiler oy avcılığı yapmasın,komik duruma düşüyorlar.Metro veya İzban çalışmadı diye İzmir halkı hemen oy larını AKP YE VERMEZ.

Yorumu oyla      15      5  
GAYE 17 Ekim 2012 Çarşamba 09:21

Çok memnun edici bir haber bu umarım hak ettikleri ücretide alırlar, umarım eşit işe eşit ücret uygulaması her yerde herkes için geçerli olur.

Yorumu oyla      15      5  
eylemi 197 kişi yaptı hocam, 13 kişi değil 17 Ekim 2012 Çarşamba 03:03

herkes 13 makiniste yükleniyor... hocam izbanda toplam personel sayısı 220... eylem yapan sayısı 197... makinisti, bakımcısı, oparatörü ve gişe memurlarının hepsi eylem yaptı..Geriye kalan 23 kişilik kısımda zaten idari kısımdır...şimdi soruyorum suç yöenetimde mi yoksa geriye kalan 197 personelde mi?

Yorumu oyla      16      6  
Deniz 16 Ekim 2012 Salı 19:25

Sadece 1 gün herkes geç kaldı diye makinistlere yakıştırılmıyack sözler söylendi...Lütfen kendinizi sadece 1 saniye düşünerek onların yerine koyunuz sabahın 4 ünde evlerinden çıkarak mesailerine başlayan,,bayramlarda siz gezesiniz rahatça yolculuk yapınız diye herşeylerinden ödün vererek hak aramak suçmu bu emek işçileri günde saatlerce kaç waat elektriğin altında insani ihtiyaçlarına zaman bile ayıramayan kişiler sadece birazcık VİCDAN lütfen...!!!

Yorumu oyla      40      6  
Bilal-İzmirli 16 Ekim 2012 Salı 19:11

İZBAN krizine son nokta: Makinistler dönüyor....Teşekkürler kararı alan herkese.CHP Vatandaş.

Yorumu oyla      26      6  
BEKİR 16 Ekim 2012 Salı 18:38

İŞE GİDERKEN METROYU KULLANDIĞIM İÇİN ZORDA KALANLARDAN BİRİDE BENİM AMA YİNEDE BU GREV YAPANLARI TAKDİR EDİYORUM HELAL OLSUN HAKLARINI SAVUNUYORLAR. ADAMLARA HER DEFASINDA İŞİNE GELMEYEN İSTİFA ETSİN GİTSİN DERSENİZ BAYRAMLARDA ÇALIŞTIRIP MESAİ DAHİ VERMEZSENİZ BÖYLE OLUR

Yorumu oyla      39      7  
hasan basan 16 Ekim 2012 Salı 18:09

Belediyenin tam yetkili olduğu şirketlerde candaşlık var. Liyakat yok ki.

Yorumu oyla      23      16  
Elisya 16 Ekim 2012 Salı 17:28

Evet susa susa zaten herşey yok olma yolunda hak arıyorlar diye 13 makinist günah keçisi olmalı..İzmirde dün herkes işine geç kalmış yok uçağını kaçırmış 1 günde olan isyana bakın ama bu 13 emektar ve diğer 100 makinist emektar 2 yıldır patates çuvalı taşımıyorlar lütfen insan taşıyorlar biraz duyarlı olalım lütfen...

Yorumu oyla      35      7  
private35 16 Ekim 2012 Salı 17:15

13 MAKİNİST ADINA ÇOK SEVİNDİM AMA KEŞKE AYNI DURUŞU BİNALİ YILDIRIM THY PERSONELİ İÇİNDE GÖSTEREBİLSEYDİ. SONUÇ : KARAR ÇALIŞANLAR ADINA SEVİNDİRİCİ AMA ULAŞTIRMA BAKANI BİNALİ YILDIRIM İÇİN İKİ YÜZLÜLÜĞÜN GÖSTERGESİ.

Yorumu oyla      31      9  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Teröristler 3’ü öğretmen 4 kişiyi kaçırdı
Siirt’in Pervari ilçesinde yol kesen PKK’lı teröristler, 3 kadın öğretmen ...
Afyon’daki patlamada ölen 25 asker doğal afet şehidiymiş!
Afyon'da patlamada şehit olan 25 askerin "doğal afet şehidi" sayıldığı ...
Sürpriz ziyaret: Komutan donanmayı denetliyor...
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel inceleme ve denetlemelerde bulunmak ...
 
Adalet bu kez aile dağıttı: Raşit 10 yıl hapiste
Bayındırlı berber Raşit Bayar, 2006 yılında, yaşı küçük olduğu halde kaçırdığı ...
Evlat acısını evine en yakın cezaevinde çekti!
Trafik kazasında kaybettiği oğlunun cenazesine katılmak üzere Ankara’ya ...
Pencereden eve giren hırsızlara suçüstü
Karşıyaka’da ihbar üzerine harekete geçen polis ekipleri, pencereden girdikleri ...
 
İstanbul'da istenmeyen travestilere İzmir'den destek
İstanbul'da yaşadıkları yerden mahalle saknleri tarafından gönderilmek ...
Efemçukuru'nun kaderi belli oluyor
Menderes’e bağlı Efemçukuru Köyü sınırları içinde, Tüprag Metal Madencilik ...
Gülen'e yakın iki isimden 'şok' 28 Şubat detayları
Darbeleri Araştırma Komisyonu’na konuşan gazeteci Gülerce ile Zaman Gazetesi ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Statlara sığmayan 23 Nisanları özledik!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İlk Milli Bayramımız!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
CHP ne yaptı, ne yapmalı?
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
CHP'li ıstakozlar iş başında...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva