HABERLER>GÜNCEL
29 Ağustos 2015 Cumartesi - 10:56

İZBAN 5 yaşında: 2,5'ten 300 milyon yolcuya...

Dünyanın en hızlı büyüyen banliyö sistemlerinden biri olan İZBAN, 5 yılda 219 vagonluk filoya ulaşırken, yolcu sayısını 300 milyona yükseltip UITP’nın Büyük Ödülü’nü alarak çok başarılı bir dönem geçirdi.

İZBAN 5 yaşında: 2,5 ten 300 milyon yolcuya...

İZMİR - Ülkemizin en büyük “hoşgörü”  ve “sinerji” projesi olarak hayata geçen İzmir Banliyö Taşımacılığı Sistemi  İZBAN, 5. yılını geride bırakmanın gururunu yaşıyor. İZBAN, 30 Ağustos 2010 tarihinde İzmir’in kuzey-güney demiryolu aksında yolculu ön işletmeye başladı. İlk dönemde 8 setle işletmecilik yapan ve günde 20 bin yolcu taşıyan İZBAN, geçen 5 yıllık süreçte dünyanın en hızlı büyüyen banliyö sistemlerinden biri oldu.

İLK ÖDÜL; UITP’DEN
İZBAN, bu sayede dünyanın toplu taşımacılık sektöründeki en büyük kuruluşu olan Uluslararası Toplu Taşımacılar Birliği (UITP) tarafından henüz 2. yılında büyük ödüle layık bulundu. UITP’nin 2012 yılı değerlendirmesinde ödüle hak kazanan İZBAN, 28 Mayıs 2013’te Cenevre’de İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve dönemin TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman’ın da katılımıyla ödülünü aldı.

24 VAGONDAN 219’A
İZBAN, geçen 5 yıllık süreçte öncelikli olarak set sayısını artırdı. İlk etapta 24 vagonluk 8 setle başlayan sistem, montaj ve testleri tamamlanan trenlerin devreye girmesiyle henüz 1. yılı sonunda 33 sete ulaştı. İZBAN, artan yolcu sayısını göz önüne alarak 180 milyon dolarlık bir yatırım daha yaptı. Mart 2012’de sözleşmesi imzalanan setler, 2014’te Körfez Yunusu ismiyle İzmir halkına “merhaba” demeye başladı. İZBAN, bugün artık 219 vagonluk dev bir filoya kavuştu.

2,5 MİLYONDAN 300 MİLYONA
İZBAN, faaliyete geçtiği ilk yıl 4 aylık süreçte 2,5 milyon yolcu taşıdı. Sistem, sonraki aylarda yolcu sayısını hızla artırdı. İzmir Metrosu ile entegrasyonun sağlanması, ESHOT otobüsleriyle aktarmanın kullanılmaya başlaması ve sistemin daha fazla tanınmaya başlamasıyla yolcu sayısı çığ gibi büyüdü. 2011 yılında 40 milyon,  2012’de 55 milyon, 2013’te 65 milyon, 2014’te 82 milyon yolcu taşıyan İZBAN, 2015’in 8 aylık döneminde 55 milyonu geride bıraktı. Böylelikle İZBAN’ın  5 yılda taşıdığı yolcu sayısı toplamı 300 milyon barajını geçti. İZBAN’ın 50 milyonuncu yolcusu 8 Mart 2012’de Nur Yıldırım olurken, Elif Ayçiçek ise 18 Haziran 2014’te 200 milyonuncu yolcu olarak kayıtlara geçti.

İKİNCİ AKTARMA HİLAL
30 Ağustos 2010’daki ilk seferini güney aksında “BAŞLIYORUZ” sloganı ile gerçekleştiren İZBAN, 5 Aralık 2010’da Çiğli-Cumaovası hattını açıp, 30 Ocak 2011’de tüm aksı devreye aldı. 13 Şubat 2011 tarihinde ESHOT ile tam entegrasyonun sağlanmasıyla birlikte sistem daha da verimli şekilde çalışmaya başladı. 10 Haziran 2012 tarihinde açılan Hilal İstasyonu ise İZBAN-İzmir Metro arasındaki Halkapınar’dan sonraki ikinci aktarma istasyonu oldu. Hilal, özellikle Şirinyer gibi yoğun güney istasyonlarından gelen yolcuların aktarmalarında büyük kolaylık sağladı.

SIRADA TORBALI VAR
Kuzey-güney aksında sürekli büyüyen İZBAN’ın Torbalı hattı da bu 5 yıllık süreçte artık tamamlanma aşamasına geldi. İstasyon, karayolu alt-üst geçit inşaatları İzmir Büyükşehir Belediyesi, sinyalizasyon, hat ve elektrifikasyon çalışmaları TCDD tarafından yapılan Torbalı hattı kısa süre içinde devreye girecek. Böylelikle İZBAN, istasyon sayısını 38’e, toplam hat uzunluğunu ise  112 kilometreye yükseltecek. Bunun ardından Selçuk hattında süren çalışmaların tamamlanmasıyla hattın toplam uzunluğu 136 kilometreye çıkacak.
 

 
Buca Belediyesi’nin Fuar standı büyüledi
 
Çarşamba müdür Perşembe müsteşar Cuma bakan!
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ST 29 Ağustos 2015 Cumartesi 20:01

İzban iyi hoş da İzban başladı diye kaldırılan bazı otobüs seferleri yüzünden (özellikle bazı kısa mesafelerdeki seferler) çoğu insan ızdırap çekiyor.

Yorumu oyla      12      5  
29 Ağustos 2015 Cumartesi 15:13

Son 10 set bu yıl sonu gelecek diye açıklanmıştı, ekim 2016 nereden çıktı ? 5 dakika işi ise olmalı ama TCDD yaparsa.

Yorumu oyla      14      5  
barış 29 Ağustos 2015 Cumartesi 11:48

son durak menemen değil aliağa olmalı..ve seferler sabah 06:00- 09:00 ve akşam 17:00 - 20:00 arası 5 dk ara ile olmalı. ilave vagonlar konulmalı..yeni vagonlar ekim 2016 da gelecekmiş.bu sure cok gec..populasyonda artacak..vagonlar yetmeyecek..aliağa star rafinerisi nedeniyle artık vagonlar yetmemekte.menemendekı cocuklarda aliağada okumaya basladı..nufusu kaldırmıyor.

Yorumu oyla      15      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kentsel Dönüşüm Yasası'nın uyanık müteahhitleri!
İzmir Kentsel Dönüşüm ve Geliştirme Derneği (İZKEND) Başkanı Burak Kuter, ...
İki ilden birden acı haber: 3 polis şehit
Tunceli’nin Nazimiye İlçesi ve Şanlıurfa'dan acı haber geldi. Tunceli'de ...
İzmir'deki karakolda bomba paniği!
Konak’taki, Boğaziçi Polis Karakolu'nun bahçe duvarına şüpheli paket bırakan ...
 
İzmir Limanı’nda grev var
Liman-İş Sendikası, 3 Eylül itibarıyla TCDD'ye bağlı 16 nolu işkolunda ...
Soma faciası davasında tahliye yok
Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Soma'da 301 madencinin ölümüyle ...
Diyarbakır Valiliği: 25 PKK'lı öldürüldü
Diyarbakır Valiliği son günlerde yapılan operasyonlarda 25 PKK'lının öldürüldüğünü açıkladı.
 
Motosiklet sürücüsünü öldüren polise 18 yıl hapis istemi
Trafikte tartıştığı motosiklet sürücüsünü silahla vurarak öldüren İstanbul ...
İzmir'de tepki çeken Atatürk portresi
30 Ağustos Zafer Bayramı dolayısıyla İzmir’de Milli Eğitim Müdürlüğü binasına ...
Çiçekçi Mehmet'i ezdi 50 gündür firarda!
KADIKÖY’de 11 Temmuz’da otomobiliyle yol kenarında çiçek satan Mehmet ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Statlara sığmayan 23 Nisanları özledik!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İlk Milli Bayramımız!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
CHP ne yaptı, ne yapmalı?
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
CHP'li ıstakozlar iş başında...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva